Planet TV, anketa Episcentra: Božično darilo za Cerarja in Primca

2

Glede na javnomnenjsko raziskavo Episcentra 63 odstotkov vprašanih ne podpira vlade Mira Cerarja. Identičen odstotek anketirancev prav tako meni, da se stvari v Sloveniji na splošno ne razvijajo v pravi smeri.

Vlado premierja Mira Cerarja je še lani decembra podpiralo okoli 40 odstotkov vprašanih, decembra letos pa ima vlada približno štiri odstotke nižjo podporo vprašanih.

Z delom vlade je na drugi strani zadovoljnih 36 odstotkov vprašanih. 31 odstotkov anketirancev deli mnenje, da se stvari v Sloveniji na splošno razvijajo v pozitivni smeri.

Največ vprašanih bi volilo za SDS

Če bi bile volitve naslednjo nedeljo, bi se jih zanesljivo udeležilo 50 odstotkov vprašanih. Zanesljivo se glasovanja ne bi udeležilo 15 odstotkov anketirancev.

Na vprašanje, katero stranko bi volili, če bi bile volitve naslednjo nedeljo, je največ vprašanih, in sicer 20,7 odstotkov, odgovorilo, da bi glas oddalo Janševi SDS. Na drugem mestu sledi Cerarjeva SMC z 13,9 odstotki, na tretjem pa Židanov SD z 12,5 odstotki podpore.

NSi bi volilo 9,4 odstotke, Gibanje za otroke in družine pa 6,1 odstotka vprašanih. Parlamentarni prag bi prestopila še DeSUS, za katerega bi glasovalo 5,4 odstotkov anketiranih in SLS, ki bi ga podprlo 4,1 odstotka vprašanih.

V primerjavi z zadnjimi javnomnenjskimi anketami sta največji skok podpore, in sicer za približno dve odstotni točki, prejela SMC ter Gibanje za otroke in družine.

Več: Planet TV

2 KOMENTARJI

  1. Nihče ni komentiral te ankete Episcentra. Ene najugodnejših javnomnenjskih anket za desno-sredino, kar jih je bilo narejenih v vseh 25 letih samostojne države in parlamentarne demokracije.

    Izrazito ugodne ne le za Primčevo iniciativo, ki ji druge ankete niti približno ne pripisujejo takega dosega. Desna sredina ( SDS + N.Si + Primc + SLS) imajo po tej anketi sami v parlamentu absolutno večino in ne bi potrebovali niti Desusa ali kake druge podobne nadloge.

    Čisto normalna anketa za marsikatero državo, ampak v Sloveniji na robu čudeža, ob katerem najprej pomisliš – saj ne more biti res…

    • Gospod IF,
      do sedaj je veljalo, da ankete ne merijo javnega mnenja, temveč ga oblikujejo. Zakaj menite, da se je ob tej anketi to spremenilo?

Comments are closed.