Poglejte jih, češke komuniste: obdavčiti hočejo popravo krivic

10
Zastava Komunistične stranke Češke in Moravske (KSČM)
Zastava Komunistične stranke Češke in Moravske (KSČM)

Na Češkem ne bi mogli bolj absurdno obeležiti sedemdesete obletnice dogodkov, ko je Komunistična partija Češkoslovaške (KSČ) leta 1948 izsilila prevzem oblasti in začela svoj boljševiški teror, ki je bil še posebej naperjen zoper katoliško cerkev.

Češki parlament je to sredo, zadnjo februarsko sredo, le tri dni po tej okrogli obletnici, v prvem branju odobril predlog Komunistične stranke Češke in Moravske (KSČM), naslednice KSČ, da se obdavči finančne kompenzacijo, ki jo katoliškim in ostalim cerkvam, vključno s Federacijo judovskih občin, izplačuje država od leta 2013 dalje.

Najprej je treba razložiti, da je ta zakon leta 2013– po skoraj četrt stoletja vročekrvnih razprav –sprožil proces povrnitev ukradenih cerkvenih nepremičnin v vrednosti, ki so jo ocenili na tri milijarde evrov. Poleg tega pa je zakon za zgradbe in parcele, ki jih ni bilo mogoče iz raznih razlogov vrniti, vpeljal tudi izplačevanje odškodnin v višini, ki presega dve milijardi evrov,

Izplačevanje teh odškodnin poteka že od 2013, zakon pa predvideva, da bo to trajalo naslednjih trideset let, se pa izplačila vsako leto usklajujejo z gibanjem inflacije, da ohranjajo svojo vrednost. Zakon je bil sicer napaden in kritiziran z raznih strani, predvsem ostri sta bili protikatoliška levica in sekularna desnica, toda ustavno sodišče je njegovo veljavnost dokončno potrdilo.

Razprave o tem zakonu so sčasoma potihnile. Zaključek je bil enoznačen: Dolgo je trajalo, ampak Češka se je na pravilen način, vsaj v tem primeru je bilo tako, le spoprijela s svojo polpreteklo zgodovino.

In tako je bilo vse do lanskih oktobrskih parlamentarnih volitev, na katerih je izrazito močno, prejel je skoraj 30 % glasov, zmagal tajkun in bivši češkoslovaški estebejevec, se pravi udbaš, Andrej Babiš. To je človek brez neke izrazite ideološke hrbtenice, zato pa izrazito nadarjen populist. Da zgodbo skrajšamo: nobena od desnosredinskih in tudi levosredinskih parlamentarnih strank ne želi z Babiševo stranko v koalicijo. Med razlogi se omenjajo policijske preiskave zaradi zlorabe evropskih dotacij pri gradnji enega od luksuznih hotelov. Babiš ostaja premier, ki pa še ni zbobnal večinske podpore v parlamentu.

Komunisti, ki se za razliko od ostalih boljševikov v srednji Evropi nikoli niso preimenovali in se tudi nikoli niso niti vsaj navidezno poslovili od svoje morilske preteklosti, so zato že kmalu začutili svojo zgodovinsko priložnost, da se ponovno etablirajo. Čeravno so se na oktobrskih volitvah dokaj slabo odrezali, dobili so manj kot osem odstotkov, so se Babišu prekanjeno ponudili za partnerje, tudi če jih ne bo povabil v vladno koalicijo. Smo fleksibilni, izjavljajo. Pripravljeni so ga pač podpirati v parlamentu, pa tudi če ne bodo dobili ministrskih stolčkov. Imajo le en sam pogoj: pogreti želijo staro juho proticerkvenega sovraštva. Obdavčiti želijo kompenzacije, ki jih država izplačuje za tiste cerkvene zgradbe in parcele, ki jih iz različnih razlogov ni bilo mogoče vrniti v naravi.

Babišu to sicer sprva ni preveč dišalo, je pa pač le dovolj pragmatičen. Zavedal se je, da na Češkem po letu 1989 s komunisti ni nihče hotel češenj zobati. Toda oblastiželjnost je pri njem zmagala.

