Aleš Maver: Pomenljive volitve na severu

29

Nemčija zastava zemljevid obrisNemška zvezna dežela Mecklenburg-Prednja Pomorjanska ni najpomembnejša med šestnajstimi zveznimi deželami. Celo na območju nekdanje NDR, iz katere je leta 1990 presedlala v novi državni okvir, sta vsaj južnejši Saška in Turingija precej bolj znani in precej bolj znani in povzdigovani. Kljub temu nad včerajšnjimi deželnozborskimi volitvami tam daleč na nemškem severu ne kaže zamahniti z roko.

Poraz v domovini 

Razlogov je kar nekaj. Najprej je Mecklenburg-Prednja Pomorjanska, natančneje Rostock, ki je ravno med obema deloma dežele, domovina kanclerke Angele Merkel, v kateri kot kandidatka tudi kandidira na zveznih volitvah. In prav tam se je primerilo, da so krščanski demokrati prvič zaostali za populistično Alternativo za Nemčijo na deželni ravni. Razlika sicer ni velika, “alternativce” je obkrožilo 21, krščanske demokrate 19 odstotkov volivcev. Bolj kot razlika boli seveda, da je AfD na tak rezultat poskočila naravnost z ničle in da so kljub podobno visokim izgubam kot “črni” socialdemokrati dosedanjega ministrskega predsednika Selleringa daleč spredaj, pri tridesetih odstotkih. Pri tem je bila pravzaprav ravno ta dežela krščanskim demokratom, nenazadnje zaradi učinka Angele Merkel, na zveznih volitvah vedno veliko prijaznejša od sosednjega Brandenburga. Še na zadnjih lokalnih volitvah so zmagali v sedmih od osmih upravnih enot.

Nekaj tolažbe lahko CDU prinese le pogled na rezultat temno rdeče Levice. Ta se je dobesedno sesula in ostala brez vsakega četrtega volivca. S trinajstimi odstotki podpore je v krajih, kjer je na zveznih volitvah nazadnje običajno pristajala na drugem mestu, izgubila avreolo zavetja vseh ponižanih, razžaljenih in protestnih volivcev. Med temi jo je daleč prehitela vsaj na papirju povsem drugače usmerjena Alternativa za Nemčijo. Kar dve tretjini sta jo obkrožili, ker sta bili razočarani nad ostalimi strankami, le četrtina, ker naj bi jo prepričal strankin program. In čeprav so se nekdanji volivci Levice od te stranke večinoma odvrnili zaradi stališč o begunski krizi, jih je več kot polovica hkrati navedla, da so za AfD tokrat glasovali, ker da ima boljše rešitve za socialne probleme od postkomunistov. Kaj je lahko hujšega od tega za poklicne branilce razbohotene socialne države.

Čuden uspeh 

S tem se seveda potrjuje na straneh našega portala večkrat izražena teza, da se nadaljuje prodor sodobnih populističnih gibanj v osrčje levice. Kakšna polovica tistih, ki so včeraj obkrožili Alternativo, je pred petimi leti svoj glas oddala eni od levosredinskih ali levih strank. Kajpak je slednja precej pobrala krščanskim demokratom in skrajno desnim nacionalnim demokratom, ki podobno kot zeleni frčijo iz deželnega zbora v Schwerinu, in mobilizirala veliko novih volivcev. Volilna udeležba je namreč poskočila za deset odstotnih točk. Toda najvznemirljivejši je ravno transfer med levim in desnim robom politične scene.

Ponovno je potrebno tudi posvariti pred tem, da bi v uspehu Alternative gledali nekakšno vstajenje pravih konservativcev. Mecklenburg-Prednja Pomorjanska ni med deželami, kjer bi bilo živega stika z begunci in migranti največ v Nemčiji; prej nasprotno. Po drugi strani bi težko rekli, da gre za zdrav refleks branilcev krščanske zahodne civilizacije. Nemški severovzhod je poleg Lutrove dežele in izhodišča reformacije Saške-Anhalt statistično najbolj razkristjanjeno območje v Nemčiji. Evangeličanov in katoličanov je kljub obilici zapirajočih stolnic tam skupaj krepko manj kot petina prebivalstva. Tudi to dela prehajanje od levih populistov k desnim precej preprosto.

