Pismo bralca: Alkemija Balkana

18
Foto: Al Jazeera.
Foto: Al Jazeera.

Premlevam vtise, ki sem jih dobil ob 1. delu Al Jazeerine »nadaljevanke« o Sloveniji. Kot naročena je (ali pa je res naročena?) za obliž na rane, blamaže in neuspehe, ki jih doživljamo. Namesto tega, da bi se resno ukvarjali s svetovno sramoto, ki smo jo doživeli po zaslugi Danila Türka, namesto zgledovanja po uspešnih državah višegrajske skupine, namesto avtorskih prispevkov priznanih zahodnih analitikov nam vsiljujejo nikoli izsanjano lažno podobo raja pod Triglavom. Pri odločanju ali naj se javno oglasim zoper prozorna poigravanja in lažno laskanje ali ne, mi je pomagala znanka, ki mi je po elektronski pošti poslala povezavo z Al Jazeero s pripisom »lepo pišejo o Sloveniji – mnogo komplimentov…«. Žal je mnogo stvari, ki me motijo v tej oddaji.

Nezaslišano je, da slovensko govorita samo Tina Maze in Peter Prevc, vsi drugi pa govorijo v tujih jezikih! Pustimo ob strani dejstvo, da se vrhunska športnika verjetno sploh ne zavedata, kako grdo ju zlorabljajo. Onadva sta sodelovala iz domoljubja in zagotovo ne potrebujeta Al Jazeere za utrjevanje njune popularnosti pri ciljnih gledalcih, ki komaj vedo, kaj je to smučanje.

Sprašujem se o namenu oddaje, kjer imajo glavno besedo govorci tujega rodu ali pa Slovenci, ki se (verjetno) sramujejo slovenščine. »Gorje, da daleč ni ta dan« (Gregorčič) ko bo slovenščina le še pogovorni jezik manjšine. Za vse, ki niste izgubljali časa z gledanjem te balkanske pravljice naj jih naštejem: Milan Kučan, Zoran Jankovič, Robert Botteri, Izet Rastoder,Svetozar Razpopović, Peter Bossman in Samo Login (zadnja dva govorita angleško).

Tudi pravljica o brezplačnem in vsem dostopnem izobraževanju ter zdravstvu je lahko pravi magnet za vse, ki jih doseže Al Jazeera in so namenjeni v Evropi iskati boljše življenje.

Sem paranoik, če v tej oddaji vidim med drugim tudi prikrito ustvarjanje pogojev za ustavne spremembe, po katerih bi Slovenija s kopico novih manjšin postala tretja Jugoslavija? Upam, da se motim.

Andrej Tomelj

18 KOMENTARJI

 1. Hah, Slovenija je že danes do neke mere tretja Jugoslavija. Poslušajte recimo nogometaše in njihove trenerje. Tudi mnogi povsem slovenskih korenin govorijo slovenščino z izgovorjavo, z naglasom značilnim za prišleke z juga. Tudi ko se na tribunah navija: “Slovenija, Slovenija” sta ponavadi samoglasnika o in e in tudi l izgovorjeni čisto neslovensko , oz. po južnjaško.

  Tko ne skaće, nije Slovenac!

 2. Seveda gastarbeiterski priseljenci ( ekonomski migranti)v Slovenijo ne smejo dobiti ustavnega statusa avtohtone manjšine. Torej tudi zagotovljenih mest v parlamentu ne. Imeti svoja društva, gojiti lastno kulturo in vero, jim seveda ne gre braniti; nasprotno.

  Slovenija ima sploh čudaško urejen položaj dveh avtohtonih manjšin, italijanske in madžarske. Dvojne volilne pravice pač ne more razumeti noben v demokraciji vzgojen normalen človek v svetu. To so izumili komunisti, torej tisti, ki so jim volitve pomenile golo formalnost.

  Pa da kdo ne bo narobe razumel, da nisem naklonjen ohranjanju in prosperiteti obeh avtohtonih manjšin. Verjetno bi bilo pravično, zgodovinsko gledano sploh, če bi tema dvema priključili tudi nemško govoreče. Njih je bilo od manjšinjskih etnij do druge vojne v Sloveniji z naskokom največ. Kočevarji so bili recimo tu avtohotoni kar 600 let. Vsi avtohotni so del skupnega slovenskega spomina in identitete.

