Politizacija špecerije, drugič

31
Dejstvo, da je bil Josip Broz Tito vodja nekdanje države, pomeni, da prav njegovo ime v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim.

Da ne bi prizadel čustev ljudi, je Lidl odradiral križe iz fotografij cerkva, ki so bile na njihovih izdelkih. Zakaj, nikoli niso dobro pojasnili. Skratka, ko gre za krščanske križe smo bili priča izjemni tankočutnosti trgovske verige Lidl do tistih, ki bi jih križi utegnili zmotiti. Hladilnik da mora biti varen prostor, kjer občutljivi kot snežinka ne zagledajo z njih spornega simbola.

Da je to patološko, sem bil že povedal (vir). Da spet pišem o špeceriji, pa je kriv zadnji Lidlov katalog, kjer gre trgovec v povsem nasprotno smer. Namesto pretirane obzirnosti zdaj brezobzirnost. V tedenski akciji so štiri piva, ki se imenujejo po Jugoslovanskem samodržcu Josipu Brozu in njegovi ženi Jovanki.

Lidl ni trgovina, kot so Mercator, Spar in še posebej Leclerc. Te se trudijo, da je tam na izbiro vse. Broz na polici Leclerca si ne bi zaslužil moje kolumne. Lidl pa prodaja lastne blagovne znamke in tupatam izbere kaj mimo teh. In v izbor so vključili Broza. Tita je podjetje, ki spoštuje različnost, posebej izbralo kmalu po tem, ko se je afera z jogurti za silo umirila.

Na eni strani torej izjemna tankočutnost do tistih, ki jih moti križ, na drugi izjemna brezbrižnost do tistih, ki jih moti Tito. Ta razlika – ko je eno označeno kot multikulturna strpnost, drugo pa naj ne bi bilo nagovarjanje političnih čustev – bije v oči.

Pri čemer primera na noben način nista enakovredna.

Simbol totalitarnega režima

http://beerstore.rs

Simbolna razsežnost Titove ceste je neločljivo povezana s simbolnim pomenom imena Josipa Broza Tita, jugoslovanskega maršala in kasnejšega dosmrtnega predsednika SFRJ. Ime Tito ne simbolizira zgolj osvoboditve ozemlja današnje države Slovenije izpod fašistične okupacije v drugi svetovni vojni, … temveč simbolizira tudi povojni totalitarni komunistični režim, ki so ga zaznamovale obsežne in grobe kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin, zlasti v desetletju neposredno po drugi svetovni vojni. Zgodovinska dejstva, zabeležena v številnih dokumentih, listinah in strokovnih zgodovinskih delih, pričajo tudi o izvensodnih povojnih pobojih, političnih kazenskih procesih, eksekucijah prebežnikov na državni meji ter o zlorabah oblasti za ohranjanje enostrankarskega sistema in preprečevanje demokracije. Dejstvo, da je bil Josip Broz Tito vodja nekdanje države, pomeni, da prav njegovo ime v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim.

In še:

Žrtvam vseh totalitarizmov morajo oblastni organi na vseh ravneh izkazovati, če že ne aktivno sočutje, razumevanje in priznanje za njihovo trpljenje, pa vsaj pasivno spoštovanje z opustitvijo ravnanj, ki so nezdružljiva s temeljnimi ustavnimi vrednotami in za katera je mogoče vnaprej predvidevati in pričakovati, da bodo povzročila novo prizadetost.

Lidl seveda ni oblastni organ in pivovarnar tudi ni. Veljajo pa za oba ista etična načela, kot jih je v citirani sodbi zagovarjalo ustavno sodišče. Kaj etična načela, elementarna dostojnost! Škoda, da se moramo s tem sploh ukvarjati. Se je pa treba v okolju, ki očitno ni doživelo dekomunizacije in ponotranjilo vrednostne obsodbe totalitarizma.

Vrednostna obsodba totalitarizma se dogaja (ali pa se ne) v knjigah in člankih, v Pričevalcih in Spominih, v sprejetih in nesprejetih parlamentarnih resolucijah, v taki ali drugačni zakonodaji. Ponotranji pa se dekomunizacija tudi s tistim, kar vidimo na policah v trgovini. Josip Broz ob Francetu Prešernu, Amadeus Mozartu, Jacku Danielu, indijancu Vikiju in kravi Milki v Sloveniji 2017 ne sporoča prave stvari.

Politizacija špecerije

Da ne bi prizadel čustev ljudi, je Lidl odradiral križe iz fotografij cerkva, ki so bile na njihovih izdelkih. Zakaj, nikoli niso dobro pojasnili. (https://www.lidl-flyer.com)

Nekoč je veljalo, da so gostilničarji apolitični, ker so si želeli, da levi in desni pijejo pri njih. Danes poskušajo nekateri delati denar s političnimi provokacijami. Pitje kave s Starbucks postane politični statement za nekaj, prenočevanje v Trump hotelu za nekaj drugega. Tega si ne želim. Ne želim si, da bi bilo še to, kje kupujem kruh in mleko, odvisno od politike. Želel bi si živeti v družbi, kjer pač zavijem tja, kjer mislim, da za svoj denar največ dobim. Lidlova provokacija me pri tem ovira.

