Pismo bralca: O korupciji v zdravstvu

10

zdravnikDotaknil se bom korupcije v zdravstvo, a prepričan sem, da to velja še na kakšnem drugem področju.

Najprej zgodba, ki je resnična, seveda je malo spremenjena, a poanta je še vedno zlahka prepoznavna. Pred leti so na urgenco pripeljali poškodovanega moškega. Povsem slučajno sta takrat skupaj dežurala dva mlada kirurga, eden žilni, drugi ortoped. Lotila sta se reševanja njegove hudo poškodovane noge, katero bi večina (najbrž vse) dežurnih ekip takrat po Sloveniji enostavno amputiralo. Onadva, dva zagnana mladca, pač ne. Timsko sta se lotila izziva. Prvi se je lotil krpanja in povezovanja velikih in malih žil, drugi je medtem sestavljal kosti. Rezultat dela je bil vrhunski. Kot prvo, Slovenija ima enega invalida manj. Kot drugo, ta človek lahko še naprej nemoteno ustvarja dohodek in dodano vrednost, če že tako hočete. Kot tretje bi rad napisal, da je bila kirurška ekipa nagrajena, da je kaj imela od tega, pa seveda ne morem, ker bi lagal.

Če si izredno dober ali celo svetovni mojster v katerikoli veji medicine še ne pomeni, da boš imel občutno večjo plačo, ali celo da boš s tem znanjem in spretnostjo tudi obogatel, vsaj v Sloveniji je tako. Zakaj ne? Ker imamo uravnilovko. To je v svojem bistvu enako škodljiva, če ne celo še hujša škodljivka kot korupcija. Prizadene celoten segment na intelektualnem in motivacijskem nivoju, ali po domače, delavci postanejo apatični. Na koncu takšno stanje prizadene tudi stranke.

Zastonj je kvalitetnejše delo, zastonj pridnost. Nima se smisla truditi. Uravnilovka je über alles, najvišji zakon.

Povem Vam, da nekaj ljudi, ki so se pojavljali v medijih v zvezi s korupcijskimi dejanji, poznam in eden od njih je omenjen v zgornji zgodbi. In še nekaj vam povem. Ti ljudje bi v tujini, sedaj ko so v zrelih letih, ko so z znanjem in sposobnostjo na višku, zlahka imeli najmanj štiri do petkrat večjo plačo. V Sloveniji pač ne. Cinično povedano, njihova nagrada, ki jim jo daje naša domovina, je ob neprimerno večji odgovornosti in strokovnosti približno isti dohodek kot politični funkcionarji, in nekajkrat nižji dohodek od direktorjev raznih holdingov. Edina načina, da pridejo tovrstni strokovnjaki do več denarja sta dva. Prvo je popoldansko zasebništvo, ki je popljuvano, pa sploh ne razumem, zakaj nekatere motijo delovni ljudje. Drugi način, ki uporablja provizije, obvladajo pronicljivi posamezniki. Ostali ostajamo polni frustracij.

Iztok Kos

P.S. Pa naj znameniti kirurg reče karkoli, z njim se tokrat ne morem strinjati. Boj proti korupciji še ne pomeni reforme zdravstva. Dragi moji, dokler ne bodo na odgovornih mestih končno ljudje, ki bodo začeli popravljati takšne anomalije, ne bo reforme v zdravstvu in širše v družbi. To je pa že druga zgodba. 

 

10 KOMENTARJI

 1. Se strinjam s teboj.

  Zdravstvo je ena najbolj dobičkonosnih gospodarskih vej, pa jo socializem z uravnilovko, delovno preobteženostjo dobrih in s korupcijo vodilnih ves čas uničuje.

  Če bi se kirurg Brecelj resnično boril za boljše zdravstvo, potem ne bi bil član TRSa, ki je socialistična politična stranka in bi se zavzel takoj za privatizacijo zdravstva in za več zdravstvenih zavarovalnic v Sloveniji.

  Tako pa imamo po bolnicah in ZD fevde, negativno selekcijo, veliko ljudi malo zna in malo dela, nekaj pa je preobremenjenih. Večino zdravstenega denarja pa poberejo monopolisti, karteli, mafija in birokracija, z uravnilovko pa tudi večina delavcev, ki so nekvalitetni. Ja, zgoraj omenjena kirurga bi imela na svobodnem trgu 10x večje plače, če ne 100x. Le zakaj sta izbrala lažjo pot in se prodajata socialistični državi?

  Dejstvo je, da večina zdravnikov in predstojnikov, direktorjev bolnic sploh nikomur ne odgovarja, niso merjeni, niso fer nagrajevani in niso kaznovani. In tako je samo v Sloveniji. Nihče nima podatkov o uspešnosti zdravnikov, njihovih napakah, koliko je bilo zapletov … To v tujini delajo zavarovalnice. Pri nas imam relatvni trg samo na področju zavarovanja avtomobilov, na področju zdravstva pa je mafijski monopol.

  In vlada sedaj zaradi medijskega spina lovi čarovnice v tistem sektorju gospodarstva, ki je najbogatejši. Od managerjev so bili obsojeni samo tisti, ki so delno sodelovali s RKC.

 2. Zdravniki in zdravstvo, se mora odlikovati po človekoljubju.

  Korupcija je v nasprotju s človekoljubjem in rak družbe.

  Zakaj bi bil zdravnik bolj človekoljuben, če prejme 5000,00 EUR plače, manj pa če prejme 4000,00 EUR.