 3. Al Jazera je menda privatna televizija. Nikomur je ni treba gledati tako kot tudi Radio Ognjišče gledamo povsem prostovoljno.

  Verjetno je avtor čutil potrebo, da razloži dokumentarec Al Jazire, da bi ga bralci ideološko praivlno razumeli. Kot v nekih drugih časih.

  In ja, tudi meni se zdi škandalozno govorjenje v tujih jezikih, pa naj bo to angleščina ali slovenska različica srbohrvaščine. Ampak to ni problem avtorjev dokumentarca.

 4. Ni mi problem, če priseljenci govorijo slovensko s svojim naglasom. Iritira me, če Slovenci začnejo govoriti svoj materni jezik z njihovim naglasom in njihovimi izrazi. Sin mi je že parkrat besedo Ljubljana izgovoril na isti način kot Janković. Ne vem, a je to nezavedno pobral, ali namerno to reče, da me provocira. Razen tega danes na veliko govorijo, tudi po medijih: “Vsaka čast!” ( to ni slovensko, svaka čast), “Kapo dol!” ( klobuk dol! je slovenski vzklik), To je carsko ( povsem nesklovensko, nikoli nismo imeli carjev, vse drugo pač – cesarje, kralje, kneze, grofe itd).

  Ne morem pomagat, mi gre na živce, da v svoji državi takole zanikrno upravljamo z lastno identiteto in jo izgubljamo.

  • Ja, tako je, zlasti mladi se vse bolj identificirajo z včerajšnjimi južnjaki, ki pa danes govorijo izvrstno slovensko. Tretja generacija, ali katera že.
   in potem ko naši mladi poslušajo turbo sevdalinke in se zabavajo.
   Vse to kaže, da smo jih mi ta stari nekje hudo izdali, da so se obrnili drugam. Slovenski kalimero karakter.

 5. Avtor je absolutno paranoik. Tisti begunec je o Sloveniji povedal vse: Hitler, Stalin, go to hell.
  Ste pozabili?!
  Torej nobenega magneta ne bo. Tako močnih magnetov nimajo. Tako da, g. Andrej, ne se bat. V Sloveniji bomo crknili sami.

 6. Da bi se vrhunska športnika ne zavedala,zakaj in čemu se pustita tako “zlorabljati”? No,ne me hecat…

 7. Goran Milić je sicer kar se poante članka tiče res sumljiv tič. Dal se je zadnja leta pred razpadom federacije na razpolago, za glavnega urednika zadnjemu jugoslovanskemu premieru Anteju Markoviću, ko je ta ustanovil vse ali projugoslovansko TV.

 8. Človeku da misliti tudi župan,ki so ga “primorci”izglasovali” na lokalnih volitvah,
  pravzaprav je to njihov problem,saj tako ali tako tistih pravih primorcev ni,zbežali so
  v Italijo in od tam gledajo in se čudijo!Župan se počuti kot doma,za to je poskrbel
  tov.Popović,župan Kopra,nasadil je palme,kdo so pa živahne živalice,ki skačejo po palmah tudi ni težko uganiti!Glede tujih jezikov v naši prelestni deželici,je pa tako
  zakaj ne bi poleg “mednarodno uveljavljene”srbohrvaščine ne govorili in se učili tudi
  angleščine!Čisto slovenščino tako ali tako govorimo samo še starejši/starci po Pavlu/,
  ki smo imeli opraviti z vso mednarodno druščino okupatorjev,mednje štejem tudi
  krvoločne partizane iz južnih krajev,ki so se lepo uskladili z izdajalci slovenskega
  naroda,ki mora iz stoletja v stoletje nastavljati lica tujcem,da jih lahko klofutajo!
  Seveda so med njimi tudi slovenci,državljani komunistične republike Slovenije!
  Mednarodna združba uničevalcev slovenije in njenih prebivalcev,tistih,ki jih nenehno
  klofuta vsak,kdor ima čas in odmrznjeno partijsko izkaznico!Bog naj se nas usmili!

Comments are closed.