Pomlad že príšla bo …

99
Cvet češnje Foto: Aleš Čerin
Cvet češnje Foto: Aleš Čerin

Za hip sem kolebal, ali naj si na spletu kupim Delov pogovor s predsednico Nove Slovenije, nazadnje pa mi je zadoščal njegov naslov Stanje na slovenski desnici je klavrno. Glede na to, da gre za drugo največjo stranko desnice in sploh eno od dveh strank, ki zastopata demokratične barve v parlamentu, bi smeli oceno upravičeno jemati kot samokritično.

A v tem primeru bi morala biti pospremljena najmanj s kako kleno izjavo; z izjavo, ki bi začrtala spremembo politike, pot iz te klavrnosti. Če bi v pogovoru kaj takega bilo, bi po Sloveniji zagotovo završalo in se brž razvedelo. Tako pa … članka nisem kupil.

Nova Slovenija

Sredine, kjer se določene teme pojavljajo, zahtevajo različne poudarke. Tako se mi ne zdi na mestu, da bi v pomladnih medijih z vsemi topovi napadal Novo Slovenijo. Posebej ne kar povprek. To bi bilo krivično zlasti zato, ker je to stranka, katere članstvo najbolj pristno odseva slovensko pomlad; pomlad s svojo ambivalenco, ko denimo na eni strani gori od ljubezni do domovine, po drugi pa ji po katakombah do danes ni uspelo izostriti političnega čuta. Tako je lahko nekoč delu vodstva (eni od znotraj, drugi pred volitvami od zunaj) v falangi z Delom, Mladino et consortes uspelo zamazati ugled lastnega ustanovitelja dr. Bajuka in stranko izriniti iz parlamenta. Danes to isto članstvo ne zmore nujne distance do vodstva, ki ga za ušesi čehlja ista medijska združba. Kot da bi zadoščevali za grd odnos do ustanovitelja Bajuka, so zdaj lojalni sporni politiki, čeprav se pomladni občutki z njo nikakor ne morejo pomiriti; denimo z dodatnim nagrajevanjem prvega partijca ali z zapiranjem udbovskih arhivov, če omenimo dve najbolj nazorni klofuti. Totalno kontradiktoren pomladi je seveda tudi politični proces, v odnosu do katerega je bilo prevladujoče vodstvo Nove Slovenije bliskovito poraženo celo od notorične protiesdeesove figure dr. Matevža Krivica, kar je seveda velika sramota samo po sebi.

Problem Nove Slovenije je torej v tem, da jo sedanje vodstvo definira in vodi na povsem napačen način, na povsem napačni fronti in za nameček brez vsakršnega smisla za mero. Napačen način je, da se želiš definirati kot nasprotje nečesa. Če se že greš fronte, je (milo rečeno) napak, če se skušaš definirati kot nesorodna stranka sorodne stranke. Pomanjkanje mere pa je, ko ne moreš posnemati niti Krivica, ki ga očitno vsaj neka poklicna doslednost ustavlja pred brezglavim protiesdeesovstvom. Pri vsem tem je posebej bizarno to, da se z umikanjem sorodnosti umika svojemu lastnemu bistvu in ustanovitvenemu poslanstvu, ki je bilo Novi Sloveniji ves čas matično, medtem ko si ga SDS privzema šele v zadnjih letih. Pri tem ne mislim na stopnjo razboritosti ali druge površne oblike, pač pa na idejno jasnost, zmožnost dojemanja resničnosti tudi za kulisami in delovanje v skladu s tem.

Seveda bi tako strankarsko prerivanje v ustaljeni demokraciji ne bilo kak posebej velik problem. Velik problem pa je to pri nas zato, ker prevladujoči del vodstva Nove Slovenije pri tem ignorira neko drugo, vsiljeno in usodno fronto, ki neizogibno teče na prelomu med totalitarno Slovenijo (z njenimi današnjimi derivati) in jasno definirano demokratično Slovenijo. Ta fronta seveda ni vsiljena teoretično, s tem da bi jo kdo poudarjal in da bi bila navzoča v javni zavesti. Vsiljena je s samim obstojem omenjenih derivatov. To predstavlja največje mogoče nasprotje demokraciji in tudi njeno grožnjo. Vsakršno koketiranje z njimi jih samo krepi, rezultati pa so vidni: 75 odstotkov kontinuitetnikov v parlamentu in 100 odstotkov nezadovoljstva med državljani glede napredovanja oziroma prihodnosti Slovenije.

Slovenska ljudska stranka

Slovenska ljudska stranka je danes z izpadom iz parlamenta (vsaj začasno) precej zanemarljiva politična sila. Zanimiva je kot memento, ker kaže perspektive slabokrvne politike. Za slovenske tranzicijske razmere je bila to pred poldrugim desetletjem mogočna stranka, vendar vedno razpoložljiva za manevre kontinuitete. Posebej zanimiva je zato, ker so po združitvi s SKD leta 2000 (kljub ustanovitvi Bajukove stranke zaradi izigravanja referenduma o volilnem sistemu) v njej ostali praktično vsi funkcionarji Slovenskih krščanskih demokratov, a niso v ničemer opazno obarvali njene politike. Kocbekovski fenomen jih je preprosto požrl in naposled vse skupaj popeljal pred vrata parlamenta. To bi storil že nekaj volitev poprej, če ne bi imeli po slovenskem podeželju tako močne interesne mreže še iz socialističnih časov. Če damo na tehtnico delovanje te stranke, vsekakor ne moremo kratko malo zamahniti ob izjavi nekega politika SDS, ki jo je na enem od predvolilnih soočenj kar izključil iz kroga pomladnih strank. Je pa res, da če v tej izključevalni logiki gledamo ne tako davno SDS in zdajšnjo »toninovo« NSi, postane omenjeni pomladni krog popolnoma prazen. To pa je dosti hujše kot teoretično razpravljanje o tem, ali je danes še primerno »pomladno« poimenovanje. Za slednjega se vsekakor lahko reče, da se po dveh desetletjih sliši izpeto. Kot se po dolgoletnih medijskih manipulacijah sliši izpeto samostojna Slovenija, demokratizacija, stoletne sanje, osamosvojitev, povojni poboji, demos itd. V isti maniri je bila smešena pomlad. A bistvo tega, kar naj bi pomladnost predstavljala, bo aktualno toliko časa, dokler se uspešno ne otresemo socialističnih zavor.

Če povzamemo, Slovenska ljudska stranka ta čas na politični sceni ni znaten igralec, politika, ki jo izvaja prevladujoči del vodstva Nove Slovenije, pa je za režimske medije svetlo razodetje. Zabavno pri slednjem je, da so nam na ta način nehote izvedli poskus, kako lahko navijajo celo za stranko, ki kljub vsemu ostaja po članstvu in splošnih vrednotah konservativna, hkrati pa ima izzivalen, kvaliteten, liberalen gospodarski program. Oboje naši mediji (skupaj s svojimi dreserji, botri in meceni) v svojem postkomunističnem nazadnjaštvu organsko in s sovraštvom odklanjajo.

