Politične želje za 2015

42

novo leto ognjemet2Slovenska desnica leto zaključuje z nadvse mešanimi občutki. Janez Janša je božič preživel z družino, toda čaka ga še nekaj drugih sodnih postopkov, kjer je prav tako v ozadju tudi politika, a ne tako prepričljivo kot pri Patrii; morda je bil kdaj vodja SDS tudi nepreviden, naiven. Še vedno potrebuje podporo svoje stranke in ta mu jo tudi mora dati, a odgovoren politični vodja mora tudi vedeti, koliko jo še lahko vzame, ne da bi stranka tvegala nadaljnjo in še globljo personifikacijo. Te odločitve brez škode za SDS ne more sprejeti nihče drug. Z osredotočenostjo zgolj na Janševe sodne primere stranka ne more naprej; na tak način tudi ne more biti dovolj verodostojna v prizadevanjih za profesionalno in neodvisno sodstvo.

NSI, ki je Janšev nastop zaporne kazni spremljala mlačno, preveč mlačno, je sedaj seveda v zadregi. Kako ne: pred pol leta stranka ni zmogla povedati tega, kar je sedaj – že pred pol leta predvidljivo – povedalo Ustavno sodišče. Očitki desnih medijev, da je bilo bistvo strankinega kongresa v oddaljevanju od SDS (s tem pa za mnoge tudi od »edine prave poti«), so bili sicer veliko prepovršni: bistveno bolj pomembno je, da je jasno prišlo do izraza, da velika večina ne podpira t.i. Toninove linije. Toda predsednica se mora zamisliti nad četrtino glasov za Hojsa, ki je izraz prav tistega občutka nemajhnega dela volivcev NSI, ki meni, da je bila stranka preveč mlačna glede Janševega zapora: glede človeške dimenzije te zaporne kazni, predvsem pa glede neverjetne lahkotnosti, s katero je pravosodni sistem ignoriral strokovne pomisleke in pomisleke o kredibilnosti sodstva. Izbiro smeri stranke mora predsednica potrditi s pravo izbiro podpredsednika, ki mora utelešati stabilnost in nobenih eksperimentov.

NSI nadaljuje z dajanjem vtisa, da je vse normalno. (Nenormalnosti seveda ne ustvarja le Janšev zapor, zato je tudi njegova izpustitev ne odpravlja; nenormalna je odsotnost smeri desnice, nenormalen njen delež v Državnem zboru, nenormalno sodstvo kot celota, in, da, nenormalno naše gospodarstvo.) Stranka sedaj veliko energije vlaga v pripravo novega zakona o pokopu žrtev revolucije, pri čemer ni povsem jasno ali Novo Slovenijo vodi civilizacijski dolg slovenske politike, ali pa tudi želja, da dokončno zapre poglavje, ki je ves čas eden izmed lakmusovih testov prave desnice. A zmaga v tem zagatnem dosjeju je vse prej kot blizu; zdi se, da smo le na pragu še enega konflikta med edinima parlamentarnima pomladnima strankama. Scenarij lahko predvidimo: NSI bo poskušal v danih razmerah spraviti skozi parlament nekaj, kar bo vsaj blizu neki osnovni humanosti. SDS bo ugovarjala, ker zakon ne bo popoln in ker – to vsi zelo dobro vemo – ne bo tudi zakon o resnici o revoluciji in državljanski vojni. Desno usmerjena civilna družba (Cerkev in Nova zaveza – slednja naj bi po nekaterih informacijah odrekla svoje sodelovanje pri projektu) se bo takšnemu pogledu pridružila in krog bo sklenjen: NSI bo le še enkrat potrdila svojo očitano ji »žlahtnost«, SDS se bo še enkrat pokazala kot edina zaščitnica »resnice« in hkrati blizu Cerkvi in najbolj trdemu jedru desnice, poglavje ne bo zaključeno, žrtve revolucije pa še naprej v civilizacijskem vakuumu, v katerem so lahek plen političnih manipulacij – tudi na desni.

