Pismo bralca: Novica o množični grobnici otrok

36

Mediji na senzacionalen način poročajo o odkritju grobnice okoli 800 otrok v Tuamu, v nekdanji katoliški sirotišnici na Irskem. (MMC RTV SLO/STA/Reuters, 3.3.2017). Glede na poročanje slovenskih medijev ne razumem izjave irske ministrice Katherine Zappone. Zakaj ni bilo pričakovati, da obstaja ta grobnica, če obstajajo statistike iz 30., 40. in 50.-ih let prejšnjega stoletja, ki kažejo na to, da je bila je bila smrtnost med nezakonskimi otroki nekoč kar petkrat višja kot med zakonskimi?  Poleg tega so umrli otroci zapisani v mrliških knjigah.

Prav je, da se zločine odkriva in zločince kaznuje. Nikakor ne zagovarjam napačnega moralističnega pogleda na nezakonske otroke v preteklosti, niti posilstev, niti poročenih moških in duhovnikov, ki so svoje ljubice in otroke poslali v sirotišnice, niti prikrivanja grobov. Ne morem pa se strinjati niti s takim poročanjem, ki v istem prispevku pomeša spolne zlorabe otrok, ki so jih zagrešili duhovniki in žalostna dejstva o sirotišnicah v preteklosti. Več kot očitno je, da je namen članka diskreditacija katoliške Cerkve.

Zastavimo si lahko mnoga vprašanja, ki niso usmerjena le proti katoliški cerkvi. Kaj pa danes? Mar niso tisoči samomori med mladostniki v razvitem svetu posledica napačne družinske politike in napačne šolske vzgoje, ki danes nikakor ni katoliška, temveč temelji na konceptih razvojne psihologije, liberalizma in  laicizma? So posilstev in spolne zlorabe otrok zmožni le katoliški duhovniki? Se ne sprenevedamo, ko trdimo, da je današnja družba veliko bolj etična, kot je bila pred 50-imi, 100 in več leti? Mar niso hinavski zločin tudi v »demokratični celofan« zaviti umori pod šifro evtanazija in abortus? Mar ni ta zločin še hujši, ker smo ga uzakonili in se tretira, kot človekova pravica, etično ravnanje in dobro delo?

Misel mi uhaja tudi na škofjeloški grad, kjer so bile grajske kleti po vojni zasute. Domnevno so v njih trupla umorjenih v uničevalnem komunističnem koncentracijskem taborišču, ki je bilo po vojni vzpostavljeno v gradu. Zakaj slovenski mediji ne naredijo nič, da bi državne inštitucije spodbudile k odredbi raziskav zasutih škofjeloških grajskih kleti?

Če prav razumem je v Tuamu na Irskem v 30-ih letih v sirotišnici umrlo 800 otrok, ki so jih pokopali in jih zapisali v mrliško knjigo. Torej v povprečju manj kot 30 na leto. Da bi si ustvarili celovito sliko bi bilo potrebno vedeti, koliko otrok je bilo v tej sirotišnici in koliko jih je v sirotišnici tudi preživelo. V vasi Pevno pri Škofji Loki pa naj bi bilo po vojni v enem dnevu domnevno ubitih okoli 300 otrok, a se o tem ne piše in ne govori.

So komunisti po vojni za uničevalno koncentracijsko taborišče izbrali škofjeloški grad in bližnjo vas Pevno, da bi svoj zločin pripisali graščakom in škofom?

Bogdan Vidmar, Tolmin

36 KOMENTARJI

 1. He he… tipični obrambni refleks ideološkega zblojenca. Če mu predstavite dejstva, da je njegova ideologija odgovorna za gnusne zločine, bo takoj reagiral na način, da bo s prstom začel kazat še na druge, češ, saj ni samo moja ideologija tako pokvarjena. 🙂

  Dejstvo je, da je irska katoliška cerkev irski narod dejansko duševno pohabljala dolga desetletja in bo verjetno potrebna kakšna generacija ali dve, da se bo stanje normaliziralo. Če smo mi imeli komunizem, so oni imeli katolicizem. Ampak imam občutek, da se Irci vsega tega zla zavedajo in da je verjetno tudi to krivo, da so na referendumu presenetljivo podprli celo pravico do poroke istospolnih, čeprav je na Irskem skoraj 90% prebivalstva krščanske vere od tega 84% katoliške. Očitno je šlo za neko slabo vest.