Slovenska demokratska stranka

Če je moderno čehljanje Nove Slovenije, pa je še dosti bolj razširjen šport kritiziranje Slovenske demokratske stranke. Tudi na demokratični strani. Nekaj zaradi upravičenih zamer iz preteklosti, večinoma pa pod vplivom že večkrat omenjene medijske scene. Sam se bom kritiziranju izognil prav zaradi te vsenavzočnosti, ki povzroča odurno nesorazmerje med količino in upravičenostjo. Predvsem pa zato, ker je predsednik te stranke tarča političnega procesa. To ni neka pritika ali naključna okoliščina, ki bi provocirala kakšno visokostno prizanesljivost. Pojav političnega procesa znotraj demokratične države je alarmanten politični subjekt sam na sebi. To okoliščino moramo upoštevati še toliko bolj zato, ker krivični proces med ljudmi ni sprožil naravnega čuta za pravičnost, ki bi, kot pravi Justin Stanovnik, moral na državnozborskih volitvah dve tretjini odmeriti pomladni strani.

V tem kontekstu razpravljanje o novih strankah zahteva precejšnjo mero občutljivosti. Resda je slovenski politični prostor v nekih segmentih dolgočasno predvidljiv, pri čemer je zadnje čase ta predvidljivost usklajena z mračnimi prognozami, kako gremo samo navzdol. Tudi glede demokratske stranke velja, da je v zatonu in nihče si je javno ne upa videti kot vnovične upravljavke države. Vendar smo toliko nenadejanih zasukov kljub vsemu že videli, da tako samoumevno prihodnosti ne kaže betonirati. Če le ni naš namen, da s takimi kategoričnimi (in sufliranimi) trditvami dejansko pomagamo slabe napovedi tudi uresničiti.

Nova izvorno demokratična stranka

Po drugi strani pa vseeno ne kaže križem rok čakati na pozitivne preobrate. Čeprav stranka ne klone v svoji enotnosti, pa drastični napadi (vključno z odvzemom svobode) vendarle med (potencialnimi) volivci terja svoj davek. Nova Slovenija je na državnozborskih volitvah prestregla zanemarljiv delež tega osipa, Slovenska ljudska stranka še manj. Ostaja nam torej vedno večji delež volivcev, ki ostajajo doma ali pa se odločajo na podlagi diktiranih ponudb za nove obraze – z dolgo, znano sivordečo brado. Žal so med njimi tudi generacije mladih, ki – brez lastne izkušnje totalitarizma in demokratizacije – slovensko realnost razberejo le z velikimi napori. Rezultat je navduševanje nad mafijci, mesečniki ali instantnimi pravičniki.

Ustanavljanje strank je lahko zabava na posttotalitarni strani, ker ne marajo slovenske države, ker ne marajo demokracije, ker nimajo nobene odgovornosti do slovenskega človeka in ker imajo zaradi razpolaganja s (para)državno mašinerijo upravičeno vtis, da se lahko igračkajo v nedogled. Na voljo imajo ves osrednji medijski aparat z javnim mnenjem in finančne mreže s pripadajočimi plačanci. Na demokratični strani ustanavljanje nove stranke ne more biti rokohitrsko že zato, ker vsega tega ni. Predvsem pa bi morala veliko vlogo igrati tudi odgovornost do naveličanih ljudi, ki so deloma zaradi lastne naivnosti, veliko bolj pa zaradi nevrednih kolobocij doživeli že vrsto razočaranj. A odkrit pogovor o tem, kakšno in kolikšno strankarsko paleto ima na razpolago demokratična stran, vendarle ne bi smel izostati.

Pripis uredništva: Besedilo je bilo najprej objavljeno v reviji Demokracija.

Foto: Aleš Čerin

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


99 KOMENTARJI

  • Točno tako, res “lucidna” povsem manihejska analiza. Boj med dobrim in zlim, sivega odtenka ni. Točno take analize in tak zmerjaški slog povzroča, da je pomladan scena vedno bolj v kotu.

   • Janez,komu prpisuješ manihejstvo v svojem prispevku, korenine in definicaja manihejstva so mi sicer poznane?

  • BONGO,bodi bolj konkreten,katerih porazov in katerih zmag se veseliš,skratka,
   kdo nj bo končni zmagovalec?

 1. Za klavrno stanje na slovenski desnici je krivo prav tako razmišljanje.
  Komentator po moje očitno meša dogajanje v zadevi Patria s splošnim političnim stanjem na slovenski desnici!
  Vpliv sodnega procesa na izid volitev je minimalen. V bistvu deluje le tako, da prepričane v nedolžnost Janeza Janše strne okoli njegove stranke, nasprotnike pa odvrne od nje in celo od tega, da bi šli na volitve.
  Izpad NSi iz parlamenta je bil neposredna posledica tega, da so desni mediji prepričevali volivce, da je treba voliti SDS, ker je to edini način, da desnica dobi mandatarja! Zanesljivo vem, da so celo mnogi člani stranke in njihovi družinski člani glasovali za SDS namesto za svojo stranko.
  Kdor pokroviteljsko očita stranki napake, si lasti pravico razsojanja o tem kaj je prav in kaj ne. Trditve, da večina članstva ne stoji za predsednico Ljudmilo Novak in vodstvom stranke so prav tako nesmiselne. Če bi to držalo bi bil rezultat volitev za predsednika-ico povsem drugačen.
  Nova Slovenija ima v vrstah članov ali volivcev SDS celo vrsto “svetovalcev”, ki bi ji radi narekovali kaj naj dela in česa ne sme.
  Kar zadeva sodni proces v zadevi Patria nisem slišal še nobene izjave vodilnih članov NSi, ki bi trdil, da je Janez Janša kriv ali, da s sodnim proces ni nič narobe. Vendar pa povsem razumem, da stranka noče biti “ujetnik” te afere, tako kot je zdaj SDS.
  Janez Janša je štiri leta vodil vlado, ki bi morala in bi lahko marsikaj uredila glede zakonodaje na področju zagotavljanja pravne države, glede arhivov, privatizacije, preprečevanja korupcije, transparentnosti javnih naročil, TEŠ6 …. Pa se je v glavnem ukvarjala samo s pripravo na predsedovanje EU in (zelo dobro izpeljanim projektom vstopa v Euro. Največ zaslug ima gotovo g. Bajuk)
  Pa ni naredila veliko in je raje neprestano obtoževala prejšnje vlade.
  Za klavrno stanje desnice (tu mislim predvsem na največjo SDS) je krivo tudi slabo kadrovanje znotraj stranke. V njenem vodstvu ni mesta za tiste, ki mislijo drugače od njenega predsednika, ali za take, ki so bolj sposobni od nekaterih “preverjenih” članov.
  V dobrih dvajsetih letih po osamosvojitvi bi verjetno volivci lahko dobili kak odgovor na vprašanje o tem, kdo so ti “strici iz ozadja”, ki so za vse krivi. Janez Janša bi jih moral poznati, ker zagotovo ima svojo obveščevalno mrežo. Kdo so? Kučan, Zemljarič… Kako delujejo?
  Gospod Štuhec avtorju sicer čestita. Pač enako razmišlja. Jaz pa vidim v komentarju predvsem to, kar so mnogi napovedali po kongresu NSi. Nov pričakovan napad na Novo Slovenijo-krščanske demokrate. SLS je pa tako ali tako ni več nevarna, ker je izpadla iz državnega zbora. V SDS si želijo novo (poslušno) partnersko stranko, ki naj bi volivcem predstavljala “skrajno desnico”, da bi oni sami bili bolj “sredinski”. Predvsem pa seveda novo stranko, ki bi “sovražni” NSi speljala nekaj glasov.
  Volivci (predvsem konzervativni) pa ostajajo doma, ker jim ni več jasno, koga naj sploh volijo.
  To pa je res klavrno!

