Pipistrel in Ustavno sodišče RS sta nam pripravila fantastičen dan

20

Včeraj bi najraje tako kot bivši predsednik vlade zaklical, da je ‘danes fantastičen dan’. Najprej sem (šele) zjutraj iz medijev izvedel, da je v ZDA na tekmovanju NASA zmagalo letalo ajdovskega podjetja Pipistrel in tako že tretjič pokazalo izjemno inovativno in tehnološko sposobnost ekipe zbrane okoli karizmatičnega Iva Boscarola. Zvečer pa me je razveselila novica o odločbi ustavnega sodišča o jasni in soglasni zavrnitvi poimenovanja ulice v Ljubljani po Josipu Brozu Titu.

Dve že na prvi pogled nepovezani novici, ki pa govorita o tem, da se na koncu predora že vidi luč. Obe dejanji – eno vsebinsko izrazito tehnično, drugo pa izrazito humanistično – seveda ne bosta rešili niti gospodarske situacije niti presegli stanja duha v Sloveniji. Imata pa izjemno močan simbolni pomen in sta znanilca, da se v Sloveniji da uspeti brez nečednosti in da pravna država (vsaj) na najvišjem mestu še deluje.

Boscarola za predsednika (vlade)

Ivo Boscarol z vrhunsko ekipo zbrano v podjetju Pipistrel, ki je lani izmed 15 tisoč prijavljenimi podjetji, dobilo evropsko poslovno priznanje European Business Awards za najbolj inovativno podjetje v Evropi nam simbolno govori, da se v slovenskem poslovnem okolju da uspeti z (tudi z) inovativnostjo, poslovno odličnostjo, podjetnostjo in vodenjem. Da se s kulturo sodelovanja da uspeti v globalnem izjemno konkurenčnem okolju.

Ivo Boscarol brez visokoletečih verbalnih puhlic zelo praktično in skoraj otipljivo kaže kaj je uspeh ter tudi kako uspeti. Edina zagata je, da je mož tako ‘izvenserijski’, da jih v Sloveniji nimamo nekaj tisoč. A vseeno, mladi podjetniki, voditelji, ki se želijo navdihovati in učiti imajo za to možnost, ker je Boscarol precej odprt in svojo naravnanost razlaga okoli.

Ivo Boscarol je hvala bogu tudi precej družbeno aktiven. Morda pa bo za vodenje podjetja našel primernega voditelja in ga bo politika toliko zamikala, da se bo aktiviral. Ko že tako iščemo nove obraze v politiki.

Kaj nam je povedalo Ustavno sodišče

Odločbo ustavnega sodišča je vredno prebrati. Meni se zdi zelo jasna in razumljiva. Predvsem pa, veliko govori o vrednotah in temeljnih načelih, kar je v Sloveniji že samo po sebi redkost, največ o temeljni vrednoti, človekovem dostojanstvu, ki izhaja iz 1. člena Ustave RS.

Ustavni sodniki nam skozi besedilo sporočajo*:

– da sta v Republiki Sloveniji človek in njegovo dostojanstvo v središču njenega obstoja in delovanja,

– da je poimenovanje ulice oblastno ravnanje in ima simbolni pomen, ki z avtoriteto oblasti izraža vrednote, ki so v celoti nezdružljive s temeljnimi ustavnimi vrednotami, kot so človekovo dostojanstvo, svoboda, demokracija in vladavina prava,

– da je simbolna razsežnost Titove ceste je neločljivo povezana s simbolnim pomenom imena Tito,

– da ime Josipa Broza Tita vpričo dejstva, da je bil dosmrtni predsednik nekdanje SFRJ, v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim (in ne zgolj osvoboditve ozemlja današnje države Slovenije izpod fašistične okupacije v drugi svetovni vojni, kot to zatrjuje nasprotna udeleženka, temveč simbolizira tudi povojni totalitarni komunistični režim, ki so ga zaznamovale obsežne in grobe kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin, zlasti v desetletju neposredno po drugi svetovni vojni),

– da je s ponovno uvedbo ulice, poimenovane po Josipu Brozu Titu kot simbolu jugoslovanskega komunističnega režima, mogoče objektivno razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu,