   • Irci so eden najbolj simpatičnih, pa tudi najbolj uspešnih narodov tega sveta. Očitno je to posledica dolgih obdobij “pohabljanja” s strani Katoliške cerkve. Mimogrede, irski menihi so bili največji pokristjanjevalci Evrope; sicer pred okoli tisoč leti. ( Torej oni pravzaprav so Cerkev in ne moremo reči s strani Cerkve)

    Podprli so večinsko, res, na referendumu istospolne poroke. Splav pa je prav po referendumski volji istih Ircev v tej državi kot edini v Evropi povsem nelegalen.

    • Eh, spet zgodovinsko podhranjeni komentarji. Tale Irska o kateri govoriš, je ravno posledice tega, da so se Irci bili sposobni izvleči iz kremplev katoliške cerkve, ki je na Irskem izgubila ogromno podporo, in to šele nekje v začetku devedesetih let prejšnjega stolegja, ko se je tudi začel preporod, torej približno v istem času, ko smo se mi znebili komunizma. Takrat so tudi zaprli vse te razne ustanove, torej sirotišnice ipd., ki jih je vodila cerkev in v katerih se je izvajalo sistematično mučenje vseh vrst.

     Pred tem je bila Irska izrazito konservativna država pod ogromnim vplivom njihove katoliške cerkve, ki je dejansko povzročala mnogo psiholoških travm. Prepovedana je bila npr. ločitev, kontracepcija, jasno splav, obstajala je izrazita vsesplošna cenzura in vse socialno usmerjene institucije v državi je dejansko vodila cerkev; bolnice, šole in ostale socialne ustanove, v katerih so se dogajala sistematične zlorabe, fizično kaznovanje otrok, spolno nadlegovanje, posilstva ipd. Dejansko je šlo za sistematično mučenje. In vse je seveda bilo prikrito vse do dejansko leta 2005, ko so so začeli z sistematičnimi preiskavami (vzemite v roke ta poročila). V družbi je obstajalo ogromno tabujev, skratka saj pravim podobno kot pri nas v komunizmu in to je seveda povzročalo vsesplošne travme.

     Glede splava na Irskem pa tole. Primer iz leta 1983. Ženska zboli za rakom na dojki. Rak je uspešno kirurško odstranjen in ženska nadaljuje s terapijo z zdravili. Eno leto po operaciji je zanosila. Zdravniki bolnice, ki jo je seveda upravljala cerkev, ji zaradi nosečnosti niso več hoteli dajati zdravil proti raku, ker bi to lahko škodilo zarodku. Rak se je ponovil in začel širiti. Zdravniki jo namerno niso zdravili, odrekali so ji celo protibolečinske tablete, spet, ker naj bi to škodilo zarodku. Žensko so pustili v hudih bolečinah dejansko umirati. Na koncu je prišlo do prezgodnjega poroda. Otrok je takoj po porodu umrl, ženska dva dni zatem. Za življenje gre, a ne?

     Primer iz leta 2012. Pri ženski nastopijo težave pri nosečnosti. Imela je simpotem spontanega splava, vendar zdravniki niso hoteli opraviti potrebnega posega, ker naj bi srce zarodka še bilo. Ženska in zarodek sta zaradi tega umrl. Zarodku itak ni bilo pomoči, žensko bi lahko rešili. Niso je. V imenu ideologije za življenje gre.

     • Ah, v imenu ideologije. Ti si predvsem prepoln ideologij. “Izvili iz kempljev katoliške cerkve”, lepo te prosim, ti in tvoje izrazoslovje. Če bi bral Dickensa, bi vedel, da je anglikanska Anglija poznala identične socialne probleme, vključno s stanjem v sirotišnicah kot katoliška Irska. Le da je bila Irska bolj revna, življenje na Irskem težje, v precejšnji meri tudi po zaslugi imperialnega vpliva Britancev na Irskem. Krompirjeva lakota v 19 stoletju je nazoren učinek te netaktne politike in posledično množično izseljevanje Ircev po svetu.