  • Kdor pokroviteljsko očita stranki napake, si lasti pravico razsojanja o tem kaj je prav in kaj ne.
   ========================
   Za nekoga, ki je to napisal, potem pa cel pamflet na SDS, je res načelnost prva vrlina.
   Afera Patria ni stvar JJ ali SDS ampak cele države. Vi niste njen ujetnik. Bi pa morali biti ujetnik države. Tako ste pa v marsovski poziciji, kot recimo Peterle iz Bruslja.

   Že imenovanje “krščanski demokrati”, torej poosebljeno ime stranke, kaže samo na vašo vzvišenost. To ne pristoji “krščanskim”.

   Če ste zaradi volilnih špekulacij izpadli iz parlamenta, je toliko bolj pomembno, da sedaj strnete vrste. Ampak, kdo je nasprotnik, bi morali vedeti. In to ni SDS.

  • Zelo daleč od tega, da bi pri “demokratični Sloveniji” šlo le za Patrio in SDS:

   ” … pri tem ignorira neko drugo, vsiljeno in usodno fronto, ki neizogibno teče na prelomu med totalitarno Slovenijo (z njenimi današnjimi derivati) in jasno definirano demokratično Slovenijo.”

   Srž problema. Več ni niti treba “kupiti”. Če bi pomladniki (brez izjeme) to uspeli dojeti in jasno postaviti v prvi plan pred konkurenčnim klanjem, bi počasi dojeli, da si v tej deželi želi dihati svoboden in transparenten zrak veliko več ljudi, kot imajo volivcev.

   • Točno v tem tudi sam vidim osrednjo poanto Slovenije in članka. Saj je možno, da jo slutijo tudi toninovci, samo delajo proti njej. Zato pa tak halo, ko jih kdo pogrunta.

 2. SDS želi na desni strani pogorišče. To bodo najlažje naredili, če razcepijo NSI ali ustanovijo še eno svojo daljinsko vodeno meščansko liberalno stranko. Tako nobena stranka ne bo prišla v parlament.

  Do sebe in svojih so pretirano SOČUTNI, PERMISIVNI, vseoproščajoči. Pa čeprav je to partner, ki ima 80% vrednot enakih. Stvar je le v tem čemu da prioriteto v načinu politike.

  Da je šlo tako malo ljudi na sredini in desnici voliti je zato, ker so preprosto načelni. SDS nočejo voliti. NSI tudi niso, ker je “njegov zvesti satelit”. Komunističnih transmisij pa tudi ne bodo.

  JJ je egoist bil in bo. Ni moder politik. Ko bi moral modro odreagirati, naredi ravno kontra. Naredi vaški spopad.

  Pomlad je mit. Ni definirana. Je neka sanjavost, ki jo nekdo hoče prodajati.

  Če bi bil cilj, da čim več sredinskih in desnih volivcev poberemo, potem bi liderji in civilne družbe naredili program POMLAD2 ali DEMOS2, ga podpisali kot Majniško deklaracijo in na novo začeli.

  Razlika je samo v tem: ali je Slovenija pravna in demokratična država? Vsi pravimo da ne.

  SDS se obnaša tako, da se spravlja v kot – kar je politično kratkovidno. Razen, če se ne pripravlja na vojaški ali revolucionarni prevrat. Ker to je edina stvar, ki lahko še pomaga v tej Fritzl kleti.

  NSI pa kot majhna stranka, ki se bori za preživetje skuša EDINA še naprej demokratično in DESNO delovati.

  Stanje je res klavarno. Toda s takimi zavajajočimi članki, ki se štancajo v SDS topčiderju, nanj pa se podpisujejo nekoč pametni ljudje, se ravno zaradi zlivanja sovraštva in izkrivljanja situacije, stanje samo še slabša. To je delanje samomora. To je tako kot dva pijančka: On gruntar pri 60ih in ona njegova ljubica, žena pri 30ih – ki se ga odloči zapustiti. On potegne šibrovko in jo ubije, nato pa še sebi odpihne glavo. Še bolj klavarno je pri tem biti asistent.

  • Malo manj jezik otresaj, pa da vidimo, kaj boste naredili v NSi. Samo jezike otresate, nič drugega!

   • Treba je postaviti smernice delovanja in delati na njih.
    Lahko pa samo svečke nosite pred krivo “pravosodje”.

    Meni je bil super članek o Venezueli in Chavezu. Če bi napisali Slovenija in “XY” politik, npr. Drnovšek, Pahor – bi dobili isti rezultat.

    Nesposobna politika in socialistična družba peljejo svojo državo v krvavo državljansko vojno. Katere brutalnost in množičnost žrtev lahko reši samo diktatura. Če bo desna, bodo ljudje vsaj lahko živeli in jedli. Če bo leva diktatura, pa bomo umirali v “sibirskem gulagu, koncentracijskem taborišču sestradani in premraženi”.

    http://www.rtvslo.si/svet/prihod-madura-na-oblast-je-razkril-negativne-posledice-chavezovih-dejanj/352535

    • Tvoj Matej Tonin je bil pred leti na ekskurziji družboslovcev po Kubi in kaj je potem o tem pisal? Da Kuba ni več, kar je bila v časih mladega Castra in CheGuevare; v smislu, zdaj so problemi in beda, ampak včasih je pa Kuba z revolucionarji blestela.

     • Ne takoj tako osebno. Mišljeno je bilo, da si javno podprl Toninovo linijo v N.Si. Saj ga je Novakova tako ali tako razglasila za prestolonaslednika v primeru, če bo žezlo en mandat še v njenih rokah. ( Menda je kandidirala zato, da slučajno Hojs ne bi premagal aktualne linije.)

    • Treba je postaviti smernice delovanja in delati na njih.
     Lahko pa samo svečke nosite pred krivo “pravosodje”.
     ====================
     Tako je. Treba pa se je tudi odzivati na vsakdan. Lahko je v kabinetu tuhtat o smernicah. Treba je biti pristen in svoje smernice izkazat v reakcijah na vsakdanje stvari. In tu je NSi v zvezi s Patrio povsem padla!

     • Strinjam se.

      Hkrati pa je velik del SDS padel v spiralo paranoične psihoze. In hudo mi je za pametne ljudi.
      Sploh naša družba je nenormalna. Že v komunizmu je bilo nemogoče preživeti, če človek ni bil ekstra občutljiv za preganjalce.

      V normalnih državah bi takega preživelca označili za paranoika – a samo tako je z zdravo reakcijo preživel.

      Očitno je stranka dobila informacije od raznih pravnikov, da je SDS vmešana v to korupcijo. Meni je to zadnjič sorodnica sodnica govorila. Šturm je je strankarski vojak, Zobec je je ful v redu. Ima sicer antipatijo do JJ – a to jo ima že 90% Slovencev. Pravi, da so dokazi za SDS. Pokojni Zagožen bi bil zelo namočen in njegove sodbe ne bi moglo nobeno sodišče razdreti.

      Sodba JJ bo slej ali prej padla. Ker nimajo dokazov. Vsa čast Krivicu.

      A mislim, da gre paranoja v SDS predaleč. Ne moreš druge politične stranke prisiliti, da bo navijala za liderja prve.

      Ne moreš kot funkcionar SDS delegatov NSI klicati in prepričevati ( celo groziti) katerega kandidata naj volijo. To je ratalo čisto bolno.

   • @zdravko:

    nisem v vodstvu NSI. Tudi član nisem bil.
    Sem kritičen do številnih dejanj akterjev NSI, veliko bolj kot ti do svojih v SDS.

