Pismo bralca: Smo v moralni recesiji in zblodi

17

Moz s peterokrakoEvropa se počasi izvija iz ekonomske krize razen Slovenije in Cipra. Finančno gospodarska recesija, ki je zajela velik del svetovnega gospodarstva, kot kaže, sili politične voditelje k prenovi obvladovanja stranpotov in izmikanju odgovornosti. Počasi se svet ozavešča tudi moralno etične recesije, ki je najbolj prisotna v totalitarnih režimih in tistih državah Evrope, ki so po »padcu« komunizma uvedle večstrankarsko demokratično oblast. Reševanje moralne recesije pa je neprimerno težji problem, ker gre za v preteklosti dolgoročno kvarjenje in zaničevanje pozitivnih civilizacijskih vrednot. Pri tem ne smemo pozabiti, da je zloraba informacijskih medijev za izkrivljanje resnice v porastu, ker z rastjo možnosti informiranja in dostopnosti hkrati ni vgrajenih ustreznih instrumentov obvladovanja negativnih pojavov oziroma zahtev po objektivnosti. Tudi naša novinarska in medijska srenja v večini ni ravno naklonjena objektivnemu obveščanju in nepristranskemu poročanju, ampak je pod vplivom vzgojene indoktrinacije, politične manipulacije in samocenzure naklonjena več ali manj eni politični opciji, levi. »Srečo« moraš imeti, da ti objavijo kakšno pismo bralca s vsebino, ki je kritična in ni naklonjena levim »mrežam« oblastnikov.

Če izvzamem skrajno zavržena ravnanja nekaterih režimov in gibanj, ki jim niti človeško življenje ni vrednota, opažam, da smo v Sloveniji v globoki moralni recesiji in krizi vrednot že nekaj desetletij, še posebno od časa, ko so oblast med in po drugi svetovni vojni prevzeli komunisti. Genocidna dejanja, poboji, izgon in pobegi političnih nasprotnikov in »pozitivistov«, oviranje svobode prepričanja, generacijsko doktrinarna vzgoja sprevrženih vrednot, pristransko informiranje, in sojenje po revolucionarnem pravu, zamolčevanje resnice, neodgovorno ravnanje z nacionalnim bogastvom in sredstvi, privilegaštvo, »tovariško« prerazporejanje družbenega proizvoda in proračunskih sredstev, finančne malverzacije, propad podjetij in bank…, so dejstva o katerih je že veliko napisanega in sam ne odkrivam nič novega. Razmišljam, če je morda problem drugje, v genetiki, v zigotih in alelih genov krivcev za stanje. Razlogi za nečedno početje in lastnosti pokvarjenih politikov in menežerjev so zapisani v genih, v homozigotih z identičnimi aleli za isti gen, ki se deduje, in se izraža v obliki enakih lastnosti pri različnih osebkih. Naj razložim.