      Katoliška cerkev na Irskem je sirotišnice, internate, zavetišča za matere ipd. ustanavljala, da bi bila v pomoč ljudem, ne iz zlohotnosti. Če so se v njih dogajale tudi zlorabe in nedostojen odnos do otrok in ljudi, je to vse obsodbe vredno. Gotovo pa se ni dogajalo samo to in gotovo niso bile take temne zgodbe povsod. Posploševanja niso nikoli dobra, posebej posploševanje brez jasne vednosti in empiričnih podatkov o zadevah.

      Če so nekje ob sirotišnici našli skupinsko grobnico 800 otrok, to meni ne pove nič razen tega, da je bil očitno smrtnost precej visoka; kar ni nobena novost. Tudi v Sloveniji je bila pred 100 leti visoka smrtnost otrok. Na srečo je danes mnogo nižja. Tudi po zaslugi sistematičnih cepljenj, ki jim novodobni new-age pametnjakoviči goreče nasprotujejo. Edino, kar me moti, da so otroke pokopavali v skupinske grobove in predvsem, da niso grobovi označeni z imeni in priimki otrok. To pa se spodobi.

      Prav imajo tisti, ki opozarjajo, da je zgodba povojnih morišč na Slovenskem vse kaj mnogo, mnogo hujšega- kvantitativno in kvalitativno …

     • ” Ti si predvsem prepoln ideologij. “

      Vsi smo jih, samo razlika med enimi in drugimi je v tem, da nekateri teh ideologij ne vsiljujemo drugim. 🙂

      ““Izvili iz kempljev katoliške cerkve”, lepo te prosim, ti in tvoje izrazoslovje. “

      To so dejstva. Na Irskem je katoliška cerkev imela enako uničujoče učinke kot komunizem pri nas. In ne boš rekel, da smo se slovenci leta 1991 končno izvili iz krempljev komunistične partije? Jaz ja. 🙂 Katoliška cerkev je na Irskem desetletja sistematično delovala na način kršenja temeljnih človekovih pravic, še posebej pa otrok in žensk.

      “Če bi bral Dickensa, bi vedel, da je anglikanska Anglija poznala identične socialne probleme, vključno s stanjem v sirotišnicah kot katoliška Irska.”

      Dickens je umrl 1870. Gre za dobo pred splošno uveljavitvijo pojma človekovih pravic. 🙂 V primeru Irske so se takšne zadeva dogajala vse do 90 let prejšnjega stoletja in to sistematično, tako v delovanju kot prikrivanju. Skratka, govorimo o obdobju po 2. svetovni vojni. 🙂 Tale konkreten primer je iz 50 let prejšnega stoletja.

      “da bi bila v pomoč ljudem, ne iz zlohotnosti.”

      Seveda. Tudi komunisti so imeli “dobre namene”. 🙂

      “Posploševanja niso nikoli dobra, posebej posploševanje brez jasne vednosti in empiričnih podatkov o zadevah.”

      Seveda si si prebral poročilo komisije za zlorabe otrok, ki je leta 2009 na to temo pripravila poročilo. Če ne, to stori, potem govori o posploševanju.

      “Če so nekje ob sirotišnici našli skupinsko grobnico 800 otrok, to meni ne pove nič razen tega, da je bil očitno smrtnost precej visoka; kar ni nobena novost. Tudi v Sloveniji je bila pred 100 leti visoka smrtnost otrok. “

      To je le en primer, ki pa priakzuje splošno sliko stanja. Tudi ne gre za dogodke pred 100 leti in ne, primeri smrti v teh zavodih so bili izrazito višji od povprečja.

