Pismo poslancem

7
Foto: Irena Vadnjal.
Foto: Irena Vadnjal.

»Kar boste sejali, to boste želi!«

Izvolili smo vas na odgovorno mesto. Ne na »delovno« mesto, kajti vi niste le delavci, ste poslanci, poslani od ljudi. Bili ste izvoljeni kot posamezniki in kot predstavniki stranke, torej neke skupnosti. Vaše poslanstvo boste opravljali v svojem imenu in v imenu tistih, ki smo vas izvolili.

Kljub vsem težnjam, da temu ne bi bilo tako, je družina še vedno osnovna celica družbe. Tudi vi izhajate iz družine. In »pravila igre«, ki veljajo v družini, so tiste vrednote, ki vam bodo pomagale tudi pri vašem poslanstvu. Pa poglejmo:

Pravičnost – v družini je nujno, da se vse dobrine, materialne in nematerialne, pravično deli med družinske člane. Ko boste odločali o najpreprostejših ali o usodnih stvareh – zavedajte se, da je za vas nekdo poskrbel, da ste dobili svoj pravični del vsega. Poskrbite tudi vi, da bo pravičnost pred pravom, pred očmi imejte vedno najmanjše, najšibkejše člane naše skupnosti.

Poštenost in zaupanje – med družinskimi člani vlada zaupanje, verjamemo v medsebojno pravičnost. Ostanite pošteni in vredni zaupanja. Le tako se boste lahko vračali v svoje družine, le tako boste lahko vsem pogledali v oči in mirno spali. Poštenost in zaupanje imata neverjetno moč, utrjujeta bregove, odpirata poti do ljudi.

Dobrodelnost in solidarnost – v družini si družinski člani med sabo pomagamo, dela si delimo. Ponovno vas pozivam, pred očmi imejte vedno najšibkejše člane naše družbe! Ne pozabite na njih, ko si bodo kljuke vaših pisarn podajali vplivni predstavniki različnih druženj in organizacij. Redkokdaj se bo zgodilo, da bo k vam po moč prišla vdova ali oče, ki zaradi izgube službe ne more preživeti svoje družine. A prav ta dva računata na vašo pomoč.

Poslušanje in gledanje – v družini se moramo poslušati, prisluhniti drug drugemu. Tudi vi poslušajte, poslušajte se med seboj, poslušajte, kaj vam govorimo tisti, ki smo vas izvolili. Nikoli niso vse besede modre, potrebno je ločiti zrnje od plev, pšenico od ljulke. Vadite se v razločevanju, ne podležite bleščečim ništrcem. Modre so običajno čisto preproste besede. In resnično – ni vse zlato, kar se sveti. Pojdite med ljudi. Videli boste, kako živijo in kaj potrebujejo, da bi lahko bolje živeli.

Govorjenje – družinski člani si med seboj sporočamo, kaj se nam dogaja, kaj potrebujemo, kaj podarjamo, drug drugega hvalimo, prosimo ali samo komentiramo. Med vami so izredni retoriki, pa tudi veliko takih, ki tega daru nimajo. Nič hudega. A ko boste govorili, naj vaša beseda ne prizadene, z njo ne povzročajte krivic. Bodite prijazni ali vsaj ne hudobni in škodoželjni. Besede naj bodo jasne in odločne, a ne sovražne. Naj ne povzročajo bolečine, ampak naj povezujejo in sejejo dobro. »Kar boste sejali, to boste želi.«

Vaše delo je poslanstvo. Poslani ste, da delate dobro, ne hudo. Da se odločate za vse nas, ne za vplivne posameznike in lobije. Pri odločanju ne glejte na lastne želje in hotenja, tudi ne na kratkotrajne in trenutno všečne rešitve. Glejte v prihodnost, bodite pošteni in odločajte v dobro vseh ljudi.

Vaši volivci

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


7 KOMENTARJI

 1. Takšen status in takšno ravnanje izvoljenih predstavnikov ljudstva bi bilo edino normalno. Na veliko žalost so že v prvem sklicu slovenskega parlamenta naredili iz poslancev uslužbence in tako sedaj ravnajo izvoljeni predstavniki ljudstva prav tako pa volilci pričakujejo od poslancev, da se bodo obnašali kot uslužbenci in to tudi , kakor vsi vidimo vsaki dan, jim uspeva.

 2. Tako ne bo šlo. Tako ne poslanci ne država ne moreta funckionirati. Še družina ne. Tudi v družini padejo težke besede, ko je potrebno. Tudi v družini nihče ne glumi prijaznosti. Če ne želi narediti iz otrok sužnje.
  Pravičnost nima veliko skupnega z deljenjem dobrin. Pravičnost deli pravico, ne meso.
  Ta romantični pogled na parlament je tako zasanjan, kot pogled kakšnega “poštenega” komunista, ki si je tako srčno prizadeval, da bi komunizem bil to za kar se je razglašal v ideji.

   • Ne vem, jaz to razumem kot poizkus da se soočimo z realnim stanjem v katerem smo.
    Bi pa bil to lahko naš skupni cilj ali luč na koncu tunela kot je predsednik Pahor v svojem govoru nagovoril novoizvoljene predstavnike ljudstva na ustanovni seji v parlamentu.

 3. Kakšni predstavniki ljudstva neki. Kaj se greste tu neke rdeče propagande. Poglejte si ameriški parlament, ali bognedaj angleškega. Poslanec je najprej gospod. Kako je neki mulo pri 24ih v parlamentu (SDS)?! Obup. Ali zdaj NSi tiskovni predstavnik, zdaj pa v parlamentu?! Pa to je norčevanje iz demokracije. Da Violete in Luke Meseca ne omenjam.

  • Morda je pa za izvolitev treba nekaj več kot komentiranje na forumu?
   Neki “mulo pri 24h in tiskovni predstavnik NSi sta dobila zaupanje svetov svojih strank in sta za stranke v zadnjih letih verjetno tudi že kaj dobrega naredila.
   Kar zadeva odnose znotraj parlamenta pa se strinjam, da do konfliktov mora prihajati. Tudi v družinah pride do prepirov, ko gre za denar ali, ko se odločajo kam na dopust, da ne govorimo o napetostih, ko v družini ni dovolj denarja za osnovne potrebe, ko je kdo brez službe…
   Idealiziranje družine in pobožne želje, da bi bil tak tudi parlament nimajo z realnostjo veliko skupnega.
   Ob vsem tem pa sem prepričan, da je velika večina poslancev takih, ki se zavedajo resnosti svojega poslanstva in velike krize v kateri je naša država. Ko je najtežje pa družina vedno drži skupaj, tudi kadar medsebojni odnosi niso dobri.

Comments are closed.