Po uporabi zavrzi

24

Zgodilo se je na enem od soočenj v zadnjem tednu predvolilne kampanje, ko je predsednik SD na nepričakovano vprašanje o tem, ali bi šel v koalicijo z Jankovičem, še bolj nepričakovano odgovoril, da ni prepričan. Čeprav je v tistem trenutku bilo videti, kot da gre še za enega od pahorizmov, se je že dan po volitvah pokazalo, da je odhajajoči premier mislil resno.

A hkrati se je pokazalo, da šahisti v ozadju česa takega preprosto ne bodo dopustili. Stališče od mrtvih vstalega predsednika od mrtvih vstale stranke pač ni sprejemljivo. Niso prodali duše hudiču zato, da jih bo zdaj zminiral njihov nekdanji maziljenec.

Vsi za Milana, Borut za vse

Politična pot Boruta Pahorja je pot razdajanja, kar še posebej velja za zadnjih nekaj let. Čeprav je že dolga leta na čelu SD, ni spočetka nihče veliko stavil nanj. Že res, da je nekdanji predsednik države stranko podprl na vsakih volitvah, a kakšne posebne vzhičenosti ni bilo nikoli opaziti. SD je bila vse od prvih demokratičnih volitev kadrovsko dokaj podhranjena stranka, s kupom bledo sivih obrazov, ki bi težko privabili nove volivce. Miran Potrč ali Dušan Kumer pač nista obraza za nove čase. V takšni stranki je seveda prijazni, nasmejani in živahni Pahor močno odstopal in je bil pravzaprav očitna ali celo edina izbira za predsednika, ki je svojim bledim soborcem zagotavljal tistih 10 odstotkov in varen sedež v parlamentu.

Dokler so možje iz ozadja lahko javno podpirali SD, v resnici pa se zanesli na močno LDS, se je igra izšla. Problem je nastal, ko je na volitvah 2004 oblast prevzela pomladna stran in se je nekoč mogočna LDS razpočila. Na levi strani političnega prizorišča je obstala samo SD, h kateri se je seveda nagnil velik del nekdanjega volilnega telesa LDS. Tako je Borut Pahor čez noč postal najmočnejše ali celo edino orožje levice za ponoven prevzem oblasti. S tem je bilo konec njegove svobodne volje, kar se je lepo pokazalo ob pripravah na predsedniške volitve. Čeprav je Pahor javno velikokrat poudaril, da si želi kandidirati za predsednika države in čeprav bi verjetno pometel s konkurenco, in čeprav bi bil zagotovo najboljši predsednik, kar smo jih imeli, se je po dolgotrajnem omahovanju odločil, da ne bo kandidiral. Stranka je pač imela drugačna pričakovanja in kot odgovoren predsednik jo je Pahor uslišal.

Ko gledamo z današnjimi očmi, se seveda lahko vprašamo, ali je šlo res za tako visoko stopnjo odgovornosti do stranke, ali pa za kakšne bolj psihofizične prijeme mož iz ozadja. Kako malo zaupanja imajo v pričakovanega zmagovalca prejšnjih parlamentarnih volitev, so pokazali s tem, da so mu že vnaprej sestavili koalicijo, ljubljanski župan pa je trojčku že na večer volilne zmage priredil nezakonito žurko na Prešernovem trgu, vse z namenom, da ne bi nepredvidljivi zmagovalec napravil kakšne nepričakovane neumnosti. In Pahor jih je spet ubogal, drugič v letu dni.

Koalicija zlovoljnih

Rušenje nezaupanja vrednega premierja se je začelo takoj in z vsemi topovi. Koalicijski partnerji so s svojimi aferami pospešeno razkrajali zaupanje v vlado, ki resnici na ljubo ni delovala niti za prvo silo. A nesrečni premier je ob vsaki naslednji aferi spet in spet zagotavljal, da temu ministru ali oni ministrici še vedno zaupa. Tudi takim, ki verjetno niso zaupali niti sami sebi. Zgodba pa je šla navzdol. Seveda pa se danes sprašujem, ali je res bil tak kljukec, ali pa se je smešil, ker je bil v to prisiljen?