      “Prav imajo tisti, ki opozarjajo, da je zgodba povojnih morišč na Slovenskem vse kaj mnogo, mnogo hujšega- kvantitativno in kvalitativno …”

      Ne vem, kaj je v takšnem ideološkem relativiziranju pravilnega? Potem bi lahko tudi rekli, da imajo prav tisti, ki opozarjajo, da je zgodba holokavsta mnogo, mnogo hujšega kot teh nekaj tisoč povojnih pobojev. Kvalitativno in kvantitativno. 🙂 Torej, očitno ti naši povojni poboji niso problem, a ne? 🙂

     • Jesus je nametal spet en kup laži.

      Itak je jasno, da v sirotišnicah ni moglo biti toliko udobja za otroke kot v rejniških družinah.

      In katoliški Cerkvi pripisuje to, kar je bilo itak za vse značilno v tistih časih.

      Itak pa potem zlorablja kakšne nesrečne primere za napadanje Cerkve.

      V bistvu dejansko ta kemoterapija, ki je še vedno množično v uporabi (jesus temu reče zdravila proti raku), drastično škodujejo, učinek imajo pa le, če je rak v zelo zgodnji fazi, sicer bolj škodijo kot koristijo.

      Današnje raziskave gredo v smeri bioloških zdravil.

      Lažni jesus je sam prepoln ideologije – zato pa tako sovraži Katoliško Cerkev.

     • Lažni jesus, ti svojo idelogijo agresivno vsiljuješ drugim, le uspeva ti ne.

      Pa ne sodi drugih po sebi. Nismo vsi omejeni z ideologijo tako močno, kot si ti.

      Po 2. svetovni vojni je povsod standard padel in smrtnost otrok narastla.

   • “Zločin je samo v tvoji gnusni in pokvarjeni glavi.”

    He, he, Zdravko. Spomni se, kako si se razburjal glede zgodbe koroških dečkov. In kaj se je v tem primeru dogajalo? Šlo je za ustanovo, ki je sprejemala neporočene noseče ženske. To so bili dejansko v takratni “simpatični in uspešni Irski”, o kateri sanja IF, smatrani za izmečke. Tako matere kot seveda njihovi otroci. Ko so te ženske rodile, so jim nune, ki so to institucijo v imenu katoliške cerkve vodile, otroke odvzele in jih povsem ločile od njih, ter jih potem dajale v posvojitev. To zate seveda ni zločin, a ne? 🙂

    Greva dalje. Vemo, da se to polna usta pravice do groba ipd. No, te institucije, v katerih je bil smrtnost velika, so dejansko prakticirale množične pokope v neoznačenih grobovih. Verjetno ti otroci tudi niso bili deležni kakšnega obreda, ampak so jih pač kot smeti zmetali kamorkoli že. Tudi to seveda zate ni zločin, pa si baje kristjan? 🙂 Bile so pa te nune toliko pedantne, da so dejansko te smrti zapisovale, na osnovi česar je to odkritje sploh bilo možno. Podobo se je dogajalo v nemških koncentracijskih taboriščih, kjer so esosovci tudi vse natančno dokumentirali. Torej od teh 800 otrok, ki so bili zabeleženi kot umrli, sta imela samo dva otroka tudi označen grob.

    Vprašnje, ki ostaja odprto pa je, zakaj so ti otroci umirali v tako velikem številu, ki odstopa od statistike umrljivosti v tistem obdobju? Očitno se te nune niso ravno trudile, da bi jih ohranjale pri življenju, ob vseh ostalih zlorabah. Spet, kakšen zločin neki. 🙂

    • In ta “pedantnost” tebi ne pove nič. Seveda ne. Glup si do amena. Pa ne samo neumen, to niti ni obsojanja vredno. Pokvarjen si. Ti se dejansko veseliš teh 800 mrtvih, ker lahko skočiš po katoliški Cerkvi in veri. Ker si dobil priložnost! Preklet si. Ti ne boš nikoli spoznal ničesar.

     • To si ga pa dobro opisal.

      Pri naših komunajzerjih je itak tako. Veseliko se vsega slabega, le, da lahko napadajo Cerkev.

     • ” jesus “, kaj meniš o masovnih moriščih , ki pokrivajo tretjino
      Slovenije , komu boš pripisal umore , ki gredo po številu v deset tisoče , ali je tudi tam odgovorna za zločine katoliška cerkev ?Ali je bilo to delo norih in podivjanih osvoboditeljev , tudi tam so umirali otroci in ljudje , ki so bili krivi zato , ker so živeli !

