Podeljene letošnje Pulitzerjeve nagrade

0

Dobitnik letošnje 97. Pulitzerjeve nagrade za javne storitve je časopis Sun Sentinel iz Fort Lauderdalea na Floridi. To prestižno nagrado je prejel za članek o policistih, ki so izven svoje službene dolžnosti tvegali svoja življenja, da so rešili življenja državljanov, nakar pa so bili disciplinsko kaznovani. 

Novinarji InsideClimate Newsa iz Brooklyna  so dobitniki nagrade za najboljšo nacionalno reportažo za kritično poročanje o napačni regulaciji nacionalnih naftovodov in možnih ekoloških posledicah.

Pulitzerjeva nagrada za mednarodno poročanje o odkritju korupcije na visokem nivoju na Kitajskem je prejel David Barboza in New York Timesa. Reporterja New York Timesa David Barstow in Alejandra Xanic von Bertrab sta dobitnika nagrade za raziskovalno novinarstvo in za članke o tem kako podjetje Wal-Mart uporablja podkupnine, da bi dominiralo na mehiškem trgu. Zahvaljujoč njunemu poročanju se je vmes praksa tega podjetja že spremenila.

Nagrade za fotografijo so dobili fotograf AFP (Agence France Presse) za ganljive posnetke iz Sirije in pet fotoreporterjev AP (Associated Press).

Roman »Sirota gospodarjevega sina« Adama Jonsona je dobil Pulitzerjevo nagrado za fikcijo. Roman bralca vodi na avanturistično potovanje v notranjost Severne Koreje in v najbolj intimne predele človeškega srca.

Foto: telegraph.co.uk