Pa s padcem vlade njegove kalvarije še ni konec. Potem, ko ga je nekdanji predsednik neuspešno pozval k odstopu z mesta predsednika stranke, si je izbral drugega maziljenca, ljubljanskega župana. Do tod vse lepo in prav. A je Pahor še enkrat presenetil vse in SD z roba parlamentarnega praga pripeljal na solidnih 10 odstotkov. Da bo njegova kalvarija še hujša, je Pozitivna Slovenija na volitvah dobila relativno večino, njen predsednik Janković pa je postal kandidat za mandatarja. SD, ki se je mentalno že pripravila na opozicijo, je tako spet dobila eno od osrednjih vlog. Ker je razmerje sil razporejeno precej na tesno, sodelovanja z Jankovićevimi pa si, kot kaže, ne želi nihče, se je bivši nekdanji predsednik države spet spomnil na tiste, ki jih je pred nekaj tedni zavrgel, in jih opomnil, da si ne smejo umiti rok nad krizo, ki so jo pomagali povzročiti. V težkih časih si pač niti upokojeni  predsednik države ne more privoščiti načelnosti.

A tokrat Pahor preseneča. Njegova borbenost je občudovanja vredna, saj le počasi popušča, kljub temu, da je vse bolj osamljen tudi v lastni stranki. Zdi se, da je pripravljen tudi na odstrel, če ne bo šlo drugače. A morebitni odstop z mesta predsednika stranke ali celo izstop bi bil samo delček poti, umik namesto upora. Čas bi bil, da se dokončno postavi zase, samostojnost in neodvisnost bo najbolje dokazal, če se ob letu osorej pojavi na predsedniških volitvah. Prepričan sem, da so mu zagotovljeni glasovi mnogih pomladnih volivcev. Tudi moj.

Vir fotografije: 24.ur

24 KOMENTARJI

 1. pahor je lep primer, kaj se bo zgodilo z Virantom in Šušzeršičom , če se bosta preveč smukala okrog mandatarja in mu celo nasedla in z njim zaplesala Žikino kolo.
  ( ni nujno v trenerkah)

 2. Za svoje “heretike” je kontinuitetna srenja vedno uporabljala močnejše prijeme anateme kot za ostale, tako za vzgled ostalim potencialnim ….
  Upam, da bo Pahor vzdržal. A da bi bil “primeren” kader za predsednika države, se v glavah “levice” ne bo več smelo zgoditi. Čeprav bi bilo za Slovenijo to morda dobro.

  • Za Slovenijo ne bi bilo dobro, če bi bil Pahor predsednik republike.

   Seveda bi fukcijoi zvajal malo mehkeje od Tuerka, vendar bi bil še vedno le malo nad dnom.

 3. TAKO , kot je KUČAN nekoč nagovoril KRAMBERGERJA naj kandidira (ta je spodnesel PUČNIKA v prvem krogu ) in ga potem odstranil , tako se lahko zgodi tudi PAHORJU !
  TEGA slučaja , da so ga kučanovi izrabili, nategnili , se je pokojnik povsem zavedal , po volitvah , to mi je osebno potrdil !

 4. Ja, saj ne rečem, analiza je čisto realna, vendar mislim, da je sedaj prepozno, da bi se postavil zase, če se pa ni mogel tedaj, ko so mu zvezde mnogo bolje kazale. Vem, da je lahko biti po bitki pameten, a občutek imam, da bi takrat, ko je bilo treba kandidirati za predsednika moral premisliti sam in delovati po sledečem principu:
  1) ker sem vodja (takrat) 2. najmočnejše stranke je moja dolžnost, da jo kot voditelj popoljem na volitve, da bi prevzeli vlado in to jasno izrazim, pa ne bi v javnosti izpadel marioneta; ali pa
  2) hočem biti predsednik in če pritiskajo name, da se temu odpovem, odstopim z mesta predsednika stranke, jih spravim v težko zadrego, v javnosti pa si ponovno dvignem rejting in imam še vseeno ful šanse za izvolitev.
  Potem pa je prišlo vladanje, pri katerem je bil osnovni problem, da ni zmogel nikogar odstraniti, kar je nepojmljivo, da ti kot manager podpiraš tudi popolnoma nasprotujoče si člane ekipe (“oba uživata moje zaupanje”). Seveda je bil v situaciji, da je bil kdo premočan za odstrel, ja tedaj bi pa, zlasti koalicijska partnerja KG lahko postavil na hladno z zagrozitvijo in, po potrebi realizacijo odstopa (saj, kaj ti pa ostane, če si blokiran, pa ne zadosti močan za čistko) in glede na že ves čas nizek rejting njunih strank, vprašanje, če bi si KG upala tvegati do konca.

  @cactus: kako pa je Kučan Krambergerja nagovoril h kandidaturi (mislim, da mu tega ni bilo potrebno posebej sugerirati), oz., kako je Kramberger spodnesel Pučnika, saj je bil ta drugi, ali morda misliš da bi sicer Pučnik Kučana premagal, če IK ne bi kandidiral?