    Že lani sem na tem portalu pisal, da je za normalne Slovence edina rešitev emigracija ali pa gverilski osvobodilni upor – ki pa bi znal biti samomor v tej socialistični družbi.

    Torej je opcija edino tako, da postavimo smer: konzervativna stranka z programom svobodnega trga in pridobivamo 1% za %.

    Kaj delate SDS kot samo lapate. Imeli ste celo oblast, pa niste odprodali večine firm, ampak ste s Frizli raje trgovali podmizno.

    Pred pol leta sem začel govoriti, da bi morali narediti Pomlad2 ali DEMOS2: programsko, korake, strategijo.
    A to očitno ni možno. Je preveč uradničkov, ki hočejo obdržati svoje fevde, preveč liderjev, ki hočejo maršalsko ostati liderji, dokler ne izgubijo noge in življenja.

    • Jaz nisem član SDS. Zato imam še pravico do javne kritike, ki si jo ti izgubil, s članstvom v NSi. Zdaj pa da vidimo, kako naprej. Zadnji intervju z Vrtovcem je bil popolnoma prazen. Petkrat je Vrtovec v intervjuju izjavil da je ima NSi gospodarski program in krščanske vrednote.
     Bo pa treba pokazat kaj več.
     Kritika SDS in Janše ni dovolj.

     • In vi podpirate mlatenje prazne slame…ja , super. Hkrati pa ste kritični do SDS ?
      Povejte no, zakaj….Ker pove kakor v resnici je in kakor je treba, ste zato kritični. Ali raje mlatite tudi vi prazno slamo…

    • In moj kritični odnos do SDS in Janše ti menda ni ušel izpred oči.
     Res je, da ga ne demoniziram. Se pa z njim politično ne strinjam v mnogočemu.

  • Ko bi neizobraženi in nerazgledani ljudje, ki kritizirajo tehtne članke vsaj malo vedeli kdo je avtor…In prebrali kakšen njegov tekst.
   Odlično g. L.Rihar !
   Hvala.

   • Hvala. Kar tako naprej izločaj vse ljudi, ki niso na liniji.
    Na koncu bosta ostala samo ti in JJ. In zmerjala 2 mio ljudi kakšni bedaki so.

   • “Neizobraženi in nerazgledani ljudje” lahko tudi brez teh vaših “kvalifikacij” razberejo, da je avtor teksta zvest privrženec ali član SDS.
    In s tem ni prav nič narobe. Nekateri pač na stvari gledamo drugače kot on.
    “Razgledani in izobraženi” pa …. upam, da vsak po svoje. Sicer pa članka ne kritiziram. Samo pojasnjujem svoj pogled na temo o kateri piše avtor.

   • Hrvatini strinjam se s teboj,vendar ne bi ocenjeval kritikov,dejstvo je,
    da vsi tisti,ki vidijo v mladeničih stranke NSi-krščanska demokracija
    tvorne in preudarne člane,gledajo premalo široko in daljnosežno,kajti
    iskati konsenz in povezave z levico,nima nobene prihodnosti!Čudim se,
    da niso skozi rosno mlado zgodovino osamosvojene Slovenije,opazili
    perfidnega in zahrbtnega delovanja komunističnih reliktov!Toliko bolj me
    preseneča in jezi delovanje F21,ki je amaterska organizacija starih članov
    nekdanje KPS in nima nobenih kompetenc posegati v delo katerekoli trenutne vlade in pravosodja,tudi Kučan ne,ker je upokojen politik,ki je v obdobju svojega celotnega političnega delovanja napravil veliko nepopravljive kolateralne škode,ki mu jo očitam kot polnopravni državljan Slovenije in hkrati zahtevam,da se mu prepove,kot upokojenemu politiku, vtikanje vanjo!Naj že za božjo voljo konča s kovarjenjem in uživa pokojnino,ki je produkt njegovih intrig in zavajanja prepotentnih mladeničev!G.Novakova jih imenuje v svoji evforični retoriki kisla jabolka,ki bodo še bolj kisla takrat,ko bo vanje ugriznila in vsi ostali,ki vidijo v njih
    perspektivo stranke NSi-krščanske demokracije!Mladim povzpetnikom je
    prav malo mar,da s svojimi političnimi eskapadami povzročajo nemir in
    nezaupanje na desnici in prav to je tisto,kar razjeda složnost desniceNikakor pa ne trdim,da so edini uzurpatorji desne politke samo v stranki NSi,zadevo je treba obravnavati globalno!

 3. To od Mirka in pavla je tipičen odziv, skrajno iracionalen na kritiko linije, ki jo vodilni na Beethovnovi diktirajo N.Si. Vsaka kritika po njihovem nastaja na Trstenjakovi z žegnom Velikega brata iz zapora. 🙁

  Pa kje vam je pamet za tako blodnjavost! Vsi smo plačanci in prodanci SDSa, a ne? Lenart Rihar, tokratni avtor, pa teologi in škofje, pa moja malenkost… Sploh vsi. Evo, razumem, da se neki funkcionarčki tako branijo, da preusmerijo ost iz diskusije o konkretnih političnih problemih na neke poceni kvalifikacije. Ampak a je treba to ponavljat papgajsko za njimi? Recimo tebi, pavel, ki imaš nekaj let in soli v glavi…

  Mirko pa z neko puhlico, da nočejo biti pri N.Si ujetnik Janševe usode. Kakšen ujetnik?! Kdo je ujetnik? A Matevž Krivic je ujetnik zato ker pove, kaj o nečem misli kot strokovnjak in kot bitje zmožno moralne razsodnosti? A če se v življenju o nečem izrekamo, to pomeni, da ob tem ne moremo razmišljati, deklarirati, delati ničesar drugega?!

  Kakšna ignoranca- ujetnik je vendar Janez Janša in kjer je voditelj največje opozicijske stranke politični zapornik, je normalno, da se vsako politično misleče bitje, kaj šele stranka, ki se ima za demokratično, o tem izreka, ne pa da privoščljivo molči!

   • ker se mu še ljubi nabijati propagando, ane?

    A se bomo kaj začeli pogovarjati in kako stvari reševati?
    Jaz nisem funkcionar NSI. Tudi NSI mi ni dala in mi ne zagotavlja dela v Sloveniji. Nisem plačan za komentarje.

    Ali bomo začeli z vprašanji kako to narediti?
    Kaj je temelj?
    Kakšna strategija?

    Lenart Rihar je tukaj napisal zelo slab, iracionalen tekst, navijaški tekst, brez argumentov in še nekaj: brez poti ven, brez upanja, brez ciljev.

    Dejmo kar takoj povedati: cilj SDS je uničiti NSI. Kaj bo potem bolje? SDS bo sama, brez SLS in NSI.

    Kaj boste potem naredili, vi vsi, ki ste iracionalni in vam SDS hrbet ščiti v družbi – le tako si lahko pojasnim, da vse njene iracionalnosti in sovražnosti vedno bolj skrajno in fanatično prodajate v medijih in to ljudje, ki občasno ali ste v zgodovini znali razmišljati.
    Vsi smo JJ. Vsi smo Boštjan M Turk.
    Vsi smo eden.

    • Kje mi SDS hrbet ščiti, kaj imam z njimi?!