Večkrat slišimo in beremo o zlih dejanjih ljudi, ki so bili na oblasti v času komunizma in o njihovih »dedičih«, ki nam še vedno vladajo ter »častijo« in slavijo zločinski režim pred osamosvojitvijo. Ali jih po osamosvojitvi morda ni več, smo izvedli lustracijo in »čiščenje« (po udbovsko) kadrov? Ne, nismo jih ne »lustrirali«, ne »čistili« in tudi v tujino niso pobegnili kot so to storili zaradi njih nekateri sposobni Slovenci po drugi vojni. Še vedno so na oblasti in v vpregi starih sil ter vrednot. Kdo bi jih pa naj lustriral? Sami sebe? Ni mogoče. Bil sem član Demosa v Zboru občin in vem, da bi ob lustraciji »parlament« takoj razpadel, saj je celo v Poljčah, kjer se je sestajal Demos bilo veliko »lustrantov«. Morda so med njimi nekateri konvertiti, ki so iskreno in iz srca ter osebnega spoznanja ter prepričanja o zmotnosti svojega prejšnjega ravnanja, zavrgli sprevržene vrednote. Premalo jih je, in nemočni so v boju z gentsko pokvarjenimi »starimi silami«, da bi uveljavili pozitivne vrednote. Kaj pa ostali državljani z aleli pozitivnih vrednot in lastnosti, ki nikoli niso bili na oblast in so jim, naivnim in dobrim po srcu, gensko pokvarjeni »prali možgane«, zavajali, varali in z obljubami obvladovali? Ti dobri ljudje niso sposobni niti niso v stanju združiti svoja prepričanja za dobro in se upreti, iti na ulice, demonstrirati in zahtevati spremembo vrednot. Še slabše, verjamejo, verujejo in upajo v neuresničljivo in so pokorni vsaki oblasti. To niso ljudje tveganja in realnega pričakovanja svojih dejanj z visoko stopnjo verjetnosti za dosego cilja. Ne, to so »večina«, s katero oblastniki s pedigrejem komunizma in boljševiških vrednot manipulirajo. To so »večina«, ki naseda in zmanipulirana voli svoje nasprotnike. To so ljudje, ki se napajajo z »resnicami« usmerjenih režimskih medijev in rumenim tiskom. Povprečni državljan ne razmišlja o dejanskih razlogih za stanje države, njenih financ in gospodarstva. Večino povprečnih državljanov zanima preživetje, zaposlitev, če še kaj, je to, predvsem za mlade, »panem et circenses«, moderno se temu reče dober žur. Poslušajte izjave ljudi ob prazničnih »rajanjih«, na športnih prireditvah in množičnih predstavah zabavne narave. To je njihova »religija«, ki ima največ privržencev, njih pozitivne in domoljubne vrednote ne zanimajo, saj jim jih ni nihče vcepljal v času zorenja. Že mnogo manj je tistih frustriranih razgrajačev in delomrznežev, ki jih je lahko »razgreti« in zavesti s polresnicami in lažmi, da gredo na ulice, ob pompoznem bodrenju medijev in pod vodstvom lažnih prerokov. Ostala večina pa ponižno sprejema »tlako«, če jih ne ozaveščajo res pogumni, pošteni in pokončni posamezniki, ali so življenjsko prizadeti njihovi interesi.

Vse to »šentflorjansko« obnašanje in ravnanje večine naših državljanov razumem in verjamem, da je bilo tako v vseh časih in v vseh totalitarnih režimih vladanja ter obvladovanja ljudstva. Prav iz tega razloga smo se osamosvojili in se borili za pravičnejšo in bolj pošteno oblast po demokratičnih principih vladanja, ki omogoča konkurenco več političnih opcij. Zato ne morem razumeti, da med političnimi aktivisti konservativne desne opcije ne prodre spoznanje, da v Sloveniji ne obstaja problem demokratičnega političnega boja med »levimi in »desnimi«, med privrženci predosamosvojitvenega režima in iskrenimi demokrati, med komunisti in domobranci, ker tako že ves čas oblast obvladuje samo leva opcija, ki ima prevlado in nadzor nad državnimi in paradržavnimi institucijami oblasti, gospodarstvom in financami ter državljani, in nas izžema in vodi v vedno slabši položaj. Če je kaj tekmovalnosti, je to vprašanje znotraj leve opcije, kdo bo kaj obvladoval. Trdim, da je desna opcija paralizirana in povsem odrinjena od vzvodov oblasti in ne premore uvida v dejansko stanje države in razloge za moralno recesijo. Trdim tudi, da tega desna opcija ni uvidela niti ob osamosvojitvi, ko je zelo hitro dovolila kameleonsko »konvertirani« levi opciji ponovni prevzem vzvodov oblasti. Nasprotno, neenotna, polna medsebojnih zamer, nevoščljivosti, pripravljena se »prodati« levim za drobtine, kot v času OF, vedno znova naseda v svojem optimizmu in pozitivizmu prefinjenim prevaram levih sil. Tudi ne premore dovolj sposobnih politikov, ki bi se predano zavzemali za skupno dobro, če pa se kdo najde, ga ne ovirajo samo »levi«, ampak mu iz nevoščljivosti »nagajajo« celo desni. Iz tega razloga se desnica ni sposobna organizirati kot konkurenčna stranka levi opciji, aktivirati in prepričati množice povprečnih državljanov, da so naivne žrtve obljub in občasnih drobtin »kruha in iger« gensko pokvarjenih »dedičev« vsega obsojanja vrednega totalitarizma. Razkrivanje gnusob pokvarjenih komunistov v preteklosti in v kaj vem kaj preimenovanih sedaj, v maloštevilnem periodičnem tisku z nizko naklado in na spletu, ne zmore ozavestiti večine, ki tovrstnih pričevanj sploh ne bere. Potrebna je enotna in udarna akcija ozaveščanja državljanov takoj na njemu primeren način v »nabiralnik gospodinjstev«. O tem sem že pisal.