      Andrej Briški

     • Ti si pokvarjen Zdravko, s svojimi dvojnimi merili. Obračaš se po vetru. Enkrat je nekaj zločin, drugič ne. Pač tako kot tebi paše. 🙂

      To, da se jaz karkoli veselim je pa seveda še en produkt več tvojega bolnega uma. Toliko se tega veselim kot zločinov komunizma, nacizma, rasizma itd. Problem pri tebi in podobnim je pa ravno to, da vidiš zločin le tam, kjer ga je storila ideologija, ki jo zavračaš, kjer ga je storila ideologija, ki jo podpiraš in ji pripadaš, pa si slep. 🙂

     • @tolmun1,

      Neverjetno zblojeni ste? Kaj meni o masovnih zločinih? Ja, kaj pa naj bi menil, razen tega, da so zločin, pa če jih je storila ta, ali ona ideologija. Saj jaz nisem ne komunist, ki je te zločine zagrešil, ne nekdo, ki bi to ideologijo podpiral. Saj moje stališče je bilo vedno jasno. Na območju evrope so obstajale naslednje ideologije, ki so zagrešila na milijone zločinov vseh vrst. Krščanstvo, fevdalni-absolutizem, komunizem ter nazi-fašizem. Zločini enih ne morejo opravičevati zločinov drugih. In za razliko od vas zblojencev sam ne podpiram niti ene od teh naštetih ideologij, ampak podpirama ideologijo liberalizma, ki vsem ljudem priznava enako človekovo dostojanstvo in svobodo. Gre za ideologijo, ki je Evropo obvarovala pred vsemi temi zločinskimi ideologijami, ki jih naštevam zgoraj. Za ideologijo, v imenu katere se nikomur ne omejuje svobode, nikomur ne posega v pravice, nikogar v nič ne sili in z ničemer posiljuje, kot velja za ideologije, ki jih naštevam zgoraj. A bo šlo? Torej, če se ti zdi, da si pameten, ker mi tu omenjaš zločine, ki so zame enako zločin kot so zločini, ki so bili storjeni v imenu krščanske ali katoliške ideologije, potem ti lahko rečem samo to, da si neumen. 🙂

    • Ampak, da ti ne delam krivico. Ti si enako navdušen nad holokavstom, ker lahko udrihaš po nacistih. Enako si vesel pokola po vojni, da lahko udrihaš po komunistih.
     Vsako prelivanje krvi ti je v veselje. Poln si vseh podatkov o tem, brez vsake presoje. Samo da je kri.
     Zločin je že da so matere v sirotišnici puščale otroke, ker to se danes opravi s splavom. In ti sirotišnice jemljejo veselje, ker se ne preliva kri.
     Gnusi se mi pisat naprej in ti razlagat tvoje morbidnosti.

     • Ja, Zdravko. Jaz obsojam nasilje zaradi veselja do obstojanja. 🙂

      Sedaj pa še ti meni povej, zakaj ne obsojaš nasilja katoliške cerkve? 🙂

  • Jesus, bi bilo koristno, če bi o tem odkritju prebral še kakšen drug članek. RTV je na žalost še vedno trobenta bivših komunističnih ideologov, zato so tudi članki običajno vedno napisani pristransko. Dejstva so namreč drugačna, kot jih je predstavila RTV. Ogromno otrok je takrat umrlo zaradi različnih vzrokov (bolezni, lakota, …). Verjetno kdo pa tudi zaradi razlogov, ki jih navaja RTV. Vsekakor pa ni res, kar namigujejo, da bi praktično vsi umrli zaradi tega razloga.
   Glede podpore istospolnih pa tudi ne moreš tako na hitro zaključevati. Vedeti je tudi treba, da so istočasno zavrnili legalizacijo splavov.

