Pokojninski sistem kot Ponzijeva shema

65
Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

Charles Ponzi (1882 – 1949) je bil italijanski poslovnež, ki je deloval v Severni Ameriki. Znan je postal s svojo – Ponzijevo shemo … pa pojdimo po vrsti. Kaj lahko najdemo o Ponziju?

Rojen je bil v Lugu, Italija, v mladosti je obiskoval univerzo v Rimu, in že tu se je pokazala njegova lahkomiselnost in neresnost, saj je smatral univerzo kot »štiriletne počitnice«. Tako je v času študija s prijatelji večinoma obiskoval bare in kavarne. 15. novembra 1903 je na ladji prispel v Boston, s pičlima dvema dolarja in pol v žepu, ostale do takratne življenjske prihranke je namreč zakockal že na ladji. Sprva se je vzdolž vzhodne obale preživljal z raznovrstnimi deli, od pomivalca posode do natakarja, vendar je bil zaradi goljufanja strank in kraje odpuščen.

Pot je nadaljeval v Montreal, kjer se je zaposlil kot blagajnik v novo ustanovljeni banki Banco Zarossi, ki se je takrat izredno hitro širila zaradi italijanskih imigrantov. Lastnik in ustanovitelj banke Luigi “Louis” Zarossi je na vložene depozite obljubljal 6% donos, kar je bilo dvakrat več kot ostale banke v tem času. Ponzi se je tekom službovanja povzpel na mesto direktorja banke, kjer je ugotovil, da je banka v velikih finančnih težavah zaradi slabih naložb v nepremičnine, ter da se izplačilo obljubljenih obresti financira iz novo odprtih računov in položenih depozitov. Sčasoma je banka propadla, Zarossi pa se je umaknil v Mexico z lepim kupom »bančnega« denarja.
Ponzi je brez prebite pare še nekaj časa ostal v Montrealu in načrtoval povratek v Združene države, kjer bi lahko začel znova. Ker je za to potreboval denar, se je odločil ponarediti ček in direktorjev podpis bivšega Zarossijevega podjetja. Ob tem ga je zalotila policija, Ponzi je krivdo priznal in za tri leta pristal v zaporu.

Ko je leta 1911 prišel iz zapora se je odločil vrniti v Združene države, kjer se je zapletel v tihotapljenje italijanskih ilegalnih priseljencev. Tudi tu ga je zasačila policija in ponovno je odsedel dve leti v zaporu. Po odsluženi kazni se je vrnil v Boston, kjer je spoznal svojo bodočo ženo. Zaposlil se je v trgovini svojega tasta, kjer je po naključju spoznal mednarodni poštni kupon (International Reply Coupon – IRC), ki prejemniku omogoča zamenjavo za poštne znamke, ki so potrebne za odgovor. Cena teh kuponov je bila po državah lahko različna, kar pomeni, da si lahko npr. v Italiji, kjer so cene poštnih storitev zaradi I. svetovne vojne zelo upadle, tak kupon lahko kupil tudi štirikrat ceneje ter ga npr. v Združenih državah zamenjal za znamke, le-te pa prodal. Ponzi je v prodajni akciji obljubljal podvojitev investicije v samo 90-tih dneh … V začetku je Ponzi svojo obljubo izpolnil in vlagateljem izplačal obljubljene obresti, kar je pritegnilo enormno število novih vlagateljev. Vendar se je ob preprodaji kuponov srečal z obsežno in dolgotrajno državno birokracijo, kar je oteževalo postopek zamenjave kuponov in zmanjševalo ustvarjeni dobiček. Obljubljene obresti je plačeval iz novih vložkov in ni ustvarjal nobenega dobička več s preprodajo kuponov. V vlagatelje se je naselil dvom in sledila je samo še pot navzdol …

Pokojninski sistem in Ponzijeva shema

Ugotovimo lahko, da je Ponzijeva shema skoraj popolnoma enaka kot javni pokojninski sistem (»pay as you go« sistem). Zakaj skoraj, povem kasneje. Analizo podatkov je opravil Michael Tanner, Cato Institute.

Prvič. Oba sistema ne varčujeta in ne vlagata oz. investirata prihrankov. Izplačila upravičencem se financirajo iz sedanjih novih vplačil, ne iz vplačil upravičenca. Glede na večji donos kapitala od donosa dela (npr. v ZDA za 2.5 odstotnih točk) delavci zato manj participirajo ob gospodarski rasti. Ob dejstvu, da gre pri pokojninskem sistemu samo za socialne transferje, kjer ni varčevanja in s tem investicij, je potrebno upoštevati ocenjen vpliv zasebnih investicij (zasebnih pokojninskih programov) na gospodarsko rast (do 5% letno), kar pomeni dvig ekonomske blaginje prihodnjih rodov.

Drugič. Oba sistema imata vedno manj vlagateljev oz. vplačnikov na eni strani in na drugi vedno več upravičencev. Demografska slika, še posebej v Sloveniji, prav tako kaže vedno manj vplačnikov in vedno več upravičencev, trend se v prihodnosti ne spreminja, le še bolj zaostruje razmere. Leta 1950 je bilo razmerje med upokojenci in delavno aktivnimi še 1:16, danes je le še 1:2,9, v letu 2030 se predvideva le še 1:2,1. To predstavlja vedno večjo sedanjo obremenitev vplačnikov ter hkrati vedno manjša izplačila upravičencem.

Tretjič. Organizator igre oz. vlada obljubljata nemogoče. Žal se zaradi vedno manj novih vplačnikov sistem ne more iziti brez manjšanja pravic in povečevanja prispevkov. Kot smo videli pri Ponzijevi shemi, se taka igra slabo konča.

Edina razlika med Ponzijevo shemo in javnim pokojninskim sistemom je v tem, da Ponzi ni mogel prisiliti vlagateljev, da bi nadaljevali vplačila v njegov piramidni sistem, medtem ko je javni pokojninski sistem in vplačevanje vanj zakonska obveznost. Ob neprestanem zmanjševanju pravic in povečevanju prispevkov se sklicujejo na solidarnost do upravičencev, nihče pa se ne zavzame za vedno manjše število vedno bolj obremenjenih vplačnikov, ki iz javnega pokojninskega sistema ne bomo dobili skoraj nič. Še kdo poleg mene dvomi v naše ponzije v vladi?

Čas je za naložbeni sistem financiranja pokojninskega sistema

Rešitev nastale situacije je v naložbenem sistemu financiranja pokojnin. V tem primeru vplačniki varčujejo sami za svojo pokojnino v zasebnih pokojninskih programih ali skladih. Privarčevani denar se uporabi za zasebne investicije, kar vplačniku nudi tudi višji donos. S tem se reši tudi problem padanja števila vplačnikov.