Toda, kaj je resnica, se je že pred dva tisoč leti spraševal nekdo drug, in poskušal rešiti kar se da. V našem primeru na srečo nimamo opraviti z večno Resnico (čeprav verjetno nekateri menijo drugače), le z zgodovinsko, politično. Imamo opravka z dejstvom, da je za večino Slovencev – ne le za udbomafijsko kliko – resnica o revoluciji drugačna ali pa nepomembna, vsekakor pa ne resnica protikomunističnega tabora. To »poškodovanost« mnogi obžalujemo, a ostaja dejstvo, ki se bo spremenilo morda le z menjavo generacij, prej izredno težko. Kaj konkretno v takih razmerah lahko stori SDS? Na to stranka ne daje odgovora. Morda je odgovor nakazal dr. Janez Juhant, ki se je v Reporterju prejšnji teden zavzel za dialog med SMC in SDS. Toda takšen zgodovinski kompromis med levico in desnico se ne bo zgodil kar tako, zagotovo ne s takšno SDS, ki – kakor pravi dr. Žiga Turk – vidi udbomafijo levo in desno od sebe.

Kakor se bodo kot sanjave razblinile ambicije NSI po zavzetju sredine: božična fotografija vodstva NSI z nadškofom Zoretom je všečna jedrnim volivcem NSI, prej kot ne pa odvrača tiste fantomske sredinske volivce, ki naj bi jih NSI osvojila v prihodnosti. Voščiti nadškofu za božič je nujna vljudnost za vsako normalno politično stranko, kazati se z njim pa bodisi manipulacija ali (sicer lahko povsem legitimno) potrdilo, da je NSI verska stranka, kakršnih v Evropi sicer nekaj je.

Žal globljega uvida, ki bi izhajal iz realnosti tu in zdaj, ne po zadnjih državnozborskih volitvah, ne po Janševem zaporu ne izkazujeta ne SDS ne NSI. Obe sta brez upa zmage ujeti vsaka na svoj način v svoje projekte. Toda ne odličen gospodarski program ne padec nedokazane tožbe proti Janši v zadevi Patria ne rešujeta temeljnega problema Slovenije: kako naj desnica nagovori tisti del od totalitarne ideologije poškodovanega volilnega telesa, ki bi še lahko sprejel demokracijo, tržno gospodarstvo in kritičen odnos do revolucije. Tega ni mogoče doseči z neprestanim udrihanjem po vsem na levi; a hkrati tega dela volilnega telesa ne gre nagovarjati tako, da bi izgubljali jedrne volivce. Ne delam si seveda nikakršne utvare, da bi – prav tako fantomska – morebitna nova stranka na desni lahko odpravila ta manko.

V letu 2015 si želim, da bi Janša dosegel svojo pravico, zaključil procese in razbremenil stranko; da bi SDS in NSI oblikovala Novi Demos, ki bi za naslednje volitve pripravil skupno listo in identificiral kandidata za naslednje predsedniške volitve; da bi se Novi Demos obrnil na slovenske volivce z jasnim sporočilom in povabilom za vse Slovence dobre volje; in da bi se v letu, ko se bomo spominjali sedemdesetletnice konca druge svetovne vojne pričel javni dialog o naši preteklosti. Ta dialog bi moral v ospredje postaviti sočutje in spoštovanje – civilna pobuda http://www.resnicainsocutje.si/ je že tako zastavljena. (Zanimivo je, da je med pobudniki prav strokovnjak za družinsko terapijo!) S to pobudo je bilo na, pogojno rečeno, desni strani, po dolgem času predlagano nekaj, kar ne išče zgolj resnice, vsekakor pa tega ne počne nekritično in brez samorefleksije, ampak nekaj, kar želi seči prek bolečin in frustracij, celo prek resnice, četudi nikakor zoper njo. Ob pogledu na desni in/ali katoliški pol ob začetku novega leta mi ta pobuda zbuja še največ upanja.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


42 KOMENTARJI

 1. Kar dobro napisano. Po sinočnji blamaži na TV SLO 3 , druge oznake za govorjenje malega človeka ni, je za 2015 odveč misliti na kako spremembo v “stanju vsiljene državljanske vojne”, torej nobene pomiritve ne bo…Časa do volitev je še nekaj. SDS točno ve, da je moč kaj narediti v državi le takrat, ko bodo ljudje “prišli k sebi”, prej pa niti slučajno ne. Če nimaš mandata večine, če nimaš mandata pametnih ljudi, je vse le napol….Če folk ni dal mandata SDS leta 2008 po letih “meda in mleka”, ga ne bo dal niti zdaj- dokler se ne spametuje v bistvu ! Spametuje ga lahko le RESNICA. Ali NSI kaj pomaga pri tem ? Zelo malo…

  • Ali JJ kaj pomaga pri tem? Zelo malo…

   Na, pa smo natanko tam, kjer nas “sile kontinuitete” želijo imeti!

