Pogum

28

KrokarZ marionetno vlado s(m)o odločno zakorakali v leta neumnih in suhih krav. Kar se je še pred časom zdelo neverjetno v smislu, »saj tega si pa ne bodo upali«, »tako daleč ne bodo šli«, »saj te sramote si pa le ne bodo dovolili«… se je, ob številnih dejanjih nomenklature, sprevrglo trdilno obliko. Ropanje države ob hkratnem neokomunističnem nastopaštvu z grožnjami in kadrovskim čiščenjem drugače mislečih, pridobiva hujskaške razsežnosti. Uniformirane in s totalitarnimi simboli opremljene enote mladcev, ki paradirajo na proslavah, so preslikava paravojaških izpadov ob rojstvu totalitarizmov 20 stoletja. Si kdo res želi ponavljati tako zgodovino? Si bo predsednik republike razen zavihanih rokavov in poziranja na tekmah omislil tudi malo korajže in državniško nastopil proti obujanju levega totalitarizma? Ima težave z vrednostnim sistemom ali ga je preprosto strah?

Ogroženi so namreč ekonomski temelji države in v krču je slovenske demokracija. In kdo so ti, ki si »upajo« in gredo daleč«? Skušajmo jih poimenovati, še prej pa moramo razlikovati med vzvodi in silo, ki jih usmerja. Vzvod je nagačena vlada Alenke Bratušek v celoti, pa cel kup vodstvenih birokratov in mnoštvo ustrežljivega osebja od pravosodje in korupcijskih komisij do medijev. Sila, ki vse to poganja pa je CK-jevsko omrežje tranzicijskih kapitalistov in politikov s svojim denarjem in udbovskimi zvezami. Kljub temu, da obvladujejo večino ustvarjenega in nakradenega kapitala v državi, so »levica«. Ideološko počelo njihovega nastanka namreč vodi v čas revolucije in množičnih umorov, s čimer so prišli do »prvotne akumulacije kapitala.« Zato je prikrivanje zločina zanje vitalnega pomena. Na vrhu piramide je nekakšen boter, krokar, ki skupaj s svojimi golobjimi pomočniki kot fevdalec odloča o pomembnih službah in vodstvenih funkcijah v podjetjih. Že Djilas je tako stanje imenoval industrijski fevdalizem. Od tu nov rod hlapcev in biričev z belimi ovratniki, ki so prodali svojo hrbtenico in pamet za rdeč žamet. Gospodar jim seveda nudi zaščito, v zameno pa terja služenje. Tako je v Sloveniji hlapčevanje ljudi na vodilnih pa tudi nižjih položajih usodno razširjeno. Čedalje manj je odločitev, ki bi slonele na strokovnosti in osebni etiki. Še med tistimi, ki jim je do položajev pomagala druga, recimo ji pomladna politična opcija, se jih večji del uklanja, upogiba ali prodaja na vse strani. Prav med katoličani in pomladno usmerjenimi ljudmi, posebej izobraženci, je pogosto zaznati otročji strah pred jasno besedo in nujnimi dejanji, ki jih terja čas. V primerjavi z generacijami, ki so resnično trpele pod totalitarzimi, je riziko sedaj minimalen in nujen, če želimo vzravnano hoditi skozi življenje in v tem duhu vzgajati zanamce. Dosledno se uveljavlja negativna kadrovska selekcija, elita je čedalje manj avtonomna, odločitve čedalje slabše in rezultat je poglabljanje krize in zaostajanje, sedaj že za Češko, Poljsko in Slovaško.

Nedavno je uveljavljena medijska osebnost presenetljivo povedala: »Saj vemo, da bi Janša bistveno bolje vodil državo v korist vseh, vendar… ja, moramo bit tiho«. No, lepa reč. Kako je mogoče, da je v državi kot nekakšen urok uveljavljena moč peščice udbomafijcev, ki v skrbi za svoj nagrabljen kapital uničujejo prihodnost te in naslednjih generacij. 2x Gašpar in reševanje privatnih bank tranzicijskih kapitalistov sta popoln dokaz, zakaj je bil izveden udar, ki je privedel do sedanje marionetne vlade in odkritega služenja mafijskih centrom. Z malo zdrave pameti lahko vidimo, da je patološki antijanšizem leve politike in njihovih medijev produkt strahu, saj je bil Janša edini, ki je bil sposoben ogroziti njihove finančne privilegije. Glede samega vladanja Demosove in Janševih vlad pa kljub kadrovskim in drugim napakam merljivi rezultati dokazujejo, da so bile nadpovprečno uspešne. Nadpovprečno neuspešne pa so bile Pahorjeva in trenutna vlada, ki je bolj ali manj servis nomenklature. Slednje seveda prav nič ne briga prihodnost večine, absurdno pa medijsko zmanipulirana večina z molkom in tiščanjem glave v pesek »skrbi« za udbomafijsko peščico. Neposredno v svojo škodo. Kdaj bo tega konec? Ko bo tranzicijska prevara naše nomenklature razkrinkana in bo dozorelo spoznanje večine. Pred nami pa je brezno v katerega smo prisiljeni. Vendar ni čas za malodušje ampak za pogum in odločnost. Vsak od nas nosi svoj del odgovornosti. Ekonomska kriza bo nujno prečistila vrednostni sistem. Pot v brezno in ven bo gotovo daljša kot bi želeli, a do očiščenja zanesljivo pride.

