Peticija za slovenski jezik

8
Akademik dr. Milček Komelj, predsednik Kulturnega društva Severina Šalija (Foto: Leon Vidic)

Vladi RS, Državnemu zboru RS, Ustavnemu sodišču RS, slovenski javnosti

Spodaj podpisani redni, izredni in dopisni članice in člani V. razreda za umetnosti ter II. razreda za filološke in literarne vede Slovenske akademije znanosti in umetnosti izražamo osuplost spričo zanemarjanja skrbi za ohranitev in razvoj slovenščine v Republiki Sloveniji.

Prav nevarnost, ki je grozila jeziku, je bila temeljna motivacija za eno izmed največjih dejanj v zgodovini slovenskega naroda – razglasitev samostojnosti Republike Slovenije. Zato je toliko bolj osupljivo in nesprejemljivo nespoštovanje ustavne in zakonske vloge slovenščine v javnem, izobraževalnem in znanstvenem življenju. V tem smislu odločno podpiramo izjave Komisije za slovenski jezik v javnosti pri SAZU.

Naj opozorimo le na nekaj najbolj kričečih primerov.

Kako je mogoče, da je jezikovna krajina na Slovenskem onesnažena z nepreglednim številom angleških napisov?

Kako je mogoče, da Ministrstvo za kulturo RS ter Inšpektorat za kulturo in medije tolerirata dejstvo, da operacijska sistema multinacionalke Apple, ki sta se uveljavila tudi na slovenskem trgu, ne podpirata slovenščine? Kako je mogoče, da se ob protestih kulturnih in znanstvenih ustanov državni uradniki cinično sprenevedajo, da zakon ne ščiti slovenščine pri osebnih računalnikih in »pametnih telefonih«, češ da ne gre za javne, ampak za zasebne naprave? Kako je mogoče, da pri urejanju tega problema Slovenija ne sledi zgledu Slovaške in sosednje Hrvaške, ki sta to zlahka uredili? Kako je mogoče, da Vlada RS ne zahteva od korporacije Apple spoštovanja slovenske zakonodaje na ozemlju suverene Republike Slovenije?

Kako je mogoče, da uprave slovenskih univerz s podporo velikega dela naravoslovcev in dela družboslovcev vztrajno in zavratno poskušajo uveljaviti angleščino kot učni jezik? Seveda ni s tem nič narobe, če gre za tuje študent(k)e, je pa nesprejemljivo, če gre za slovenske študent(k)e.

Kako je mogoče, da je v Sloveniji v zadnjih desetletjih dramatično upadlo znanje vseh drugih jezikov, ki smo jih nekoč odlično obvladali, in celo jezikov sosednjih dežel? Angleščina je današnja svetovna lingua franca, kar pa ne bi smel biti razlog za zanemarjanje drugih jezikov, revna računalniška angleščina pa prav gotovo ne bi smela izrivati slovenščine.

Kako je mogoče, da kriteriji za znanstveno raziskovanje izrazito protežirajo angleščino in diskriminirajo slovenščino? Ne more biti nobenega dvoma, da je funkcioniranje v angleščini conditio sine qua non za sodobno znanost, ne le pri nas, temveč povsod po svetu. Ne oporekamo torej potrebi, da se visoko ovrednotijo raziskave in objave člankov slovenskih raziskovalk in raziskovalcev v mednarodno relevantnih znanstvenih revijah. Ogorčeno pa nasprotujemo razvrednotenju člankov tistih znanstvenic in znanstvenikov, ki zaradi narave svojega raziskovalnega in pedagoškega dela svoje analize pišejo in objavljajo v slovenščini.

Kako je mogoče, da predlog novega Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti prinaša šokantno poslabšanje položaja slovenščine? Peta alineja 43. člena namreč dopušča, da »ne glede na zakon, ki ureja javno rabo slovenščine, se lahko deli razpisnih postopkov ali prijav na razpis, pri ocenjevanju katerih sodelujejo tuji strokovnjaki, izvajajo v tujem jeziku«. Državni aparat Republike Slovenije na ta način angleščini ne samo de facto, temveč tudi de iure priznava popoln primat, slovenščino pa poriva v jezikovni rezervat.

Kako je mogoče, da Republika Slovenija tako mačehovsko ravna s slovenščino?

Od Vlade RS in od vseh državnih organov, ki so zadolženi za razvoj in zaščito slovenskega jezika, zahtevamo takojšnje ukrepanje.

Pozivamo javnost, da se aktivno angažira pri skrbi za ohranitev in razvoj slovenščine na vseh področjih življenja.