Odprto vprašanje ostaja le tranzicija iz javnega pokojninskega sistema v naložbeni sistem financiranja. Gre za problem financiranja že upokojenih upravičencev v javnem pokojninskem sistemu. Tu enoznačnega odgovora ni, vsaka država mora najti svoj način in svojo pot, ki ni lahka. V Sloveniji bi v ta namen lahko pridobili sredstva s privatizacijo državnih podjetij.

Tokrat čas ni na naši strani. Povsem upravičeno se sprašujemo, kaj bo z našo pokojnino …

65 KOMENTARJI

 1. No, to!

  V Evropi in sploh v Sloveniji je penzijonistični sistem v osnovi kriminalni finančni sistem poznan po imenom PIRAMIDA, finančna piramida.

  150 let od blesavega Bismarcka imamo sistem, ki je hudoben do mlajših, privilegira starejše in utrjuje oblast podgan, birokratov, ki se edine noro razmnožujejo, tako kot muslimani.

  In potem se najdejo naivni škofi in duhovniki, ki so prodajalci tega sistema, saj zakoncem zmorejo govoriti le to, da naj imajo čim več otrok, da ta dinozavrski, hudoben, zločinski sistem ne bi nikoli propadel.

  V imenu solidarnosti je penzijski in socialni socialistični sistem zgolj čudežni stroj v katerega družba meče (žrtvuje) otroke, mlade ljudi, da imajo starci svežo kri in dolgo življenje. Pri tem pa večina ne vidi, da ta sveža kri polni predvsem trezorje mafije in bančne račune številnih birokratov, podgan.

  • pavel: “In potem se najdejo naivni škofi in duhovniki, ki so prodajalci tega sistema, saj zakoncem zmorejo govoriti le to, da naj imajo čim več otrok, da ta dinozavrski, hudoben, zločinski sistem ne bi nikoli propadel.”
   =================

   Ne vem kaj v tvoji cerkvi razglašajo vendar če, imajo v bistvu prav. Za časa Bismarcka še niso imeli problema s starajočo družbo, kvantitativno ravnotežje med mladimi in starimi je omogočalo delovanje. Ko se neka družba stara je s tem sistemom prej ali slej konec. In za to ni kriv Bismarck

 2. Boste videli, da je ta tema iz obeh central blokirana. Plačanci jo ne bodo komentirali, ker so dobili ukaz, da je ne smejo. Ljudje ne smejo videti kako hudoben sistem (ki ga branijo politiki in birokrati) imamo.

  Kaj šele, da ni NIČ rezultatov politikov. V tujini vsaj DESNICA IN KATOLIKI prodirajo. V Sloveniji pa so ravno oni vir problemov.

  • Desnica in katoliki so vir problemov??!!
   A to ti resno ?
   Ali so po tvoje od 45 (91)leta naprej desnica in katoliki imeli oblast in vse niti v rokah ? Vsaka težnja po spremembi je bila v kali zatrta, akterji so imeli srečo, da so jo odnesli samo z aresto, da jih niso na nišan dobili pijani lovci ! Ob vsaki napovedi sprememb so bile ulice Ljubljane polne pelc montelnov! In za to naj bi bili krivi desni in kristjani ? Pavel, tebi manjka realen pogled na politično stanje pri nas. Vse spremembe, vsaj še ta čas, so že vnaprej obsojene na propad.
   Še posebej ob dejstvu, da desna katoliška stranka nsi, katere volilec sem tudi sam, vleče poteze, ki pomagajo vzdrževati obstoječestanje. Tu pa zares velja : “V tujini vsaj DESNICA IN KATOLIKI prodirajo. V Sloveniji pa so ravno oni vir problemov.”

   • Resno.
    Od komunističnih socialistov je neumno pričakovati, da bodo delali reforme, ki jim bodo ustavile dotok parazitskega denarja in uveljavitev osebnih varčevalnih načrtov. To je delo desničarjev, razumnih sredinskih ljudi.
    Pri nas pa so le ti skorumpirani. In to je vir problemov v Sloveniji.: socialisti, ISTI, ISTI, ISTI, ISTI, ISTI,…

     • Slabo bereš. Najprej se brati nauči. Ali pa naj ti mama bere.
      1.kritiziram komuniste
      2.kritiziram socialiste
      3.kritiziram tudi SDS in JJ, ki so s komunističnimi metodami naredili monopol na “desni”, hkrati pa ohranjajo socializem.

  • Pa še tisto o plačancih si nekam zatakni !
   Le psihopati vidite zarote za vsakim vogalom !
   Delaš tisto,kar drugim očitaš ! Dvoličnež?

   • Videl sem že večkrat vzorec, da določenih avtorjev, aktualnih tematik,… sploh ni komentarjev. Se pa bes obilno zliva na komentarje pod druge, “recimo Cerkvene teme”.

    Daj začni se kulturno obnašati, drugače te dam na ignore listo. Med klone.
    Torej argumentirano kritiziraj, ne pa samo stalno zmerjanje. Če te admin ne kaznuje, te bom pa jaz po svoje. Pojdi srati na forum Demokracije in Reporterja.

    • Torej argumentirano kritiziraj, ne pa samo stalno zmerjanje.
     ***

     Pa smo tam !

     Večkrat sem te prosil, da nam napišeš argumente, zakaj je janša zate še vedno kriv,, kljub padli patriji. torej zmerjanje brez argumentov !

     Napiši argumente in kriterije zakaj ljudi zmerjaš s janšisti, plačanci ! Zmerjaš brez podanih argumentov !

     • Velikokrat sem že napisal, kaj me pri JJ moti: nima rezultatov, ne bori se proti socializmu, komunistične metode dela, možen je državnih podjetij, ne konstruktivne rešitve, stalna histerija na področjih, kjer ni rezultatov možno meriti, sumljivi brat Rajko, ki posluje z državnimi podjetji.

      Pa neka intuicija, ko človeka pogledam. Vem kdo je iskren, pošten. Kdo pa potuhnjen, nevaren,…

      A kaj ko tega nočeš slišati. Čez en teden boš ti ali kdo od tvojih spet isto vprašal. Zakaj torej sprasujes:
      Če nočeš slišati
      Če nočeš ali nisi sposoben razumeti

    • Kdo pa si ti, da si vzameš pravico poditi me iz foruma in me pošiljati nekam drugam ? Prav nič podobno liberalcu in demokratu za kar se razglašaš !

     • Nekdo, ki se toliko cenim, da si ne dovolim, da me drugi uporablja za karto za smeti, bruhanje in drek.

      Lej, podim te ne. Jaz tam ne sodelujem, ker nimajo mere tebi podobni. Oba midva se bova boljše počutila. Razen če se me prišel “islamizirati” in nabijati vašo cigumigu propagando.

      Tu na forumu sva se zaenkrat samo 2 od?? morda 100 upala zoperstaviti JJ. Ostalih, ki so komunistični kloni ne štejem.

