Politikis: V Delu o “črnuharskih podganah”

18

Včeraj si je Delo kot osrednji slovenski časnih privoščilo nedopustno in skrajno primitivno “napako”. Na strani 5 so namreč objavili pismo bralca, ki je tiste, ki so se udeležili Mussomelijeve “fešte” (odkrivanja napisa proti totalitarizmom), poimenoval s ”črnuharskimi podganami”!?

Če bi šlo za nek anonimni komentar na spletu – bog pomagaj tistemu, ki takšne piše – a glavna in odgovorna urednica Dela Mateja Babič Stermecki, se je očitno odločila, da se ta nizkotnost objavi v Delu na prvih straneh. Še dolgoletni medijski poznavalci se ne spomnijo, da bi kdaj kaj tako odkrito zavrženega in napadalnega (gre namreč za čisti sovražni govor) objavilo v Delu. V prispodobi; najprej podgane in potem deratizacija! Glede na to, da je predmetno pismo izrazit primer sovražnega govora, je na mesto vprašanje, zakaj Delo s takšnimi objavami pomaga razširjati tovrstni sovražni govor?!

Ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli je za Politikis.si ob tem povedal naslednje: “Razočarujoče, ampak ne presenetljivo, da je spominska plošča vsem slovenskim žrtvam totalitarizmov izzvala toliko grenkobe in jeze. Naslavljanje kateregakoli Slovenca s tako ponižujočim pojmom kot je to bilo v pismu v Delu 23. aprila, demonstrira še bolj nujno potrebo po spravi v Sloveniji. Prvi korak k spravi mora biti medsebojno spoštovanje in razumevanje.

V mojem govoru 16. aprila sem veliko pozornosti namenil “žrtvam” ameriške zgodovine in kako se celo dandanes ZDA borijo, da bi postale boljša in bolj sočutna država. Vsi smo delali napake, vsi smo naredili kaj večjega narobe, in vsi se lahko učimo drug od drugega in pomagamo drug drugemu.

Upam, da bo spominska tabla vsaj malo pripomogla k spravi, toda sedaj vidim, da so to dejanje narobe interpretirali tako “levi” kot “desni”. Veliko “levih” jo vidi kot “obtožbo”, medtem, ko je preveč tistih na “desni” vidi kot “obrambo”. Nič od tega ni prav. Namesto tega ta plošča predstavlja mali korak k osvoboditvi od zlobe in grenkobe, ki ju dandanes izraža preveč Slovencev. …”

Več lahko preberete na portalu Politikis


18 KOMENTARJI

 1. sem prebral pismo, ki je dokaj kratko in vsebinsko res brezvezno in pod vsakršnim nivojem. očitno jo pač šlo za nek zapis človeka, ki je na vse skupaj reagiral preveč čustveno in nerazsodno, tako da dejstvo, da je bilo dejansko objavljeno je katastrofa, še posebej, ker je to moglo iti preko nekega urednika oz. odgovorne osebe, ki pač odloča o tem, kaj je za objavo primerno in kaj ni. glede tega je že skoraj škoda besed za kritiko, ker je res pod vsakim nivojem. čeprav pa je po drugi strani takih razmišljan po internetu malo morje, ampak gre za primere, ko ni nekega nadzora, tu pa je nadzor zagotovo bil.

  po drugi strani pa je treba poudariti tudi to, da kaj je sovražni govor. avtor članka na politiksu je zapisal, da “gre namreč za čisti sovražni govor”. očitno je, da ta človek o pojmu sovražnega govora pojma nima, kar je za nekoga, ki bi rad bil novinar seveda žalostno. je pa tudi res, da glede tega ustvarjajo nepotrebno zmedo tudi nekateri pametnjakoviči na FDV, ki si brez potrebe izmišljujejo neke svoje definicije sovražnega govora…

  skratka, izraz črnuharske podgane je zagotovo žaljiv tako v namenu kot v posledici, ampak to ni dovolj, da je nekaj označeno za sovražni govor.

  glede tega je nedolgo nazaj pisal tudi ustavni pravnik dr. teršek in mislim, da bi bilo za vsakega pametno, če si ta njegov članek vsak tudi prebere: http://www.pogledi.si/mnenja/kaj-je-kaj-ni-sovrazni-govor

 2. Uredništvo časopisa Delo, se je očitno strinjalo s takšnim izrazoslovjem, sicer pismo ne bi objavilo.

  Žalostno.