– da se je v Republiki Sloveniji, kjer se je razvoj demokracije in svobodne družbe, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, začel s prelomom s prejšnjo ureditvijo,

– da je oblastno poveličevanje komunističnega totalitarnega režima s poimenovanjem ceste po voditelju tega režima protiustavno, ker se ni ohranilo še iz prejšnje ureditve in bi bilo danes le del zgodovine,

– da po osamosvojitvi Slovenije in vzpostavitvi ustavnega reda, ki temelji na ustavnih vrednotah, nasprotnih vrednotam režima pred osamosvojitvijo, takšna nova poimenovanja v današnjem prostoru in času nimajo več svojega mesta, ker so v nasprotju z načelom spoštovanja človekovega dostojanstva, ki ima svoj temelj v 1. členu Ustave in sodi v samo jedro ustavne ureditve Republike Slovenije.

Podžupan, raziskava in tehnologija odločanja v Ljubljanskem mestnem svetu

Podžupan Mestne občine Ljubljana Jani Möderendorfer je včeraj v Odmevih na vprašanje novinarja ali so mestni svetniki (večino v mestnem svetu ima Lista Zorana Jankovića) ravnali premalo premišljeno, preprosto odgovoril, da so opravili raziskavo javnega mnenja in da je skoraj 60 % občanov Ljubljane podprlo poimenovanje ulice po – kot sedaj ugotavlja Ustavno sodišče RS – voditelju totalitarnega komunističnega režima. Četudi je to komaj nekaj več kot polovica ljudi (in še to samo občanov Ljubljane) je bilo svetnikom Liste Zorana Jankovića dovolj jasen signal, da so šli v dejanje, ki razdružuje že tako nepovezan narod. In kot je videti se ljubljanski župan pripravlja na predčasne volitve ali bolj točno ni jasno zanikal, da ga volitve ne mikajo.

V nadaljevanju pogovora pa je podžupan s sklicevanjem le na demokratičnost glasovanja pokazal, da ali ni prebral vsebine odločbe ali pa ne loči med vrednotami kot so človekovo dostojanstvo in tehnologijo odločanja.

Vsekakor je bil včeraj dan ko smo v Sloveniji ob dveh pomembnih novicah govorili o vrednotah in načelih. Res se kaže luč na koncu predora.

*Vir: Odločba Ustavnega sodišča RS U-I-109/10

Foto: Spletna stran podjetja Pipistrel

20 KOMENTARJI

 1. Ja ja kar veselite se. 70% Ljubljančanov je želelo pomienovati Slovensko nazaj v Titotvo, ne pa neko obskurnoulico na robu Ljubljane.
  Kar se Pipistrela tiče, pa dober v poslu ni nujno da je dober v politiki. Dokazov v preteklosti je dovolj.

   • Dvignil je Merkator iz blata, dvignil Ljubljano iz provincialne zaspanosti, torej kaj bi radi povedali. Ko grem te dni po Ljubljani, ne morem verjeti kaj vse se je v zadnjih letih spremenilo. Vsi župani pred njim niso naredili toliko kot on sam. In to je to. Hotel je in naredil je. Z vsemi sredstvi. Ostali niso imeli poguma in vizije.

    • In zapufal je Ljubljano, da bodo dakoplačevalci težko dokapitalizirali Novo ljubljansko banko.

     • Stvari je premaknil. In to je važno. Vedno so se javni projekti plačevali leta prej in leta potem. Naredil je Stožice, uredil Ljubljanico, kongresni trg pa še marsikaj,. Imel je vizijo, imel je moč in podporo in mu je uspelo. Vprašaj se kaj bi bilo če bi vam vse to vzeli?