Bližajo se takšne in drugačne volitve. Ene znane v naprej, druge, kot sem že ob padcu Janševe vlade napovedal tedaj, ko bo zmaga leve opcije verjetna in bo »baza« zrela za novo prevaro. Evrope ne zanima kdo bo zmagal v mali Sloveniji, njo zanima, da je ljudstvo obvladljivo. Nam pa ne sme biti vse eno ali imamo pošteno vlado in poslance, ki jim je dobrobit državljanov prioriteta, ali režimske lakaje polnih ust leporečja in lažnivih obljub, potvarjanj ter samohvale celo za povsem jasne in nedvoumno zavožene projekte, ne v lastno breme, ampak v breme nam vsem davkoplačevalcem. Tudi o tem sem že pisal. Sem za evropsko »trojko«, ker sem prepričan, da bi ob težavni in boleči poti »čiščenja« preteklih zablod in streznitvi, da moramo živeti od tega kar ustvarimo, morda uspela vsaj delno »znižati« raven moralne recesije in povrniti državljanom samozavest ter prekiniti nadvlado preživele politike bratstva in enotnosti ter enakosti v revščini ob »enem kajirju in enem tajirju«. Nekaj temu sovjetskemu geslu podobnega skuša uveljaviti sedanja vlada, ki paktira z novodobnimi »socialisti«, prevarantsko imenovanimi Solidarnost, in eksperimentalno vsiliti Sloveniji tako imenovani »Univerzalni temeljni dohodek«, ki bo, če bo uveden, uničil vso privatno iniciativo in konkurenčnost. Vendar to zblojene vlade ne zanima. Za vlado je pomembno ohraniti privilegije in vrednote prejšnjega režima in s takšnimi in podobnimi »igricami«, najemanjem dragih posojil, ki jih bodo plačali potomci sedanjih davkoplačevalcev, zamegliti njihov pravi namen ter ponovno ob volitvah zavesti volivce, da bodo volili recesivne alele svojih mučiteljev. Tudi takšen eksperiment bi Evropa sprejela, samo da je mir v tej mali deželici, ki ne ve niti tega kaj bi sploh rada, razen da vedno znova odkriva Ameriko na plečih pokornih državljanov. Desni politiki pa niso sposobni sprejeti dobrih skupnih ciljev in aktivnosti, jih predstaviti in animirati državljane pred volitvami z njimi za dobro države ter razkrinkati lažnivost in pokvarjenost leve oblasti. Zbudite se, nikar ne sanjajte samo o svoji »skledčki«, ukrepajte skupaj in enotno, da vas zopet ne bodo razdvojene kot drobižke žejne prepeljali čez vodo.

Ervin Anton Schwarzbartl, Domžale

Foto: Aleš Čerin


17 KOMENTARJI

 1. Briljanten članek avtorja!!!

  Zakaj bi dopustili, da se razrašča zlo?

  Zakaj bi imeli tisti, ki spodbujajo zlo, več moči?

  Ali ni naša življenjska dolžnost, da storimo vse, da bo zacvetelo dobro, zlo pa se posušilo?!

  Ali ni prijetne občutek, ko narediš nekaj dobrega in ko trdovratno vztrajaš v dobrem?!

  Imamo enkratno priložnost, da se z vsem srcem in dušo opredelimo za dobro in vztrajamo na tej odločitvi!

 2. Zakaj bi bili mlačni in apatični?

  Poglejmo si svetal vzgled, dr. Štularja iz civilne družbe! Tudi on bi lahko sedel za pečjo in molčal z rokami v žepih.

  Naše poslanstvo je, da naredimo vse, da bo slovenska skupnost vrednostno zacvetela.