  Ali se je odločil za zdravstvo zaradi človekoljubja ali zaradi manije po denarju?!

  Zakaj zdravnik s 4000,00 EUr plače, ne bi mogel dostojno živeti, nekdo drug, ki prav tako trdo dela, pa mora živeti s 500,00 EUR-i.

  • Tudi Jezus daje priliko, v kateri delavce pouči naj se ne vtikajo v gospodarja, ki nekomu plača 1 denar za pol dneva dela, drugemu pa za cel denar. Socialista spoznamo zelo hitro, ker se vtika v to, zakaj nekdo zasluži več kot on in ali je to pravično.

   Če zdravnika plačuje stranka ali njena zavarovalnica, kajt te briga koliko dobi in zakaj bo porabil ta denar.
   Drugo pa je če ga plačujemo skozi birokracijo monopolne državne zavarovalnice vsi davkoplačevalci, hkrati pa nihče nima vpogled ali je sploh dobro naredil delo in če si sploh zasluži 100€ mesečne plače, ne pa 2.500€ neto plače kot jih povprečno dobijo zdravniki v Sloveniji. Zaradi socialističnega zdravstva so zdravniki kot kmetje velika interesna oz. mafijska skupina, ki hoče od države čim več denarja izpuliti, hkrati pa nihče nima teh delavcev pod lupo kaj dobro naredijo in kaj slabo. So res kot bogovi!

 3. Skrajni čas je, da se v zdravstvu uniči sistemska korupcija, ki si prilašča s krajo materiale iz javnega zdravstva in ki z umetno povzročenimi čakalnimi vrstami izsiljuje bolnike, da plačujejo več kot bi bilo treba.

  Prav je, da obstoji poštena konkurenca med javnim in zasebnim zdravstvom.

  • Torej je skrajni čas, da izstopimo iz socializma in vstopimo v kapitalizem. Da ljudje samostojno vrednotijo kaj bodo plačali več in kaj manj. Socializem je vir sistemske korupcije. Socialisti so daleč bolj pohlepni od kapitalistov, podjetnikov. Podjetnik operira z denarjem, ki ga ustvari, socialist pa s tujim denarjem.

 4. Poročali, da so obiskali 58 naslovov, skratka, da je šlo za daleč najbolj množično akcijo kriminalistov dosedaj. Poročali so, da imajo dokaj trdne dokaze za korupcijo, in poročali so, da naj bi šlo v zvezi s temi preiskavami za oškodovanje nekaj čez milijon evrov (1 milion ali 1.000.000 €)

  In sedaj na veliko razpravljajo po vseh medijih o tem “vele” dogodku imenovanem “začelo se je”. Spet kažejo debelušnega Breclja kako je zadovoljen, “da se je začelo”, TV Odmevi so napoljnjeni s intervjuvi, iz enega milijona so naredili “100 milijardno” zgodbo.

  Naenkrat je šla 5, 6 ali raje 10 milijardna “zgodba” z bankami v trenutno pozabo s strani medijev. O bankah se ne govori kaj dosti, ljudem, katere so še pred kratkim vabili v “nov način varčevanja” so pobrali za cca 500 milijonov podrejenih delnic (rop stoletja), vse je v najlepšem redu, “rešili smo se”, “reševali se bomo sami”, “dokazali smo da znamo”, “pokazali smo vam da znamo”, “V Bruslju nam čestitajo” (po besedah malomarne).
  Delo, Dnevnik, MMC pojejo slavo vladi, …

  … do Božiča in do prvega pomladnega dne bomo razglabljali o 1 milijonu in “neutrudnih” kriminalistih in “novi” politiki, še najmanj 20 krat do novega leta bomo gledali domišljavega Viranta kako se šopiri kot petelin gnoju.

  1 milijon = 1.000.000
  1 Milijon je en Kramar
  1 milijarda = 1 Čufer
  1 Milijarda = 1.000.000.000 = 1000 Kramarjev = 1 Čufer

  Še prej pa je bilo potrebno eni družini odvzeti 7 otrok, sedaj je dovolj materiala, da se ne opazi koliko je to milijarda krat n. Običajen državljan si zlahka predstavlja koliko je to 200 €, koliko je to milijarda pa zelo težko.

  Bančna luknja pa je verjetno čez 10 milijard.

  http://www.openeuropeblog.blogspot.co.uk/2013/12/slovenia-dodges-bailout-as-it-swallows.html

 5. Naš odziv je mogoč tudi v nasprotno, pozitivno smer.

  Nova razkritja o nepoštenosti, je lahko le spodbuda, da se bo nepoštenost odpravila tudi drugod: v izobraževanju, pravosodju, javni upravi…

 6. Poglejte, kaj je pomembnejše: Oblika ali zdrav temelj?

  Prav gotovo zdrav temelj , ne pa oblika.

  Zdrav temelj pa je občutek za pravičnost in poštenost.

  Ni dovolj, da rečemo: Privatizacija bo odpravila vse slabosti, med drugim tudi korupcijo.

  S privatizacijo lahko nadomesti korupcijo previsoka cena storitev, s katero si izvajalec neupravičeno prilašča visok dobiček v škodo uporabnika.

  To pa lahko prepreči zdrav temelj v človeku, to je predanost pozitivnim vrednotam: človekoljubju, pravičnosti, poštenju…

 7. Prav zaradi tega je pomembno, da se o družbenih vprašanjih razpravlja vsebinsko in poglobljeno, ne le površinsko, kar je le oblika zavajanja in izmikanja.

Comments are closed.