   • Sile kontinuiteto imajo točno to kar želijo. Z Janševo pomočjo.
    Vedno, ko se ena zgodbica pri Janši izpoje, sile poskrbijo za novo zgodbico, novo provokacijo. V normalni državi bi se oblast, ki se boji – odločala, da sam odstavi Maslešo, Fišerja in vse sporne kandidate, ki dajo SDS in Janši alibi za norenje. Pri nas je ravno obratno. Še Patrija ni zaključena, že neka Trenta ven leti. Skratka: vsi imajo interes, da se lutkovno gledališče dogaja in da se ne govori o bistvenih stvareh, kaj šele, da bi jih kdo premaknil. Kapo ( paranoik) poskrbi za red na pogorišču desnice.

    Samo opazovati je potrebno to vzajemno pomoč v tej breplodni histeriji, ki se je rdeča mafija prav nič ne boji, ker jo ima pod nadzorom.

    Sicer pa je Janša ves čas kolaboriral z Murglami ( saj je imel v vladi same murgeljske agente kot logično potegne zaključek Kizo iz članka ABSURDI 2014).

    • Sicer te neki komentatorji tule nekako jemljejo resno (čemur se jaz iskreno čudim), sam pa te imam za primitivneža z izredno malo življenjske modrosti. Saj normalen človek vendar ne more zapisati “alibi za norenje” v zvezi z VS. Si mar kdaj v socializmu bil proti svoji volji med zidovi Prešernove? Jaz sem bil, zato tvoje “misli” jemljem s četvorno rezervo.

 2. Prihodnost je nepredvidljiva.Nekaj pa je jasno. Janša ne bo nikoli več v stanju,da bi lahko sestavljal vlado.Kdo pa bo šel s takšnim nergačem,ki napada in žali koalicijske partnerje,kot je to delal 2012-13,v vlado?

 3. Ne vem, kakšno upanje uvtorju daje pobuda Resnica in sočutje. Kolikor vem je odziv dosedaj izjemno mlačen.

  Patria ni zasebni problem Janše, ki da s tem obremenjuje stranko. To je sedaj želja naše levice, da bi lahko šla mimo tega, kot da se nič ni zgodilo.
  Če Nova Slovenska Zaveza ne bo podprla NSi s tem zakonom, si je NSi zabila zadnji žebelj v svojo krsto. Ali vsaj Tonin-Novakova. Ali si lahko privoščijo takšno polomijo?! Naj odstopita.

  SDS ostaja še naprej blokirana. Zato kmalu ne pričakujem nobenih sprememb na tej strani.
  Iz SLSa nič novega. Kje so “njihovi” kmetje? Nimajo nič, ne rabijo nič?
  Mlačna situacija. Cerar in njegovi poslanci pa mislijo da so z zamrznjenim proračunom že v letu 2016. Najbrž bodo že zdaj to slavili na silvestrovo.

 4. Včeraj sem prebral 2 zanimiva članka analize slovenske politike.
  Tudi na Časniku prebiram nove in nove spise in komot bi dal desetinam člankom za avtorja enega samega. Vsi se ukvarjajo z blatom, nihče ne vidi poti in strategij ven. Najbolj zaslepljeni pa še naprej pogrevajo sovražne obračune, da jim ja ni treba ničesar narediti: ne strategije in ne akcije. Očitno jim paše blato do vratu v Fritzlovi kleti slovenskega avtohtonega socializma.

