Po volji Levice predsedniki in ministri prejšnjih neuspešnih vlad spet na oblasti!

10

Foto: Miro MajcenZ današnjim podpisom koalicijske pogodbe je dokončno jasno, da bo v Sloveniji čez nekaj dni, na začetku jeseni začela delovati nova vlada. Nastala je na politično premeten način, kakršen je redek v drugih državah parlamentarne demokracije. Slovenska demokratska stranka, relativna zmagovalka nedavnih izrednih parlamentarnih volitev, ni imela dovolj zaveznikov, in torej glasov za vzpostavitev nove sestave organov parlamentarne in izvršilne oblasti, zato jo je pet drugih strank politično osamilo, in so same sestavile novo parlamentarno in vladno koalicijo. To so stranke, ki so na volitvah pretežno nazadovale, bile znane po neuspešnih predsednikih vlad in ministrih. Znane osebnosti koalicije, Karl Erjavec, Alenka Bratušek in Andreja Katič, pa tudi niso bile izvoljene v Državni zbor. Slovenci smo očitno dobili še bolj levičarsko in upamo si reči, tudi nesposobno vlado, kot smo jo imeli v preteklih slabih štirih letih. Predsednik državnega zbora je postal Dejan Židan, sicer tudi predsednik stranke Socialnih demokratov, vlade pa Marijan Šarec, znan tudi kot komik in zabavljač.

Bivši premier Miran Cerar bo novi zunanji minister. Ta naj bi bil soodgovoren in sokriv za zlom slovenskega zdravstva. Dr. Marko Noč, predstojnik kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino, v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru, je v dveh zelo odmevnih intervjujih zapisal, “da še enega tako slabega mandata vlade slovensko zdravstvo ne bo preživelo”. V zvezi z novo vlado pa meni, “da je slovenski narod žal preveč potrpežljiv in mirno prenaša krivice, ki se mu vsak dan dogajajo”.

V tedniku Demokracija so na ovojnici ob fotografiji novega premiera Marjana Šarca zapisali, “da v Slovenijo prihaja neodgovorna socialistična vlada, ki bo delovala proti podjetništvu in ekonomski svobodi. Z novo vlado se je zgodil tudi umor Slovenije”. Med mnogimi ocenami in mnenji o novi vladi navajamo še prepričanje dr. Dimitrija Rupla, enega od tvorcev slovenske države in dolgoletnega zunanjega ministra, “da se kažejo težnje, da Slovenija postane socialistični otok sredi Evrope, kar je tudi znamenje naše zaostalosti in čudaštva”.

Toda obstajajo tudi kritike stališč, ravnanj, sloga, uporabljenega v besednjaku, in drže Janeza Janše. Igor Gošte, novinar in pisatelj, je o tem v Reporterju napisal komentar z naslovom Podiralec mostov. Za izhodišče svojih trditev je uporabil mnenje iz knjige Antona Tomažiča, enega izmed političnih pomladnikov, z naslovom V objemu slovenske pomladi. Takole je zapisal: “Najbolj zaslužen za to, da je zacvetela slovenska pomlad in da je odigrala tako uspešno vlogo v slovenski zgodovini, je bil Janez Janša. Najbolj zaslužen za to, da je slovenska pomlad tako prekmalu ugasnila, pa je tudi in predvsem Janez Janša! ” Novinar pa dodaja, “da si Janez Janša resnične zmage na volitvah morda niti ne želi, kajti v opoziciji je lahko tisto, kar zadnje čase kaže, da je. Nekdo, ki za sabo podira mostove.”

Sicer pa v Sloveniji postaja največja nevarnost za demokracijo in njen razvoj stranka Levica. Ta je z vlado Marjana Šarca sklenila sporazum o sodelovanju, z njim pa bo Levica lahko soodločala o vseh najvažnejših vprašanjih vodenja in upravljanja države. Omenjena stranka, ki jo vodi študent Luka Mesec, ki je svoje izobraževanje prekinil in se posvetil politiki, ima v svojem programu boj za nekakšen demokratični socializem, primer take ureditve pa naj bi bila Venezuela. Levica bo lahko zadržala in blokirala vsako vladno odločitev, vsak vladni ukrep, ki ji ne bi ustrezal. Ta stranka, v kateri je veliko levičarskih skrajnežev, bo skratka lahko vodila prefinjeno igro, s katero bi izigrali večinsko voljo volivcev in parlamenta ter do obisti zlorabili oblast.

10 KOMENTARJI

 1. Še očitneje so bo dogajalo to, kar je v preteklosti blokiralo Slovenijo pri razvoju demokracije, gospodarnosti, domoljubja, pravičnosti, poštenosti in odgovornosti.