  Da bo spet vzgled evropskim narodom kot je bila 1000 let!!!

 3. Vrednostno bo slovenska skupnost ponovno zacvetela:

  – ko bomo svoj maksimalni pozitivni civiliziran prispevek k temu cilju vložili v našem ožjem in širšem okolju tudi mi : v družini, na delovnem mestu, med prijatelji in znanci, v odnosu do javnosti in oblastjo…

 4. In kaj naj storimo za slovensko vrednostno rast?

  – da gremo na volitve in volimo za vrednostno rast
  – da v ožjem in širšem okolju, ko stopamo v stike z ljudmi širimo vrednostno rast
  – da se izobražujemo v vrednostni rasti: beremo vrednostne članke, gledamo vrednostne oddaje, se udeležujemo izobraževalnih srečanj…
  – če je možno, objavljamo v medijih vrednostne prispevke
  – se aktiviramo v civilni družbi ali celo v politiki…
  – in ne na koncu: da vztrajno razmišljamo in ravnamo v smeri vrednostne rasti…

 5. Zakaj ne bi bili mi zasvojeni z vrednostno rastjo vsaj toliko kot so zasvojeni tisti, ki širijo zlo?!!!

  Naša vrednostna zasvojenost bo ustvarjala resnično blagostanje, srečo in mir, nam in celotni slovenski skupnosti! Akcija!!!

 6. Popolnoma se strinjam z napisnim !!!
  Vendar je vse skupaj res ” začaran krog ” !!
  Kaj se to pravi , da ne smeš biti pristaš SDS -a , ne da bi te razni ” komentatorji ” komentarjev ozmerjali z ovcami ( morda se nam bodo letos pridružili tudi ” oni ” , da bomo skupaj travo jedli …) ……drugih izrazov ne bom naštevala !
  Mislim , da je pohvalno , da smo zvesti stranki , ki smo si jo izbrali. Se seveda v vsem ne strinjam z g. Janšo ( naredil je kar nekaj napak ) , vendar to ni demokracija , da vsak vleče ne svojo stran ! Zanimivo je , da jih ne moti , ko ljudje skačejo iz stranke v stranko – kakor pač vetrček piha ?? In to vidni politiki !! Ne normalna ” raja “.O novi….novi?? ….mladi …..mladi ? ….stranki pa sem ” brez besed ” . Sramota .

  Za njih je ” demokracija ” to , da ne želijo – npr. čistilne naprave blizu svojega doma ……pa doma za matere z otroki …..pa ni jim všeč , da en gostinec ponudi brezplačen obrok revežu ……..!!
  Pa ni jim všeč revija Demokracija , Reporter , uničili so Slovenca , pa Mag !! Družina ja – itak – klerikalni , nazadnjaški časopis ????????? Oprostite ? Brez komentarja ,,,,,
  Ja , kaj pa nam ” desnim ” še sploh ostaja ? Jaz sicer prečitam tudi ” neodvisni ” časopis Delo , pa razne spletne portale . Prav nič mi ne škodi . Vsaj eno primerjavo novinarskega pisanja in njihove osebne kulture lahko dobim !!Če sem seveda vsaj malo pravična !Je že res , da sem upokojenka , ki ima čas veliko čitati , a vendar ….
  Meni je resnično žal , da so nekatere stranke na ” desni ” preveč hm…..demokratične .
  Zelo…zelo …bi morale stopiti skupaj , ne glede na težnje njihovih vodij .
  Ja , letos nam bo po besedah naše premierke bolje , ker nas nihče ne bo strašil !?!? Ta pa je dobra !!

 7. Gospod E. A. Schwarzbartl, vse kar ste zgoraj navedli, je natančna slika slovenske stvarnosti, ki jo tudi sam zadnjih 25 let opazujem in vidim v enaki obliki.
  Politična naivnost, podkupljivost, v-rit-lezništvo in stremuštvo, so bili in so še daleč najhujši sovražniki slovenske pomladi.
  K temu bi dodal le še drobno pripombo, da desna politika, poleg naštetega, še vedno preveč podcenjuje problem nadzora poteka volitev, kar velja zlasti za večja središča.