Foto: Jože Možina

 Pripis uredništva: komentar je bil najprej objavljen v prilogi tednika Družina, Slovenski čas, št. 41.

28 KOMENTARJI

 1. “Saj vemo, da bi Janša bistveno bolje vodil državo v korist vseh, vendar… ja, moramo bit tiho«.

  No po katastrofalnem letu 2012, ki ga je njegova vlada zaključila z enormnim padcem gospodarske aktivnosti in proračunom, ki ni zdržal niti do aprila, je ta izjava bdoisi popolnoma neumna ali pa namerno lažniva.

  • Zanimivo, to leto ima najboljše kazalce od vseh okoli leta 2012. Kar sebi pripiši neumnost ali namerno lažnivost.

  • Lažniv si ti rx170, ker kot lajna ponavljaš lažnive floskule.

   V času vladanja Janše, je šlo bolje, kot bi šlo pod levaki, enako velja danes.

 2. “Vsak od nas nosi svoj del odgovornosti. Ekonomska kriza bo nujno prečistila vrednostni sistem. Pot v brezno in ven bo gotovo daljša kot bi želeli, a do očiščenja zanesljivo pride.”
  Da, vsak od nas svoj del odgovornosti, predvsem na volitvah, če mu je to omogočeno!? Žal ni!
  Janez Janša je tokrat v Tarči pravilno poudaril pomen politične stabilnost, in da te ni in ne bo, zaradi obstoječega volilnega čistega proporcionalnega volilnega sistema.
  Brez politične stabilnosti ni sanacije in razvoja države. Brez zaupanja ni politične stabilnosti, brez odgovornosti pa ni zaupanja!
  »Neodgovornost je najtežji in glavni problem, v parlamentu in v družbi, ki jo omogoča sedanji proporcionalni volilni sistem«, je poudaril poslanec Branko Grims SDS, pritrdili pa so mu tudi Matej Tonin NSi, Maša Kociper PS, Rihard Braniselj DL, v oddaji na nacionalni TV3.
  Odgovornosti do volivcev in v družbi ni«, so bili poslanci enotni.
  »Samo volitve, brez spremembe volilnega sistema, ne bodo dale nove kvalitete in povečale odgovornosti v družbi”, je bilo jasno njihovo pojasnilo.
  Doklej bomo torej še imeli partijski volilni sistem za DZ RS, ko predvsem stranka odloča, kdo je lahko izvoljen, volivcu pa to odreka in mu ne da preferenčnega glasu, kot je to na volitvah za Evropski parlament?
  Odgovornosti pa ni, so bili poslanci iskreni. Slovenija pa tone, ker odgovornosti ni.
  Poslanci so bili tokrat iskreni, kaj pa njihovi strankarski vodje, vodilni politiki države?
  Kdo je torej na potezi, politika ali ljudstvo?
  Tokrat podano izjavo Janeza Janše v Tarči torej v celoti podpiram, drugi so bili pa na temo v Tarči kar tokrat tiho. Ključ do politične stabilnosti in prave demokracije je končno odprava partijskega proporcionalnega volilnega sistema, ki je vir neodgovornosti. Kaj bodo dejansko storili predsedniki strank, tudi Janez Janša in desni liderji, katerih vsi smo ujetniki, pa je povsem odprto vprašanje, če ne govorijo s figo v žepu? Upajmo, da ne?!
  Bodimo pošteni in dobro preberimo izjavo! Če te ne podpremo, smo za partijski obstoječi volilni sistem, ki tudi Janeza Janšo in še mnoge mogoče ohranja na politični sceni!
  Ne zavirajmo razvoja demokracije, podpirajmo vse, kar odpravlja sedanji partijski volilni sistem.

  • Franc Mihič
   Da boste s svojim “proklamiranim” poštenjem do konca verodostojni se spomnite leta ’99. Takrat je predsednik SLS-ja Zagožen v državnem zboru miniral napore Janševe SDS in ostalih “pomladnikov” za večinski volilni sistem.
   Zoper Janšo na politični sceni ste zelo “nabrušeni”, a Pahor npr. in še kdo levih z njim vas pa nič ne moti.
   Verjamem, da je za vas Janša slab, kriv in nesposoben, bodite do konca pošten pa z imenom ponudite boljšega.
   Seveda bo tudi vaš predlagani kandidat potreboval politično “kilometrino”, da me prepriča.