   In glede splavov ter zapletov, ki jih spodaj dodajaš kot primere, zakaj je splav potreben, seveda mirno zamolčiš, da legalizacija splavov pomeni, da kot Kristjan mirno zanemarim življenje otroka. To pa je v nasprotju s krščanskim načelom, kjer se spoštuje človekovo življenje od spočetja do smrti. In vsak kritičen primer se potem obravnava ločeno, kjer se upošteva obe strani. Za dejanja, ki jih ti navajaš, ne poznam podrobnosti a običajno gre tako, da na koncu odloča mati, kakšno odločitev izmed običajno dveh slabih bo sprejela.

   • “Jesus, bi bilo koristno, če bi o tem odkritju prebral še kakšen drug članek.”

    Ha ha ha ha… Jaz slovenskim medijem ne zaupam in to na splošno, ker vem, kakšno stanje je, še posebej kar se tiče tujih novic, ko imaš polpismene študente, ki kopi pejstajo iz tujih medijev brez da bi dejansko razumeli, za kaj se gre. Tako da moj vir glede tega so bili britanski in irski mediji. 🙂

    “Ogromno otrok je takrat umrlo zaradi različnih vzrokov (bolezni, lakota, …). ”

    Eh, eh, eh, eh… si bil tam a ne? Zakaj si ne prebereš poročila, ki ga je leta 2009 na to temo spisala na irskem ustanovljena komisija? Kakšni so njeni zaključki? Da so se v ustanovah katoliške cerkve na irskem dogajala sistematična fizična in psihična mučenja, spolno nadlegovanje in posilstva. Sisitematično pomeni to, da so se dogajalo povsod in namenoma ter da se je vse to namenoma in načrtno prikrivalo vse do najvišjih instanc irske katoliške cerkve. Preberi si to poročilo, potem pridi nazaj pametovat, ok? Imaš ga pa tule: http://www.childabusecommission.ie/rpt/ Veselo branje. 🙂

    Tu imaš pa le prvo točko zaključka komisije, če se ti ne da vsega brati:

    Physical and emotional abuse and neglect were features of the institutions. Sexual abuse occurred in many of them, particularly boys’ institutions. Schools were run in a severe, regimented manner that imposed unreasonable and oppressive discipline on children and even on staff.

    Sedaj pa pametuj dalje o tem, kako so na RTV karkoli že. 🙂

    “da legalizacija splavov pomeni, da kot Kristjan mirno zanemarim življenje otroka. “

    Ja, zakaj vam je to problem, če ste sposobni mirno zanemariti življenje žensk? A one pa niso ljudje? 🙂 In povej mi, kako je v teh dveh primerih vaša krščanska ljubezen do življenja reševala življenja? Vsi so pomrli. Vaša krščanska ljubezen do življenja je pač tam stala in gledala, kako ljudje umirajo. 🙂 Tudi tisti, ki bi jih lahko rešili, pa vam “ljubezen do življenja” tega ni dovolila, a ne? 🙂 To sta bila samo dva primera tega, kako lahko ideologija dejansko deluje v nasprotni smeri od tega, za kar naj bi si prizadevala. V tem primeru so rajši pustili umreti še žensko, kot pa da bi opravili splav. To je ta norost zblojenih ideologij! In če tega niste sposobni obsoditi kot nerazumnega zgolj zato, ker gre za sklicevanje na krščansko ideologijo, potem ste totalno zblojeni brez vsakršnega sučutja in občutka za realnost. Saj pravim, ko človek ideologijo postavi pred interes dejanskega življenja, potem se nam slabo piše. In dokaz za to je tudi krščanstvo, ne samo komunizem, ne samo nacizem, ne samo fašizem…

    • kvazi jezusu:če nekritično verjameš vsem ali pa samo predvsem”liberalnim”tujim medijem,si ravno tako nasedel,kot če bi verjel samo ali predvsem Slovenskim novicam in Nedeljcu. VSI mediji POVSOD po svetu so namreč po definiciji marionetna gledališča.Scenaristi,režiserji in igralci ne upravljajo le z lutkami na nitkah ampak predvsem tudi z vsemi gledalci in poslušalci-ali bralci in vsi ti morajo za povrh še poravnati prav vse stroške teh igric.Kar izvoli.

