B. Pleskovič na Siolu: “Med poštenimi in nepoštenimi ne more biti enotnosti”

6

Korenito odrezati vpliv države v gospodarstvu, sodstvu in medijih, najostrejši nastop zoper škodljive posle v javnem zdravstvu, pravično pravosodje in obsodba odgovornih za krajo družbenega premoženja, transparentna demokracija, kjer naj vlada tisti, ki zmaga na volitvah, nasprotovanje kakršnimkoli dodatnim protidružinskim varčevalnim ukrepom, vzpostavitev ustvarjalnega delovnega okolja, odprtega za vrhunske strokovnjake in podjetja iz tujine, pozitivna kadrovska selekcija v vseh segmentih družbe, pri kateri bodo svoje mesto dobile etične vrednote in odgovornost.

To so nekatere od temeljnih zahtev, ki jih je na zborovanju v veliki dvorani Hotela Union predstavila Civilna družba za pravično Slovenijo, kjer opozarjajo na dramatične razmere in razkroj vrednot v državi. Istoimensko deklaracijo, ki je nastala pred dnevi, je do tega trenutka podpisalo 39 civilnodružbenih organizacij, predstavniki nekaterih so spregovorili tudi na zborovanju.

Lobiji so namenoma pisali slabe zakone

Ekonomist Boris Pleskovič iz Svetovnega slovenskega kongresa, sicer pobudnik deklaracije, je poudaril pomen etike in poštenosti, ta je po njegovih besedah skupna vsem uspešnim Slovencem po svetu. “Lobiji so v Sloveniji namenoma pisali slabe zakone, zato da tisti, ki so pokradli podjetja, danes ne morejo biti kaznovani,” je prepričan nekdanji uslužbenec Svetovne banke.

Krize v Sloveniji niso povzročile ne ZDA ne Evropa, ampak nepošteni politiki, za katere se ve, kdo so, je dejal. “Očitno bo treba lopove obsoditi, kaznovati in jih prezirati.” Kot je poudaril, je treba graditi na tem, kar je v Slovencih dobrega, “s poštenimi ljudmi, ki so sposobni”. Po mnenju Pleskoviča krivci za današnjo situacijo govorijo o enotnosti, a med poštenimi in nepoštenimi ne more biti enotnosti. “To vedo že naši otroci, ko se igrajo ravbarje in žandarje. Če se ti pomešajo med seboj, je konec igre.”

Aktivirati potencial in talente

Mitja Štular iz Zavoda za oživitev civilne družbe je prepričan, da bi bila v zdajšnjih razmerah, ko v državi pada zaupanje v pravičnost, najslabša odziva malodušje in nemočno opazovanje dogajanja, ki kaže na razkroj vrednot. Kot je dodal, je treba aktivirati potencial in talente za dosego cilja, pravične države, odločno pa se je treba upreti negativni kadrovski selekciji, ki je, kot pravi Štular, ključni mehanizem, s katerim si elite pridobivajo korist.

Da privatizacija še danes ni končana, je bila kritika, ki jo je izrekel Rok Prešern z Inštituta dr. Janeza Evangelista Kreka. “Pred 20 leti je Slovenija želela postati druga Švica, imela je najboljši položaj med vsemi državami, ki so se izvili iz totalitarnih režimov. Namesto da bi postali druga Švica, postajamo druga Jugoslavija,” je dejal. Pot za “pravično Slovenijo za vse”, kot se je izrazil, predstavljajo enakost pred zakonom, spoštovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin, sanacija bančnega sistema, vzpostavitev prostega svobodnega trga in umik države iz gospodarstva.

Nadaljevanje: Siol

 

6 KOMENTARJI

 1. “obsodba odgovornih za krajo družbenega premoženja,”

  To je naš problem: pohabljena opozicija. Takšne si komunisti želijo. Neskončno zgodbo. Namesto resnice: družbeno premoženje je že prej bilo plen komunistov. Zato kraje ne more biti. Plen se ne krade, plen se samo razdeljuje.

 2. Končno se prebujamo!

  Če bi bilo več pravičnosti, bi bilo več reda in domoljubja.

  Pravičen odnos do sebe, do soljudi in domovine, je objektivni kriterij za sprejem in uresničevannje ukrepov, ki nas bodo popeljali duhovno in materialno naprej.

  Kontrolni mehanizmi družbe naj delujejo in to dosledno po kriteriju pravičnosti, brez izjem.

 3. Zahvaljujem se pobudnikom za zbor za pravično družbo v Sloveniji in izvedeno zborovanje v unionski dvorani v Ljubljani. Vsi govorci zaslužijo pohvalo. Upam in želim, da se začne uresničevati rek: ” Poštenjak se s poštenjakom druži, grešnik grešniku služi”! Potrebno je druženje in ne (hinavsko)služenje, ki ga je vzgojila (boljševiška)partija z represijo in podkupovanjem.
  Zato naj seme pomladi znova kali in končno tudi rodi.!
  Fleišmanov Triglav naj budi upanje, J. Čop pa daje vzgled za vztrajnost in pogum, zato naj velja njegov “pa Bohlonej, k smo prjatli !

 4. Fino, da so ljudje, ki dobro mislijo in se zavzemajo za pošteno Slovenijo in ne za lopovski Balkan, da so prižgali majhen ogenj.

  Res je, so ljudje, ki jim je poštenost in ustvarjalnost vrednota in so ljudje, ki jim je korupcija, fevdi, parazitiranje ( socializem ali neofevdalizem) vrednota. So ljudje, ki jim je Slovenija vrednota in so ljudje, ki jim je Jugoslavija vrednota. So ljudje, ki jim je demokracija vrednota in so ljudje, ki jim je džamahirija s centralo v Bg ali Moskvi vrednota.

  Bodite pozorni na relativiziranja t.i. sredincev in “intelektualcev” v stilu partizani so bili dobri, a so jih komunisti po vojni zlorabili.
  Biti partizan in ne vedeti, da se boriš za monopolno oblast mafijske in zločinske Partije ( partizan je vojak partije, je kot SSovec, ki brani partijce nacističnega vrha) je isto kot biti 9 mesecev noseča ženska, ki ne ve, da je noseča.

 5. “Med poštenimi in nepoštenimi ne more biti enotnosti”
  Seveda, vsi mislijo, da so pošteni oni, nepošteni pa oni drugi. Kaj pa zdaj?

Comments are closed.