Poljaki iščejo prostor za odslužene spomenike iz sovjetskih časov

2
foto: rferl.org.
Odstarnitev spomenika sovjetskemu generalu Ivanu Chernyakhovskyu, foto: rferl.org.

Poljski uradniki so si nedavno ogledali dve lokaciji, kjer bi lahko na pobudo Inštituta narodnega spomina v muzej na prostem s trgov in parkov umaknili okrog 500 sovjetkish spomenikov, ki poveličujejo Rdečo armado. Kor poroča Associated Press idejo podpira aktualna konservativna oblast, ki zagovarja stališče, da je Rdeča armada v letih 1944-45 Poljski prinesla zatiranje, ki se je končalo šele s padcem komunizma leta 1989. Zato zagovarja načrt, da bi vse simbole preteklega obdobja zbrali na enem kraju.

Načrti so izzvali ostre kritike iz Rusije, saj naj bi šlo za nespoštljiv odnos do spomina več kot 600.000 sovjetskih vojakov, ki so bili ubiti v bojih z nemško vojsko na poljskem ozemlju. Lani je Moskva že prootestirala, ko so v kraju Pieniężno na severovzhodu Poljske lokalni oblastniki odstranili spomenik sovjetskemu generalu Ivanu Chernyakhovskyu. V Rusiji je Ivan Chernyakhovsky znan kot vojni heroj, medtem ko je na Poljskem poznan po svojem preganjanju antinacističnih partizanskih vojakov. Še en spomenik sovjetski vojski je bil odstanjen s trga v Varšavi in čaka na svojo nadaljno usodo.

Uradna Poljska namerava še naprej skrbeti za spomenike Rdeči armadi na pokopališčih, eno izmed njih je sredi parka v poljski prestolnici, hkrati pa bodo lokalne oblasti imele še vedno možnost, da obdržijo spomenike. Izbrana lokacija za muzej na prostem s sovjetskimi spomeniki bo objavljena junija. Na Madžarskem so podoben muzejski park osnovali v bližini Budimpešte.

2 KOMENTARJI

  1. Mi pa klečeplazimo do tistih, ki ne spoštujejo svobodo in demokracijo in postavljamo spomenike na javnih mestih.

  2. Naj jih pripeljejo v Slovenijo. Tu bodo sprejeti z naklonjenostjo. Postavili jih bodo v središča mest.

Comments are closed.