Predsednik Italije prisilil Gibanje 5 zvezd in Ligo, da sta sestavili vlado

3
Jurij Paljk Foto: Novi Glas
Jurij Paljk

“Tudi pri nas, tudi z moje strani, bo za uspešno oblikovanje vlade potrebno nekaj politične potrpežljivosti in veliko modrosti …”, je dejal predsednik Slovenije Borut Pahor za časopis Delo po nedeljskih volitvah v Sloveniji, ki so prinesle zmago Janezu Janši, a tudi veliko negotovost. Nekdanja slovenska levica je razdrobljena na veliko strank, a je v zafrkljivem tweetu, ki ga je objavil DamjanTo, veliko resnice.

“Rezultati vzporednih #volitve2018: KPS 52 sedežev, SDS 25 sedežev, NSi 7 sedežev, SNS 4 sedeži. A je Slovenija zihr v letu 2018?”

“Najprej dobi mandat zmagovalec”, je bil jasen predsednik Pahor, ki je še dodal: “Vsaka pomembnejša odločitev v domači, zlasti pa v zunanji politiki, utegne imeti v tem času bolj daljnosežne posledice, kot to sicer velja navadno. Vsi bomo dediči posledic teh odločitev. Zato je tako presneto pomembno, kakšne bodo. Pomembne bodo za vse, za tiste v vladi, opoziciji in za tiste, ki se sicer za politiko prav veliko ne zmenijo. Zato moramo delati čim bolj skupaj, premišljeno in tudi velikopotezno.”

Njegov poziv k modrosti je torej še kako upravičen! Kot je upravičena zaskrbljenost razumnih ljudi v Sloveniji nad nizko udeležbo na volitvah, samo 51,97 odstotka slovenskih volivcev je oddalo svoj glas.

Kar se je zdelo nemogoče, je danes v Italiji stvarnost

Mateo Salvini (Liga), predsednik republike Italije Sergio Mattarella in Luigi Di Maio (5 zvezd) Vir: http://www.rainews.it

Da je politika zares “umetnost možnega”, nas učijo italijanski politiki. Italijanskemu predsedniku Mattarelli je uspelo prisiliti Gibanje petih zvezd in Ligo, da sta sestavili vlado, ker to zahtevajo zdajšnje razmere v Italiji in v Evropi. Kar se je zdelo nemogoče, je danes v Italiji stvarnost. Premier je sicer Giuseppe Conte, Di Maio in Salvini pa sta njegova namestnika in ministra.

Pustimo se presenetiti!

Pred tem objavljeno Novi Glas

3 KOMENTARJI

 1. Dobro za Italijo.

  Ali ima pri nas predsednik Pahor dovolj politične avtoritete, da bi, tako kot Mattarella, prisilil trmaste poražence volitev k sodelovanju z zmagovalno stranko v dobro države Slovenije?
  Ne gre le za potrebo po sodelovanju zaradi ureditve notranjih razmer v državi, temveč se obetajo tudi zunanji problemi (nova gospodarska kriza, migrantski pritiski) ki jim bo nova oblast lahko kos samo ob konstruktivnem sodelovanju vseh političnih deležnikov.

  Ali pa se leve stranke, oziroma še bolj njihovi botri iz ozadja, preveč bojijo izgube svojih privilegijev?

  Po vseh tajkunskih krajah, ropanju državnega premoženja, neodplačanih kreditih in bančnih luknjah, po vseh prihvatizacijah in dejmokrastciji na raćun vseh dsvkoplačevalcev in v škodo večonr državljanov, je skrakno čas, da bi politični zmagovalci in poraženci volitev končno enkrat stopili skupaj in sestavili mešano vlado, ki bo delala v korist vseh državljanov, ne le skrbela za privilegije peščice.

  Naj dokažejo, da jim je do uresničevanja ustavne pravice do boljšega življenja vseh revnih, bolnih, ponižanih, razžaljenih,… tistih državljanov, ki najbolj trpijo posledice slabega vodenja države.
  Tistim s polnimi žepi ni hudega, v skrajnem primeru jo lahko podurhajo drugam, na boljše…. zgoraj našteti državljani pa nimajo izbire, oni morajo nekako preživeti v Sloveniji… njihova usoda je tudi v rokah slovenskih politikov….

  • Eh ja, premajhna tipkovnica, prehitri prsti in pomanjkljiva kontrola 🤣
   Saj že veste: davkoplačevalcev, večine, skrajni

Comments are closed.