planet.si: Ovadba proti Kučanu – ni pravočasno preprečil razorožitve TO

10

Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs je povedal, da so nekdanjega predsednika predsedstva Republike Slovenije Milana Kučana ovadili policiji in tožilstvu. Janez Janša dodaja, da je Kučan vedel za ukaz o razorožitvi teritorialne obrambe, a tega ni pravočasno preprečil. SD vlagatelje ovadbe obtožuje, da si prilaščajo zasluge osamosvojitve.

Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs in člana predsedstva združenja Janez Janša in Igor Bavčar so pojasnili, da so proti nekdanjemu predsedniku predsedstva Republike Slovenije Milanu Kučanu vložili kazensko ovadbo.

Očitajo mu, da kot predsednik predsedstva leta 1990 ni pravočasno preprečil razorožitve teritorialne obrambe, zato menijo, da obstaja sum veleizdaje in sabotaže po kazenskem zakoniku.

Na začetku novinarske konference so predvajali govor pokojnega nekdanjega predsednika SDS Jožeta Pučnika. V posnetku je govornik med drugim dejal, da so ob osamosvajanju številni skušali ovirati prizadevanje Demosa za osamosvojitev države in pozneje o tem niso več želeli o tem govoriti.

Hojs je ob tem dejal, da Pučnik v posnetku ni govoril o tem, da je koalicija Demos šla na volitve z eno od glavnih nalog — projektom samostojne Slovenije, kar so ljudje tudi izvolili.“Nihče danes ne more govoriti, da po aprilu 1990 nismo vedeli, kaj smo volili,” je dodal Hojs.

Drugi del, ki ga je na začetku predstavil Hojs, pa je bilo po njegovih besedah oboroževanje. V takratni Jugoslaviji se je JLA (Jugoslovanska ljudska armada) po besedah Hojsa uvrščala na četrto mesto po moči v Evropi. Leta 1968 se je začela vzpostavljati tudi teritorialna obramba (TO). Vsa materialna sredstva, s katerimi je razpolagala TO, so zagotavljale posamezne republike in posamezna podjetja. Večina orožja teritorialne obrambe je bila spravljena v republiških skladiščih, le manjši del je bil shranjen v skladiščih JLA.

Poveljevanje republiškim teritorialnim obrambam je bilo po besedah Hojsa v domeni republiških organov. Samo na območju Ljubljane je bilo v ljubljanskih skladiščih dovolj orožja za oborožitev ene divizije, pojasnjuje Hojs.

General Ivan Hočevar, ki je leta 1990 poveljeval TO, je 15. maja 1990 po besedah Hojsa podpisal ukaz, po katerem je bilo treba orožje TO preseliti v skladišča JLA. Takrat je bil na položaju predsednika predsedstva Kučan in z njegovo pomočjo bi lahko orožje prešlo v roke JLA.

Na vrhovno državno tožilstvo in nacionalni preiskovalni urad so zato vložili kazensko ovadbo zoper Kučana. Prepričani so, da je Kučan za ukaz o razorožitvi vedel že 15. maja in je ni pravočasno preprečil, saj je, kot trdijo, posameznim štabom dokument s pozivom, naj orožja ne predajajo JLA poslal šele 17. maja, nadaljuje Hojs. Ob tem je še povedal, da je bil dokument šifriran in ga zato nekateri naslovniki nekaj časa niso uspeli dešifrirati.

Več lahko preberete na planet.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


10 KOMENTARJI

 1. Vem, da mnogim ne bo všeč, kar bom zdajle napisal. Ne levim, ne desnim.

  Torej – ne vidim nič posebej koristnega in potrebnega v tej ovadbi Kučana. Seveda sem zelo tudi proti trenutnemu preganjanju Krkovića zaradi sestrelitve helikopterja JLA in proti vsem sodnim procesom, ki se nanašajo na naše akterje osamosvojitve in v zvezi z osamosvojitvijo. Tudi v zvezi s pridobivanjem orožja, ki je bilo pač očitno kršenje mednarodnega embarga, ampak druge poti za obranitev razglašene državnosti kontra JNA in Beogradu ni bilo. Drnovšek je tu že modro vedel, zakaj je svojim ukazal, naj se nehajo politično znašati nad Demosovimi in Morisovimi osamosvojitelji, iskati dlako v jajco, kam je šla zadnja predpotopna puška JNA ipd.

  Če se hoče neka država spoštovati in to je pomembna stvar, je nujno neko osnovno varovanje dostojanstva in spoštovanja vseh, ki so to državo postavljali na noge in ubranili v osamosvojitveni vojni. Velja za Janšo, Krkoviča, Bavčarja, Peterleta, Rupla. Ampak Kučan je bil tudi zraven. Verjamem, da so bili v tistem času storjeni tudi kiksi. Skoraj gotovo je vsak od odločilnih akterjev v tistem času kdaj kiksnil, ne le Kučan.

  Ampak kot celota so takrat, torej v letu 1990 in posebej sredi 1991 opravili dober posel. Ki bo zapisan v slovensko zgodovino kot tak. Noben od njih si za to ne zasluži sodnega pregona. Za tisti čas in tista dejanja pač ne!