In tako je soglašal z razlago, da bo država na ta način vsako leto prihranila 15 milijonov evrov (tolikšna naj bi bila vrednost davka) od skupaj 80 milijonov, ki jih sedaj vsako leto nakazujejo cerkvam. Skupaj s poslanci njegove stranke so zakon podprli še komunisti, protimigrantski fašisti Tomia Okamure, nekateri prorusko usmerjeni socialni demokrati, podprl pa ga je tudi protievropski fanatik Václav Klaus mlajši, član desnosredinske stranke ODS, ki je ta zakon pred petimi leti sprejela, saj je bila tedaj glavna vladna stranka.

Nasprotniki zakonske rešitve, s katero bodo obdavčili kompenzacije cerkvenega premoženja, ki ga ni mogoče vrniti v naravi, argumentirajo, da je odločitev povsem nemoralna kot tudi povsem iz trte zvita. Prav tako ni zalegel očitek, da gre za navadno Babiševo politično trgovino. To je pravzaprav kar sam priznal, ko je dejal, da bo zakon, če bo tudi v naslednji obravnavi dobil dokončno potrditev v parlamentu, tako ali tako doživel brodolom na ustavnem sodišču.

In tako je Češka – sicer res le v prvem branju, toda ni kaj, že to je dovolj simbolično – spustila v zrak pomenljiv ter skrajno osupljiv balonček povratka v razmere, ki so veljale za presežene.

10 KOMENTARJI

 1. Socialistična misel ima domovinsko pravico vsaj v Evropi. V to miselnost poleg izganjanja Boga sodi tudi pogled na davke, ki služijo samo namenom vladajoče klike in škodujejo ostalim. Ha! Kaj ni to definicija kraje ali nekaj takega?

 2. Zagamani drobnjakarji, fanatični črkobralci in zagovorniki ploskoglavja!
  Čeprav bratje in sestre v Gospodu na splošno, konkretno pa
  po DNK študijah naši rodovni bližnji bratje in sestre, znajo skomplicirati v nebo. Res je, znajo biti nazančni bolj od Švabov, biti dlakocepci, ki jim ni para in natančneži, da si lomijo vratove, ambiciozni v nebo.
  AMPAK
  Ko sem imel opravka z policaji in z cariniki na mejah, jih ni moč pozabiti.Grozno.
  Kot sodelavci težki, nezaupljivi, egoistični in ozkotirni, torej moje izkustvo govori, da mora biti izkustvo o komunizmu na Češkem nekaj hudo krutega-ampak- bodo že uredili, saj so mega vztrajni in trmasti kot bivoli.

 3. Slovenski komunisti so bili veliko bolj spretni kot češki, saj na volitvah pod različnimi imeni zberejo celo ustavno večino in le 8%.

  Na Češkem Katoliška cerkev že od nekdaj nima veliko moči in morda tudi ne ugleda. Kot je znano, je bilo tu že v 17. stoletju navzoče močno protestantsko gibanje. Član takšnega protestantskega gibanja Moravskih bratov je bil tudi utemeljitev sodobne pedagogike Jan Amos Komensky. Zaradi tega je bil pregnan in se selil iz dežele v deželo ter se nikoli ni vrnil. Češka sicer velja za eno najbolj sekulariziranih držav v Evropi.

  Zato ne čudi takšen pristop, čeprav je nepravičen. Morda bo v nadaljevanju le prevladala pamet.

 4. Moč Katoliške cerkve? Ni od tega sveta in niti ni povezana z dogodki, ki jih omenja članek. V češkem parlamentu gre za spremembe, ki se ne nanašajo le na KC, ampak meed drugim tudi na všečno znižanje odškodnin razlaščencev.
  Korenine protestantskega gibanja vidimo že 2 stoletji prej, torej v 15. stoletju. S svojo relativizacijo so gotovo prispevale k močnejši sekularizaciji družbe. A danes se tam sadovi vere razvijajo najbrž bolj konkretno, kot marsikje po Evropi. Morda tudi zato, ker so natančneži, da si lomijo vratove in ambiciozni v nebo, pa tudi mega vztrajni in trmasti kot bivoli.
  Tudi slovaški in češki novinarji delujejo na tako visoki ravni!