    • pavel: “Daj začni se kulturno obnašati, drugače te dam na ignore listo. Med klone.”
     ===================

     Hahaha …, poglej poglej kdo poziva k kulturnemu obnašanju. A je sploh mogoče še nižje kot si sposoben ti. Namreč, če je že kdo začel si bil to ravno ti z razglašanjem domnevnih (ne) komentatorjev s plačanci, ki naj bi dobivali denar od nekih central.

     A to navedeno tu spodaj je kulturno obnašanje?:

     pavel; “Boste videli, da je ta tema iz obeh central blokirana. Plačanci jo ne bodo komentirali, ker so dobili ukaz, da je ne smejo.”
     ====================

     pavel: “… Pojdi srati na forum Demokracije in Reporterja.”
     ====================

     • Na tem forumu samo Robert navija za NSI. Včasih se z njim strinjam, večino pa ne.
      V večini ste navijači JJ. Sem pa tja pride kak komunistični klon težiti. A se samo dva ali trije Janševi ki z njim bockate.

      Normalno je, da se kdaj kaj strinjamo, kdaj pa ne. Tukaj pa gre za navijaško skupino. Redki kot ti še zmorete kaj pametnega napisati, večina pa je primitivna in žaljiva. Tu kar tekmujete kdo bo bolj sral po nekom, ki je kaj kritičnega izjavil. In tisti pametnejši tudi zdrsne te velikokrat na osebno žaljenje. Predvsem pa ne ustavite podleže v, ki so res podli v zmerjanje, podtikanja. Zakaj bi jih, “saj so naši”. Tu je potem konec civiliziranega dialoga. Tu se začne čisto navijanje, teror, komunistično-fašistična ubijanje, medijski umor.

      Normalni ljudje nimajo nič s tem. To delajo plačanci in tisti funkcionarji in privilegirani, ki mislijo, da jim ta vojna v medijih rešuje položaj, rento, funkcijo.

    • Velikokrat sem že napisal, kaj me pri JJ moti:
     nima rezultatov,
     – daj pojasni malo bolj konkretno katerih
     rezultatov nima. Janša ali njegove vlade?

     ne bori se proti socializmu,
     – Kako naj bi izgledal ta boj ?

     komunistične metode dela,
     – prosim za konkretne primere

     možen je državnih podjetij,
     – si mislil molzenje? Če ja,prosim
     konkretni primeri

     ne konstruktivne rešitve,
     – prosim konkretni primeri

     stalna histerija na področjih, kjer ni rezultatov možno meriti,
     – katera so ta področja, kakšna histerija ?

     sumljivi brat Rajko, ki posluje z državnimi podjetji
     – to pa je argument! Konkretni primeri?

     Pa neka intuicija, ko človeka pogledam. Vem kdo je iskren, pošten. Kdo pa potuhnjen, nevaren,…
     – in spregledal si šele konec leta 2012?!
     Le od kod tako razsvetlenje ?

     Je pa vse skupaj, kar si napisal, en skupek floskul,ki so plod subjektivne ocene vsakega posameznika. Brez konkretnih primerov, ki tvoje mnenje potrjujejo, je tvoje pisanje le obrekovanje najslabše sorte !

     Sam nikoli nisem trdil, da Janezek ni počel kaj od opisanega, velika verjetnost je, da je to počel. Prav zaradi tega nikoli, do sedaj, nisem volil sds-a. Vendar za vse te, morebitne, rabote nimam konkretnih dokazov, zato o tem ne morem tako vehementno sodito kot ti.
     Je pa, na žalost nas davkoplačevalcev, otvoj opis način dela vseh političnih elit pri nas. Seveda z žegnom stricev, predvsem velikega malega strica. Pri tvojem pisanju me moti le tvoj ozek, selektiven pogled kritizerstva. Človek ima občutek, da je za vse slabo kriv le en človek.

     Pa še eno neodgovorjeno vprašanje : prosil sem te za konkretne argumente tvoje trditve, da je Janša, kljub padcu sodbe, zate še vedno kriv. Prosi, mi boš sedaj odgovoril ?

     • Joj koliko si zahteven. O tem sem zadnje leto veliko pisal.

      Nobenih rezultatov nima. Vsak delavec si naredi načrt dela in delo opravlja. Reforme ni bilo v 5 letih nobene. Smo vsak dan bolj komunistična republika.” Pa edini je na desnici.”
      Prav tako nima principov in smeri. 15 let je tiščal v Socialistično internacionale. Zagovarjal socialdemokrati jo s Tuma in Zverom. Potem se je za 180 stopinj obrnil in z Mrkaićem zagovarjal liberalne reforme. Njegovi funkcionarji so škripali z zobmi kot pravoverni socialisti (par jih osebno poznam), a so mu slepo zaupali. Izigral je mladoliberalce in sodeloval s tajkuni. Umazano delo je opravljala Adriana. Kot Stalin se je znebil še nje.

      Kot politik za boj uporablja taka področja, kjer mu ni treba imeti rezultatov in lahko zajame s čustvenim maipuliranjem tisoče razumsko šibkih pristašev na dan.

      Lej, Janša mi ni toliko pomemben kot tebi. Ne da se mi pol nedelje o njem pogovarjati. Jaz mu vedno manj verjamem.

     • pavel: “Lej, Janša mi ni toliko pomemben kot tebi. Ne da se mi pol nedelje o njem pogovarjati.”
      ==================

      Hahahahahahahahahahaha … Ma ne, saj ne morem verjet. Ni važno ali je tema kakšen potopis, politika, ekonomija ali pa mogoče kuharski recepti, pavel na rabi dosti večkot eden svoj post, da ne bi vanj vpletel JJ-ja. Sedaj pa pravi, da mu ni pomemben in, da se mu ne da.
      Če se delaš norca iz sebe, pa moja intuicija na katero tako prisegaš, tega ne potrjuje, potem ti res zelo dobro uspeva. Nehote.

     • Mater, ti pa si manipulator. Vseskozi citate ven pobira še in besede obračaš tako tebi v prid predvsem pa v mojo škodo. Najprej mi tvoj kolega med 10 in 20 konkretnih vprašanj zastavi in zahteva konkretne odgovore.

      In ker ne napišem 10 strani spisa Jaz in JJ, sem pa tja pa kdaj napišem bodico, je to kar =.

      Ah…

     • pavel: “In ker ne napišem 10 strani spisa Jaz in JJ, …”
      ==================

      Spet si žrtev, kaj ne? Pa ti nisi odgovoril nič.
      Dobil si priliko, bil si celo spodbujen, da se izživiš do konca, pa ti. Nič, nič, nič. Samo kot vedno. “Imam intuicijo, ne izgleda mi pošteno, pa brata ima, pa mogoče še ženo, pa ta sestrično, sami lopovi, pa 80% Slovencev verjame tako kot jaz, ki sem volk samotar …”

      Uboga žrtev si. 😉

      Kaj bi bilo šele s teboj, če bi te še po sodiščih preganjali dolga leta, v (najnovejšem) stilu: “nič ne smete povedati v javnosti, ker je tajno, pa priče so tajne pa tudi za obtožnico proti vam ne smete vedeti, ker je tajna” … 😉

      Ubogi, ubogi … 😉

     • Nobena žrtev nisem. Ne igram se nobene zločeste politične igre. Je pa dejstvo, da mi stalno polena nastavljaš.