  Brščič dobro analizira večino problemov, le pri NSI se vidi njegovo sovraštvo in strah pred konkurenco. Seveda rešitev ne ponudi. Pri SDS se s kritiko dotakne problemov, a si ne upa predaleč.
  http://www.demokracija.si/fokus/brscic-v-demokraturah-uspevajo-lazni-preroki

  Kizo, ki opiše absurde v letu 2014 v Sloveniji
  tako v SDS (džamahirija), ki je pravim desničarjem izdala fatve – na vrh pa so prišli pacienti iz Janševe klinike – kot v SMC (vlada), ki je stranka in VLADA “možganskih kirurgov” iz Monty Pythona
  http://www.portalplus.si/606/stirje-absurdi-leta-2014/ – mi vsi pa smo njihovi pacienti

  Dober je še Frane Adam, ki je po mojem poznanju simpatizer SDS, a si je edini v tej sferi upal biti kritičen. A trenutno na www ne najdem njegovega celega teskta iz Reporterja izpred parih dni.

  Janšista od desničarja loči najmanj en kriterij: realno ne vidi SDS, ni kritičen do SDS, slepo in BREZPLODNO sovraštvo namesto ustvarjalnosti in RAZUMNE AKCIJE, ki bi podrla Fritzlovo klet in končno po 70 letih v Slovenijo prinesla svobodo.

 5. Stanje desnice je brezupno, zaradi tega pa tudi Slovenije.

  SDS in NSI sta brez sprememb,(ki jih pa ne moremo pričakovati),zakodirani pri sedanji moči(skupaj 33 poslancev), ali še kaj manj.

  Zato bi bila nujna nova stranka, ki bi pobrala tiste desno usmerjene volivce, ki iz takega, ali drugačnega vzroka ti dve stranki nočejo voliti. Prepričana sem, da bi jih bilo veliko. Te tri stranke bi se morale že pred volitvami povezati in s zavezati (tako je storil Demos), da bo vodila tista stranka, ki dobi na volitvah večino

  Kredibilno stranko bi lahko organizirala civilna pobuda ZA BOLJŠO SLOVENIJO !!!

  • Se strinjam, da je rešitev v novi stranki in novih ljudeh . Kot sem že večkrat napisal, če nove stranke na desnici ne ustanovimo desni, ki se ne najdemo pri sedanjih strankah, bo to naredil Milan Kučan s svojimi ljudmi. Zadeve se brez medijev ne more izpeljati, medije pa ima pod kontrolo ali MK (vse razen) ali JJ (Reporter) ali pa RKC (Ognišče, Družina).
   Kako torej in kdo ? Preko forumov gotovo ne bo šlo.

   • Tudi sam mislim, da rabimo vsaj 2 novi stranki:
    ena je stranka podjetnikov, obrtnikov, klasično liberalno stranko. Tja bi dal tisto večino, ki nikdar ne bo volila Janše ali “klerikalcev”. Po svoje zelo cenim, da so določeni ateistični klasični liberalci podprli NSI, kar verjetno ne bi naredil skoraj noben katolik v obratni smer, da bi podprl klasično liberalno stranko.

    Druga bo skrajno nacionalistična. Slovenci so zelo konzervativni, provincialni in nacionalistični. Če se ta pol prepusti socialistom tipa Janša, Peče ali Jelinčič, smo si sami krivi.

    Tretja stranka pa bi bila taka sredinska, slovenska sredinska stranka, za tiste birokrate in ljudi dobre volje, ki želijo reformirati Slovenijo in vidijo, da jih skrajna levica potaplja: sem bi dal Rupla, Viranta, Brejca, Jambreka, Cerarja, Bratuško, Golobiča. Ta bi verjetno od vseh teh dobila še največ glasov – a ni niti prava sredinska, niti desna. Rekel bi, da so daljnovidni koritniki. Zanje je Janša ovira, kot je Desus ali SD ovira. Zaradi volivcev morajo biti neproduktivne boje.

    Težko je reči kaj bo s SLS, saj je kmetov vedno manj. Tudi z NSI saj je katolikov vedno manj.
    Zelo verjetno pa se bo SDS sesula sama vase, ali bo to na hitro z odstopom Janše ali pa umiranje na obroke v 5 letih – kot je napisal menda Adam.

    • Zelo bi si želel da bi spoznal svoj ekstremizem: poglej, razdrl si kompletno politično realnost v Sloveniji.
     Nimaš čarobne palice, pavel. In niti želeti si je ne bi smel. Niti sanjati, kaj bi, ko bi jo imel, ne bi smel.

    • Ne, nič od tega. Seveda JJ nima zveze z Jelinčičem ali Pečetom. Ti si krepko trčen in bolno obseden z JJ.

