PlanetSiol: Po 71 letih izkopali posmrtne ostanke zakoncev Hribar

6

Arheologi so v gozdu nad Mačami pri Preddvoru odkrili posmrtne ostanke moškega in ženske. Glede na zdajšnje ugotovitve kaže, da gre za nekdanja gospodarja gradu Strmol Rada in Ksenijo Hribar.

Ta sta bila ubita v začetku leta 1944. Peter Hribar bo ostanke svojega strica in njegove žene po analizi DNK pokopal v družinsko grobnico na Žalah.

Gnali so ju v gozd, kjer so ju mučili in usmrtili

Znano je, da so premožnega ljubljanskega industrialca in njegovo ekstravagantno ženo v začetku januarja 1944 pripadniki varnostno-obveščevalne službe gnali z gradu Strmol v gozd nad vasjo Mače pri Preddvoru, ju mučili in usmrtili. Natančen kraj usmrtitve pozneje ni bil znan in njunih trupel oziroma posmrtnih ostankov vse do danes niso našli.

Hribarjevi sorodniki so leta 2000 dosegli njegovo rehabilitacijo

Sorodniki Hribarja, ta je bil po prvotnem izreku obsojen na smrt in ustreljen kot narodni izdajalec, so leta 2000 dosegli njegovo rehabilitacijo. Po dolgem iskanju so odkrili tudi mogoči grob zakoncev. Grobišče v gozdu nad Mačami, kjer naj bi bilo podobnih grobišč še več, je na podlagi pričevanja domačinov leta 2009 potrdila še sondaža.

Arheolog: Najdbe kažejo na to, da posmrtni ostanki res pripadajo zakoncema Hribar

Peter Hribar je pozneje pridobil vsa potrebna dovoljenja za izkop posmrtnih ostankov, ki so ga arheologi pod vodstvom Draška Josipoviča danes tudi opravili. Kot je za STA povedal Josipovič, najdbe v grobu kažejo na to, da posmrtni ostanki res pripadajo zakoncema Hribar, z večjo gotovostjo pa bo to mogoče trditi po opravljeni analizi DNK.

Več lahko preberete na Planet Siol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


6 KOMENTARJI

  1. Ponovno nesramno izkrivljanje zgodovinskih dejstev s ciljem demonizacije partizanov in opravičevanja neopravičljivega – kolaboracije z okupatorji.

    Resnici na ljubo, je treba priznati, da je bil Rado nedolžen. To pa ne velja za njegovo ženo Ksenjo: na gradu Strmol je kljub nasprotovanju moža pogosto gostila razne visoke nacistične predstavnike (Rösenerja, Globocnika, Kutschero …), z okupatorji se je zapletala celo v ljubezenske zveze, lokalno prebivalstvo pa je javno pozivala k obračunu z “goščarji”. Te stvari je moji ženi pred kakim desetletjem priznal Radov nečak Peter.

  2. Peter Hribar je menda sam moral plačati izkop. Sramota!!! Pa v kakšni svinjski državi živimo!

  3. Maks je komunajzerski skrajnež in lažnivec. Kolaboracija je posledica komunističe revolucije. To vsi vemo. Oba sta se pred partizanskim nasiljem le branila.

Comments are closed.