Po petkovem vrhu Evropske unije

1

Po petkovem vrhu Evropske unije je jasno, da bi Unija lahko naredila nov »skok«. Uvedli so namreč zavore za zadolževanje, ki omogočajo varnejšo prihodnost. Prvič je bila dosežena večinska enotnost okrog tega, da se morajo hitro odpraviti napake v konstrukciji Unije in evrskega območja, ki so nastale v preteklosti.

Voditelji Evropske unije so se na petkovem vrhu v Bruslju znašli v dramatičnem ozračju. S spremembami Lizbonske pogodbe želijo utrditi fiskalno disciplino v evrskem območju, da bi se v prihodnje preprečile nove dolžniške krize. Dogovorili so se, kaj bi lahko vrnilo zaupanje investitorjev v varnost državnih obveznic evrskega območja.

Vse je bilo nared. Potem pa je sledilo presenečenje. Dogovor je zavrnil britanski premier Cameron.

Zaradi britanskega nasprotovanja je bilo na vrhu odločeno, da se gre v poseben medvladni sporazum, ki ga bo sklenilo 17 držav evrskega območja in še 9 držav članic, ki so izven evrskega območja. Velika Britanija je za svoje soglasje zase zahtevala določene izjeme.

»Nismo izključeni. Smo še naprej del EU, smo ena od vodilnih članic enotnega trga«, so bile Cameronove besede na vrhu EU-ja. Dejal je še, da britanska zavrnitev brez dvoma pomeni spremembe v odnosih med Veliko Britanijo in Evropo, vendar to, kar je v središču medsebojnih odnosov – enotni trg, trgovina, investicije, gospodarska rast, povečanje zaposlenosti – še naprej ostane nespremenjeno.

Foto: News.uk.msn

1 komentar

  1. Očitno edini še pameten v EU. Finančni trgi so hladno sprejeli ta sporazum. Nič čudnega. Tudi mi smo podprli sporazum po katerem bi morali takoj trpeti sankcije. Smo glasovali proti sebi? Se norčujemo iz evra in EU ali kaj?

Comments are closed.