Pijan in z granitno kocko v rokah

3

Branko Cestnik na spletni strani radia Ognjišče:

Zgodil se je! Mali sodni dan. Prvič v zgodovini Slovenije so mladi državljani napadli lastni parlament, razbili šipe in iznakazili njegovo imenitno pročelje. Od sindikalne staroste označeni za uporne in spodbujeni, naj uporni ostanejo, so se kakor angel pokončevalec dvignili nad lastno mater demokracijo. V sveti jezi so izrekali sodbo o politiki, o družbi, o gospodarstvu. Prepričani, da imajo prav.

Tako naj bi bilo. Taka je poezija in romantika študentskih protestov. Tako so si želeli mladi ideologi iz študentske organizacije ter zasanjani sindikalisti. Toda v sredo je resnica bila drugačna. Noben angel pokončevalec, noben sveti bojevnik, noben navdihnjeni upornik! Pač pa je pred parlamentom stal le navaden, zelo zemeljski mladenič, pijan in z granitno kocko v rokah. Ni vedel, kaj govori. Ni vedel, zakaj se bori. Protisloven in zmeden. Bolj prazne kot polne glave. Kot v kakšnem freudističnem triku veselo vzburjen pred temnim policijskim kordonom, ki predstavlja očeta in nad-jaz. Skratka, klasični pretepač iz vaških veselic in stadionskih tribun. Agresivna ničla.

Preberite članek v celoti.

3 KOMENTARJI

 1. Odličen prispevek. Priporočam branje v celoti! Dobra analiza poti in stanja, žal brez rešitve na vidiku…

 2. Moti me samo to, da Cestnik govori o krivdi liberalizma.

  LDS ni bila liberalna v klasičnem smislu (svoboda ZA odgovornost, svobodni trg, pravna država, dopuščanje različnih šol, ki pa morajo imeti kvalitetno jedro, lahko pa pripadajo različnim lastnikom, različnim miselnim tokovom in religijam), je bila pa liberalna v socialističnemu smislu ( premisivni socializem: iskanje užitka, življenje na tuj račun, polno svetovbolja in utopij).

 3. Ah, kakšni malikovalci. In to celo tak gospod kot je Branko Cestnik.
  Kaj je torej tako narobe če so razbili nekaj šip in tistih nagcev na pročelju parlamenta?
  Gospod Cestnik, morali bi vedeti da nagci sploh ne sodijo na parlament.

  Toda ne, zlo idolatrije je globoko. Tudi v sami Cerkvi.

Comments are closed.