     Potrebujemo novo SKD brez bivših SKD jevcev in Nsi jcev kakor tudi brez ljudi s strankarskim pedigrejem sploh. Sposobnih neomadeževanih poštenih je dovolj, potrebno je le postaviti selektorja, sestaviti ekipo in se vključiti v prvenstvo.

  • Podobno je kot pri sporu zakoncev.
   Če zakonec zmore ( .. Op admin: neprimerna vsebina .. ), se bo moral prej ali slej vprašati o osebni odgovornosti – ne ves čas kriviti sozakonca.

   Še prej je treba odgovoriti kdo za UNTERGANG ali totalni poraz “desnice” nosi največjo odgovornost. Gotovo ne nek forumaš, prej apartčiki največje “desne” stranke, ( .. Op. admin: nepriomenra vsebina … ).

   Kdo za to nosi največjo odgovornost in krivdo? Mar riba ne smrdi pri glavi? So krivi Janševi apartčiki?

   Še dobro se spominjam prvih 15 let, ko je bil JJ manjšina na desnici, takrat ni hotel nič slišati o Pomladi. Govorjenje o Pomladi vsakič znova sproža hegemon na desnici, da manjše stranke suženjsko podredi v apartčike.

  • SDS in NSI nimata 33 poslancev.Imata jih samo 26!SDS se pa dela,kot,da ni bilo katastrofe na volitvah.Potrebne spremembe na desni se bodo zgodile šele,ko bo SDS pod 15%

   • Morda res a na račun nove stranke na desnici, ne pa katere od sedanjih ali celo levih. S krizo prihaja tudi treznjenje volilnega telesa.
    Katastrofe na volitvah pa ni bilo, saj je ob ofenzivi medijev in liderja na svobodi rezultat SDS-a čudežno dober.

    • ???
     O vi SDSovci, vi! Ampak, če bo referendum za razveljavitev volitev, imate moj glas! Iz poraza v poraz do končne zmage!

 6. Nimam političnih želja ne za 2015, ne za prihodnja leta…
  Slovenija je polna moralnih apostolov, greši pa praktično na vsakem koraku. In bolj so polna usta moralnih zadržkov, večja je intelektualna in materialna izguba…

 7. Še moje mnenje o članku samem:

  v osnovi je to tipični janšistični tekst, ki jih je tukaj na desetine. In če bi izbrisal avtorje, bi tudi njihovi prijatelji težko prepoznali kdo je kaj pisal, ker so tako identični članki.
  80% se ukvarjajo z “izdajalsko” in “žlahtno” NSI. Kar ne morem si zamisliti o čem bi ti pisuni pisali pol leta, če bi NSI ne prišla v parlament. Bi morda v pol leta izšli samo 2 številki Reporterja in Demkracije ter Družine? Drugi del je stokanje in jokanje nad krivično obsodbo JJ.

  Edini korak naprej se kaže v sledečem odstavku, kar kaže da je Sedej presegel večino od 100 (SDS vernikov) APARATČIK “avtorjev”, Janševa klinika ( poimenovanje prihaja od ustvarjalnih avtorjev, na katere je padla Janševa fatva: sredinci ( klasični liberalci) in konzervativci (desničarji) ).

  ” Žal globljega uvida, ki bi izhajal iz realnosti tu in zdaj, ne po zadnjih državnozborskih volitvah, ne po Janševem zaporu ne izkazujeta ne SDS ne NSI. Obe sta brez upa zmage ujeti vsaka na svoj način v svoje projekte. Toda ne odličen gospodarski program ne padec nedokazane tožbe proti Janši v zadevi Patria ne rešujeta temeljnega problema Slovenije: kako naj desnica nagovori tisti del od totalitarne ideologije poškodovanega volilnega telesa, ki bi še lahko sprejel demokracijo, tržno gospodarstvo in kritičen odnos do revolucije. Tega ni mogoče doseči z neprestanim udrihanjem po vsem na levi; a hkrati tega dela volilnega telesa ne gre nagovarjati tako, da bi izgubljali jedrne volivce. Ne delam si seveda nikakršne utvare, da bi – prav tako fantomska – morebitna nova stranka na desni lahko odpravila ta manko.”

