Pogajanja v zaključni fazi

0

Grški premier Samaras je stopil pred javnost in v dramatičnem tonu poudaril, da so pogajanja s »trojko« – MDS, EU in ECB, v zaključni fazi in da časa za odlašanje ni več. Treba je iti dalje, je dejal Samaras in potegnil po njegovem nujno, vendar rizično potezo, da bi lahko uresničil izvajanje varčevalnega paketa v višini 13 in pol milijarde evrov, ki je pogoj za potrebno posojilo. Projekt varčevanja bo Samaras namreč dal na glasovanje v parlament, ne glede na strinjanje koalicijskih partnerjev glede vseh elementov varčevalnega svežnja ukrepov.

»Po vsem kar je bilo storjenega, ni več poti nazaj. Zavedam se kaj smo postavili na kocko, vendar tudi vidim koliko vsega se je v zadnjih treh mesecih spremenilo v Grčiji. V kratkem roku smo izpolnili mnoge zahteve, ki nam jih je naložila trojka, da bi državo izvlekli iz slepe ulice«, je dejal Samaras.

Jean-Claude Juncker, vodja evroskupine, je prejšnji teden sklical nujni sestanek, da bi »grški primer« zaključil, saj ne skriva namere, da bi Grčiji čimprej rad pomagal. Po beseda grškega finančnega ministra Stournarasa je večina vprašanj okrog varčevalnega paketa usklajenih. Boleči ukrepi pomenijo znižanje števila javnih uslužbencev za 5 tisoč do koca leta, ter še za 20 tisoč do konca prihodnjega leta, kot tudi odpravo davčnih olajšav, ukinitev bonusov, znižanje plač v javnem sektorju do 35 odstotkov, znižanje števila profesorjev na fakultetah in povišanje cen prevoza za petino.

Trenutni javnomnenjski politični utrip v Grčiji kaže, da Samarasova vlada ne bo zdržala do konca mandata. Reformam odkrito nasprotuje Demokratična levica Fotisa Kouvelisa, ki je po anketah na četrtem mestu. Najbolje kaže Tsiprasovi Syrizi, medtem ko je premierova Nova demokracija, po odgovorih anketiranih, na drugem mestu. Presenetljivo je, da se je na tretje mesto povzpela skrajna desnica Zlata zora z 10-odstotno javnomnenjsko podporo.

Foto: greece.greekreporter.com