   • Pod novinarskimi prispevki, objavljenimi na spletu, je pravo kališče sovražnega govora. A ne le to, med pisci komentarjev so tudi takšni, ki so plačani, organizirani in pišejo po nareku politike. To ni več le javna skrivnost. To so ugotovitve raziskave, ki sta jo opravili prof. dr. Karmen Erjavec in prof. dr. Melita Poler Kovačič s Fakultete za družbene vede v Ljubljani.

    Več na:
    http://www.delo.si/novice/politika/spletni-komentatorji-vojaki-verniki-igralci-nadzorniki-hellip.html

    ========================================

    Glede na vaš stil pisanja, gospod Martin upravičeno upoštevamo možnost, da ste plačanec.

    • Strinjam se z ugotovitvijo, da je slovenski splet kališče sovražnega govora. Tak zaključek lahko poda vsak kultiviran bralec, ki razume, kaj pomeni sovražni govor. Besednih žalitev in poniževanja sicer ne moremo nujno že kvalificirati kot sovražni govor, se pa lahko zelo hitro preobrazijo vanj. Sovražni govor je lahko izražen tudi z lepimi besedami in je tako prikrit.

     Seveda je zelo verjetno tudi to, da na spletu nastopajo ljudje, ki so plačani za svoje komentiranje. Splet omogoča najrazličnejše načine zaslužka.

     Imam pa vsaj en zadržek v zvezi z raziskavo.
     Anketiranje samo dvajsetih piscev sovražnega govora – v spletni klepetalnici z namenom ohranjanja popolne anonimnosti taistih – me ne prepriča, da iz odgovorov takih izprašancev lahko podamo verodostojno sodbo, veljavno za vse portale. Če naj bi šlo za igralce in plačance, so njihovi odgovori tako ali tako lahko še vedno manipulativni, da prikažejo svoje ozadje kakor ga hočejo prikazati. Anonimnost pač zagotavlja vsakovrstne manipulacije.

     Alfe,
     vaše izjava o Martinu je nesramna in žaljiva. To, da se z nekom ne strinjamo ne sme biti razlog, da ga ozmerjamo s plačancem.
     Osebno raje izhajam iz podmene, da na tem portalu pišemo vsak po svoji vesti in v tem duhu tudi zapisujem svoje komentarje.

     • ???

      Podal sem utemeljene razloge, da je plačan. Kaj je v tem nesramnega in žaljivega??? Še prepovedano ni …

      Če vam Janez ne plača za vaše navijanje … potem ste pa usmiljenja vredni. Na levici namreč plačujejo!

    • AlFe : Podal sem utemeljene razloge, da je plačan.
     ***
     Kje lahko preberem te “utemljene” razloge ?

     AlFe :Če vam Janez ne plača za vaše navijanje … potem ste pa usmiljenja vredni. Na levici namreč plačujejo!
     **
     No vidiš, potem nisi usmiljenja vreden! Ubošćek bogi!

     AlFe :Kaj je v tem nesramnega in žaljivega??? Še prepovedano ni …
     **
     AlFe, glede na tvoj stil pisanja upravičeno upoštevam možnost, da si podli maloumnež, kateremu ni prepovedano reči bedak.

     Siamska dvojčka, AlFe in Pavel, prvi mi podtika, da sem plačanec, drugi me podi s foruma, preštejta svoje komentarje (le kje jemljeta čas za to, sta zaposlena v javnem sektorju?) in število primerjajta s številom moji; rezultat je ogromno proti zelo zelo malo! Glede na število mojih komentarjev, bi se z mano kaj slabo upomogli. Kako je z vama ne vem, glede na izjavo AlFe o plačevanju ene opcije, si lahko mislim marsikaj.

     Občasno, ko mi čas dopušča, kaj napišem, pa še to minorno število vaju moti. Da vama ne krnim idile in vaju spravljam v slabo voljo se poslavljam s foruma Častnika. Fanta, še veliko se imata za naučiti v življenju ! Želim vama vse dobro! Adijo !

 3. Desnica in katoliki so vir problemov? Mislim, da to vsaj delno drži.

  Na osnovi razpoložljivih podatkov sklepam, da so bili prav katoliki tisti, ki so izvolili Kučana namesto Pučnika, Pahorja namesto Janše ali Bajuka, Jankoviča namesto Janše ali Novakove itd.

  Zdi se, da je s katoliškim segmentom volilnega telesa najlažje manipulirati.

  Del odgovornosti za takšno stanje vsekakor odpade tudi na t.i. katoliške intelektualce in katoliške politične voditelje.

  • Se ne strinjam v celoti s teboj. Katoliki smo manjšina. Prevladujejo socialistični birokrati javnega sektorja in državnih podjetij (70%). Ti so glavni v Sloveniji.

   Katoliki smo samo jeziček na tehtnici. Drži pa, da že 70 let nismo kvas družbe, kvečjemu je večina katolikov pregnetena s kvasom socializma, pa naj si bodo pri Virantu, NSI ali SDS.

 4. Vsekakor, kar se pokojnine tiče, bo treba mladim dati pravico do evtanazije starejših. Ni druge.
  Pokojninski sistem smo podedovali od komunizma, ki je sestavil “idealen” sistem, kjer naj bi imeli vsi super državne penzije. Seveda se sesuva. Pri čemer smo na zadnje celo ukinili državne penzije in te so sedaj socialna pomoč. Namesto, da bi celoten sistem postal zgolj in samo državna pokojnina. Vse kar je več, pa naj bo prepuščeno zasebnemu sektorju.
  Seveda proti padanju natalitete ni zdravila. Proti staranju ni zdravila. Pokojnina je pri tem še najmanjši problem.

 5. Padanje natalitete se je začelo s pojavom kontracepcije in liberalizacijo splavov. Kar se lahko dokaže. Po nekaterih podatkih je bilo doslej v Sloveniji opravljenih 700.000 splavov. Če teh ne bi bilo, bi nas bilo sedaj vsaj 1 miljion več.

  Sedanji življenski slog vodi v propad evropskih narodov, v dolgoročno pomanjkanje delovne sile in težave pokojninske blagajne. Razne gender teorije, ta proces samo še pospešujejo.

  Rešitev je ali v uvozu mlade populacije (kar lahko pripelje do večjih družbenih konfliktov) ali v drugačnem življenskem slogu avtohtonega prebivalstva. Kar so npr. začeli propagirati na Danskem.