 2. PRJATLI: danes sem malo prodajal repo na tržnici, saj veste, preživet je treba! In dokler Pahor ne pride spet na oblast, da nam bodo cveteli časi rožic, se cedlila med in mleko in po vejah rumenele pečene piške, je treba stisniti zobe in preživeti! Torej sem malo prodajal in poslušal glas množic! Mimo so prišli trije UGLEDNI gospodje še iz prejšnjega filma! Mislim, da je bil “rdeći kolovrat in prisluhi”!
  Pa slišim tole:
  1. Da ne boste komentatorji ugibali in se mučili in napenjali, z novinarji vred, VAM POVEM, ZORAN JANKOVIĆ BO NASTOPIL NA VOLITVAH!
  2. Ti trije gospodje so stopili skupaj in udarili po mizi! Pa ne za to, ker sem imel predrago repo! Udarili in rekli: “Dost mamo, treba je Slovcencem TRDE ROKE in Jankovič ti zna, samo poglejte si mestno skupščino Ljubljane!”
  3. In so povedali, da se je LEVICA ŽE HOMOGENIZIRALA! Na levici so že vsklajeni: SLS (bo zraven), DESUS, LDS, SNS (bo moral biti zraven), SMS, SD.
  4. Sedaj poteka podrobno, tega Slovenci nikoli ne bomo videli, tehtanje javnega mnenja in samo še kolebanje, bo Jankovič nastopil z DESUS ali SD! Tehtanje, kje bi absolutno pridobili največ procentov!
  Pahor bo umaknjen!
  5. Vodijo se napori izločitve NSI, Peterle, IZDAJALEC je v igri in se mu obeta lepe prihodnost! NA NOBEN NAČIN NE SME NSI V PARLAMENT!
  Izdajalec Peterle ima nalogo obkolitvenega manevra in nož v hrbet, v tem je specialist!
  OSAMITI JANŠO!
  6. Teden dni po volitvah se formalno OZNANI VELIKA KOALICIJA IN ZLITJE že prej homogenizirane levice!
  PLAN: Na volitvah POGOLJUFATI 10% glasov!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
  5% jih SDS vzeti in pridati levi koaliciji! Pripravlja se plan poslušnih in zanesljivih volilnoih odborov!
  7. JASNO vedo, da bo SDS absolutni posamični zmagovalec in se pripravljajo na možno revolucijo, revolt, nacije, ko bo mandatar drug!!!!
  8. Jasno vedo, da Jankovič NI ZA TV in DA JE PRED TV IZGUBA; POPOLN PRIMITIVEN BALKANEC! Dveh povezanih stavkov ne zna povedati! IN PRIPRAVLJAJO SE NOVINARJI; ODDAJE IN JANKOVIČ IMA VPRAŠANJA IN TEME IN SE UČI NA PAMET! Sicer ne bo nastopal!

  Toliko, sem uspel slišati od gospodov, predno so na sosednji stojnici kupili vola!

 3. Petrovc, je to bilo res? Čeprav se sliši kot kongovska znanstvena fantastika, pa nekako sovpada s trditvijo Urbana Vehovarja z lanskega novembra, da ‘kontinuiteta’ (ni uporabil točno tega izraza) aktivno išče mesijo in da ga bodo imeli do novembra 2012 in da bo takrat nastopila v Sloveniji mehka diktatura in bo konec demokracije ter da hočejo na vsak način odstraniti Gorana Klemenčiča, ker da je človek nor in da se ga ne da nadzorovati. Vendar iskreno upam, da gospodje niso zares kupovali repe, pač pa streljali kozle.

  • Gospod Janez Gorenc: pustiva času, da pokaže je res ali ne! Videli boste umazanijo in zvijače, kakršnih doslej še niste videli!
   Po volitvah pa me boste cenili ali ne!

 4. Če ni pisalo v kafetovem zocu, je pa v čajnih lističih! O, ko bi dobil en cent za vsako prerokbo apokaliptikov, ki se ni uresničila, bi bil don Carlos danes bogat mož.

  • Don CARLOS, še kar naprej bi rad živel od tujih žuljev, čeprav bi jih moral precejati iz kavne usedline.