 2. Zdaj se je dokončno potrdilo, da je skrajna levica tista, ki dirigira poteze levih strank, njihovih voditeljev in njihovih politikov.

  • Dirigira??? Se ne strinjam, nima take moči. Mislim, da je bila zahteva “globoke države” po ne-spreminjanju in stari ministri so to nalogo dobro opravili. Zakaj bi jih torej menjali?

 3. Po toči zvoniti je prepozno! Da ima levica tako velik vpliv sta krivi tudi SDS in NSI, ki nista zmogli sestaviti vladajoče koalicije. Jokati, da se noben z njima ni želel pogovarjati je prav patetično in otroško. SDS je pač ignorirala volilni rezultat, ki ji ni omogočil vladanja brez koalicije s SMŠ in SMC. Namesto, da bi se potrudili in našli skupni jezik z obema, so raje nabijali o svoji veličasni zmagi.

  Vsak resen in moder politik bi se po takem slabem voolilnem rezultatu skušal pogovoriti s političnimi tekmeci in sestaviti vlado v kateri bi imel koliko-toliko močen vpliv. Samo neodgovorni politiki se ob tako slabem volilnem rezultatu norčujejo iz političnih tekmecev. In zdaj jočejo, da imajo skrajni levičarji prevelik vpliv.

  Če NSI+SDS nista zbrali dovolj za samostojno vladanje, bi koalicija SDS+NSI+SMC+LMŠ bila veliko boljša in na njo Levica ne bi imela vpliva. Samo potruditi se je bilo treba. A več kot očitno je, da SDS-u pozicija opozicije več kot odgovarja. Za svojih 25 polsancev so poskrbeli dobro plačo, izvajali bodo cirkus v parlamentu, a za dejasko dobrobit države jim je malo mar.

  • Gospod Jozev, očitno slabo poznate slovensko stvarnost. SDS in NSi nista imela nikakršnih realnih možnosti za sestavo vlade. Desni blok je imel preprosto premalo glasov. Vsem levim strankam, vključno z LMŠ in SMC, so tisti iz ozadja, ki so jih pripeljali do sedanjih položajev in ki bodo v resnici tudi vladali, prepovedali sodelovati z SDS.

   Če bi vlado sestavila SDS, bi ta tudi vladala in ne udbomafijska globoka država. Zato zapovedan bojkot.

  • Zelo nezrelo razmišljanje nekoga, ki prebira zgolj režimski tisk, gleda RTV Slovenija ali pa posluša samo gostilniške govorice. Riniti v LMŠ, SMC in SAB, ko le-te vnaprej dajo vedeti, da se z zmagovalcem ne bodo pogovarjale, bi bilo politično nezrelo delovanje, prosjačenje za njihovo podporo. Tega resni politiki ne delajo. SDS jim je korektno ponudila program in sodelovanje – in rezultat? Zakaj sodelovanja niso sprejeli? Neznanka samo za neuke. Tako jim je bilo zaukazano in marionete se pač tako obnašajo. Vse je šlo po scenariju, navdahnjenem z Dolančevim: “Če ne bomo mi, bo nekdo drug, toda to se ne bo nikoli zgodilo…” Slovenija bo pač dobila vlado, kakršno si zasluži. Klovnovsko! Osamljeni otok sredi Evrope. Zgubljamo zaveznike, prave prijatelje smo že zdavnaj.

  • Saj že vemo. Nisi zadovoljen s trenutno vlado. Kriv je pa Janša. Samo, če bi to direktno povedal, bi očitno izpadel neumen.

 4. Kaj pa ignoranca levih strank, ki so vseskozi zatrjevali, da se z SDS sploh ne bodo pogovarjali in to tudi, če Janša odstopi in je drug predsednik SDS?!

  Levica se tudi noče pogovarjati s slovensko ameriško zbornico, beremo danes v levih medijih, pa ne gre za SDS.

  Torej ni osnovni problem Janša, ampak vsebina in vrednotna drža desnice, ki lahko škodi levici.

  • Se popolnoma strinjam z zadnjim odstavkom. Janša je le posledica drže desnice, ki je v tistih prelomnih časih z najvišjo nagrado pokazala, da je Milan iz Murgelj dober fant:

   Milan Kučan je nosilec številnih najvišjih odlikovanj in priznanj. Med drugim je nosilec odlikovanja … in »Viteza reda Papeža Pija«, s katerim ga je odlikoval papež Janez Pavel II. http://www.bivsi-predsednik.si/up-rs/2002-2007/bp-mk.nsf/ostalo/biografija

   Ker Janez tega odlikovanja nima, ni tako dober kot Milan. 😉

Comments are closed.