     Nehaj s temi konfabulacijami in blodnjami! Od rojstva sem v Ljubljani, poznam jo kot lastni žep, pa sem enkrat v življenju bil pri njih na Trstenjakovi- šel sem po neke vstopnice za kulturno proslavo državnosti v Cankarjevem domu v dneh, ko so desettisoči vstajnikov z granitnimi kockami rušili tedanjo legitimno vlado ( in so tudi demonstrirali tisti dan pred Cankarjevim domom). Udeležba je bila moja podpora tedanji vladi. To je ves moj življenjski kontakt z SDS. Z Janezom Janšo se še nikoli nisem srečal iz oči v oči ali kako drugače.

     Je dovolj? Bo konec natolcevanja, kako sem njihov eksponent? 🙁

     • “Ne takoj tako osebno. Mišljeno je bilo, da si javno podprl Toninovo linijo v N.Si. Saj ga je Novakova tako ali tako razglasila za prestolonaslednika v primeru, če bo žezlo en mandat še v njenih rokah. ( Menda je kandidirala zato, da slučajno Hojs ne bi premagal aktualne linije.)”

      Ne takoj tako osebno, no!
      Mišljeno je bilo, da ves čas brezpogojno podpiraš vsako akcijo JJ in SDS v besedah. Da te še nisem slišal biti kritičen.
      Menda JJ še ni izbral monarha, tako, da bo njegovo kraljestvo po njegovi smrti razpadlo.

     • ” v dneh, ko so desettisoči vstajnikov z granitnimi kockami rušili tedanjo legitimno vlado”
      Eh? Kdaj je bilo pa to?

    • “Vsi smo Boštjan M.Turk” Ta je najboljša! Razmišljam o postavitvi bloga,kjer bom odgovarjal na Turkove zavajanja in laži,ki jih vsak teden bruha v Reporterju

  • Tako je. Ujetnik Patrie je država. In če NSi misli da ni ujetnik, potem je to sklep z marsovske pozicije. Ali s pozicije Peterleta iz Bruslja, ki mu je Slovenija oddaljeni kot sveta, kot kaka država iz srednje Afrike. In on hodi v Slovenijo kot na kakšno mednarnodno srečanje (F21).

  • Matevž Krivic v nobeni svoji izjavi ni dejal, da je Janez Janša politični zapornik ali, da ni kriv tega kar ga obtožujejo! Jasno je dejal, da dokazov za njegovo krivdo ni oz. indični dokazi niso dovolj. S tem se popolnoma strinjam. Njegovi politični nasprotniki se lahko s tem strinjajo, kljub temu pa so pri sebi morda prepričani, da vendarle je kriv. Žal tudi ustavno sodišče ne bo razsojalo o njegovi krivdi, ampak o dokazih za krivdo.
   V NSi so se nekateri člani vodstva odločili, da bodo počakali na končno razsodbo vseh sodnih organov, nekateri pa za sodelovanje v Odboru 2014. Tudi prvi imajo vso pravico, da so se tako odločili in zato še niso ne izdajalci “slovenske pomladi” in zahrbtni nasprotniki SDS. SDS pa žal je neke vrste “ujetnik” zadeve Patria, čeprav nekateri tega ne priznajo. Po svoje pa je ujetnik tega nerazumno dolgega procesa tudi država. Nekaterim je očitno za to vseeno.

   • Predvsem vam v NSi. Vi ne vidite, da je ujetnik država. In skupaj s komunisti nas postavljate pred lažno dilemo ali je Janša morda le kriv, ali ne!!!

    • Cela država je ujetnik Patrije in JJ.
     Če bi JJ odstopil in bi SDS delala naprej ( ob demonstracijah proti krivosodnemu sodišču) – bi bila ena pot.
     Druga pot je stopnjevanja konflikta, bojkot, nesodelovanje poslancev SDS in organiziranje vedno večjih demonstracij in oboroženi spopadi.
     Kaj je še lahko?
     Kaj naj naredimo?
     Cca 10.000 mladih ( letos jih bo morda 20.000) zapusti letno Slovenijo. Večina podjetij je skrajno zadolženih in v riti. Vlada se igra z Evropo in jo nateguje z obljubami in slabim delom. Mentaliteta Janeza in Marije Novaka je ORTO SOCIALISTIČNA.

     In nehaj mi stalno podtikati NSI, kajti nobenega vpliva nimam na Tonina ali vodstvo NSI – pač so me v tme kraju mladi potegnili v odbor.

     • Zdaj si njihov. Ni več izgovorov. Kvečjemu si izgubil legitmnost udrihati po JJ.
      Vprašanja si pa prav izpostavil. Kje je torej NSi glede tega?
      Če je država ujetnik Patrie, potem so vsi ti problemi po priorteti na drugem mestu.
      Da bi bila pa država ujetnik JJ, ta je pa neumna. Ali bo JJ odstopil ali ne je njegov problem in problem njegove stranke.
      Izogibaš se bistvu. Tako kot NSi. In iz tega izhajajo vsi spori in prepucavanja na desnici, trenutno.

     • @Janšo sem v zadnje podpiral na demonstracijah, ko je še par dni vodil vlado.
      Od takrat naprej ga ne bom več. Nočem biti njegov ujetnik. Nočem peljati njegove politike, ker je egoistična.

      Dejstva so, da so se SDSovci pogajali s podkupovalci Patrije. Samo za JJ ni dokazov.
      Zame je JJ slab in pokopan voditelj. Sam se je uničil.

      Ne sili me, da podpiram politiko SDS.

     • Te ne silim. Ampak vprašanje Patrie in ujetništva države ostaja.

      Sicer ti predlagam, da se distanciraš od SDS. Bodi NSi. Jaz bi tudi bil. Pa vendar.

      Zdaj berem, da je kongres potekal zelo čudno. Govor Novakove, govor Hojsa, pa glasovanje. Potem pa so delegati lahko kaj rekli o svojih glasovih. Skratka, nobene razprave naj ne bi bilo pred glasovanjem.
      (o prizorih na velikem zaslonu, pa menda ni da bi govoril).

     • Cela država je ujetnik Patrije in JJ.
      ———————-

      To je res. Vendar je to le posledica, rezultat nekih predhodnih dogodkov. Kdo je postavil JJ v tak položaj?

      Osebno sem volilec, sedaj NSI, preje SKD, nikoli nisim volil komunajzlov, naslednikov diktatatorske zločinske mafijske klike in njih derivatov, saj je bil komunizem največje zlo, ki je doletelo naše kraje, ki je mentalno pohabilo ljudi, virus je napadel tudi mlade, posledice tega čutimo danes.

      In zato ne morem odobravati potez, ki jih vlečejo v NSI in pomenijo udinjanje tej komunajzerski mafijski kliki. Le kako bomo premagali tega zmaja, če se mu udinjamo? Toninček, nedonošenček, izglasuje največjemu komunajzlu dodatek k pokojnini ! Milka omogoči zaprtje arhivov in prepreči, da še iz tistaga malega, kar je ostalo, nebi prišlo na dan in ožigosalo komunajzarske krvnike!
      Če hoče “desnica” obstati in prosperirati, se mora vsaj v teh zadevah poenotiti, v boju proti komunajzerski ideologiji in se boriti za razčišenje preteklosti, zakaj le tako si bomo postavili temelje za nov začetek.

      Podpiram pa gospodsarski program NSI. Ampak, če se udinjajo komunajzerskemu hudiču, tudi tisto zgubi na veljavnosti.

   • @Mirko: tukaj se v celoti strinjam s teboj.