  • Dejstva, dejstva, dejstva …

   Splavi so se začeli že kmalu po II. svetovni vojni, padec natalitete pa nekje pred 1990. No, ampak vi gospod Tine boste to natančno argumentirali. Že zato, da me boste spravili vsaj na napačne podatke. Jaz namreč trdim, da so leta 1976 začeli komunisti napad na klasično družino in so začeli protekcijo izvenzakonskih skupnosti, ki pa nimajo zadostne rodnosti.

  • Vsekakor je potrebno tudi upoštevati, da so komunisti v letih 1941-1946 pobili cca 20.000 Slovencev, ki so bili povečini v takih letih, da še niso imeli otrok.

 6. Kako je potekalo zmanjševanje rodnosti, kako poteka in kaj se pričakuje si med drugim lahko ogledate tudi na Wikipediji pod Rodnost.

  Jaz ne podpiram totalitarnih režimov, toda zmanjševanje rodnost je svetovni pojav.

  • Če se osredotočiva na Slovenijo, torej odmisliva naš vpliv na svetovne probleme, poglejva diagam:
   https://www.google.si/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=sp_dyn_tfrt_in&idim=country:SVN:SVK:HRV&hl=sl&dl=sl

   V njem boste videli upad rodnosti po 1980. letu. Nekaj let preje se je zgodilo tisto, kar sem omenil v prejšnjem komentarju.

   Pa še to: premajhna rodnost je problem Zahoda, muslimani imajo v povprečju okoli osem otrok na ženo.

   Gospod Tine, se strinjava z najinim nadškofom Zoretom, ko pravi: “Ne verjemite največjim medijem!”???
   Več na http://24kul.si/nadskof-zore-ne-verjemite-medijem

  • Če se osredotočiva na Slovenijo, torej odmisliva naš vpliv na svetovne probleme, poglejva diagam:
   h ttps://www.google.si/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=sp_dyn_tfrt_in&idim=country:SVN:SVK:HRV&hl=sl&dl=sl

   V njem boste videli upad rodnosti po 1980. letu. Nekaj let preje se je zgodilo tisto, kar sem omenil v prejšnjem komentarju.

   Pa še to: premajhna rodnost je problem Zahoda, muslimani imajo v povprečju okoli osem otrok na ženo.

   Gospod Tine, se strinjava z najinim nadškofom Zoretom, ko pravi: “Ne verjemite največjim medijem!”???
   Več na h ttp://24kul.si/nadskof-zore-ne-verjemite-medijem

 7. pavel
  4.10.2015
  15:07

  Nekdo, ki se toliko cenim, da si ne dovolim, da me drugi uporablja za karto za smeti, bruhanje in drek.

  Lej, podim te ne. Jaz tam ne sodelujem, ker nimajo mere tebi podobni. Oba midva se bova boljše počutila. Razen če se me prišel “islamizirati” in nabijati vašo cigumigu propagando.

  Tu na forumu sva se zaenkrat samo 2 od?? morda 100 upala zoperstaviti JJ. Ostalih, ki so komunistični kloni ne štejem.

  ************

  Ej, Pavel sploh ni problem kritiziranje Janše, si večkrat kritiko zasluži, moti me le, da vidiš pri njem vse le nagativno, da na niš nič pozitivnega. Kritiziraj, vendar konkretne poteze in dejanja, ne pa nekaj počes :nima rezultatov,komunuistični način, histerije, boj proti socializmu ! Kot bi poslušal in bral naše medije in levake. Da pa še brata vmešaš,je paže na meji podlosti.

  • Levi mediji so drugačni od mene. Oni se histerično bojijo, da bo “edino JJ naredil neoliberalne reforme v SLO”.

 8. pavel
  4.10.2015
  15:07

  Nekdo, ki se toliko cenim, da si ne dovolim, da me drugi uporablja za karto za smeti, bruhanje in drek.
  ********

  Pavel, ali si nisi ti sam izbral kanto za smeti, bruhanje in drek v osebi Janeza Janše?

  • To ni res.
   Jaz sem običajni človek. JJ je politik, javna oseba, že 25 let druga najpomembnejša politična figura v Sloveniji. Obnaša se kot vodja. Tako ga tudi njegovi navijači dojemate, kot pametnega in modrega vodjo. Verjamem, da to kar se na forumih, TW in FB piše usmerja on. To jaz težko dokažem, ker nimam služb pod seboj. Recimo zadnjič se je izredno pametno odzval na pobudo o veliki koaliciji. A organizirani pogrom par ur po zmedi in tišini s strani njegovih dvorjanov in vojakov, je jasno pokazal, da je to ukaz iz vrha.

   Nisem navezan, obseden (ni mi ne bog in ne hudič) z JJ, zato komot lahko sproti povem pohvalo in kritiko. Ne boš pa doživel, da bom njegov navijač. Lahko pa greš na Časnik ali blog gledati in boš opazil, da sem ga nekoč večkrat pohvalil za pozitivna dejanja. Celo 3 leta nazaj sem šel v Ljubljano na demonstracije v podporo njegovi vladi. Piko na I pa sem dojel, da se je egoistično držal oblasti in ni porinil Šušteršiča za PV in bil njegov stric. Ampak se je z Virantom bodel do skrajnosti. Kot zgodba o škorpijoni in žabi.

   • Pavel,
    zapisali ste “jaz sem običajni človek. JJ je politik, javna oseba” in nadaljujete o “njegovih navijačih” in z svojim razmišljanjem o Janševem usmerjanju spleta, torej o nekakšni teoriji zarote. Pa vam zato ne očitam infantilnosti, da se razumeva 😉

    Po mojem mnenju nas to, da je nekdo politik, ne odvezuje od pogleda, da je v prvi vrsti človek in šele nato politik.
    Kot kristjani bi še posebej morali imeti pred očmi v prvi vrsti človeka in njegovo osebno dostojanstvo.

    V svojih komentarjih se pač ne morete izogniti temu, da Janšo obravnavate tudi kot človeka, ne le kot politika. Z vzdevkom “firer”, za katerega vemo, da ima žaljiv slabšalni podton, in s podobnimi žaljivimi izrazi, ki jih kot vrednostne sodbe z veliko lahkoto otresate – ne le o Janši, tudi o kom drugem, ki ni politik, pred kratkim recimo o Jožetu Možini, da je “cagav, jalov, brez smeri” – pravzaprav posegate v osebno človeško dostojanstvo svojih obravnavancev.

    In prav na to vas že nekaj časa opozarjamo, morda manj izrecno in na drugačne načine kot tokrat jaz, nekateri komentatorji na tem portalu, pa nas takoj zasujete z zmerljivkami (da smo zaslepljeni, janšisti ipd.).