 8. “Desni politiki pa niso sposobni sprejeti dobrih skupnih ciljev in aktivnosti, jih predstaviti in animirati državljane pred volitvami z njimi za dobro države ter razkrinkati lažnivost in pokvarjenost leve oblasti. Zbudite se…”

  Če politiki na desni ne bodo poiskali skupnih ciljev in za dobro Slovenije pozabili na svoj ego, se nam slabo piše. Samo pomislimo, kje bi bili danes, če nekaj takega ne bi bili sposobni narediti leta 1990! Avtor prispevka ve, da je bila ustanovitev DEMOS-a odločilna za nadaljnje korake, zato kliče: “Zbudite se!” Zbudite se še danes (= dovolj zgodaj pred naslednjimi volitvami), jutri bo morda prepozno.

 9. Slovenski človek noče vstopiti v polje politike, ampak je njegov cilj le preživetje. Pri nas ni desnice in ne levice, ki je osnovni aksiom politike. Pri nas imamo mentalne vrtičkarje, ki niso sposobni pogledati skozi še tako prozorno ograjo, ker jih preprosto ne zanima, kaj se tam dogaja. Evropa in zahodne družbe se ne zavedajo, da tako stanje v ” tako mali Sloveniji spodjeda korenine v vsej Evropski slupnosti”.Če pustiš zlu, da vlada in se s koreninami trdno zaraste v zdravo tkivo družbe, potem lahko pričakuješ, da ne bo napredovanja družbe, ampak bo le ta razpadla na nasprotujoče skupinice, ki bodo vedno skregane med seboj. Takšno stanje pa je za moralno pokvarjene manipulatorje, to so namreč tisti lažni preroki, kot jih omenja pisec tega pisnega prispevka, odskočna deska, da prevzamjo vse vajeti družbe v svoje roke. Ljudje se v povprečju zadovoljijo z lažnim mirom, zato jim gre razkrivanje ” moralno zavrženih dejanj v preteklosti” na živce. Povsem se strinajo, da se vse pomete pod preprogo in, da ni prepirov. Krivi preroki pa so glavni povzročitelji moralne racesije. Zato noben pošten slovenski človek ne more računati na veliko podporo na volitvah. Ali je res vsega kriva indoktrinacija prejšnega totalitarnega režima? Kriva je v toliko, kolikor je ljudem vsiljevala destruktivna načela sobivanja ljudi. Vendar pa ima vsak človek v sebi Božji glas, ki ga opominja, kaj je prav in kaj ne. Že sama vdaja ustrahovanju je znamenje, da je strah močnejši motiv kakor moralne vrednote. Zodovina se bo sramovala tega moralno razvrednotenega obdobja. Ali se je mogoče izviti iz tega prijema hudobije in zlobe? Gotovo, le več poguma mora biti v ljudeh za uveljavljanje pozitivnih vrednot in več pripravljenosti za iskanje skupnega dobrega. Iskanje izključno osebnih koristi, kakor se dela sedaj, ne bo dalo dobrih in užitnih sadov in tudi ne bo zaustavilo moralne recesije.

 10. Spomnim se pisca članka, kako so ga napadali za njegove besede.
  Je pa res, da vsak narod ima vlado takšno kot si jo zasluži.
  Ne strinjam pa se z avtorjem o konvertitih. Političnih konvertitov ni. To so samo kameleoni. In zaradi takšnih konvertitov se je tudi demos razletel.
  Saj poznate tisto zgodbo o žabi in škorpijonu.
  Saj poznate zgodbo o žabi in škorpijonu?
  Nekega dne je ob robu potoka stal škorpijon. Vprašal je žabo, ali bi ga ponesla na drugo stran. »Kaj pa, če me boš pičil?« je vprašala žaba. »Če bi te pičil, bi utonil,« je rekel škorpijon. Žaba je o tem razmislila in spoznala, da ima škorpijon prav. Zato si je škorpijona naložila na hrbet in ga peljala čez potok. A na pol poti je škorpijon svoje bodalo zapičil žabi v hrbet. Ko sta se oba utapljala, je žaba zavzdihnila: »Zakaj?« Škorpijon je odgovoril: »Ker je to pač v moji naravi.«
  Razlika med politični konvertiti in škorpijonom pa je ta da konvertit “pikne” naivca politika, šele takrat, ko ga ta prenese čez potok…

