Peticija proti razveljavitvi zakona o zdravilstvu

5
Vabimo Vas k podpisu peticije proti razveljavitvi Zakona o zdravilstvu (Uradni list RS, št. 94/07 in sl; ZZdrav).
Vabimo Vas k podpisu peticije proti razveljavitvi Zakona o zdravilstvu (Uradni list RS, št. 94/07 in sl; ZZdrav).

 

Ministrstvo za zdravstvo predlaga, da bi se Zakon o zdravilstvu v celoti ukinil in bi tradicionalne in alternativne oblike diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije izvajali samo zdravniki.

Vabimo Vas k podpisu peticije proti razveljavitvi Zakona o zdravilstvu (Uradni list RS, št. 94/07 in sl; ZZdrav).

Podpisniki te peticije (DOSTOPNA TUKAJ) predlagamo Ministrstvu za zdravje Republike Slovenije (Ministrstvo) spremembo Okvirnih izhodišč za Zakon o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije (Izhodišča), ki med drugim predvidevajo razveljavitev Zakona o zdravilstvu (Uradni list RS, št. 94/07 in sl; ZZdrav), na način da se ohrani obstoječi normativni okvir na podlagi ZZdrav, s spremembami, ki bi omogočale, da dejavnosti v okviru metod in sistemov komplementarne in alternativne medicine (KAM) opravljajo tako zdravstveni delavci kot tudi ustrezno usposobljeni izvajalci, ki niso zdravstveni delavci oziroma zdravniki.

Članice Združenja Naturopatov Slovenije obračamo na javnost z vprašanjem ali bi državljani Republike Slovenije želeli v Sloveniji imeti možnost krepitve zdravja po tradicionalnih, naravnih metodah, ki jih zdravnik NE obravnavna, ki so nediagnostične in neinvazivne?

Kot vemo, predstavlja zdravje popolno harmonijo med umom, duhom in telesom. Usposobljeni terapevt, ki deluje tako da krepi zdravje z naravnimi tehnikami kot so npr. tehnike hidroterapije, floriterapije, iridologije, fitopraktike, tradicionalne kitajske medicine, ajurvede, to so npr. terapije: obkladkov, oblivov, učenja samomasaž in kopeli, svetovanja cvetnih esenc, zelišč, stila življenja, itd, ne deluje kot zdravnik, ne zdravi, ampak krepi zdravje in bi moral svobodno delovati na ozemlju Republike Slovenije. Ta znanja izvirajo iz tradicije evropske medicine, tradicije kitajske medicine, tradicije indijske medicine in so nediagnostične in neinvazivne.

Če ta znanja prepustimo samo v roke zdravnikov, bomo razsežnost tradicionalnih vedenj krepitve zdravja grobo okrnili in osiromašili.

Zato je pomembno, da posameznik lahko izbira ali bo krepil zdravje tudi z neinvazivnimi metodami iz tradicionalnih medicine, ki mu jih svetuje usposobljen terapevt.

Zato je smiselno, da se Zakon o zdravilstvu ne ukine ampak ustrezno preoblikuje.

5 KOMENTARJI

  1. Totalitaristi si pač prizadevajo za totalni monopol. Še regrata in kopriv ne bomo smeli nabirat in jest…če boste bedasto volili in glasovali.

    • Ni tako hudo. Nabirati in jesti ju boš smel. Le hvaliti se, da vsebujejo veliko železa ne boš smel. Ker o slabokrvnosti lahko po novem kompetentno komentira le ustrezno izobražen zdravnik. 😉

  2. Ali je Brajnikova “združenje naturopatov” sploh prebrala izhodišča?? Ta urejajo le tiste metode zdravljenja (homeopatija, osteopatija, kiropraktika), ki so že sedaj pridržane zdravnikom (glej zakon o zdravilstvu)- razlika je le ta, da se tem zdravnikom ne bo več odvzemalo licenc. Diagnostika in zdravljenje v okviru ajurvede, TKM in antropozofije bo pridržana le za zdravnike, saj “zdravilci” že danes ne smejo diagnosticirati in zdraviti, ampak lahko le “izboljšujejo zdravje”. Brajnikova grdo zavaja in manipulira z ljudmi!

    • Hm, zakaj bi naturopati želeli sami sebi pljuvati v skledo? Vsi se strinjamo, da je področje alternativnih pristopov potrebno bolje urediti. In da je pri tem še ogromno dela. A smer, v kateri se vse skupaj razvija, ko po že nekaj let veljavni zakonodaji ne smeš na kamilice zapisati, da pomagajo proti prehladu (ker nisi ustrezno izobražen farmacevt), ni prava.

      Igor Đukanović

  3. Kategorija “usposobljenih terapevtov” je zelo slaba. Sicer je res vse manj starih mamic, ki še kaj vedo o kakšnem čajčku, vendar jih ne bi nikoli zamenjal za neke “usposobljene šarlatane”.

Comments are closed.