     • Oh! Ste prepričani v vaše besede, gospod Baubau? Kaj pa, če gospod Kvazijezus širi novice? Če ima gospod KvaziJezus to nalogo? Plačano, se razume.

      Ste kdaj razmišljali o tej možnosti?

    • “jesus”,kje si opazil , da zagovarjam zločin , nasprotno preziram in
     obsojam vsakega , ki ga stori , ne glede na ideologijo ali vero , ki ji pripada ! Kakšne ideologije obstajajo ne samo v Evropi , ampak tudi
     drugje po svetu dobro vem in me o tem ni treba poučevati , težko
     najdeš ideoloijo za katero bi lahko rekel , ta je prava in brez napak in prijazna človeku ! Predstavljaš se kot “jezus ” , zakaj potem pljuvaš po
     krščanstvu , ki si ga neprimerno Jezusu , okarakteriziral kot nekaj slabega
     sovražnega človeškemu bitju ! Pri tem pa ne pomisliš , da je bilo in je še vedno krščanstvo zlorabljeno tudi v slabe in nepoštene namene , kar so počeli med drugim tudi “naslovni” kristjani , ki so videli in začutili moč
     Božje volje in besede in to z veliko strastjo in ihto počnejo še danes , tudi
     ti “jesus” ! Živi in pusti živeti človeka v svojem prepričanju , če to počne
     zavestno in pošteno ! Naj bo njiva negovana z vso skrbnostjo in dobrim
     namenom pričakovanja žetve zdravega žita , se rado zgodi , da se je kljub veliki veri in zaupanju v svoje početje , prikrade vmes seme plevela !

     Tega kar si napisal zgoraj , ne jemljem resno in ti ne zamerim , imaš pač
     svoje mišljenje o meni in meni podobnim !

     Andrej Briški

 2. Na RTV so preusmerili pozornost, ker je šlo ravno za obletnico odkritja zločina v Hudi jami.

   • Napisal sem, ti tepec nepismeni, RTV in ne MMC!
    V osrednji informativni oddaji Dnevnik niso o obletnici Hude jami objavili nič, pač pa so se razgovorili o 800 pokopanih otrocih na Irskem, ki so umrli med letoma 1925 do 1961. Umrli.

    http://4d.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/174458290

    od 24:27 naprej

    Niso pa omenili cca 3000 zverinsko pobitih v Hudi jami, in obletnici odkritja tega morišča.

    Tega niso naredil tudi v Odmevih!

    Torej, gre za preusmerjanje pozornosti.

    • Tuji mediji poročajo drugače.

     Otroci so umrli naravne smrti in to je bilo v tistih časih vse normalno. Bili so mrliški listi, le iz verjetno čisto praktičnih razlogov so jih pokopavali v množičnem pokopališču.

     Je jesus nekaj špekulira o pobijanju dojenčkov. Tuji mediji ne poročajo nič o tem, le o tem, da ni podatkov o pokopu in da nekateri svojci želijo svoje sorodnike prekopati.

    • HAHAHAHAHAHAHA… verjamem, da si dovolj neumen, da si domišljaš, da je MMC kaj drugega kot RTV, ampak ok, če si bedak pač si. Ampak sedaj boš pač izpadel še večji, ko ti bom pokazal tole:

     http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-prvi-dnevnik/174458640

     HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA… Kaj boš pa sedaj pogruntal? HAHAHAHAHAHAHAHA

     Pa še vprašanje. A ti res ni jasno, da je bila novica z irske aktualna, torej dogajala se je danes, primer huda jama pa je star osem let in nekaj takega. A misliš, da bojo na rtvo čez osem let tudi poročali ali morali poročati, da je so leta 2017 na irskem odkrili 800 trupel otrok? HAHAHAHAHAHAHA… In če ne bi, ali bi to pomenilo, da nočejo preusmerjati pozornosti s hude jame? 🙂