Pa vendar pomeni volilni debakel krščanske demokracije, že četrti letos, precejšen pritisk za kanclerko. Zaradi njega bo v odnosu do Erdoganove Turčije samo še bolj klečeplazna, četudi je barantanje o resoluciji zveznega parlamenta o genocidu nad Armenci že pomenilo nekakšen simbolni vrh te klečeplaznosti. Zelo slabe obete pomeni zadeva hkrati za volitve v Berlinu čez štirinajst dni. Tam naj bi “ljudski stranki” skupaj komaj prelezli dvopetinsko mejo. Alternativa za Nemčijo se v glavnem mestu skoraj ne bo mogla debeliti na račun Levice, saj glavnine njenih volivcev ne predstavljajo običajni nostalgični vzhodnjaki, marveč pripadniki (vsaj nekdaj) privilegirane in v vzhodnonemškem središču nakopičene nomenklature.

29 KOMENTARJI

 1. Članek bi bil še boljši, če bi Maver nemški kanclerki prihranil ali vsaj omilil očitke klečeplaznosti.

   • Ali je to klečeplaznost, če se umreš večini, populistični histeriji? Ali je klečeplaznost priznati svoje napake? Ali lahko jasno govori o klečeplaznosti demosovec ali sdsovec neizkrivljeno.

    Merklova ni bila nikoli naivna v politiki do sedaj. Čemu je sledila pri teh centralno planiranih migracijah? Kje je ujeta?

    • Jaz ne vidim dokazov za centralno-planiranost teh migracij. Zakaj potem samo 1 milijon sirskih beguncev v Evropo? Zakaj ne tedaj tudi preostalih 8 milijonov? Samo Turčija jih ima še 3 milijone ( pomislimo, kakšno breme; morda še večje breme je na malima Libanonu in Jordaniji) – torej jih ima Erdogan na voljo še ohoho za poslati… zakaj jih ni poslal, če je vse zlonamerno proti Evropi splanirano?

     Mislim, da ni planirano. Odgovornost za begunsko gorje ( najprej in največ trpijo namreč oni sami!) in šele posledično begunski val je pa na tistih, ki so v Siriji in izven Sirije krivi te vojne in ki so krivi, da se nadaljuje.

     Osebno sem zelo razočaran nad tem, kar se še zdaj med sabo grejo Američani in Rusi v zvezi s Sirijo. Vsaj od Obame bi pričakoval več spravljivosti in človekoljubnega pristopa.

    • Čemu je sledila pri teh centralno planiranih migracijah?
     ============
     Vse zahodne obveščevalne službe bi plačale milijon dolarjev za dokaze o tem. Pavel, kaj jih ne bi prodal?

 2. Zelo neprijetna dejstva za vse zagovornike odprtih meja:

  CNN: S pariškima napadalcema preko Slovenije potovali še najmanj trije potencialni teroristi
  http://www.24ur.com/novice/svet/s-pariskima-napadalcema-preko-slovenije-potovala-se-najmanj-dva-potencialna-terorista.html

  Bolj kot potovanje vojakov Islamske države v Evropo preseneča spletna stran te novice. Kot da bi se novinarji na sicer neuradnem glasilu oblastnikov v Sloveniji začeli upirati uničevanju Evrope.

 3. Če je v tej deželi petina kristjanov, je še dobro, da vsi glasujejo za stranko s krščanskim imenom.
  Vidi se, da po celi Evropi rastejo nove stranke in novi obrazi in da bo tudi v ZDA razpadel dvostrankarski sistem z razpadom demokratov in republikancev. Le v Sloveniji SDS vidi v vsaki novi stranki, ki jo sama ne ustanovi, udbovsko zaroto. Dejstvo pa je, da je vsa slovenska politika SOCIALISTIČNA ENOLONČNICA.

 4. Zato politiki ne skrbijo za uveljavljanje svojih programov, ciljev in rešitev, ampak kot mafijci povzročajo in iščejo zdrahe, afere z namenom, da bi drugemu politiku vzeli eno dilersko ulico.

 5. Že od Hitlerja, Mussolinija in nazadnje Haiderja ter Miloševića pa vemo, da skrajni socialisti iz skrajne levice hitro skočijo na skrajno desnico (skorajšnja identičnost komunistov in fašistov). Njim pa sledi velika masa birokratov, ki iščejo zgolj najmočnejšo socialistično stranko.

