Podpora Merklove Grčiji

0
174

Včeraj se je na 7-urnem obisku v Grčiji mudila nemška kanclerka Angela Merkel. Mnogi prebivalci Aten je niso pričakali z dobrodošlico. Več kot 60 tisoč se jih je namreč zbralo na atenskih ulicah, da bi jasno dali vedeti, da ne odobravajo vsiljene varčevalne ukrepe. Merklovi so dali tudi vedeti, da je najbolj odgovorna za reforme, ki so pogoj za evropske kredite. S parolami kot so »Grčija ni nemška kolonija« ali »To ni EU temveč suženjstvo« so protestniki želeli sporočiti nemški kanclerki, da so že zabredli v siromaštvo. Na protestih je prišlo tudi do resnih izgredov in spopadov s policijo. Na kamenje je policija odgovorila s t.i. šok bombami in solzivcem. Sicer pa je Merklova bila daleč od oči demonstrantov, saj jo je varovalo več kot 15 tisoč policistov, predhodno pa so izpraznili in zavarovali vsa področja in ulice, kjer se je gibala.

Na obisku je Merklova ponovila svojo željo, da Grčija ostane v 17-članskem evrskem območju. »Globoko sem prepričana, da je to težko potovanje vredno truda in da Nemčija želi biti dobra partnerica«, je izjavila Merklova potom svojega prvega obiska Grčiji v zadnjih 5. letih. »Grčija je veliko izpolnila od tistega, kar je nujno za njeno okrevanje. Strinjali smo se, da vzporedno s strogimi varčevalnimi ukrepi in strukturnimi reformami, ki zahtevajo veliko odpovedovanja ljudi, mora obstajati tudi spodbujanje gospodarske rasti. Zaradi tega bomo ponujali podporo vsemu, kar bi Grčiji zagotovilo dostop kreditom Evropske investicijske banke«, je še izjavila Merklova.

Grški premier Samaras je ocenil, da se je z obiskom končala mednarodna izolacija Grčije. »Posebno je zame pomembno spoznanje, da je kanclerka Merklova pokazala, da spoštuje žrtvovanje grškega naroda«, je bilo Samarasovo sporočilo javnosti po končanem razgovoru z Merklovo.

S svojim obiskom Grčije je med drugim hotela Merklova pokazati, tudi kritikom njene politike iz vrst nemškega parlamenta, da ima posluh in sočutje za trpljenje grškega naroda. Nekateri analitiki ocenjujejo, da je za njo posebej pomembno, da Grčija ostane v evrskem območju, saj bi njen eventuelni izstop lahko povzročil »domino efekt«, kar pa bi bila za Berlin previsoka cena.

Foto: ekathimerini.com

 

Prijava

Za komentiranje se prijavite