Nisem za to, da bi tisto pivo prepovedali. Vsega, kar je neokusno, brezobzirno, nespoštljivo, vsega, kjer je pohlep pred spoštovanjem soljudi, se ne da prepovedati. Pivo itak ne more biti kaj prida. Če bi bilo, bi ga prodajala kakovost, ne pa ime. Tudi svoboda tržne pobude nekaj velja.

Če se enim zdi, da je v redu delati reklamo za nek izdelek s simboliko totalitarnega režima, ni narobe, da se jih opozori, da ima palica dva konca. Prav zato, ker je tisto pivo stvar trga in ne politične policije, sporočam, da do nadaljnjega Lidla ne prestopim. S tem lahko kot potrošnik nekaj naredim za to, da bo v špecerijah mir pred politiko in da se bo Lidl do vseh državljanov obnašal vsaj približno enako spoštljivo.

31 KOMENTARJI

 1. A da je Tito osvobodil ozemlje Slovenije v drugi svetovni vojni izpod fašistične okupacije? Nisem povsem prepričana … Je moral pa že biti še kdo drug zraven.

  No, v Lidl pa že itak bolj redko zaidem. Me ne prepričajo s svojo diskontno postrežbo. Nedvomno pa bodo Slovenčki navdušeno kupovali pivo, kjer gor piše Tito. Dobro so pogruntali Lidlovci utrip v državici, ki je nekoč veliko obetala.

  • Nedvomno se LIDLU ta simbolna trgovska projekcija ob družbeni klimi obrestuje,zlasti,ker ti telepatski oziroma hipokratski učinki povečajo prodajo.Zanimivo da tudi slika maršala Tita na steni kake”oštarije” sinergetsko
   privlači določen sloj ljudi,ki delujejo.komunicirajo na tej frenkvenci,pa se med njimi pojavijo tudi takšni ,ki jim je malo mar za ta kult osebnosti,kar v končni fazi sploh ni važno,ker se nasprotja včasih privlačijo ,vendar le do te mere dialoga prave logike razmišljanja!Čestokrat se tudi zgodi,da so ti ljudje tarča zasmehovanja,ker niso popolni laiki določenega poznavanja in dogajanja,še zlasti,ko je danes omogočen lahek dostop do interneta,do enciklopedij,leksikonov itd,kar učijo osnovne,poklicne,srednje šole,fakultete.. univerze,zagnanost in je tudi zgodovinsko ali kako drugače empirično dokazljivo in argumentirano !?
   Včasih se res lahko vprašamo ob teh bizarnih predvajanjih reklam,tako v virtualnem svetu,kot na splošno plaketiranju,fasadnih elektronskih zaznav,koliko to vpliva na človeški um ?Nekaj pa je zagotovo,polni blagajne,med ostalim,pa tudi omogoča uporabljati brezplačne aplikacije,TV programe itd in marketingom mastne zaslužke !?

  • helena: “A da je Tito osvobodil ozemlje Slovenije v drugi svetovni vojni izpod fašistične okupacije? Nisem povsem prepričana …”
   =========================

   Res je, Bolj ustrezno bi bilo “je odstranil fašizem”. Odstranil eno zlo in ga nadomestil z drugim zlom, nikakor pa ni prinesel svobode, ker ga je nadomestil s komunizmom.

   • Še bolj natančno: odstranil eno obliko fašizma in jo nadomestil z drugo še bolj katastrofalno obliko.

 2. Če se malce pošalim:

  “Hladilnik da mora biti varen prostor, kjer občutljivi kot snežinka ne zagledajo z njih spornega simbola.”

  Komunajzer – slabšalni izraz za komunista

  “… sporočam, da do nadaljnjega Lidla ne prestopim. S tem lahko kot potrošnik nekaj naredim za to, da bo v špecerijah mir pred politiko in da se bo Lidl do vseh državljanov obnašal vsaj približno enako spoštljivo.”

  • Verjetno se zdite sami sebi zelo bistroumni. Slepi ste pa tale stavek:

   “Pri čemer primera na noben način nista enakovredna.”

   In za dva odstavka citata, ki sta mu sledila.

  • … ki ga pa uporabljajo največ tisti, ki se tako skušajo norčevati iz antikomunistov (klin s klinom). Torej: prikriti apologeti komunizma (“včasih je blo bolš” ali “še premalo so jih”).

   • Opomba:

    Včasih so komunisti rekli: “Še premalo smo jih”
    Njihovi nasledniki danes pravijo: “Še premalo so jih”

    Evolucija humanizma (nasledniki so bolj “humani” kot njihovi predniki)

 3. Tudi meni se gabi tak način trženja in pomanjkanja čustvene, da ne rečem splošne inteligence prodajalca – Lidla.

  Po drugi strani pa me na nek način tak pristop ne čudi. Namreč, mesta Maribor, Koper, Jesenice, … še vedno za imena cest in/ali trgov uporabljajo ime maršala. Očitno je lokalni oblasti (županom) in prebivalcem teh mest to všeč ali pa vsaj vseeno. Poleg naslova v dokumentu si bodo tako lahko privoščili še istoimensko pivo. Kriza duha.