  • Ja, Punca, so zanimivi in nam strašno blizu.Kolikor se mi je dalo spoznavati njihove naboje, so kostolomci samemu sebi, kot Jan Palach ali čisti domoljubi kot atentatorji na Haydricha, da ne govorim onih, ki so ustavljali ruske tanke po Pragi 68.tega.
   Tega mi nismo bili zmožni v tako radikalizirani verziji.
   Oni se nikdar ne bi “ljubili in bratimili z Balkanom”-ni šanse in nikoli ne bojo pozabili, kako so jih in jih še zaničujejo Hrvatarji pa čeprav se vozijo zadnja leta po Jadranu kot veliki gospe in gospodje, celo v lepšejših avtotih kot pa srednje situirani Švabi… in po hrvaških kempih nastopajo kot veliki frajerji…
   Oni menjajo svet, so gospodarji svojega sveta, udbokučanizem, n.pr. pa bo moral zgrmeti na beton in si raztreščiti beticvo, da se mu bo zabliskalo uza kaj se sploh gre!
   Jože Plečnik je bolj njihov kot naš, ker mi si ga nikoli nismo zaslužili, če pa smo si ga v enem delu, so pa naši rdeči gošarji in raubarji to pošvedrali.

   Še prezidenta Pahorja ne zadene, ko gre na Češko po priznanje, ki nam pritiče kot narodu Jožeta Plečnika, ki je po strogi evropski genetiki ravno toliko Slovenec kot Čeh, saj smo iz enega pokolenja enega izmed Noetovih sinov, ki so se izkrcali na Araratu in spustili živali na sladko pašo…God morgon, Borut Pahor! Det ar en trevligt och fantastisk dag idag, man inte i Stockholm !

 5. Vest iz Češke se mi zdi sicer žalostna in težko prebavljiva, si pa ne morem pomagati, da me je zajela tista znana psihiatrična Schadenfreude. Ker njihovega jezika ne znam, sem doslej imel le dosegljive vesti iz Češke, kot zelo uspešne in pametne države iz višegrajske skupine, ki je Slovenijo po blaginji že prehitela, nima brezposelnosti, noče invazije migrantov, je rahlo evroskeptična do izrojene bruseljske evrobirokracije, nima problemov z odcepljeno bratsko sosedo, skratka vse boljše, kot se dogaja v Sloveniji. Da je tudi Češko zadel drobec komunističnega recidiva in ne samo Slovenije boljševiška rekonkvista, nekako paše hudobno zavistnemu delu mojega značaja.

  • A ta davek podpirajo proti-imigrantske stranke, kot piše avtor. Ironija pa taka.
   Sicer pa do Čehov smo Slovenci zelo arogantno vzvišeni. Prav tako tudi do Slovakov. Prav nič bratstva ni v tem. Sicer ga manjka že med slovenci samimi. To je tudi vzrok vsega. Če je res na češkem še samo 8% komijev, se bodo že prebili tudi skozi tole.

 6. Spoštovani Sarkazem, več držav se bo vrnilo k neučinkoviti in krivični boljševiški praksi, tem slabše se bo godilo vsem. Višegrajska skupina ni homogena, tako kot tudi EU ne. Vsi pa danes potrebujemo odgovorno politično reprezentanco, ki bo svojim državljanom nudila minimalen, a prijazen servis in pravično urejeno pravno okolje. O tem se bo potrebno zavzeto pogovarjati ne samo doma, ampak tudi čezmejno. Hvala Casniku in hvala tudi vsem konstruktivnim in dobronamernim razpravljavcem.

 7. Se mi samo slučajno zdi to podobno naši t.i. denacionalizaciji,ki na različne prefrigane načine pravzaprav povzroča spet nove krivice oškodovancem?

Comments are closed.