 3. Edino Aladar lahko izkaže razumevanje za takšno objavo, ker to ni sovražni govor po teršeku.

  Mussomelli pa je tudi to fenomenalno komentiral! Kapo dol temu človeku. Res je, komunisti nimajo čiste vesti glede revolucije. Vse tiste floskule “revolucija ni večerja” in podobne nebuloze ne morejo oprati vesti kot pralni prašek. Likvidacije pač nimajo veze z NOB in nacizmom.

  • @zdravko,

   če človek vidi samo to, kar mu paše, potem pač pride do takšnih interpretacij.

   ker kaj si o tej objavi mislim, sem zapisal v prvem odstavku. 🙂 če ta prvi odstavek zate izraža razumevanje do te objave, potem si, oprosti, funkcionalno nepismen. 🙂

   drugo pa je, da to nima nič opraviti z dejstvom, da ne gre za sovražni govor. mislim, ali naj trdimo tudi, da gre v tem primeru za umor? 🙂

   sovražni govor ima nek pomen in tu ne gre za to, kaj si o tem misli teršek, ampak kako se ta pojem, ki je dejansko pravni pojem, tudi razumeva. pojem sovražni govor ima pač nek pomen, kot ima pomen vsak pojem in teh pomenov si pač ne more vsak izmišljati po svoje, ker potem bo zmešnjava popolna. tudi jabolko ne pomeni hruške, a ne? in tu se počne ravno to, da se nečemu, kar je jabolko (žalitev), reče hruška (sovražni govor).

   tako da tu ne gre za to, kaj je sovražni govor po teršku, aladarju ali zdravku, ampak kaj dejansko ta pojem pomeni. 🙂

   • @Aladar
    Spet globokoumno nakladaš. Jabolko res ni hruška, ko pa rečeš “gnilo jabolko” in “gnila hruška” pa se pomen zbliža, saj je oboje nekaj, kar se zavrže.

    Ko rečeš “črnuhar”, je to lahko le žalitev, ko pa rečeš “črnuharska podgana” je to lahko tudi sovražni govor, ker se podgane preganjajo, zastrupljajo oz. pobijajo.

    Bodi bolj pazljiv, kajti tvoj lik najmodrejšega na svetu in okolici nezadržno bledi.

    • zakaj morata biti gnila. lahko bi rekli tudi, da je oboje sadje, hrana, torej za pojest. torej vsa hrana je potem eno in isto. 🙂

     in ne, sovražni govor ni nekaj zato, ker se tebi zdi, da je lahko nekdo nekaj tako mislil, ampak ima točno določene zahteve… 🙂

     ampak saj pravim, zakaj bi se o tem kregali, pač prijavi kaznivo dejanje sovražnega govora in ta argument dodaj zraven. 🙂 če bo potem ta človek zaradi sovražnega govora obsojen, se včlanim med domobrance. 🙂

     glede modrosti je pa tako, da včasih mora človek biti med pametnimi, da lahko izpade pametno. 🙂

 4. Spoštovani g. Mussomeli!

  Na “desni” v tabli vidijo “obrambo” zato, ker je že 70 let dovoljena izkljućno komunistična Laž! Žrtve (mrtve in žive-ponižane) prav toliko časa hlepijo po “obrambi”, po tem, da bi jih nekdo opazil, razumel, kar lahko doseže le z vtrajanjem v resnici. Zdaj pa jim tudi Vi odrekate obrambo. Verjamem, da morate kot diplomat vztrajati na čim bolj nevtralnih pozicijah, kadar spravljate dve strani. Vendar je vsakršno izenačevanje rabljev in žrtev velika potuha zločinski združbi, kar komunisti so. Table in spomeniki niso nič, če za njimi ne stoji odločna (brezpogojna) obsodba grozljivega sistema! Ta srenja si ne zasluži nobenega dobrikanja v imenu sprave oziroma bolj ljubega miru.

  • Še to:
   Verjemite, g. Mussomeli, na “desni” ni nihče za takšno spravo, ki bi temeljila na polresnici. Kakšen smisel pa bi bil v tem? To, da obsodiš komunizem in ga izenačiš z ostalimi zločinskimi sistemi, je pravzaprav “sredinska drža”, s katere lahko pričnemo s spravo!

  • Lucija, od tujca ne moreš pričakotvati tega. Mussomelli je povsem dovolj storil. Če mi ne vemo kaj s tem, je to naš problem, ne njegov. Imaš prav, to je “obramba”, in Mussomelli nam jo je celo dal, čeprav je morda nekoliko jemlje nazaj. Vendar namesto te “obrambe” mi potrebujemo rešitev. In te ne bomo dobili od tujca.

