Poljska na vrhu seznama investitorjev

12
Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

Pričakovana volilna zmaga stranke PiS (Prawo i Sprawiedliwość) na Poljskem 25. oktobra ne spremeni našega pogleda na Poljsko. Že več let smo precej optimistični glede tega motorja Srednje Evrope. Država je na vrhu našega seznama za investicije. Številni investitorji so vseeno zaskrbljeni glede dragih predvolilnih obljub. Ampak pozabljajo, da je poljski politični razred običajno precej pragmatičen, ko gre za gospodarstvo. Najboljši nasvet investitorjem bi bil, naj se ne predajo paniki in naj ne posvečajo preveč pozornosti predvolilnim obljubam.

Makroekonomski izgled Poljske

Ko je bila nazadnje stranka PiS na oblasti je letna gospodarska rast dosegla več kot šest odstotkov, znižan prometni davek je spodbudil potrošnjo, okrepljena fiskalna disciplina pa je pritegnila tuje investitorje. Med predvolilnimi ukrepi močno podpiram ukrep okrepljenih otroških dodatkov. Stranka PiS namerava družinam z dvema ali več otroki mesečno nameniti 500 zlotov (okrog 115 evrov) na otroka. Takšen ukrep bi državo stal 19 milijard zlotov letno, a bi prispeval k ukrepom proti staranju prebivalstva. Prebivalstvo se stara in to zelo hitro. Povprečna starost se bo z 38 let leta 2012 zvišala na 45 let v letu 2030. Ta sprememba bi lahko prispeval k zmanjšani rasti BDP-ja v prihajajočih letih. Ta se naj bi o predvidevanjih IMF do leta 2021 zmanjšal na tri odstotke. Staranje prebivalstva bo lahko prispevalo tudi k večjim pritiskom na javne finance, reze v socialne transferje, še posebej pokojnine. V takšnih okoliščinah se poljske sanje, da bi ujeli zahodno Evropo ne bodo mogle uresničiti.

Da bi ohranila svojo privlačnost za investicije, mora Poljska več vlagati v delovno silo, ohranjati mlade talente doma in pritegniti spet nazaj tiste, ki so odšli. Več kot dva milijona Poljakov živi in dela na tujem. To predstavlja za Poljsko največji izziv po padcu komunizma. Čas je, da Poljska poskrbi za boljše delovne pogoje srednjega razreda in za redistribucijo premoženja. In prav za to si naj bi prizadevala predsednik Andrzej Duda in stranka PiS.

Poljska namreč ne more več čakati. Država ima vse pogoje za uspeh, da postane eden glavnih gospodarskih in političnih vodij v EU. V prihodnjih letih bodo evropski strukturni skladi še naprej napajali poljsko gospodarstvo. Prevladujoči del bo šel za raziskovanje in razvoj, da bi tako razvijali inovacije. Poljska je na področju bruto naložb v osnovna sredstva v odstotkih bolj ali manj na ravni Nemčije (okrog 20%), a država šepa na področju inovacij. Poljska je na 31. mestu v Evropi po indeksu globalnih inovacij za leto 2015. Vsekakor ima država še ambiciozne cilje, saj namerava do konca desetletja povišati sredstva za raziskovanje in razvoj z enega na dva odstotka BDP.

Zmaga stranke PiS bi pomenila tudi, da bi se uvedba evra prestavila za nedoločen čas. Vstop v območje evra bi znižal stroške transakcij in za poljska podjetja odpravilo tveganja menjalnih tečajev. Vendar bi država hkrati s tem izgubila možnost prilagajanja menjalnega tečaja v primerih škodljivih zunanjih šokov. Poljska se ne želi odpovedati neverjetnemu ščitu, ki ga ima v zlotu v času, ko je svetovna gospodarska rast še vedno na robu recesije. Tuji investitorji bodo gotovo pozdravili dejstvo, da si želi Poljska ohraniti monetarno neodvisnost.

Obeti za investicije v aktualnem polletju

Še je prostor na področju krepitve vrednosti zlota naproti evru. Spremembe v makroekonomiji in obrestne mere bodo poljsko valuto potisnile navzgor proti razmerju 4,45 zlotov za evro. Upoštevajoč trdovratno nizko inflacijo v območju evra in pričakovanja na trgu glede ukrepov prilagajanja, je precej verjetno, da bo ECH zasledovala strategijo »nadaljuj-in-se-pretvarjaj«, ki bo znižala menjalni tečaj evra. Na zadnjem srečanju ECB je bilo med guvernerji govora o potrebi po skrbnem spremljanju efektivnega tečaja evra, »še posebej širši indeks, ki temelji na 38 valutah«. Ta indeks je zrasel za osem odstotkov od najnižjih stopenj v tem letu. To je še en znak, da bi ECB lahko podaljšala kvantitativno lajšanje.