Boris A. Novak                                  Milček Komelj                                   Marko Snoj

 

Emerik Bernard

Milan Dekleva

Kajetan Gantar

Niko Grafenauer

Marc L. Greenberg

Drago Jančar

Andrej Jemec

Marko Jesenšek

Janko Kos

Jože Krašovec

Stanko Kristl

Ludvik Karničar

Ljubov V. Kurkina

Lojze Lebič

Janez Matičič

Milan Mihelič

Jožef Muhovič

Marko Marijan Mušič

Boris Pahor

Boris Paternu

Uroš Rojko

Zorko Simčič

Marija Stanonik

Bożena Tokarz

Drago Tršar

Ljubljana, 28. maja 2019

8 KOMENTARJI

 1. Spoštljiv in hvaležen poklon, da ste končno rekli NE kulturnemu suženjstvu!

  Pozabili ste le, da ni le angleščina tista, ki izničuje naš slovenski jezik, ampak je to tudi srbohrvaščina.

  Na šolah ga izničuje angleščina, v TV medijih in med ljudmi pa srbohrvaščina.

 2. Tudi vsakoletno revijsko tekmovanje slovenskih zborov je do slovenske pesmi izničevalno, saj mnogi pojejo pesmi v tujem jeziku.

  Ali pa glasbeni nastopi i glasbenih šol in pihalnih orkestrov ( godb) večkrat nimajo niti ene slovenske pesmi ali slovenske skladbe.

  Vse skupaj je eno samo potujčevanje slovenske kulture. Pa imamo najlepšo deželo, katere odsev je lepa slovenska kultura.( jezikovna, pevska, glasbena…).

 3. Včasih smo se bali, da nas bodo potujčili drugi, danes se potujčujemo sami.

  S tem pa izgubljamo svoje osebno kulturno dostojanstvo.

 4. Naj se peticija razširi na vse državljane RS, da ne bo oblast spet pleteničila, da gre za kaprice nekaterih kulturnikov. Z veseljem jo bomo podpisali.

 5. Če je samo Apple problem, potem je to vihar v kozarcu vode. Še posbej “študent(k)e”: kaj pa je to za en jezik?! Pa tudi “znastveniki ni znanstvenice” je povsem nepotrebno razkazovanje. Dajte še peticijo proti politični korektnosti, ki nam že hudo pohablja jezik in kulturo nasploh.

 6. Seveda podpiram pobudo, ampak področje je preveč kompleksno, da bi bilo razreševanje problema lahka naloga. Področje jezika nerazdružljivo posega na področje ljubezni do domovine, skratka, če tako rečem, nerazdružljivo se povezujejo znanost, umetnost iin politika (zgodovina). Ob takšnem (ne)ponosu na Slovenijo velikega dela prebivalcev Slovenije, ki smo mu priče v zadnjih desetletjih, je nemogoče delati korake naprej. Nisem noben nacionalist, ampak žal je tako, da Slovenci s koreninami na jugu, prej spodkopujejo demokratično Slovenijo kot prispevaju k njenemu duhovnemu razvoju. Še huje je s komunisti in njihovimi dediči, ki bi državo in domovino prodali za Judeževe srebrnike, če cena ne bi segla višje. Dobro je za ta sladke potegniti ministrstvo zaradi Apple, toda imam slab občutek, da bo edini rezultat tega odprtega pisma, da vidimo, da so nekateri kulturniki še živi, saj večine že dolgo nismo zaznali v javnosti. Resnično bi bil bolj vesel, če bi omenjeni podpisniki podpisali resno petcijo, da državni zbor sprejme resolucijo o totalitarnih sistemih, s katero so se pred leti le seznanili. Odločna, zgodovinska obsodba zločinskega komunizma, skupaj z načelno lustracijo in vsem drugim, kar sledi iz nje (revizija zgodovine, učnih programov, prepoived krvavih simbolov in manifestacij), bi bila edina prava podlaga, s katere lahko “udarimo” po Applu in podobnih brezbrižnih grešnikih. V duhovni zmešnjavi, v kateri živimo, takšna pisma niso nič drugega kot reklama za ostarele kulturnike, ki se na zvit način trgajo pozabi.

 7. To se ne dogaja samo pri Applu, temveč tudi pri mnogih aplikacijah. Npr. tudi spletna Biblija, ki je v celoti dostopna v 60 jezikih, tudi mnogih afriških in tudi v hrvaškem jeziku, ni v celoti dostopna v slovenskem jeziku. Sama biblična besedila sicer so dostopna tudi v slovenščini, ne pa tudi vodilno besedilo aplikacije.

  Ali gre pri nas za nesposobnost, lenobo ali kaj drugega, ne vem. Če zmorejo drugi narodi te stvari urediti, zakaj ne bi tudi mi. Verjetno bo v to treba prepričati globoko državo, sicer od peticije ne bo nič. Od vaških zabavljačev tako ni pričakovati kaj koristnega, razen če bi jim to naročili njihovi gospodarji.

Comments are closed.