   • Politika je mednarodno prepletena. V domači politiki se prav nič ne zgodi brez mednarodnih vplivov. Še posebej zdaj v globaliziranem svetu. Sicer pa so mi mnogi Slovenci veliko večji tujci kot Mussomeli.

    • V domači politiki se prav nič ne zgodi brez mednarodnih vplivov.
     ======
     To ni ali vsaj ne sme biti res. Nihče ne bo nas “poganjal”. Zato mislim da preveč pričakuješ od tujcev. Mi moramo to sami rešit.
     Dialog med Klavoro in Sušnikom zadnjič na Pogledih je bil odličen. Klavora je moral na koncu zanikati revolucijo! Sušnik ga je povsem razgalil. Stvari se bližajo rešitvi.

     • Naivno misliš, da se stvari premikajo same od sebe in brez mednarodnih pritiskov. Brez mednarodnega vpliva bi bila že zdavnaj pri nas taborišča.

    • Se strinjam.

     Edino kar nas rešuje v tej situaciji je da evropsko razmere niso naklonjene levici/skrajni levici.

     Evropa se bolj pomika v konservativno smer. Pomembna je tu pozicija Hrvaške, ki je popolnoma pro-zahodna in s tem se blokira vsakršna možnost obnovitve Jugoslavije.

     Je pa pomembno, da se vzdržuje stike s tujino, zamejci in primerno razmeram dela naprej.

 5. Pri nas je to tako. Če rečeš “trenirkarji”, pokasiraš kazensko ovadbo (ki je bila k sreči ovržena)…

  Če pa rečeš “črnuharske podgane”, ali še huje, pozivaš k pobijanju ljudi (desničarjev, kristjanov), pa to ni sovražni govor.

 6. Ah ta Aladar, nič , ampak čist nič mu ni jasno. Pa tako bi nas rad prepričal, da je samo njemu jasno.

 7. ja, poglejte, zadeva je preprosta. če se vam zdi, da imate prav, vložite kazensko ovadbo zaradi krštive 297. člen Kazenskega zakonika, ki se dejansko nanaša na sovražni govor in potem počakajte na to, kaj bo policija oz. tožilstvo storilo. 🙂 lahko vam pa že sedaj povem, da bo tako ovadbo kot neutmeljeno zavrglo. 🙂 vložitev kazenske ovadbe je brezplačna in to lahko storitev v 5 minutah po telefonu. 🙂

  glede tistega napisa, ki ga omenja alojz, torej: Kristjani, klali smo vas 1945, klali vas bomo 2013 pa smo že bliže sovražnemu govoru. v tem primeru pa se to da kvalificirati kot sovražni govor, čeprav bi sodišče, v kolikor bi pač primer pred sodišče prišel, še vedno presojalo to, kdo je storilec, s kakšnim namenom je bilo to zapisano itd. 🙂 tako da saj pravim, jabolka in hruške je treba med sabo ločevati. 🙂

  in seveda je normalno, da je tožilstvo tudi tisti primer s “trenirkarji” zavrglo, ker tudi tam seveda ni šlo za sovražni govor, kar pomeni, da o tem, kaj sovražni govor sploh je pojma nima niti nataša pirc musar, ki je je kot informacijska pooblaščenka kazensko ovadbo tudi vložila, kar je še posebej žalostno, če vemo, da je po izobrazbi pravnica. 🙂 ker tudi v primeru “trenirkarjev” je šlo za nek izraz, ki je lahko bil mišljen v smislu žaljenja in je take učinke seveda tudi imel, ni pa to sovražni govor. 🙂

  in ravno za to se gre tudi v tem primeru. “črnuharska podgana” je povsem primerljiva zmerljivka izrazu “trenirkar”, ker gre za nek zaničevalen odnos do neke skupine ljudi, ki ima elemente žaljenja. 🙂 nič od tega pa ni sovražni govor. 🙂

  tako da saj pravim, ne mi verjet in podajte kazensko ovadbo. odgovor policije oz. tožilstva, če boste ovadbo poslali na njih, bo pa dejansko isti kot moj in sicer, da o tem očitno pojma nimate. 🙂 razlika je le v tem, da vam bojo to oni povedali na veliko bolj diskreten in prijazen način, torej nekaj v smislu, da v tem primeru znaki kaznivega dejanja po 297. členu KZ-1 niso podani. 🙂

Comments are closed.