    Verjamem, da ste sposobni razumeti, kaj je najbolj moteče v vaših komentarjih: ne kritika sama, temveč predvsem žaljiv način izpovedovanja kritike. Tak način je navsezadnje dvorezen meč, ki vaši kritiki jemlje vso kredibilnost.

  • Kučanova penzija je drobiž. 5.000e. Pomnoži to z 30.000 pomembnimi birokrati v javnem sektorju in državnih podjetjih.
   Pa par milijard letno izsesa rdeča oligarhija.

   Največ škode pa socialisti naredijo, ker ne znajo dobro investirati in premzajo dobre privatne investicije. Socialistični direktorji so nesposobni managerji, lastniki, investitorji. Neodgovorno vlagajo milijone v investicije. Glavni cilj jim je vedno in povsod grabljenje in ne rast, ustvarjalnost. Tu izgubimo vsaj 5 do 10 milijard letno in na desettisoče novih delovnih mest.

   • Največ škode pa socialisti naredijo, ker ne znajo dobro investirati in premzajo dobre privatne investicije. Socialistični direktorji so nesposobni managerji, lastniki, investitorji. Neodgovorno vlagajo milijone v investicije. Glavni cilj jim je vedno in povsod grabljenje in ne rast, ustvarjalnost. Tu izgubimo vsaj 5 do 10 milijard letno in na desettisoče novih delovnih mest.
    ****************

    Pavel,želim slišati tvoje nasvete,kako bi se te stvari dalo odpraviti in zadeve popraviti. Konkretno prosim. Samo jamranje ne pomaga nič!

    • Privatizacija vsega državnega!!!
     Desni in sredinski bi morali veš čas samo o tem govoriti in pridobivati s civilno družbo in politiki čim širši krog podpornikov. Tako pa 25 let skoraj noben politik ne dela na tem. Ne ko je v opoziciji in še slabše je, ko je v vladi (kar je jasen pokazatelj, da so lutke na vrvicah mafije) .

     Sem danes prebral v Reporterju intervju z Majo Cerar, ki nabija po hudobnem kapitalizmu. Kako more Reporter objavljati tak socialistični bullshit?? Kot bi bil Borba 6…

     • Privatizacija vsega državnega!!!
      ***********

      Dober predlog !

      Samo povej še na kakšen način je v naši greznici to sploh izvedljivo. v sedanjem stanju je privatizacija utopija, ja kakšno marginalnopodjetje, kaj velikega ne. Ni šans!
      Katere stranke so za privatizacijo ? Samo sds in delno nsi, ki infrastrukture nebi privatizirala. Le kje boš dobilkritično maso?

     • SDS, NSI, civilno družbene organizacije morajo začeti delati na tem, širiti kvas,… Skupni cilj.
      Dosedaj se SDS ni brigala za to. Koliko podjetij so privatizirali?
      Koliko kampanj naredili.? Se mi zdi, da je večina v tvoji stranki proti temu.

      Namesto, da zunaj krvavo pomembnih tem iščejo neskončne prepire, bi morali najti načine, kako čimprej veliki Mafiji zapreti pipe denarja in 2 mio rešiti pred totalnim bankrotom države, saj smo na robu prepada. Toliko okoliščin dela proti oligarhije, vsi so pa pasivni.

     • Pavel ..”Namesto, da zunaj krvavo pomembnih tem iščejo neskončne prepire, bi morali najti načine, kako čimprej veliki Mafiji zapreti pipe denarja in 2 mio rešiti pred totalnim bankrotom države, saj smo na robu prepada. Toliko okoliščin dela proti oligarhije, vsi so pa pasivni”..
      ———-
      Ne vem Pavel, tukaj bi od tebe le pričakovali neke konkretne predloge kako to stanje preseč, ker bolj ali manj to že vse vemo.

 9. Če malo bolj pogledate, kakšen odstotek plačujete od plače za pokojnino pomeni, da to ne more biti ponzijeva shema. Pokojninsko blagajno uporabili za druge zadeve, zato je sedaj problem pokojnin. Nobena vlada ne leva ne desna, se ni resno lotila tega problema. Samo kakšni so procenti ki jih dobi človek po štiridesetih letih dela. In seveda, če ne bo delal do petinšestdesetega leta bo ostal na teh procentih. Zadnja reforma pokojninskega sistema je bila pesek v oči vsem zaposlenim in ostalim. Cerkev pa se ukvarja samo pridiganjem o potrošništvu. Bilo bi dobro, če bi se uradna Cerkev kdaj resno lotila tudi te teme. Zakaj ne bi duhovniki enkrat prebrali kakšno pismo na to temo. Seveda uradna cerkev je tiho zato ker tudi za duhovnike vsi plačujemo za pokojninske prispevke oziroma polovico tega zneska. Niso samo velike družine in pocukrani komentarji na to temo glavna skrb za narod.

 10. Sigurno – naš pokojninski sistem je na zelozelo trhlih tleh. Se gremo pač medgeneracijsko solidarnost. (krivec za to ni samo sam sistem, temveč tudi prav konkretne osebe, ki so denarčk iz tam v preteklosti tudi, no, izsesale) ..Tako da je mlajše danes upravičeno strah, kaj in kako bo z njihovimi/našimi penzijami.

  Avtor predlaga zamenjavo za čisto “osebni” naložbeni sistem, kar ima seveda kar nekaj prednosti ima pa tudi nekaj hudih slabosti (pustimo ob strani tiste, ki ne bodo zaslužili dovolj, da bi sami od sebe dajali na stran) – kaj storiti z vsemi tistimi (sigurno jih ne bo tako malo), ki jih bodo, no, po domače rečeno, “nategnili” in bo naprimer čez noč njihov sklad (in z njim denar) preprosto izginil. izpuhtel. ?

  • Tu je tudi poanta zakaj ne gre naš pokojninski sistem na to da bi si ljudje sami plačevali pokojnine in pa tudi za zdravstvo. Zato ker jim država noče dati to, da sami odgovarjajo zase in za svoje odločitve. Mi imamo še vedno tisto socialistično miselnost- da bo država skrbela za posamezmika. (vidimo kako). Noben problem ni z ustrezno zakonodajo in pravo kontrolo poskrbeti, da je denar dobro naložen. Lahko je še vedno kot državna pokojninska blagajna. Res je, da so Ameriki marsikateri naložbeni skladi in pokojnine izpuhteli zaradi slabih naložb. Samo lastniki so takoj izgubili vse premoženj in pa dobili nekaj deset let zapora…

   • In v 25 letih ni bilo ne politika, ne intelektualne skupine, ki bi v slovensko javnost prinašala alternativni pogled.

    Imamo Bismarcka na področju penzij in na področju zdravstva. Volivci živijo v vatki, iluzijah, neodgovorno, infantilno.

