Aleš Maver: Polom Cerarjevih

11
Foto: Novi glas.
Foto: Novi glas.

Vsaj še uro ali dve bo potrebno počakati na kakšne bolj povedne rezultate današnjih lokalnih volitev. A tisto, kar so pokazale vzporedne volitve, že dovoljuje sklep ali dva. Zelo širok je, kot smo pravzaprav napovedovali, nasmeh gospodarja prestolnice. Če se bodo napovedi uresničile, bo presegel dosežek z zadnjih županskih volitev. Neuradni kandidat desne sredine Damjanovič je precej zaostal za dosežkom Mojce Kucler Dolinar izpred dveh let in pol, nekoliko morda tudi za dosežkom Franceta Arharja iz leta 2006. Vsaj malo se lahko smeji tudi Francu Kanglerju, ki se vrača na sceno, vsaj s srednjimi, če že ne z velikimi koraki. Njegova zmaga v drugem krogu bi bila sicer senzacija brez primere, toda del volivcev je očitno pridobil nazaj. Zadovoljen je lahko navsezadnje tudi Andrej Fištravec, ki je, kot kaže, gladko pometel s konkurenco znotraj “vstajniškega” bloka, čeprav je precej zaostal za absolutno večino iz marca 2013.

Za zdaj imajo volitve predvsem enega poraženca. To je Stranka Mira Cerarja. V Ljubljani, kjer sta jo julija obkrožili dve petini volivcev, se je tako rekoč osmešila, niti v Mariboru ni bilo bistveno bolje. Za zdaj se ji ne zmaga ne drugi krog ne obetata nikjer, kjer so na voljo vzporedni izidi. Seveda bo, ko bodo na voljo izidi volitev v občinske svete, slika drugačna, toda senca vnaprejšnje predaje v prestolnici bo ostala sorazmerno dolga.

11 KOMENTARJI

 1. Volitve so predvsem triumf Jankovića, ki je dobil rezultate kot v najboljših letih. Ta triumf je samo en od mnogih znakov popolne demokratične in politično-higienske nezrelosti Slovencev. V angleščini bi se dalo uporabit pojem “moral insanity”.

  Polom Cerarjevih? Ne bi rekel. Dobro, niso spravili svojih kandidatov na županska mesta. A so resni analitiki to pričakovali? Če pogledamo rezultate strankarskih list, je od strank po Sloveniji Cerarjeva SMC dobila največ. Daleč največ. Rezultati ostalih strank, konkretno največje opozicijske SDS so daleč zadaj glede na SMC.

  Žal gre prej za polom SDS. Posebej glede na to, da opozicijske stranke v demokracijah pogosto na lokalnih volitvah kompenzirajo poraze na parlamentarnih volitvah.

  Hudi spodrsljaji Cerarjevih v zadnjih dneh in tednih ( popolna nenačelnost, omahljivost Cerarja itd.itd) so jih naredile za zrele za velik fiasko. A tega fiaska ni bilo. SMC je proporcionalno daleč pred drugimi strankami. Žal.

  Politična mizerija v Sloveniji se nadaljuje…

  • IF: “…, je od strank po Sloveniji Cerarjeva SMC dobila največ. Daleč največ.”
   ==========

   A se hecate?

   • Napaka je le v toliko, ker sem gledal rezultate vzporednih volitev v mestnih občinah. Slika cele Slovenije je rahlo drugačna. Poudarek na rahlo. Enomestni rezultati za glavno opozicijsko stranko so milo rečeno beda. N.Si je pa pri tretjini rezultatov SDS. Še dobro, da vsaj ni SLS popolnoma potonila.

    • Na lokalni ravni zmagujejo razne liste za “Ohranimo kostanje”, ki na državni ravni ne morejo uspeti. Zato je potrebno pri vrednotenju rezultatov lokalnih volitev to upoštevati.

 2. … če vzamem v obzir, da so “praktično nastali” pred 4 meseci z mojega vidika ne gre za polom …

  • Gospod Pavel,
   predlagam vam izobraževanje v smeri masovnega pranja možganov. Potem bodo besede “sprevržen narod” nekako izginile iz vašega obzorja.

 3. Gledam izjave ljudi, ki so del SDSa ali njim blizu. To je nojevsko skrivanje glave v pesek, ke trdijo, da gre za uspehe. Fijasko v procentualni podpori pomladnikov se nadaljuje.

  V Ljubljani ima recimo SDS 10% podporo, v mnogih drugih mestih celo mnogo nižjo. V boljših letih je imela SDS 20% v Ljubljani. Jeglič je proti z vseh strani favorizirani Potočnikovi prišel na čez 40% itd. Očitno tu marsikaj ne štima, predvsem je politika SDSa do glavnega mesta zgrešena. Včasih imam občutek, da jo vodijo navijači viol, polni predsodkov do “žabarjev”, ne pa resni politiki.

  N.Si ni nič napredovala. V Ljubljani ima malo boljši rezultat kot v drugih mestih, zato ker jo v Ljubljani vodijo ljudje, ki imajo nekaj zdrave pameti: Hojs, Dolinarjeva, Kranjc. Za nacionalni nivo pogosto ne veš, ali so povsem nezreli, ali so pa se res prodali udbokomunistom, Kučanu, F21 in Masleši med drugim.

  Kaj zdaj to- a bo v Sloveniji z desno sredino oz. nasledniki Demosa samo še dol šlo ali kaj?

  • Berem: “Gledam izjave ljudi, ki so del SDSa ali njim blizu. To je nojevsko skrivanje glave v pesek, ke trdijo, da gre za uspehe.”

   Mogoče pa je treba zadevo obrniti, mogoče gre pa za resnični uspeh, ker pomladne stranke podpira čedalje manj ljudi. Mogoče jim je pa to cilj?!

 4. Cerarjeve afere in porazi se množijo.

  PortalPlus je odlično opisal kako so se znebili Dobovška.
  http://www.portalplus.si/438/politicna-osmrtnica-za-bojana-dobovska/
  Ujel sem še veleizdajo Cerarja, ki je uničil človeka, ki mu je stranko skreiral ( Peter Jamnikar).
  Še prej je portalPlus pisal tudi, da je Cerar pravi sin komunistične elite, če so bili Pahor, Janša, Rop in Drnovšek iz proletarskih družin – je Cerar iz višjega, komunističnega razreda, iz elite v komunističnem aparthajdu. Bil je v eliti, v vatki, delal je dobro plačana dela, pisal zakone, razlagal zakone, popravljal zakone – ki so bili vsi pisani na kožo mafije in birokracije.

  Najbolj jasno in dokončno sliko o Cerarjevi osebnosti pa sem zvedel danes v medijih:
  Kranjec ( SMC kandidat za MB župana) je lagal, da ni bil nikoli obsojen v medijih. Ko so resnični dokazi prišli na površje, je moral priznati, da je lagal. SMC s Cerarjem pa je ukazala preverjanje sodišča iz katerega naj bi ušla informacija. To pa je čisto UDBOVSKO dejanje, ekstremno, ultra totalitarno dejanje.

  Desničarji: dajte si namestiti v brskalnik AGREGAT novic, ki zajema internetne informacije na desnici
  http://www.novicejutro.si/ ( INŠTITUT KARANTANIJA)

Comments are closed.