Pokop žrtev iz brezen pri Konfinu

5

Pokop 150 žrtev iz brezen pri Konfinu bo v nedeljo, 22. oktobra, ob 14. uri na dolenjevaškem pokopališču na Vidmu. Pogrebno slovesnost bo vodil ljubljanski nadškof mons. Stanislav Zore

Leta 2006 so slovensko javnost pretresle ugotovitve, do katerih je pripeljala odločitev Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč. Komisija je   sprejela sklep o izkopu posmrtnih ostankov iz brezna pri Konfinu 1. V njem so arheologi s pomočjo jamarjev našli posmrtne ostanke 88 ranjencev, bolnikov, invalidov, ki so bili 24. junija 1945 ponoči odpeljani iz centralnih zaporov Ozne v Ljubljani.

Leta 2010 so po odredbi preiskovalnega sodnika raziskovalci Inštituta za sodno medicino s pomočjo jamarjev specialne enote slovenske policije v Breznu pri Konfinu 2 izkopali posmrtne ostanke najmanj 62 oseb.

Inštitut za sodno medicino je potrdil identifikacijo žrtev, večina svojcev se je odločila za skupen pokop.

5 KOMENTARJI

  • Glede na to, da so bili pobiti in pometani v jame ranjenci, ki so jih privlekli iz bolnišnic – in to še celo po končani vojni, je vsakomur jasno, da je šlo za grozljiv, nečloveški zločin nad lastnimi ljudmi.

   Bolje, da so lažnivi in prodani mediji tiho o tem, sicer bi najbrž spet poskušali z lažjo zrelativizirali ta strašen zločin, češ da so po vojni “VSI DELALI TAKO”…

   Uboga zmanipulirana deželica.

 1. Čemu tako indiferentno sporočilo o pokopu človeških ostankov žrtev revolucionarnega nasilja iz leta 1945, v juniju po koncu vojne.
  Komisija za reševanje prikritih morišč bi morala to organizirati in pokop izvesti ob prisotnosti vlade in MDDSZ. To bi se spodobilo za verodostojno državno oblast in potrditev demokratičnosti in spoštljivosti do državljanov.
  To je bilo farsično dejanje in ne pietetno do žrtev in svojcev.
  Kje je resnica in sočutje, ki smo ju v letu 2015 gojili po Sloveniji v okviru Radia Ognjišče ?? !!

Comments are closed.