   • Ah, pusti Francija, saj vidiš kaj piše, citiram:
    “Odgovornosti do volivcev in v družbi ni«, so bili poslanci enotni.
    Joj, poslanci, od katerih se pričakuje ta odgovornost, pravijo, da te odgovornosti nimajo. Pa to je za smejat. Al se Franci norčuje iz nas?

  • Zoper Janšo na politični sceni ste zelo “nabrušeni”, a Pahor npr. in še kdo levih z njim vas pa nič ne moti.
   Verjamem, da je za vas Janša slab, kriv in nesposoben, boditFranc Mihič
   Da boste s svojim “proklamiranim” poštenjem do konca verodostojni se spomnite leta ’99. Takrat je predsednik SLS-ja Zagožen v državnem zboru miniral napore Janševe SDS in ostalih “pomladnikov” za večinski volilni sistem.
   e do konca pošten pa z imenom ponudite boljšega.
   Seveda bo tudi vaš predlagani kandidat potreboval politično “kilometrino”, da me prepriča.

   • – tu je res veliko izgubljenega. Brez tega,
    da nekdo, ki zmaga na volitvah dobi tudi moč
    da dejansko vodi vlado brez satelitov, ki ga izsiljujejo, ne bo politične stabilnosti v državi.

 3. rx, j in podobni! Ni lepo da lažete, četudi bi bili za
  to plačani. Pravijo, da tranzicija plačuje tudi komentatorje da lažejo. Pa poglejmo;
  Vlada JJ je krčila javni sektor, klestila,
  porabo in razbremenjevala gospodarstvo. Ni bila idealna a ravnala je še najbolj v duhu dobrega gospodarja. Pahorjeva si je sposojala denar za socialne transferje, širila javni sektor, storila nič pametnega in nas 2012 pripeljala na rob bankrota. Vlada AB pa servisira tajkunski kapital in obremenjuje z davki tiste, ki so najmanj krivi. Tako je, tudi če se laže dejstva ostanejo.

  • Jaz nič ne lažem, še manj pa sem plačan. Če se kdaj motim, naj mi prosim kdo pove, kaj konkretno.

   Verjamem pa, da obstajajo plačani komentatorji. Ampak takega se opazi, ker pogosto prihaja v nasprotje sam s sabo.

   Pa nikoli nisem rekel, da je bila JJ vlada slabša od ostalih.

 4. Nedavno je uveljavljena medijska osebnost presenetljivo povedala: »Saj vemo, da bi Janša bistveno bolje vodil državo v korist vseh, vendar… ja, moramo bit tiho«.

  kdo/kje je to rekel?

 5. Se strinjam, še posebej z ugotovitvijo , da "je pogosto zaznati otročji strah pred jasno besedo in nujnimi dejanji, ki jih terja čas". To kar bi dodal, kot opravičilo pa je, da je ta strah posledica skoraj sedemdesetletnega vladanja komunistov in komunizma. V ta čas vštevam tudi vladanje Slovenije po osamosvojitvi. Lustracije v Sloveniji ni bilo, tudi v času vladanja pomladne opcije je javno mnenje ustvarjala, oblikovala, usmerjala komunistična stran. Celo opredelitev "levice" v naših razmerah ni možno. Semantično in vsebinsko ji je bližje slovenska tki. desnica. V Sloveniji je komunizem in so komunisti na oblasti že vse od dolomitske izjave sem.

 6. Za boljše razumevanje vzrokov in posledic današnjega stanja v deželi vzemite učinkovito zdravilo – F.A. Hayek: Pot v hlapčevstvo

  • to je knjiga, ki se ukvarja s 100 let staro angleško družbo ( distanca od slovenske sodobnosti), hkrati pa je napisana tako preprosto in inteligentno, da bi jo vsak, ki naredi OŠ lahko razumel. A kaj ko veliko ljudi v Sloveniji nima rada samostojnega razmišljanja!

   Socializem je podržavljenje gospodarstva in kolektivizacija posameznikov in uravnilovka plač z rezultatom totalne bede za večino ljudi razen za nesramno bogato in uživatorsko elito salonskih socialistov na oblasti ( Tito) in pasje- fanatično vdanega dvora ( birokracija, policija, vojska, družbeno-politični delavci v medijih, šolstvu).

 7. Ali z uniformiranimi enotami mladcev avtor morda misli mladeniče in mladenke v najboljših letih tretjega življenskega obdobja iz obmejnih območij Italije, ali morda izključno ženski pevski zbor Kombinatke?

Comments are closed.