 5. Oziroma, morda bi zadostovalo, če bi kakšno stvar vezal na zaupnico, kot enkrat Janša, pa so takrat modrovali, čemu je to namenjeno, ja, strnitvi vrst, oz. lahko tudi odstranitvi koga iz ekipe. Če bi ob tem bila KG označena v javnosti kot troublemakerja, jima soliranje ne bi koristilo. Nazadnje sta odstopila v paniki, ko sta poskušala reševati že nerešljivo.

  • Čakanje na razplet vsekakor ni potrebno.”Pa saj smo ista stranka” odzvanja že nakaj desetletij. Botrček se je le malce zaplezal in je preveč denarčkov namenil kampaniji. Slovenci pa so preubogljivo glasovali. Janković je bil mišljen za naslednji mandat. Sedaj bodo že tako igrali, da koalicije nekaj časa še ne bo. Raje bi tehnično vladali nekaj časa. Dokler bolje tako nese. Potem bomo pa odločali naprej. Kaj pa Slovenija? To je pa isto vprašanje kot med drugo svetovno vojno. Najprej Revolucija, potem pa ostale podrobnosti…

 6. CIRKUS ZLOVENICA: gala novica, gostuje pri vas cirkus Zlovenica, s glavnim klovnom Murgeljskim Skratom in njegovim polbratom Zokijem opankarjem
  PRJATLI v NSI in SDS: VZDRZITE se vseh glasovanj v DZ o izboru predsenika DZ! NAJ CIRKUS IGRA BREZ NAS, PAMETNIH! IN NAJ BO JASNO, MI SE TAKO NE GREMO!
  VSE BODO UNICILI IN NAJ UNICIJO, KAJTI OVCE,kot Carlos &, SO JIH IZBRALE!
  NAS CAS SE PRIDE!

 7. PRJATLI, NSI in SDS: NIKOMER, NIKOMER, NIKOMER od Viranta, Pahorja, Zerjava, Korla, NE GRE VERJETI! VSE KAR POCNO JE ZREZIRAN CIRKUS! NE PUSTIMO SE POTEGNITI V BLATNE VODE, ki jih mesa in mala svinja, Murgelska svinja-satan!
  NAJ SE POZRO MED SEBOJ!

 8. PERTROVC , TI BLIZU VIROV ! LOBIJI (banda ) , že ukrepajo ! PRED dnevi je odstopila finančnica “MOL” -a DAKIĆ- eva , sinoči pa JAŠOVIČ iz “NLB” ! Baje je mesto glavnega bankirja že rezervirano za DAKIĆ- evo , ali po drugi verziji celo za finančno ministrico ?!
  SRBIZACIJA SLOVENIJE , VSEKAKOR !

 9. no zabava se nadaljuje, komunisti se žrejo med sabo, ne vem pa zakaj bo Nsi podprla kateregakoli od levih?!

 10. Ja, Leny, tudi jaz ne vem. Razen da je Novakova vendarle ženska, in od ženske se ne pričakuje načelnosti. Pri nas sicer niti od moških ne.

 11. Kakor koli se gospod Borut že bojuje, mene proti komu ali čemu se bojuje? Gre za boj proti Kučanu, Jankoviću ali za demokracijo na tej strani Alp?

 12. MI ZA JANSO, JANSA ZA NAS!!!
  Tudi podgani murgelski se bliska, da SAMO SDS ima kader, ki je posten, deloven, znacajen in zvest! Kader, ki je strokoven in na katerega se je moc zanesti! Kader, ki ima pokoncno hrbtenico! In da z Viranti, Zerjavi, Pahorji, Korli, pac ni moc nic drugega ustvariti kot zahrbtnost, izdajo in anarhijo!
  IN ONI BI VSE DALI, DA SE SDS ZNEBI JANSE IN SKLENE KOALICIJO Z JANKOVICEM!!!!!! Take ekipe si murgelska podgana lahko samo zeli, oblast mu je zagotovljena se po smrti!
  PRJATLI V SDS, DA BI VAM NA PAMET NE PADLA IZDAJA JANEZA JANSE! VEDITE, DA BOSTE P R E K L E T I, ce samo pomisite na to dejanje!!!!!!! Kajti SKUSALI VAS BODO!
  VSI ZA JANSO, JANSA ZA NAS!!! Skupaj smo nepremagljivi!

 13. Milkina izjava stoletja:)

  “V demokraciji se je potrebno znati pogovarjati in tudi šteti. To je treba opraviti predhodno.”

  pogled na penstega zokija – neprecenljivo:)

Comments are closed.