 5. VZVIŠENI: hvaljen bodi na vekov veke, veliki CC in še kak veliki na teh straneh! (Pa CC ni mišljena kaka strupena muha iz zatohlih močvirij, to je Carlos Contreras, velik bog in milostni dobrotnik, učitelj in modrec!)
  CC je namreč na izrazito levičarskem seitu, ki ga je sfinansirala SD (P.T.), bil bog i batina vseh desničarskih in vernih komentatorjev! Dolgo časa, dokler SD ni nehala sponzorirati deratizacijo vernih in desnih!
  Tam leta 2008, pred volitvami, je ubogega, ne preveč pametnega, nenačitanega, skratka, na vasi se jim reče bumbar, Petrovca, vztrajno in preroško “učil” o nedolžnosti device Katarine,ki se lahko kosa samo z Orleansko, o modrosti kralja Boruta, ki presega Samuela Judov in
  poštenosti in skromnosti Gregorja, ki presega ustanovitelja rdečega križa!
  In je obsojal tepca, Petrovca, ki je apokaliptično napovedoval, da bo ta roparske svojat spravila brezposelnost na 200.000, da bo izrpopala državo za 10 miljard, da bodo laži in kraja vsakdan življenja na Kranskem! Oooooooooooooooooooo, tepec, Petrovc, kako je zavajal!
  In vendar ima, javno priznano in prijavljeno, CC kar nekaj malega bogastva, 30 srebrnikov! Državljani, pokradeni, obubožani, ponižanni in razžaljeni, tega nimajo! Torej je le nekaj zaslužil s apokaliptikom in tepcem, Petrovcem!
  CC, sedaj pa zares! Vse tvoje pisanje je plačano!!!!
  In nehaj nam kakati na prihodnost nacije!
  In nehaj biti strup na straneh, kjer ni tvoje mesto!
  Služi si kruh z rokami!
  To kar počneš z glavo, ni vredno počenega groša!
  Z Bogom!

  • Ojej, res je, niti počenega groša še nisem dobil za svoje spletne prispevke. Pravzaprav bi lahko rekli, da jih financiram iz svojega žepa, glede na to, da plačujem dostop do interneta. Simplicitas sancta …

   • Carlos: ne vem, kaj je s tabo ali pa z mano! Nikakor se ne morem na tebe povorng zjeziti! V tem si neverjeten! Ko prečitam tvoj, hudomušen, odgovor, se vedno nasmehnem, dobesedno v duši nasmehnem. Midva sva sicer zelo različna, toda odkrito, večkrat pomislim, da bi te imel za prijatelja!
    Preprosto ubiješ v meni vsako jezo!
    Bog s teboj, Carlos!

 6. PETROVC, malo se motiš glede popularnosti JANKOVIĆA, posebno pri novinarkah ! TE so se ogazmično ponašale in cvilile, ko je dobil županske volitve ! ALi pričakuješ sedaj drugačno ponašanje , pisanje !
  Vrtičkarji so že pozabili na krivice, pravoslavna srenja drži skupaj, čeprav ima od njega malo profita, muslemiče pa bo zopet nategnil, da se jim bo motilo !
  RIBIČIČ ev Ciril, pa pritiska , da bi mladi nevedneži dobili volilno pravico s šestnajstimi leti, ker je le te, najlažje nakrmiti z obljubami !

 7. cactus: morda? Toda Ljubljana ga bo volila! Oba veva za kaj in oba veva, da bova vse življenje plačevala njegovo županovanje v Ljubljani!
  In končno nihče od županov poslednjih 80 let toliko ni zgradil, uredil v Ljubljani kot on! Treba je biti pošten!
  JA; TU PA SE STRINJAVA! Briga mladino do 30 leta volitve! In hudo narobe z šestnajstletnikom bi bilo, če bi se zanimal za politiko!
  Nasprotno, volilni prag bi bilo treba premakniti na 30 leto!!!
  O tem v Rusiji že razpravljajo, argumentirano, pri nas pa še kar hujskaško-re4volucionarno!!
  Ciril Ribičič tako nabira glasove za levico! Naj gre v CERKEV, PO KOLENIH IN NAJ SE KESA ZA SVOJ IZVIRNI GREH, (odstranjeno – Administrator).

  OPOMBA: Dragi Petrovc, rumeni karton za tole. – Administrator

 8. BOSCAROL BI LAHKO VOZIL TUERKA V SARAJEVO in BANJALUKO (CCA 700 km ) Z DVEMA GALONOMA GORIVA , t.j. devetimi litri, za tja in nazaj, pa je raje njegov kabinet plačal švicarjem 89. 000 evrov. ZA TA DENAR BI PREDSEDNIKU , OZ. NJEGOVEMU KABINETU OSTALO LETALO V LASTI !
  Buteljni pa taki !

Comments are closed.