Utrinek: Pojasnilo Vlade glede Nominacije Pedra Opeke za Nobelovo nagrado za mir

7

vladaObjavljamo pojasnilo Vlade glede nominacije Pedra Opeke za Nobelovo nagrado za mir.

V zvezi s poročanjem nekaterih medijev o nominaciji Pedra Opeke za Nobelovo nagrado za mir pojasnjujemo določene netočnosti medijskih poročanj glede navedbe, da Vlada Republike Slovenije pod vodstvom dr. Mira Cerarja uradno ni podprla nominacije misijonarja Opeke oz. da naj bi celo zamudila rok za nominacijo, ki je bil 1. 2. 2015.

Naj pojasnimo, da v skladu s postopkom nominacije Nobelovih nagrajencev za mir velja, da je nominacija veljavna, če jo poda oseba, ki sodi v eno od naštetih kategorij, in sicer: član nacionalnih parlamentov in vlad, član mednarodnih sodišč, rektor univerze, profesor ipd.

V skladu s tem je predsednik vlade dr. Miro Cerar 28. 1. 2015 vodstvu Nobelovega inštituta poslal nominacijsko pismo za Nobelovo nagrado za mir 2015, v katerem za nagrado predlaga Pedra Opeko. Tako o tem vladi tudi ni bilo treba razpravljati, saj vlada kot taka sploh ni kvalificirana za nominiranje.

Obžalujemo, da se je ta zadeva sploh pojavila v javnosti na tako neprofesionalen način. Predvsem upamo, da s tem ni bila povzročena škoda nominaciji slovenskega misijonarja, katerega predsednik vlade tudi osebno globoko občuduje, kot je izpostavil tudi v svojem nominacijskem pismu.

Prav tako želimo spomniti, da bo odločitev Nobelovega odbora o nagrajencu znana v začetku oktobra in ne konec februarja.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


7 KOMENTARJI

 1. Tako žalostno je, ko neki Cerar izpade pametnejši in pomete z napuhnjenimi desničarji.
  Da sploh ne omenjam neprimernosti nominacije.

 2. Čigava ”pametna” ideja je sploh bila takšna nominacija?

  Pedro Opeka je predvsem krščanski misijonar, ki širi agresivno religijo katolicizma. A s tem prispeva k miru na svetu (predmet Nobelove nagrade)?
  Čez 20 let bomo pa brali, kako katoliški skrajneži pobijajo ne-katolike na Madagaskarju (kot danes v Centralno Afriški Republiki).

  • Samo dve možnosti sta:ali nimate pojma o delu Pedra Opeke ali pa ste do tega človeka in do ljudi,ki jim služi,namerno sovražni.

  • Dzerdžinski,če bi kje in komu lahko očitali agresivnost in ksenofobijo,si to zagotovo ti s tvojimi abotnimi izjavami in norimi prerokbami,ki mejijo dejansko na razmišljanje
   norega človeka,kar je bil človek po katerem si se poimenoval in ne sprenevedaj se!
   Glede na tvoje razmišljanje,pričakujem,da bi ti podelil Nobelovo nagrado majorju
   Mitji in njegovim zločinskim pajdašem!

  • Ocenjujem, da je predlog povsem na mestu! Kajti clovek pomaga ubogim, nesebicno! In dalje zakaj tudi Slovenci ne bi imeli Nobelovega nagrajenca!
   VELIKA laz in UMAZANA potvorba pa je, da se danes krscanstvo siri z nasiljem in pobijanjem!
   Tako poniglavo izkrivljanje resnice bi moral admin BRISATI!

Comments are closed.