Podpiram Simčiča

6

Vir: blog Peter Štrovs. Zadnje dni se zdi, da je en večjih problemov Slovenije to, da v Parlamentu sedi diplomant Filozofske fakultete s ponarejenim spričevalom srednje kuharske Sarajevo, smer Opatija.

Specifično za javno razpravo v zvezi s poslančevo moralo je, da je opozicija ogorčena, oblast pa ga brani. Pri čemer je obramba Simčičevega lika in dela usmerjena v to, da za ponarejanje spričevala ni bil obsojen, da je morebitno ponarejanje itak zastaralo, ali pa da se še ne ve, ali je spričevalo sploh ponarejeno.

Način obrambe poslanca Simčiča se mi zdi navadno sprenevedanje. Sprenevedanje njegovih političnih zaveznikov bo Simčiča kvečjemu po hitrem postopku odneslo iz Parlamenta. Zato je treba reči bobu bob.

Zakaj podpiram Simčiča

Simčiča ne podpiram, ker bi bil posebna moralna avtoriteta, ampak kljub temu.
Ne podpiram ga, ker bi verjel, da je njegovo ponarejeno spričevalo opatijske izpostave Srednje sarajevske kuharske pristno, ampak kljub temu.
Ne podpiram ga, ker da naj bi njegova poneverba kao zastarala, ampak kljub temu.

Simčič je poneverjal in lagal. Ampak to je prišlo na dan in danes ga ni penzionista v Sloveniji, ki tega o poslancu Desusa ne bi vedel. Simčič je javno osramočen, zaznamovan in s tem kar primerno kaznovan. Pravici je s tem v veliki meri zadoščeno.

Simčič, z vso svojo etiko in moralo vred, sam po sebi ni pomemben.
Pomemben pa je kot nosilec poslanske funkcije. Pomemben je kot nepomembnež, ki ima mandat pritiskati tipko parlamentarne glasovalne naprave. Pomemben je kot član poslanske skupine stranke na oblasti. Pomemben je kot glas poslanske moči koalicije. Pomemben je kot predstavnik inštitucionaliziranega razmerja demokratično izražene volje ljudstva.
Zelo pomemben.

Namesto Simčiča bi zaradi mene lahko tam sedel Bozo de Klovn ali pa tetrapak mleka, če hočete – če je le sposoben pritiskati na gumb v skladu z voljo stranke, ki jo zastopa. Res je, kar se mene tiče, bi lahko poslance nadomestili z mnogo cenejšimi virtualnimi, važno je le demokratično izraženo razmerje strank in temu primerna glasovalna moč.
Dokler poslanec Simčič deluje v skladu z na volitvah izraženo voljo volivcev, ga pri tem podpiram, ne glede na mnenje, ki ga imam o njegovi osebni morali, dosežkih, lepoti ali retoričnih sposobnostih. Poslanec Simčič ni izdal volivcev, ni izdal stranke, ni izdal programa in ni izdal koalicijske pogodbe.
V vsem, kar je v resnici za državo pomembno, je poslanec Simčič svetlobna leta večji poštenjak od denimo nekega Pucka, ki je takoj po volitvah izdal stranko in politični blok ter oblast prevesil na stran, nasprotno od demokratično izražene volje ljudstva. Simčič je tudi svetlobna leta večji poštenjak od vseh, ki so razmišljali o prodaji svojega glasu v času Jankovičevih slaščičarniških pogajanj.

Za delovno mesto poslanca izobrazba ni pogoj. Zastopnik ljudstva je lahko tudi nekdo, ki nima srednje šole. Izvoljenega poslanca se praktično ne da odstaviti, če sam noče.
Če si poslanec premisli ali umre v 6 mesecih po ustoličenju, se razpišejo nadomestne volitve. Tak predpis je najbrž povezan z varovanjem poslanske integritete pred pritiski na začetku mandata, ni pa, kakor to jaz vidim, pretirano pravičen v vseh pogledih. Nadomestne volitve enega poslanca potekajo po enokrožnem večinskem sistemu v njegovi enoti – po sistemu, ki je povsem drugačen kot so naše parlamentarne volitve po proporcionalnem sistemu. Če poslanca izgubi manjša stranka, po enokrožnem večinskem sistemu praktično nima možnosti ohraniti rezultata, izraženega na državnih volitvah. Če se poslanec Simčič skuja, bo njegova stranka izgubila glas, možno je pa tudi, da se bo s tem spremenilo razmerje med pozicijo in opozicijo. Spremenilo bi se razmerje, izraženo na parlamentarnih volitvah, in razmerje, izpogajano na koalicijskih pogajanjih.

Poslanca Simčiča podpiram, dokler v parlamentu varuje na demokratičnih volitvah ugotovljeno razmerje politične moči.
Poslanca Simčiča podpiram, ker bi nadomestne volitve to razmerje spremenile.
Poslanca Simčiča podpiram, ker bi nadomestne volitve stale kakih 700.000 ojrof in bi bil slovenski narod s tem finančno oškodovan precej bolj, kot je celo v primeru, da si poslanec takega moralnega kalibra poslanske plače sploh ne zasluži.
Poslanca Simčiča podpiram čvrsto.

Poslanca Simčiča podpiram natanko do 21. junija.
In niti minute več.

6 KOMENTARJI

    • pragmatično;)

      vseeno pa oporekam tezi, da bi bilo enako, če bi bil državni zbor le skupina precednikov strank, ki bi glasovali z ‘lastniškimi deleži’ prejetih glasov na volitvah – takrat bi se šele kupčevalo;))

      razpršena materializacija stranke po poslancih tu doda neko varovalko (žal velikokrat 32A) pred vzvodi, opcijami, futursi in ostali prvinami izvedljivih finančnih inštrumentov.

    • Če bi hoteli vsem, ki so nemoralno delovali v šoli, vzeti spričevalo, bi ostala peščica Slovenk in Slovencev s spričevalom … Grem stavi, da tudi gospod Rx170 ne bi bil med njimi … 😉

Comments are closed.