Pionir pomorskega prava

1

Angleški vojskovodja in politik Oliver Cromwell se je rodil 25. aprila 1599 v Huntingdonu, Cambridgeshire. Bil je lord protektor angleške republike, podeželski plemič, ki ima zasluge, da so kralja Karla I. postavili pred sodišče, ga obsodili na smrt in leta 1649 obglavili. Tako je Anglija postala republika in vladavina Stuartov je bila za nekaj časa prekinjena. Vodstvo republike je prevzel lord Cromwell. V notranji politiki ni imel »srečne roke« v zunanji pa je njegova vlada dosegla lepe uspehe. Cromwellu je stežka uspevalo, da je vzdrževal ravnovesje med izvršilno močjo in parlamentom. Bil je puritanec, veren človek. Hkrati pa prepričan, da je on sam božje orodje.

V obdobju njegovega vladanja se je nevarno zaostril boj za prestiž med Anglijo in Nizozemsko, ki je s svojo močno trgovsko mornarico in izvrstno tekstilno industrijo zelo ogrožala gospodarski položaj Anglije. Zato je Cromwell 09. oktobra 1651 izdal zakone o plovbi, tako imenovane navigacijske akte. Ti akti so določali, da smejo tuje izdelke uvažati v Anglijo in njene kolonije samo angleške ladje. S tem so navigacijski akti postali zelo naperjeni proti nizozemski posredniški trgovini in so prinašali omejitev mednarodne plovbe v prid Anglije. To je bilo tudi v nasprotju s stališči znanega nizozemskega pravnika Huga Grotiusa, ki je trdil, da je morje prosto za vsakogar, s čimer se je zavzemal za svobodno trgovanje. To je leta 1652 privedlo do dvoletne vojne, v kateri je zmagala Anglija. S tem je prisilila Nizozemsko, da je sprejela angleško pomorsko pravo. Anglija je tako kaj kmalu postala prva pomorska velesila na svetu. Cromwell je umrl 03. 09. 1658, z njim pa tudi puritanska republika. Ali bo po 350 letih Cromwell »mešal štrene« tudi pri našem sporu s Hrvaško v Piranskem zalivu? Bomo videli!

Foto: Wikipedia

1 komentar

  1. V Piranskem zalivi bo težko poravnat kar so komunisti izkrivili. Kdo je italijanom dal točko T5 in nas odrezal od odprtega morja? Kardelj najbrž… klika vsekakor.

Comments are closed.