    Ne razumem pokočnih kristjanov, loogično močnih intelektualcev. Zakaj se tako ukrivljajo in spuščajo na raven prostitutke. Edino pojasnilo najdem, da v tej birokratski državi ljudje nimajo ekonomske svobode. Stranka jih postavi na neko sinekuro in zanjo morajo oddelati 8 urni šiht.

    Zato so seveda proti liberalizmu v gospodarstvu, kjer bi se samo kvalitetno delo štelo, odpikalo bi se 30% javnega sektorja ( sinekur), in prodalo državna podjetja, kamor so se nalepile socialistične pijavke obeh “demokratičnih” polov.

 4. Kakšne kosti za glodanje sicer danes trobila mečejo folku, da nič ne misli? Tina Maze, kaj je delal Chavez, Časar, Dragič, Jankovič na vrh OKS!!!???, 1/2 plače za slabo banko- česar itak ne bo, se pa super sliši, kenede, nič pa o luknjah v proračunu 2015 in zlizanju s sindikati – namesto da bi začeli racionalizirati Javni sektor- administracijo, ne zdravstvo in resni del šolstva…
  In gredo dnevi v poneumljanju…

 5. Žal so med njimi tudi generacije mladih, ki – brez lastne izkušnje totalitarizma in demokratizacije – slovensko realnost razberejo le z velikimi napori. Rezultat je navduševanje nad mafijci, mesečniki ali instantnimi pravičniki.
  ========================================================

  … kruta realnost, žal; treba jo je vzeti v zakup, jer je …

  • Jest imam 20 let izkušenj komunistične totalitarne oblasti in avtokratov. Doma, v šoli in v podjetjih sem doživljal komunistične avtoritarce.

   Nisem imel očeta, ne Očeta ( nekaj podobnega kar Knep piše v sosednjem članku s šepetalko Vesno Godina). Iskal sem zdravo avtoriteto celo življenje, Zato sem tenkočutno občutljiv na vse avtokrate, demagoge, psihopate, komuniste, fašiste.

   Me ne prepriča človek, ki vpije, da je proti komunizmu, a pri tem uporablja avtoritarne in pokvarjene metode komunistov.

   Šibke osebnosti se napopajo na veliko stranko, na velik kolektiv, na vodjo, na dober kontraobveščevalni aparat, …

  • Nisem več mlad in nisem niti član NSi, bil pa sem med ustanovnimi člani SKD v naši občini. Nikakor ne zagovarjam vsega, kar dela NSi. Zagovarjam pa dialog in to z vsemi političnimi akterji na lokalni in na državni ravni. Kdor pa ni za dialog, se lahko pogovarja sam s sabo, spremenil pa s tem ne bo nič! In ne, ne navdušujem se med mafijci. Nobenimi, niti levimi niti desnimi! Verjamem pa, da so tudi dobri in pošteni med enimi in drugimi, za razliko od večine privržencev SDS, ki tega nočejo videti.
   Tudi SDS pa se bo na koncu morala začeti pogovarjati z vsemi tudi z SD (po vaše so to sami “komunajzarji”) in SMC in celo z ZL. Morda bodo celo spoznali, da imajo lahko tudi skupne cilje. Do cilja pa nikoli ne vodi le ena pot.

 6. Slovenija je v socialistični SFRJ izgubila identiteto. Danes imamo svojo državo, večina prebivalcev pa se identificira s SFRJ. Problem je, da SFRJ ni več in je nikoli več ne bo. Namesto, da bi se obrnili k sebi, se ukvarjamo z drugimi in to na vseh nivojih. Iz SFRJ smo izšli kot zmagovalci, danes smo poraženci. Kmalu nas bodo začele gospodarsko prehitevati tudi države zahodnega Balkana, kot so nas že prehitele nekatere nekdanje države vzhodnega bloka. V gospodarstvu imamo kaos, v politiki prav tako, saj lahko tri tedne stara stranka zmaga na volitvah. Kje je to možno? Nimamo ciljev, nimamo strategij, nimamo nič razen brezveznega “nakladanja” in izposojanja denarja, ki potem izpuhti v žepih tistih “ki so pri koritu”. V dobrih dvajsetih letih smo pripeljali državo v “črno luknjo” iz katere ne vidimo izhoda. Namesto politikov nam vladajo anonimneži, ki se nikjer niso izkazali, sindikati, ki ljubosumno čuvajo pridobljene privilegije, birokrati, ki so funkcionalno nepismeni in lopovi, ki čakajo v zasedi, da pride kak denar, ki potem izgine v njihovih žepih. To je danes nekoč tako opevana kot uspešna država Slovenija. Sram nas bodi!

 7. Pisec ne kupuje Dela, ker ga ni vredno kupiti – v tem se z njim popolnoma strinjam, a zaradi istih razlogov sam ne kupujem več Demokracije in Reporterja, ker točno vem kaj bodo pisali – in to so analize kot je ta zgoraj priobčena. SDS, SDS in le SDS, vse ostalo so nedemokrati, kocbekovci, levičarji … Umanjkanje kakršnekoli naravnanosti k dialogu in brez minimalne samokritičnosti.

 8. Zelo zanimivo je brat, kako samo toninovi poskakujejo pod takim člankom. Prav tako bi lahko tudi slsovi in tudi sdsovi, če bi bili tako nestrpni. Sicer pa ni čudno: na kongresu so Novakovo volili, preden so se drugi sploh lahko predstavili in med vrtenjem njegega spota. Pri Hojsovem govoru so Peterle in kompanija zapustili dvorano. Delagati so za apel s podporo Hojsu ustanovnih in drugih uglednih članov slišali šele po glasovanju o novem predsedniku. ITD. ITD.

  • Ti pa res znaš objektivno gledati na to kako so potekale volitve. Verjetno je bilo vsakemu udeležencu že pred kongresom jasno, kaj zastopa kateri od kandidatov. Zato je lahko volil takoj. Če pa ni vedel ali se še ni odločil je lahko počakal do konca razprave in potem oddal svoj glas.
   In mi nismo Toninovi ali Horvatovi ali Ljudmilini…

 9. Očitno obstaja močna povezava med Lenartom Riharjem in Mojco Kucler Dolinar, saj ko poslušaš njo (npr. kongresni govor), lahko zelo močno čutiš Riharjev pogled na svet (beri: na stanje v NSi in na desnici).
  Žal g. Rihar s svojim pisanjem kaže na popolno odsotnost samokritike, zgreši tudi pri analizi vzrokov izpada NSi iz parlamenta leta 2008 (že lahkotnost obravnave te teme pokaže njegovo nepoznavanje; temo z nekaj stavki ošvrkne), nalahno pa tudi razglasi SDS za žrtev napadov in njenega prvaka za političnega zapornika. Kdor spremlja SDS-ove medije zadnji dve leti, ve, da je to ideološko trdna SDS-ovska interpretacija naše realnosti.
  Z g. Riharjem se strinjam v zadnji točki – nesmiselnosti ustanavljanja nove/novih strank na desnici, saj bi to pomenilo še večjo razcepljenost in še večjo apatijo desnih volivcev. Le komu bi to bilo v interesu?
  Sam menim, da desnica potrebuje konsolidacijo. Krščanske demokrate vidim kot stranko, ki to lahko vzpodbudi.