 11. Slab prispevek E.A.S., ker nima rdeče niti.

  1. tu ne gre za gene, temveč za “vzgojo” laganja, ropanja, manipuliranja, zasužnjevanja. Fritzl style psihopatstvo. Otroci in vnuki so “uspešno” vzgojeni, če jim ta stari zrihtajo posle ( Jurček) ali državne službice ( Kučan, Türk), da ne govorim, da so ves čas pri koritu ( Ribičič, Šetinc).

  2. ne gre za politiko, ker politik spoštuje nasprotnika, ker ve, da se oba borita za dobro družbe. Tukaj gre za ekstremiste, psihopate, ki ZLORABLJAJO, posiljujejo, zasužnjujejo družbo. Nasprotnike označijo z sovražniki in jih medijsko ali sodno ubijejo – če pa je kriza pa tudi fizično. To je mali problem, za MAFIJO. V Sloveniji ni politikov, ne levice in ne desnice. So samo prvorazredni mafijci, drugorazredni mafijci in ostali koritniki.

  3. Glavni problem je etika in glavni problem v Sloveniji je, da med “politiki” in volivci nikoli ni bilo resne in močne želje po SVOBODNEM TRGU oz. kapitalizmu ( pred 25 leti ni bilo vidnega politika, ki bi se aktivno za to zavzemal do DANES – razen ministra Šušteršiča). Zato smo ostali v neo-fevdalizmu socializma in sužnjelastništvu komunizma.

  • Malo za “šalo”: zanimivo ,da sta bila oba Fritla – avstrijski in ptujski – diplomirana elektro inženirja .

   Šalo na stran – zelooo se zavedam te problematike in me skrbi, zelooo skrbi za vse nas …

 12. Socializem, kjer se volivcem vedno nove fantastične ( nerealna) ideje,obraze, stranke ponuja, sem poimenoval:

  NEO-SOCIALIZEM = POHLEPNO VRAŽEVERJE.
  Na te psihopatske ideje se prilepijo najbolj pohlepni ljudje ( ki ne ustvarjajo niti zase, ves čas parazitirajo, iščejo lažjo pot, ne delajo), so ekstremno pohlpeni po tuji lastnini, tujim rezultatom dela.

  Vraževerje: ker zdrava pamet in dejstva ne ustavijo nagiba teh ljudi. Ker jim zgodovina ni učiteljica, ampak jo skušajo relativizirati in instrumentalizirati v služabnico vedno novih fantazem.

 13. Sedanja kriza in pretekle napake, so odlična podlaga, za vrednostno naravnanost in vrednostno enotnost!

  • Sem večni optimist!
   Trenutno stavim upanje na civilno družbo; ZA BOLJŠO SLOVENIJO in na sv. Tri Kralje, ustanovljeni kljub poštenih podjetnikov. Pri slednjih me sicer malo moti, da so se ustanovili pod zvezdo, vendar to jemljem kot ironijo, da se požvižgajo na leve in desne, oziroma na preteklost in bodo dali poudarka samo prihodnosti in poštenemu napredku.
   Nekoliko pa upam tudi, da bo ogromni aparat zajedavcev začel propadati zaradi krize in bo njihova moč razvodenela.

   • Se pridružujem Vašemu optimizmu.

    Ja, ta zvezda nam kar “pade v oči”. Ampak tu so tudi barve naše zastave in ne nazadnje poznamo tudi božično zvezdo, zvezdo repatico.
    Če gre za srčne ljudi, ki imajo res radi domovino potem jih pravzaprav razumem, da so storili najbolje kot so vedeli za začetek.

    V decembru sem se sprehajala po res praznično okrašeni Ljubljani.Lepo, nimam kaj dodat. Ampak za moj okus je kot pika na i manjkala zvezda na vrhu smreke na Prešercu. V Mariboru je bila ali pa n.pr. v New Yorku tudi. Tako da, ja poznamo tudi božično zvezdo.

Comments are closed.