 2. Konkretno, za predajanje orožja TO tudi ni tako črno-bela slika. Možno, da Kučanu kakšen dan ali več ni bilo čisto jasno, kaj se dogaja. Razen tega se je identično dogajalo na Hrvaškem. Mislim, da so tudi takrat na Hrvaškem Tudjman in njegovi, med drugim tudi nacionalni jastrebi kot npr. Gojko Sušak, že prevzemali oblast. Evo, Hrvati so pustili, da je celotno orožje TO prevzela vojska. Ena od posledic je bila gotovo tudi to, da se po 25.06.1991 kljub drugačnemu dogovoru niso upali iti v direktni afront z JLA. Ker niso imeli s čim.

  Očitno so na Hrvaškem presodili, da bi bila preveč rizična poteza blokirati predajanje orožja TO. Sigurno je obstajala možnost, da JLA že takrat udari s silo. Možno je, da je Kučan po 15.maju 1990 podobno razmišljal. To imenovati veleizdaja in za to tedanjega predsednika predsedstva voditi na sodišče se mi zdi pretirano.

  Per analogiam, Hrvati bi morali torej kasneje tedanje politično vodstvo postaviti pred sodišče kot veleizdajalce. Tako pač ne gre …

  Da bi bilo to, da so po krivem ( v procesu Patria) sodili, obsojali in zapirali Janšo dovolj, da za demontracijo zdaj isto naredijo še s Kučanom, je pa otročje. Za marsikoga bi bilo zadoščenje, ampak … V resnih državah se gre v zapor zaradi evidentnih čvrstih dokazov o nedvoumno storjenih jasno definiranih kaznivih dejanjih. Ne arbitrarno politično, ker naj bi bil nekdo izdajalec ipd…

  Blokiranje predaje orožja slovenske TO s strani nove slovenske vlade je tedaj uspelo. JLA je to nekako požrla. Zelo koristno oz. vitalnega pomena je bilo, da se je Slovenija po razglasitvi državnosti lahko obranila ene najštevičnejših vojska v Evropi. To pa je vsekakor po drugi strani potrebno priznati.

 3. Četrt stoletja prepozna. Od tega bo danes imel korist samo Janez, takrat bi jo pa imeli vsi. Celo kakemu zagrizenemu bi se odprle oči, da ga ne more voditi mož, ki je razorožil njegovo vojsko. Dejansko je tedaj gospod Milan podpisal kapitulacijo. Vendar se eni niso vdali.

 4. Ali ni že skrajni čas, da se reče bobu bob!?

  Tudi za uničenje velikega dela slovenskega arhiva.

  Zakaj dvojna merila?

 5. Mislim, da je pobesnele kučaniste nekako treba ustaviti pri njihovem načrtnem kriminaliziranju osamosvojitve in osamosvojiteljev. Saj so vse bolj popadljivi in se sedaj, ko spet obvladujejo vse podsisteme družbe, zdijo dovolj močne, da brez težav izpeljejo tudi montirane politične procese, da o medijskih umorih ne govorimo.

  Kučan je ob uvadbah osamosvojiteljev običajno rekel, naj institucije opravijo svoj posel. Naj ga tudi v tem primeru, ki je za razliko od drugih dobro dokumentiran.

  • Razumem ta refleks. Pasivno-agresivni odziv tistih, ki jih nepravično ogrožajo in gonijo po sodiščih. Vseeno ni normalno, če se takole mažejo in še tako po kratkem času ( 25 let državnosti) simbolni temelji te državnosti. Zelo nenormalno pravzaprav.

   Dobro, če imam distanco do poteze organizacije, ki jo vodi trenutno Aleš Hojs, še ne pomeni, da ravnanja levih veteranskih organizacij cenim. Nasprotno, ti so pa živ obup. Lesjak, Lipič, Butara. To je pa – nomen est omen. Resnično, prava butara!

   Kakšno zganjajo proti Pahorjevi nameri, da ob 25letnici odlikuje enoto morisovcev, ki je zavzela borovniško vojašnico in s tem več orožja kot menda partizani med celotno svetovno vojno. Groza. Na način, kot da so oni bili na drugi strani kot Krkovičevi fantje …

   Kako se samo ti levičarski vodilni veterani obnašajo – kot poceni tretjerazredni politikanti ( neokomunistična vojska?), namesto da bi bili dostojanstveni nepolitični profesionalci, kot se za vojake, kot se za vodilne oficirje spodobi! 🙁

 6. Politični amaterizem slovenske desnice. Kot da je to že od nekdaj tako, vsaj od domobranstva naprej. Po revoluciji sicer razumljivo, toda sedaj po 25 letih po neodvisnosti, bi pa morali že početi kaj bolj umestnega. Ta ovadba je vsaj neumestna.
  Medtem Omerza izdaja knmjigo iz katere izvemo, da so bile vse sodbe razveljavljene že tam leta 2000. Pa nič. Nobenega slavja, nobenega praznika! In še mnoge druge. Pa nič. Vse tiho je bilo, kakor da s temi sodbami ni bilo kaj dosti narobe. Kolateralna škoda, ali kaj. Ali pravica res nič ne pomeni v naši družbi?!

  • Sem tokrat še kar blizu temu komentarju. S kakšnim pridržkom. Za primer, če Steinbuch recimo Hojsu z upravičenjem plasira oboževanje Orbana ( ker se je Hojs sam tako izrazil), še ne pomeni, da je pošteno, če novinar zraven pritakne ( izmišljeno) oboževanje Putina in Erdogana.

 7. Prav je, da se dokončno razčistijo stalne obtožbe z obeh strani, da se bo vedelo pri čem smo in da bomo lahko svobodneje zadihali ter napredovali.

Comments are closed.