  In da, se strinjam; v Lidl ni vredno vstopiti.

 4. Po mojem nemški lastniki pojma nimajo, kaj tule na njihovi filiali neki očitno nezreli tipi počenjajo. Sicer so ga sami očitno pokronali pri brisanju križev s cerkva na Santoriniju. Razumem, če neka firma kaj takega ( proti resnici) počenja v islamskem svetu. Če to počenjajo v Evropi je to civilizacijsko gledano katastrofa. Žiga Turk je sicer napisal, da so santorinijske križe brisali, da ne bi prizadeli čustev ljudi. No, izkazalo se je, da so prav s to potvorbo prizadeli čustva številnih Evropejcev. Sicer sam že od prej raje zavijem v Hofer kot v Lidl.

  • IF: “Po mojem nemški lastniki pojma nimajo, kaj tule na njihovi filiali neki očitno nezreli tipi počenjajo”
   ========================

   Prilagajajo se “krajevnim navadam”.

  • A, torej je Lidl še najmanj kriv. Neki vročeglavi podjetnik iz Novega Mesta to ponuja in Lidl je tu pač distributer. Neumno, za moj okus.
   Je pa ta podjetnik prismuknjen ali kako bi že temu rekli.

   • Pa saj je to avtor članka že nakazal. Tukaj:

    “Lidl pa prodaja lastne blagovne znamke in tupatam izbere kaj mimo teh. In v izbor so vključili Broza.”

   • In, Lidl se rad pohvali, da vključuje vedno več slovenskih izdelkov. Če celo ne poudarijo s “pristno slovensko” ali nekaj podobnega. Lahko se reče, da so dobro zadeli duh časa v deželici, ali tudi v kot je nekoč rekel predstavnik Patrie (po spominu približno):
    “delovali smo v skladu s krajevnimi navadami”.

 5. “Ime Tito ne simbolizira zgolj osvoboditve ozemlja današnje države Slovenije izpod fašistične okupacije v drugi svetovni vojni…” Daleč od tega. To ime med drugim simbolizira največjo možno človeško pokvarjenost, izdajtva (tudi prijateljev) vsepovsod, množične umore, zahrbtno kovanje načrtov z nacisti o napadu na zaveznike, če bi se izkrcali na Jadranu (marčevska pogajanja), vojno z legalno jugovojsko (četniki) in lastnim narodom ter zavezništvo in sklepanje pogodb z nacisti. Hitler je bil kaplar in je do smrti vsaj ostal kaplar, Broz pa je bil kaplar, ki je zaradi svoje bolne megalomanije z eno potezo samega sebe povišal v maršala. Fuj in še enkrat fuj, prekleti pedofil!

 6. Ze drugi odgovor na infofon@lidl.si

  Spostovani,
  zelim Vam uspesno prepoznavanje zelja kupcev. Mene ste izgubili, kaksnega neokomunista pridobili. Saj je za vas res vse skupaj samo matematika. A ceprav sem matematik, vem, da zaradi trpljenja tolikih ni spodobno prodajati ozdelkov z nacisticno, fasisticno ali komunisticno ikonografijo. Ceprav bi vam zal slo tudi pivo Adolf marsikje dobro v promet.

  Lep pozdrav, a ne vec na svidenje,

 7. Nepotrebna panika,ljudje.kupujte pač,karkoli in kjerkoli se vam zahoče,potem pa po titovih ali kardeljevih ulicah-pa mimo kidričevih ali mačkovih spomenikov,kipov in obeležij- zapeljite svoje otroke v po komunističnih “herojih”poimenovane šole.Naslednja generacija bo zaradi teh- ne pa zaradi Lidlov- še bolj slepa in brezbrižna kot je ta.

 8. Nostalgija se pač prodaja. Dajte že enkrat razumeti, da večina Tita ne dojema kot ga na tem portalu ali slovenski wanna be desničarji. Sicer pa bi od avtorja pričakoval doslednost, torej da ne bo kupoval nikjer, kjer prodajajo Heineken, ki ima na steklenici rdečo zvezdo.

  ŠE bolj smešno pa je, da samozvani kristjani uporabljajo rimsko usmrtitveno orodje kot simbol, na katerem je umrlo tisoče ljudi.

  Na stvari pač lahko gledamo z različnih zornih kotov in jih interpretiramo poljubno.

 9. Tito je za etičnega človeka simbol največjega samodržnega morilca na Balkanu.

  Tudi Hitler je storil marsikaj dobrega( prve hitre avtoceste, visoka blaginja Nemcev, polna zaposlenost, priključitev Sudetov, Lorene Alzacije, Avstrije…), vendar to je zrno proti gori gorja, ki ga je povzročil drugim in posledično Nemcem).

Comments are closed.