 8. Eno vprašanje, ki se zastavlja je: kaj je z skoraj 50% volivcev, ki niso šli volit?

  Ali so to razočarani volivci skrajne levice ali razočarani volivci nekdaj združenega t.i. pomladnega pola?

  Situacija je dokaj neznana.

  • Skoraj gotovo so socialisti, ker njihov prvi stavek je na odgovor zakaj ne gredo voliti:
   ” država bi morala poskrbeti za ….”
   ” Ti politiki poskrbijo samo za sebe, za nas pa ne…”
   “država nam ne da služb”
   ” če bi to vedeli, ne bi protestirali na Roški”
   “v SFRJ smo vsaj vsi imeli službe”

   Skratka v osnovi so socialisti. A jih je kdo kaj izobraževal, dajal informacije, vzgajal v zadnjih 25 letih, razen komunističnih trobil, medijev????

   • Torej so starejši od 40 let, ker mlajši niso bili na Roški in niso imeli služb v SFRJ.. vendar je v 50% volilnih abstinentov večina mladih in najmanj upokojencev.
    Folk v Slo pa je politično levo izobražen, nerazgledan in glede tega zarukan.

 9. Janševo nabijanje v Reporterju danes,jasno kaže kakšna zguba je.Če ga ne bi zaprli bi pa kar zmagal.Ja pa ja….Cerar bi ga v vsakem primeru nesel za 10%.A mu ni jasno,da je bila večina prebivalstva sita njegovega sranja v letu 2012.Poleg tega je za PV prišel brez zmage na volitvah

 10. “Toda takšen zgodovinski kompromis med levico in desnico se ne bo zgodil kar tako, zagotovo ne s takšno SDS, ki – kakor pravi dr. Žiga Turk – vidi udbomafijo levo in desno od sebe.”

  Udbomafija je tudi dejansko levo in desno, in je ne bo nič manj zaradi Turkovega mnenja. Številčno ni nič manjša, kot je bila v prejšnji državi, ampak se je celo povečala s potomci starih udbašev ter plasiranjem bivših ovaduhov v politiko.
  Brez lustracije komunističnih elit, ki so obvladovale oblast v Jugoslaviji, ostaja država Slovenija njihova ujetnica, s tem pa tudi brez sleherne možnosti gospodarske in demokratične rasti.

  Kdor hoče izvedeti, kako to še vedno deluje, naj si ogleda spodnji posnetek.

  http://4d.rtvslo.si/arhiv/na-tretjem/174311268

 11. Za lažji uvid v izhod iz krize posredujem komentar, ki sem ga zapisal pri članku Antona Tomažiča: Popolnega politika ni in ga ne more biti.

  Spoštovana prijatelja iz časa demokratizacije in sotrudnika pri SDZ, ki je bila gonilna sila demokratizacije. Veliko dobrih zamisli in upov se je podrlo zaradi udbaških aktivistov in sodelavcev. Premalo je bilo časa in korajže z zagnanostjo za čiščenje plev te avantgardne mafije. Za vse to je potrebna predvsem pravilna dikcija za označevanje značilnosti programske naravnanosti. Delitev strank po starih kriterijih na leve in desne je ohranjanje zmede brez vsebinskih kriterijev. Danes so stranke normalno socialno demokratsko in konservativno demokratsko orientirane in korektiv je liberalna demokracija. V teh pojmih je razvidna vsebina, program in orientacija.
  Če govorimo o pomladnih strankah (SDS,NSI, SLS) bi naj bile to konservativne stranke, ki so za blaginjo države in državljanov. Socialne stranke (izhajajoče iz avantgardne kontinuitete) skrbijo v duhu partije za delitev in enačenje državljanov z lažnimi argumenti in zavajanjem. Liberalni demokrati pa so svobodnjaki, ki skrbijo izključno za rast kapitala in blaginje.
  Vse to je bilo v koaliciji DEMOS, ki pa je bila pod kontrolo udbe, ki je nadzirala in intrigirala pristno pomladno stran z SZDL pluralnim motenjem normalnega razvoja. S tem uvidom in pristnim sodelovanjem izvornih pomladnih struktur po načelu: ” Poštenjak se z poštenjakom druži, grešnik pa grešniku služi” je izhod iz tega slabega stanja demokracije in gospodarstva.

Comments are closed.