Ohranjamo tudi pozitiven izgled za obveznice v poljskih zlotih, ki je imel v zadnjem četrtletju 2,3-odstotni donos. Vendar je večji donos pričakovati za obveznice romunske in še posebej madžarske valute. Obveznice v madžarskih forintih imajo skoraj dvakratni donos v primerjavi z donosi v zlotih. CEE ostaja zelo atraktivno območje za investitorje v trg obveznic.

Izgled na področju bančnega sektorja je na krajši rok negativen. Indeks WIG Banks še ni dosegel dna. Lahko pade na najnižjo letno stopnjo pri 6340 točkah preden pride do preobrata. Davek na bančno poslovanje, ki ga predlaga stranka PiS, bi vplivala le na deset odstotkov letnega bančnega dobička, naj ne bi imela važnega učinka na vrednost delnic in dividend, lahko pa bi bil slabo sprejet med tujimi investitorji. Na dolgi rok ostajajo izgledi pozitivni. Poljski bančni sektor je verjetno med najmočnejšimi v CEE, z zelo nizko stopnjo slabih posojil. Pozivi stranke PiS k večanju lastniškega deleža Poljske v bančnem sektorju bi bilo lahko zelo pozitivno za največjega igralca z 20-odstotnim deležem, poljsko državno banko PKO BP, kar bi lahko vodilo h konsolidaciji bančnega sektorja.

Christopher Dembik je ekonomist, zaposlen na Saxo Bank.

12 KOMENTARJI

 1. Avtor in PIS imata par popadkov socializma, ki se ga danes gredo konzervativci, ki še niso zares ušli iz te Fritzlove kleti.

 2. Bistvo kar se Slovenci moramo naučiti je to, kako so Poljaki počistili s komunizmom. Pri njih dve desni stranki že 25 let izmenjaje vodita Poljsko in sta gospodarstvo prepustili podjetnikom. Tam najbolj reformirani od reformiranih socialistov v pink biznis suknjičih ne morejo priti do 20% (kot pri nas ne morejo ne krščanski demokrati in ne SDS).

  Pri nas pa smo ostali v jeklenem socializmu Staneta Dolanca in Janeza Zemljariča s stotinami njunih kadrov na “levi” in “desni”.

 3. Čas je, da naši demokrati (civilna družba, politiki, prosti strelci) začno polno sodelovati s poljskimi. Jih povabiti v Slovenijo in jih poslušati. Da znotraj 50 let za naše otroke naredimo preboj, ki so ga Poljaki naredili pred 25 leti. Slovenci pa ga ne z Demosom, ne s SKD in Janšo nismo (in ga z njimi ne moremo).

 4. Glavno vprašanje Slovencem mora biti Poljska. Zakaj pri njih 2 desni stranki že 25 let vodita politiko, po bereta 80 procentov glasov? Najbolj reformirani in sluzasto komunisti pa ne morejo dobiti 20 procentov.

  Pri nas pa imamo še vedno mafijski socializem Staneta Dolanca in Janeza Zemljariča ter polno njunih igralcev na “levici” in “desnici”

 5. Kapo dol Poljakom! Ljudstvo je ostalo krščansko, s papežem in svojo močjo pomagalo uničiti evropski komunizem, komije in druge levake potisnilo v volilne smetnjake in voli desne stranke. Zato niso imeli nobene krize, ki je “prizadela” Slovenijo, imajo visoko gospodarsko rast, imajo svojega človeka na vrhu EU in z ostalimi višegrajci ne crkljajo muslimanov. Držijo se svojega zlota, svoje samostojnosti in krščanske tradicije! V nekaj letih nas bodo skupaj z ostalimi modrimi višegrajskimi državami prehiteli in privoščim jim od srca, naj napredujejo! Mi pa bomo še naprej vegetirali v edini boljševiški enklavi Srednje Evrope, dokler ne bodo komije likvidirali njihovi islamski zavezniki, ko bodo prišli na oblast. Kristjani pa bomo obstali kot drugorazredni državljani, kot smo bili zadnjih 70 let.

  • Se vse strinjam s teboj razen kršanskosti Poljakov, Hrvatov.

   Saj si zasledil visokega kleriki v Vatikanu, ki je razkril svojo partnersko, homoseksualno zvezo. Bil je Poljak.

   Kristjan ne sme pristati na logiko naši- vaši. Na frakcije boje. Biti veren kristjan ni politika, ni igra moči in politike. Slednje je bilo vir zla v Cerkvi zadnja stoletja in tudi v Sloveniji. Pravi humus za razkroj cerkve in za razrast komunizma, fašizma… Ki sta pobrala to logiko “nas je več”, “mi smo pravi”, “mi smo na liniji”. Postanemo farizeji. Logika kristjana je biti iskren, preprost, zvest, priznavati in se kosati grehov in iskajajoč božje obličje, ki ga dostikrat ne doživljamo in ga vsakič drugače okušamo. Biti zgolj suženj nauka, in se pedantno do pikice držati postave, je farizejska trdota in “starejši sin”, ki je na liniji, a hkrati z Očetom nima osvobajajočega odnosa.

Comments are closed.