  • Nova stranka obvezno, pa brez teh, ki so že v vodstvih strank. Brez novih ljudi idej in strank na krščanski strani bo samo nazadovanje. Nekoč je SKD imela skoraj 20% glasov, pa jo je vodil isti Peterle, ki še danes drma. Kdo je kriv, da se sedaj bori za prag parlamenta ? Zlorabljajo naivne verne ljudi in besedo krščansko…
   Rešitev je le nova stranka, ki se je seveda bojijo vsi, tako na desni , kakor tudi na levi. A verjemite, če je ne bodo ustanovili pošteni desni, jo bodo strici. Še vedno so pobrali poštene in dobre ideje na desnici in jih preobrnili in uresničili po svoje. Kovbekov ali pa Puckov je še veliko v SLo, naivnih volilcev, ki so zmedeni in neopredeljeni na desnici pa še nekasjtisočkrat več.

  • Nova ponudba na sredini in desni ne sme biti krščanska stranka.

   Ker bazen katolikov se prazni. Taka ponudba bi bila uničevanje NSI. NSI na dolgi rok ne more preživeti z zagovarjanjem krščanskih vrednot, ker število katolikov močno upada.

   Lahko je le stranka, ki bi zagovarjala neko LDS sredino z malenkost bolj konzervativnimi vrednotami. Tak je bil Virant, tak je Cerar. A na žalost sta se priklanjala intersenim skupinam in v svoje članske in funkcionarske vrste vabila LDS, ZARES kader.

   Ne vidim rešitve za Slovenijo.

   Interesne skupine mafijsko obvladajo politične stranke in socialističnega državljana. Samo šok terapija in začasno avtokratska vlada bi bila rešitev. A pri tem bi prišlo gotovo do nasilja.
   Evropa nas ne bo reševala. Prej izključila.
   Tako da nam diktatura ne uide.
   Vprašanje bo ali bo socialistična: potem se bo revščina in lakota stopnjevala – ali pa bo desničarska, kjer bodo vsaj pridni in pametni imeli dovolj hrane, a nič vpliva na politiko.

   • Ne vidim rešitve za Slovenijo.
    ===============
    E, vidiš. Potem ne udrihaj po JJ! Do takrat, dokler ne boš videl rešitve.

   • TistiH, ki bi volili tudi katolike je gotovo preko 50%, PA SEVEDA NE ZATO, KER SO KATOLIKI AMPAK, KER BI BILI NEKAJ DRUGEGA KOR SEDANJA OBLAST.

 10. Seveda že dolgo ne gre več za Janšo
  »Seveda že dolgo ne gre več za Janšo; neverjetne zlorabe pravosodja v zadnjem času, ob hkratnih odpustkih njihovim kordežem in zidarjem, pomenijo odkrito grožnjo vsem tistim, ki bi si drznili ogrožati nomenklaturo.«
  Tako Jože Možina, marsikaj drži.
  Kdo vse pa je omogočal in priporočal in tudi počel divjo privatizacijo z bay pasi i.p. in menedžerske prevzeme brez lastnih denarnih sredstev, kapitala, greh stoletja slovenske demokracije, da smo državljani še naprej neenakopravni in tako kršil slovensko ustavo in večini državljanom s zakonom zmanjšal (ekonomsko) svobodo?
  Levica je to delala načrtno, desnica in Janez Janša pa žal tudi, vede ali nevede, samo da bo koncentracija lastništva, novi »podeljeni fevdi«, seveda z oškodovanjem gospodarskih družbe, kar je prepovedano v EU in civiliziranem svetu?
  Kdo vse je 15 let z neustavnim zakonom kratil ustavne lastninske delojemalcev, delavcev, ko je dopuščal in odobraval skrivno neplačevanje socialnih prispevkov delavcev v korist lastnikov, dopuščal oškodovanje delojemalce za celotno plačilo za opravljeno delo, kar se še brez pravih sankcij še vedno dogaja?
  Praktično vse dosedanje vlade in parlamentarne stranke desne in leve, pa večino (pravičnih) intelektualcev in volivcev pa to še vedno nič ne moti?!
  Kdaj bomo davkoplačevalci in volivci na volitvah sankcionirali politične voditelje, zakonodajalce, ki so pravi dejanski botri tajkunom, vseh vrst?
  Kdaj bomo imeli medije in novinarje in državljane z integriteto?

 11. Jasno mi je to, da je treba vselej slediti načelom, ki jamčijo civilizacijske vrednote in posnemajo uspešne države, ki dosegajo visoke demokratične politične, gospodarske, pravosodne, medijske standarde in zagotavljajo duhovno in materialno blaginjo državljanom.

  Tudi mednarodni pravni akti nas k temu zavezujejo, pa jih ignoriramo kot tudi zdravo pamet.

  Pomembno je le, kateri voditelji in stranke na desnici bolj spoštujejo in uresničujejo ta vrednotna načela in slovenske cilje.

  Gospodarski program desnih in levih liberalcev, je enak.

  Ni pa enak vrednotni ( vrednostni)program. In če ta ni poudarjen in uresničevan, ni slovenske pomladi.

 12. Še enkrat: Slovensko pomlad označuje vrednotni ( vrednostni) program. In tega pri NSI in SLS ni zaznati. Zato je slovenska pomlad šibka in z njo stranke na desnici.

  Napaka je, da sta se NSI in SLS ukvarjala z Janšo, seveda v negativnem smislu, namesto s pomladnim programom.

  In ravna ta napačna drža, je prinesla korist levici na zadnjih volitvah. Povsem logično, ker mnogi niso več verjeli v pomladni program. Zato, ker je bil zapostavljen in ker ni bilo več enotnosti v bistvenih postavkah pomladnega programa.

 13. Zakaj pomladne stranke že 25 let nočejo definirati in zapisati skupaj temeljev pomladi, kaj pomlad je, strategij pomladi in ciljev pomladi?

  Zakaj je pomlad samo fantazijski pojem, ki ga lahko strankarski pisuni vsakodnevno zlorabljajo. Ko je njihova stranka majhna, ga relativizirajo. Ko pa je njihova straka vodilna na desnici, pa iz njega delajo mit in kot Prokorust hočejo nanj nategniti svoje sotrpine na desnici, ki se borijo za vstop v parlament.

  Država, gospodarstvo in tragedije ljudi pa se večajo.
  Ljudem ne zna noben politik v Sloveniji že 25 let ponuditi zdravega upanja.

 14. Kaj pa naj bo pomlad kot fantazijski pojem. Sicer se ve, da naj bi šlo za demokracijo in suvereno državo.
  O suverenosti države naši veljaki nimajo veliko pojma in nasedajo komunistični privat državi. Demokracija se pa vse bolj reducira v štetje glasov, kar je spet isto kot boljševizem.

  Ko bodo naši veljaki dojeli kaj je bilo narobe z zakonom o državljanstvu, pa z GURS evidencami, če naštejem samo grobe napake (priznam da drobnih napak niti poznam ne vseh), do takrat bomo imeli težave z lastno državo.
  Z demokracijo pa sploh, dokler bo edina skrb volilna udeležba in nemoč, ker ni večine. S tako oblastniških pozicij demokracija ne more funkcionirat. Ravno tako slavni referendumski “kvorum” je navadno poniževanje volilcev. Tako demokracija ne more delovat.

  • Lahko pa pride do državnega udara ali revolucije in nove diktature. To je še najverjetnejša smer razvoja dogodkov.

 15. Ravno v tem je problem, da so nekatere pomladne stranke pozabile, kaj je bistvo pomladi.

  Bistvo pomladi je v resnici skupno dobro samostojne Slovenije.

  Kaj pa je skupno dobro samostojne Slovenije?

  O tem bom rajši napisal članek.