  • Pavel,stanje se ti slabša iz dneva v dan,napravi nekaj pozitivnega zase ,boš videl,da boš lažje živel!Nekaj ni vredu s teboj iz dneva v dan postajaš bolj aroganten in napadalen!Citiram enega od tvojih ocvirkov:”Nisem navezan, obseden (ni mi ne bog in ne hudič) z JJ, zato komot lahko sproti povem pohvalo in kritiko.”Malo razčleni in razmisli,o tem kar si napisal ter vsaj v “komentarjih”,ki jih pišeš na eno temo,bodi korekten,izogibaj se kontradiktornih izjav!Bog ne daj,da bi se ti po pomoti znašel v parlamentu kot poslanec katerekoli stranke,s svojim načinom razmišljanja bi jo sesul v zelo kratkem času!Vidiš,tukaj postane za tebe in tvojo teorijo,ki jo razvijaš o njemu/janši/,prav on nedosegljiv planet!
   Pri mojih letih,mi je pravzaprav skoraj vseeno,kdo je kdo na politični sceni,tistih
   par petkov bom,Bog mi daj, že še predrsal,skrbi pa me ,da se v tebi prebuja firerski sindrom,ki ga podtikaš reciva nekomu,da se izognem Janši,kajti zopet boš dobil histerični napad,ki se ti vse pogosteje ponavlja,kljub vsemu te imam pa le toliko rad,da ti tega ne privoščim!Bodi zdrav in čil in piši,piši in še piši!In še nekaj otresi se preganjavice!

   • Je vaš firer Janez ukazal medijski umor gospoda Pavla?

    Problem diktatorjev je, da sčasoma postane obkrožen z ljudmi, ki niso ravno vzor inteligence. Zato je verjetno brez pomena vam sporočiti, da z vsakim takim pisanjem, kot je pisanje prvega Tolmuna, dokazujete, da ima gospod Pavel prav.

    • Alfe,
     odločno nasprotujem takemu načinu obsojanja, kot si ga privoščite vi, pa tudi Pavel (čeprav ga trenutno ni tu in ni vljudno govoriti o nekom v njegovi odsotnosti 😉 )

     Ali želite vnesti na ta portal občutja sovražnosti in histeričnega nasprotovanja vseh proti vsem?
     Bodimo iskreni, Pavel s svojim slogom resnično že pretirava. Pa zato še ne mislim, da je plačanec 🙂

     • Če bi te res kultura dialoga motila, bi že zdavnaj protestiral pri Anthonu, malem Martinu, Rikiju, Zdravku, Vanji… in še kom.

      Zakaj ne?
      Ker so “naši” ali ker bi te potem pri vsakem postu zmerjali in spotikali, ker bi te medijsko ubilijali kot komunista.

      Me imate za komunista in socialista, čeprav se načelno proti temu borim.
      Jutranji post si imel normalen, a nisem mogel pisati.

      Gre samo za kritiko. Lepo bi bilo, če bi bil plačan za pisanje. A kdo ima interes, da me plačuje. Janša ne, Kučan tudi ne. Njima je optimalno to stanje. Kučan ima tako mogočen aparat, da bi JJ lahko dal ustreliti kot je verjetno dal Krambergerja. Ali pa bi ga za 5 ali 10 let zaprl. Bi mu to koristilo, da tako uniči SDS? Mislim da ne. Janša kot monopolist “desnice” je s svojim pljuvalnim “komunističnim” aparatom pomoč Kučanu, da ni na desnici kreativnih sprememb. Kučan ima z JJ strahoten profit. Kot so imeli komunisti s Haiderjem in Haider s komunisti. To je čisto umetni antagonizem. Ali Tudjman in Miloševič, dva zločinca ki sta drug drugega utrjevala v sedlu.

      In samo za to gre. Za fevdalno sedlo, stolček. Ne za spremembe. Ko sem JJ gledal parkrat na predvolilnih srečanjih je prav skrbel s svojimi dejanji, da bi dobil veliko glasov, a da ne bi zmagal. Mislil sem, da je to njegov samo destruktivno značaj. Zdaj mislim, da je to tudi njegov interes.

      Kje je po tvoje kritika, sarkazem in humor in kje sovražni govor?

      Če jaz JJ pohvalim, noben ne užge po meni. Če ga pa kritiziram, pa vsi užge te, razen Alfe.

     • Pavel,
      ta vaš odgovor je zmeren v izrazju in ga lahko mirno sprejmem kot vaš pogled na razmere, čeprav se v nekem delu ne strinjam z njim.
      Antagonizma med Janšo in Kučanom (v tem primeru kot simbolnih prispodob popolnoma različnih pogledov na politiko in ne samo na politiko, temveč na vse ostalo, kar je v državi dejansko velik problem) namreč ne vidim kot umetno ustvarjenega, ampak kot presneto realnega.

      Pa skupaj poglejva na zadeve, o katerih pišete, stvarno: ali naj bi se Janša kot družinski mož in oče dveh mladoletnih otrok po vašem takorekoč “pustil” procesirati in celo zapreti samo zaradi “umetnega ohranjanja antagonizma” in ohranitve “fevdalnega sedla, stolčka”?

      Pa še sami ste nekje ugotavljali, da po padcu sodb Patria zaupanje ljudi v Janševo nedolžnost in poštenost (ter posledično podpora stranki) ni zraslo! Zdaj pa na nek način trdite, da naj bi se ta človek namerno igral in postavljal na kocko svojo in strankino politično usodo, poleg tega pa še s svojo osebno in družinsko usodo, le za prazen ništrc??? Prav to mu namreč očitate: da načrtno sodeluje v igri.

      Dragi Pavel, takšno vaše videnje slovenske politične stvarnosti je, po moji presoji, utemeljeno na življenjsko popolnoma neverjetnih predpostavkah in resnično močno presega mojo domišljijo.
      Pa brez zamere, prosim 😉