 6. Kakorkoli, potrebujemo dialog, je bilo rečeno tudi v včerajšnjem članku s pomenljivim naslovom.
  Torej Pavel, imaš priložnost da odgovoriš na izzive v prispevku “Kasparov”.

   • AlFe,
    napak sklepate, da sva Amelie in jaz ena in ista oseba 😀

    Amelie goji isto pričakovanje kot jaz, da bo Pavel, ki se je večkrat pritožil, da ostali komentatorji premalo argumentiramo, na podrobno argumentirane komentarje rade volje odgovarjal.

    No, možno je, da Pavel moje zadnje intervencije pod intervjujem s Kasparovom, ki se je že pomaknil v arhiv, ni opazil.

    Še bolj verjetno pa se mi zdi, da se Pavel nerad zapleta v razprave z ljudmi, ki o stranki SDS in njenem predsedniku zagovarjamo drugačna stališča od njegovih.
    Najraje bi videl, da bi midva soglašala in se dopolnjevala v šimfanju čez SDS in Janšo, v takem primeru bi Pavel z veseljem razpravljal z menoj 😉

    • Sem opazil. A se mi o JJ ne da razpravljati, ker ni več pomemben, saj je politik, ki umira.Da je kot predsednik vlade zaviral privatizacijo, zasedel državna podjetja s svojimi kadri in je prodajal podjetja zgolj ruski mafiji, medtem ko jih levica” prodaja Udbo srbskim in hrvaškim tajkunom (Tedesci). Vir je Pezdir v Reporterju, tudi jaz sem šel v knjižnico brati. Meni je JJ negativec, ki uničuje desnico in Sredino.

     • Ok, Pavel, sprejemam vaš predlog, naj ob naslednjem obisku knjižnice obiščem čitalnico 🙂

      Reporter, letnik 2016, predpostavljam?

     • 20.-25.8., ja.
      Indici so za tiste, ki spremljamo, številni. Rado jo po Udbo “poslovnežih” našel dokaze. Ne da se mi špilati tožilca, če nekdo stalno brani JJ.

     • @amelie: ja, na hitro. Najbrž si opazila, da sem kritiko zelo zmanjšal, ker sem opazil, da je kontraproduktivna. Bolj ko kritiziram, bolj ga fanatiki ljubijo in branijo.
      Vsi smo obsojeni, da čakamo, da se SDS ovci sami uničijo. Uničevanje jim gre dobro od rok. Zaplet z BMT, z proslavami, z odpadom poslancev in srčnih pripadnikov, konflikt z RL in JD… Temu sranju ni videti konca. Enostavno morajo ljudje sami spregledati, da za vsem ne stojita Kučan in Udba. Ampak JJ in Udba.

     • Še veš ne kako se motiš… !
      Za nobeno ljubezen tu ne gre, niti oboževanje, kot zmotno meniš.
      Gre se za to, da nismo sposobni konstruktivnega dialoga, da če nekoga žalimo ali mu nekaj očitamo, moramo znat to tudi argumentirat.
      Ne pa da vržemo kost, marsikdo jo pograbi brez da bi o vsebini kaj razmišljal. In škoda je tako narejena, ki pa se jo zelo težko popravlja.

 7. Vsekakor je Merklova klečeplazila navzven in navznoter, vse na račun sonaravnih civilizacijskih vrednot.

  • Tako “visokoučena” izjava, da je ne razumem. Najbrž bi se mogel v kakšno “vrednotno” civilno družbo vpisati?

 8. Če bodo Nemci izgubili Merklovo s CDUjem vred, si je pač ne zaslužijo. Ne razumem pa da se nekateri zunanji tu delajo pametnejše od Merklove. Gospa je zelo dobro vodila to evropsko barko. Če bomo ostali brez nje, si kar težko predstavljam kaj se bo zgodilo v primeru, da se migrantski val ponovi.
  Vsi ti desni jezikači, bi se usrali ko bi bilo treba na mejat streljat migrante. Samo jezike vrtijo na forumih, ker so se nalezli provokatorstva od levice. Žal neumnosti ni rezervirana ta levake, drugače bi bilo kar fino na tem svetu.

Comments are closed.