  • Bodi previden. S skupnim dobrim nas komunisti nategujejo že od revolucije naprej. Kako moramo v socializmu potrpet da bomo do komunizma sploh prišli… Zelo previden je treba bit glede skupnega dobrega. Ljudje imajo poln kufer “višjih ciljev”, medtem ko jim drugi medtem praznijo žepe.

   • No, lepo.

    Sem že skoraj obupal nad teboj, češ da so tu gor vsi komentatorji kot svitase, ki ne loči Šušteršiča od Bratuške.

    No, Alojz je še špica. Drugače pa večina bolj ali manj socialistični kloni.

     • Kako pa gledaš na katoliški socialni nauk?
      In na to, da moramo slovenski katoliki slediti novi pravični politiki papeža Frančiška?

     • Rakc,

      Bistvena in zelo pomembna razlika je v tem, ali te država sili v nek socializem ali ti sam prostovoljno pomagaš tistemu, za katerega sam presodiš, da je pomoči potreben.

      Sicer so pa raziskave dokazale, da soacializem naredi ljudi bolj sebične, in pokvarjene. Prostotoljstva je v ZDA daleč največ, po drugi strani so dokazali, da ljudje iz bivših socialističnih držav raje goljufajo.

      Ta paradoks je že na portalu plus en intervjuvanec razložil. Socializem navidezno spodbuja tisto, kar naj bi veljalo za dobro – v praksi prinese pa revščino, bedo in sebičnost med ljudi.

      Kapitalizem na prvi pogled izgleda, da podpira sebičnost itd., amprak rezultati v praksi kažejo obratno.

 16. Tole pravi ena vodilnih nemških parlamentark CDU/CSU ( obenem mislim da vodi njihov podjetniški klub) o skupnem dobrem:

  Na simpoziju je Marie-Luise Dött, predsednica BKU in nemška poslanka iz vrst CDU/CSU, poudarila, da ima katoliški družbeni nauk dva cilja: človekovo dostojanstvo in služenje skupnemu dobro.

  Kot je dejala, pri čemer se je sklicevala na dokument Poslanstvo krščanskega poslovneža, ki ga je oblikoval Papeški svet za pravičnost in mir, krščanski poslovnež ni špekulant, ampak inovator.

  Špekulant ima za cilj večanje dobička. Zanj je podjetje sredstvo za dosego cilja, cilj pa je dobiček. Za špekulanta gradnja cest, bolnišnic ali šol ni cilj, ampak zgolj sredstvo za dosego čim večjega dobička.

  • No, zdravko in pavel, spet luknje v poznavanju družbenega nauka Cerkve, kajne?

   CDU/CSU ni socialistična stranka, v informacijo. Ampak če pavel obožuje Mrkaića in Šušteršiča, razumem, da mu to ne povleče.

   Nimam nič proti, pavel, da se greš ti liberalca. Nimam nič proti, če se gre N.Si. Samo zakaj ta kamuflaža z nazivom krščanska demokracija? Zato, da za nos vlečete naivne volilce?

   Kaj če bi pustili pojem krščanska demokracija tistim, ki z njim mislimo malo bolj resno?!

   • Nobenih lukenj ni, IF. Morda si ti prezapolnjen z njim.
    Posebej bi te opozoril, da družbenega nauka ne smemo uporabljati v ideološkem smislu. Drugo, družbeni nauk sodi v poglavje teološke moralke. Koliko lahko teološko moralko implementiraš v svet, ti pustim v razmišljanje.
    Tretje, čeprav morda ne bi smel tega reči, družbeni nauk opisuje eshatološko realnost. Torej ne predstavlja nekega ideala, ki ga šele moramo doseči.

  • @if: včasih imam občutek,da nisi kristjan, ampak plačan komunistični troll. Poglej, jaz ne poznam internih dokumentov CDU in enciklik.
   A dejstvo je, da se je Nemčija pobirala na temelju ordoliberalizma iz Frankfurtske šole, ki ga zagovarja Brščič. To je neke vrste klasični liberalizem z dodano moralo, redom.

   Vse desne in sredinske stranke temeljijo na svobodnem trgu.

   Če je ta ženska res take kvasila, potem je socialistka, ali pa je morala take kvasiti v enem redkih socialističnih rezervatov v Evropi – Sloveniji.

   Trgovci so bili meščani. S svojim delom so popravljali anomalije na trgu.

   Vsak podjetnik ima cilj povečati svojo investicijo, drugače je bedak. Noben se ne bo lotil nečesa, pri čemer že ve, da bo imel izgubo.

   Sem pa skeptičen nad finančnim kapitalizmom, a zato, ker ga ne poznam, ker je že virtualen, narejen na matematičnih algoritmih, ki šibajo na superračunalnikih. To je že področje stavništva. Igralnica pe je zame prava špekulacije.

   • Jaz pa mislim, daje if samo zmeden in na področju ekonomije (ki je ne pozna), ne ve, kaj bi in kaj ne bi.

 17. Pod člankom liberalca Roberta Šifrerja o kongresu N.Si mi blokira totalno vse, kar zapišem. Tudi če pazim in se korigiram, da ne bi izzvenelo žaljivo. Kritičen pač smem biti, če tako mislim, ali ne? To, da pišem tekste in da se mi jih zablokira ne glede na dolžino in vsebino, mi pomeni, da me nekdo dela za bedaka. Tako pa ne bom zgubljal svojega časa. Če sem nezaželjen, se pač poslavljam s tega portala.

   • Na Časniku so v glavnem prispevki iz Demokracije in Reporterja, 80% se ukvarja samo z Janšo. Prej bi jaz lahko jamral, da me hočete dol prepoditi.

    Sem danes bral na drugem forumu, da ti program blokira ali da na čakanje članek, če notri uporabljaš žaljivke ali neprimerne besede. Meni je admin danes kar par komentarjev enostavno zbrisal pod to nitjo.

    Mogoče te je pa admin po pomoti z mano zamenjal.

  • Tudi meni se je kaj podobnega že zgodilo: kakšen dan je blokiralo. Pa so mi na uredništvu (ko sem jih pisno povprašala o tem) zatrdili, da nisem na “indeksu”. Nauk: po tem, ko mi je nekajkrat “požrlo celoten komentar”, si pred objavo na Časniku (vsaj daljše odstavke) besedilo shranim na disk.

  • S čim jo je izdala?!?!?
   Zakaj to slabljenje desnice?!?!?
   Ali vas volitve 2014 niso prav NIČ naučile?!?!

   Isuse!

   • Ker si drzne podvomiti v velikega vodjo in slepo ne sledi njegovim navodilom – to je njen veliki greh, ki ga njegove oporode ne odpuščajo.

  • V redu, reciva, da jo je izdala. Pa sedaj? Katero stranko bova volila? Prav gotovo ne SMC ali njej podobne! Če je NSi izdala pomlad, mora podobno veljati tudi za gospoda JJ in njegovo stranko. Torej? Katero stranko bova volila?

 18. Menim, da bi bil avtor lahko vsaj toliko prizanesljiv do NSi, ki je tudi njegova stranka, kot je do SDS, sicer bo s svojimi trditvami res dejansko pomagal slabe napovedi tudi uresničevati. Težko tudi razumem, da avtor ne vidi nič pozitivnega v vodstvu NSi in da “dve klofuti” (napaka glede privilegijev predsednika in zapiranje arhivov – kar sploh ni res) ne more pozabiti, saj prav tako ravnanje poglablja razdeljenost, zmanjšuje možnosti sodelovanja in slabi zmerno desnico.

Comments are closed.