    • AlFe
     Pred vsem nekaj naj ti bo jasno,uporabljanje besede firer se mi gabi,med ostalimi žrtvami tudi moji rodbini je zločinski vodja nacistov napravil veliko škode,za njim pa še rdeča oblast.Primerjanje janše z nacistom je ogabno in obračaj besede kakor hočeš,toliko o tem!Glede vajinega poimenovanja in primerjanja Janše z omenjenimi diktatorji pa takole,diktatorsko se obnašata vidva s pavlom,ki vsiljujeta bralcem Časnika sovraštvo in prezir,do človeka,ki niti tebi
     niti Pavlu ni storil nič!Vsak tekst,ki ga uspe Pavel spraviti skupaj,kar velja tudi zate,izžareva odkrito sovraštvo do človeka,ki je v obdobju od afere JBTZ do današnjega dne preživel veliko preizkušenj in psihičnih pritiskov!Maltrtiranja in podlih dejanj ni doživljal samo Janez,tudi družini niso prizanesli,najhuje kar je doletelo janševo
     družino je bila zloraba njunih otrok!Zanima me,kako bi se ti odzval na vse svinjarije,ki jih je morala požreti janševa družina?Ne,vidva s pavlom se trdno oklepata zlonamerih izjav izproduciranih v medijih in namernim blatenjem nekdanjih partijcev,ki so v svoji pokvarjenosti zamrznili partijsko pripadnost in jo odmrznili v prepričanju,da so z velikim pokom pokopali Janšo in vse tiste,ki razmišljajo drugače od
     elit,ki namensko razdvajajo slovenski narod in se trdno oklepajo
     privzetih prioritet,ki jim omogočajo lepo življenje in primat v sesuti
     slovenski družbi,ki ne vidi,ali noče videti niti za palec daleč od nosu!
     Ljudi se je lotila apatičnost in išče vzroke za nastale težave v napačni
     smeri in vztrajno sledi črednemu nagonu in antipropagandi,ki jo
     boljševiki obvladojejo že več kot stoletje!Kdo je povzročil nihilizem
     slovenske družbe,ki je veliko starejši od dogodkov v obdobju samovsvajanja,ki to ni,narodu je Kučan dovolil samo en dan sanjarjenja in evforije,potem pa je napočil čas zarot in prevar ter
     prikrite diktature po starem vzorcu!Prilastili so si vse vitalne funkcije
     delovanja države,predvsem sodstvo in pravni sistem,vključno z
     izobraževanjem in šolstvom,ki namensko prikriva zgodovinske
     resnice,kar omogoča temeljito indoktrinacijo neukih slovencev,ki
     pravzaprav sploh ne vedo,kaj pomeni živeti v resnično demokratični
     ureditvi države!Vsled dogodkov v zadnjih letih,se me loteva prastrah,
     verjemi mi tudi tebe se bo lotil,ko boš moral prodati nekaj vrednega,da boš lahko preživel jesen svojega življenja!Nekateri dobivajo pokojnine v tisočih evrov in ni jih malo,ker so pač prioritete
     elite dedne in se brez nadzora dvigajo v nebo!Nisem še videl ne slišal,da bi se vidva junaka kdaj lotila velikega manipulatorja,ki
     na račun upokojencev utrjuje svojo življensko kariero in uspešno
     nateguje penzioniste,ki žive iz rok v usta,četudi so,vsaj večina njih pošteno delali v pričakovanju mirnega življenja na jesen življenja!
     Še nekaj o medijskem umoru Pavla,Pavel morda misli,da svojimi izpljunki postaja medijska zvezda,nasprotno,oba sta provokatorja,ki zlorabljata “svobodo”govora v negativnem smislu in pri tem ne izbirata načina in sredstev!Pavlov problem je nekje drugje,čuti se namreč poklicanega od Boga,katerega sam najbolje ve,morda tudi ti?
     No intiligenca se še dolgo ne bo merila po Pavel-AlFe-jevi lestvici!

     PISANJE PAMFLETOV V ČASOPISIH,KI TO IZ DEMOKRATIČNIH NAGIBOV
     DOPUŠČAJO,NI SVOBODA GOVORA,AMPAK TOLERANCA UREDNIKA!

     • Firer Hitler je Nemcem ponujal socialno državo in dobre službe. Ne koncentracijskih taborišč. 90 procentov je pridobil na svojo stran. Večina Nemcev ni nikoli verjela po vojni, da je Hitler ubil 6 mio Judov.

      Ne gre tukaj za Jude. Gre za socialistične metode vladanja in politike. Na absolutno prepoved kritike. Na dirigiran napad dvorjanov na otroka, ki na glas razmišlja in reče: “cesar je nag! ”

      Kdor ima oči, lahko to vidi. Predvsem iz dejanj njegovih vernikov in idealno nedolžnega teleščka JJ.

 11. Ena izmed komunističnih značilnosti je, da se svoja ravnanja pripisuje drugim.

  Vsakdo lahko sam ugotovi, iz katerega miselnega kroga kdo izhaja. Pogosto drugi to prej opazijo kot prizadeti.

 12. Zadeva v Sloveniji je zelo enostavna: je stran Janša in je stran NeJanša, slednja je veliko, veliko večja. So še trdi socialisti okoli Meseca, ampak bolj ali manj obrobni. To vedo postkomunisti in za volitve ustanovijo stranko, ki pobere večino neJaševih glasov ter jih pripelje v svoje vode. In zmagajo, zmagovalcu pa menda ja pripada plen, kajne!

  Ko so prvič pomladniki ustanovili stranko neJanša, so jo janšisti napadli z vsem orožjem, napadli so jo tudi postkomunisti in skupaj so jo zdesetkali. Skratka, nič novega se ne sme pokazati v Sloveniji. In izhod iz te situacije? Ja, izhod je pa na Šentilju!

  • Trije sumi so:
   Eden, da SDS ne dela sistemsko na privatizaciji, kapitalizmu in vseh desnih vrednotah. Ampak izbira samo tiste, ki so ne marljivi.

   Drugi je ta, da več energije porabi, da na desnici uničuje nove zametke in ostale “desne” stranke. Monopol je znak socializma, ne trga, crony kapitalizma.

   Tretji pa so centralno organizirani napadi, navijaška histeričnost do kritikov in patološka nesposobnost samokritike.

 13. Vanja,
  tudi vaš zadnji post je zmeren in racionalen. Jaz nisem funkcionar, nimam insajderskih informacij. Že 40 let jih previdno in s sumi, logiko precejam. V komunistični državi je težko preživeti, če nisi skrajno sumničav. Seveda tak človek v normalnem svetu ne more komunicirati normalno, ampak je označen za paranoja.

  Moram priznati, da ob napadih ne po pustim in se še bolj ognjevito branim. Strašenje kot komunistična metoda me razbesni. Večina Slovencev počepne kot kure. Zato je šlo tako daleč.

  JJ ne sovražim, ker mu ne želim smrti in trpljenja. Sem pa občasno jezen nanj, ker je izdal moje 12letno zaupanje vanj. Jeza in sovraštvo (prezir, zaničevanje) nista isto. Morda je le huda razlika. Njegovi častilci mu napihujeta sposobnosti, a meni je slab in ne prav preveč pameten voditelj. Ima pa na “desni” gotovo kvaliteten “udbovski” aparat obveščevalcev, pljuvalcev, pisunov in medijskih morilcev. A da bil jaz tak nesamozavesten in zafrustriran Mulec, ki si kupi rotvajlerja, “da me bodo drugi mulci spoštovali in da jim končno pokažem”, se mi zdi stranpot, komunistična metoda. Komunizem je res strašen, ker je pohabil toliko ljudi in tako globoko, da se niti ne zavedamo. Čeprav je idejno mrtev, nam še vedno vladajo komunistični mafijci ob pomoči velike množice socialističnih birokratov. Večina ljudi pa bolj ali manj vsakodnevno zavedno ali nezavedno uporablja komunistične metode.

Comments are closed.