     Skratka, po tvoji zblojeni logiki RTV ne bi smela poročati o novici, o kateri so poročali vsi mediji po svetu zato, da debil Riki ne bi imel občutka, da skušajo preusmerjati pozornost, pri čemer so hkrati objavili tudi 8 let staro novico, ki so jo po debilu Rikiju hoteli prikriti s preusmerjanem pozornosti na novico iz irske. HAHAHAHAHAHAHAHA…

     Zblojenec. 🙂

     • Tako da sedaj manjka samo še to, da trdiš, da so na RTVSLO, po namigu Kučana, seveda, irskim oblastem naročili, da ta trupla odkrijejo ravno na obletnico otkritja hude jame, da bojo lahko preusmerili pozornost. HAHAHAHAHAHAHAHAHA…

     • MMC je spletna stran, ki jo večina starejših sploh ne gleda, ni isto kot osrednji dnevnik na TV ob 19 uri.
      Novico, ki si jo dva dni iskal si našel v poročilih ob 13 uri, ki jih skoraj nihče ne gleda, v osrednjem dnevniku ob 19 uri pa obletnice komunističnih zločinov v Hudi jami sploh niso omenjali so se pa razgovorili o irskih umrlih otrocih. Tudi v Odmevih, ki so zelo gledani, niso omenjali obletnice komunističnih zločinov v Hudi jami.

      Hvala, da si mi poiskal hinavščino javne hiše.

   • “jesus”,ali so tuji mediji spremljali , oziroma pisali podrobno o pobojih ljudi
    v Sloveniji , grobnici ” neznanih ” žrtev . Irsko odkritje je ena izmed tragičnih zgodb , ki je sicer podprta z “mrliškimi” listi , ki pa ne opravičujejo dogodkov,nasprotno grozljivi so in niso bili napisani iz pietete do umrlih otrok , šlo je zgolj za formalnost , kar ni opravičilo ! Kakor koli že je problem umrlih ircev posledica pišmeuhovskega odnosa do bolnih in shiranih otrok ! Mislim , da je bilo to “odkritje” šokantno tudi za irski narod , tako kot je pri nas grozljivo in šokantno vsako odkritje prikritih množičnih morišč , sledov zmagovalnih podvigov ” komunistične sodrge , ki se tisti čas , ko se je to dogajalo niso imeli česa bati , ker je bil ubijalski ritual v rokah morilcev , ki so narodu odvzeli vse , tudi življenja , o ropanju , ki ga je običajno spremljal tudi zločin nebi govorili ! Angleži v svojem značaju niso nikoli imeli vsajenega kritičnega odnosa do žrtev , ki so jim botrovali , ne samo v Evropi
    ampak tudi drugje v dalnjih dežalah onkraj morja , kjer so se pojavili , so za seboj puščali mrliče ! Tudi v Vetrinju so brez očitka vesti pošiljali ljudi v smrt
    pri tem grozljivem in zločinskem poslu so jim stali tesno ob strani slovenski “osvoboditelji” – barbari , ki jim danes pišejo vzvišene ode in jim postavljajo
    spomenike na mestu zločina ! Vsakdo ima pravico imeti svoje mnenje , koliko
    je to mnenje objektivno , je drug problem , vsakdo si ga lahko ustvari , kako
    ga sprejmejo posamezniki pa je drugo vprašanje ! Tvojih umotvorov ne jemljem resno , ker je njihov cilj ustvarjati v ljudeh dvome v resnico , ki jo
    potrjujejo umorjene žrtve skoraj na vsakem koraku !

    Andrej Briški

 3. Zdravko, IF, Riki, temu ne boste ničesar dopovedali, ker naročeno trola. Amerikanci pravijo v takih primerih Don’t feed the troll!

 4. Spet nasedate temu lažnemu jesusu, ki vas samo trola.

  Jezen in frustriran je, ker ne more nikogar prepričati v svoj prav.

  Tuji mediji poročajo takole:

  Pri tem masovnem grobišču je šlo za otroke, ki so umrli naravne smrti – in dobili mrliški list. Le uradnega pogreba niso imeli – torej manjkajo pogrebni listi – in so bili pokopani kar tam.

  Problem je bil, da dejansko ni bilo znano, da je tam množično otroško pokopališče.

Comments are closed.