Peterle: Ni dilema, ali na levo ali na desno, temveč kako naprej

9

Avtor: A.S. Vir: MMC RTV SLO.

Pred 22 leti je nastala manevrska struktura narodne zaščite, takrat pa so se začele tudi demokratične spremembe v Sloveniji. “Bodimo ponosni na dogodke tistega časa,” je bilo slišati na proslavi.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je v Kočevju priredilo slovesnost z naslovom Ponosni na Slovenijo. Čeprav to ni bila državna proslava, se je je udeležila zdajšnja vlada s premierjem Janezom Janšo, navzoči pa so bili tudi člani prve demokratično izvoljene vlade.

Starosta slovenske politike Ivan Oman je poudaril, da bi se 16. maja 1990 morali spominjati kot datuma nove dobe v zgodovini domovine Slovenije. “Začelo se je delo za osamosvojitev, ki smo jo po dobrem letu dejansko dočakali. Bodimo ponosni na dogodke tistega časa.”

Kdo bi zmagal, če bi vojsko začeli šele 1991?”
Tudi Lojze Peterle, predsednik prve slovenske demokratično izvoljene vlade, je izpostavil, da so se takrat v Sloveniji zgodila odločilna dejstva in zaradi njih so sanje o samostojnosti postale resničnost. 16. maja 1990 je prisegla prva demokratično izvoljena slovenska vlada, ki je vzela nase izvršilni del največjega projekta naroda – osamosvojitve. Zato je prepričan, da je to tudi čas rojstva Slovenske vojske, saj vojska ne more biti mlajša od države. “Kdo bi zmagal, če bi vojsko začeli šele 15. maja 1991? Začetek Slovenske vojske je de facto leta 1990,” je zatrdil.

Se je pa prav v Kočevju, kjer je potekala slovesnost, zgodila pomembna simbolika. Po 2. svetovni vojni se je namreč na tem območju zgodila morija, “pobijanja na zalogo, da ne bi kdo zamajal totalitarističnega režima“, nato pa so se v 90. letih po Peterletovih besedah tukaj začele priprave na začetek manevrske strukture, pozneje je tu potekala tudi spravna slovesnost. “Pokrajina smrti in molka je postala pokrajina slovenskega poguma, upanja.”

Zdajšnji evropski poslanec se je dotaknil trenutnih razmer, ko smo v tako globoki krizi predvsem zato, ker je “prava slovenska pomlad” trajala premalo časa, da bi se zgodile globlje spremembe. “Narobe svet” v državi moramo urediti sami, je prepričan, ob tem pa glavna dilema ni, ali levo ali desno, temveč kako skupaj naprej.

“Bodimo ponosni na dosežke”
Pomembno vlogo, ki jo je takrat odigrala Kočevska, je poudaril tudi župan Kočevja Vladimir Prebilič.Na to smo v Kočevju ponosni. Bodimo ponosnejši na dosežke našega naroda, osamosvojitev pa pri tem bistveno izstopa.” Potrebne so bile namreč najžlahtnejše človekove prvine – pogum, medsebojno sodelovanje in odločenost – “da smo dokončno postavili slovensko narod na svetovni zemljevid nacij“.

“Zahvala vsem, ki so takrat sprejemali odločitve”
Notranji minister Vinko Gorenak je v govoru spomnil, da so slovenski intelektualci in razumniki že leta 1987 spisali teoretično podlago za samostojnost. “Manjkal pa ji je odgovor, kako vse to zavarovati.” In to se je s širokim sodelovanjem zgodilo z ustanovitvijo manevrske strukture, ki ji po Gorenakovem mnenju ni nobene primerjave v svetu. “Z globokim spoštovanjem se zahvalimo vsem tistim, ki so takrat sprejemali odločitve, ki so nas pripeljali do samostojnosti,” je dodal.

Zdajšnji minister za obrambo Aleš Hojs, ki je bil takrat član Teritorialne obrambe, je povedal, da je bil projekt manevrske strukture skrbno pripravljen v največji tajnosti, saj je močno oborožen JLA predstavljal resno grožnjo. “Poleg tega pa se je javno pokazala izjemna enotnost slovenskega naroda. Vsi politični poli so se uprli razorožitvi Teritorialne obrambe.” Zato se je zahvalil vsem veterankam in veteranom osamosvojitvene vojne ter še posebej članom prve demokratično izvoljene vlade.

Posledica zavrnitve ukaza o razorožitvi
Manevrska struktura narodne zaščite je nastala leta 1990 kot posledica zavrnitve ukaza Jugoslovanske ljudske armade po razorožitvi Teritorialne obrambe. S tem je pomembno vplivala na zavarovanje političnih odločitev o samostojnosti Slovenije in razvoj bodočih obrambnih sil.

9 KOMENTARJI

 1. Predsednik Türk je bil z ženo v prvi vrsti zraven nadškofa Stresa na koncertu zborov Zavoda sv. Stanislava, kar pa ni bilo objavljeno nikjer, kajti za naše novinarje je bolj pomeben vsak “minoren ivent” treh “umetnikov” z ukradenim imenom, kot nastop več kot 400 mladih pevcev v Cankarjevem domu.

 2. Ta bebo Peterle je pa zadnji, ki ima pravico gobcati o boju za neodvisnost Slovenije. Znano je, da se je med t. i. desetdnevno vojno večino časa bojazljivo skrival.
  “Kronski dosežek” njegovega premierstva pa je nedvomno podaritev cca. 250 milijonov tedanjih nemških mark vrednih istrskih železnic – te so za časa SFRJ spadale pod SŽ – Hrvaški. O svinjariji je pisal pokojni Roger Gogala v svoji knjigi “Boj za južno mejo”.

  • Od kod imate informacije, da se je Peterle med osamosvojitveno vojno bojazljivo skrival? Nikoli tudi ni bilo slisati, da bi se predvsem levicarski politiki, ki so potem hitro zahlepeli po oblasti v samostojni Sloveniji, v tem casu kaj posebnega izpostavljali.
   Zal njim in podobno mislecim neodvisnost Slovenije in odcep od Jugoslavije ne pomeni prav nicesar.

   • TINKO,

    povprašajte kakšnega starejšega od Vas, da Vam bo povedal, kaj vse je v tistih časih pisal in govoril nekdanji poslanec stranke Zares Franco Juri!
    Prav gotovo se Peterle takrat ni skrival pri mami v Čužni vasi. Ali pa bi po Vaše moral kot predsednik vlade RS z ročno bombo jurišati na tanke JLA?

    Pa lep pozdrav.

    Franci Koncilija

  • TINKO, glede na kapaciteto tvojih možganov si preveč samozavesten.

   Povprašaj ljudi, ki imajo boljši spomin, od kdaj istrske železnice niso bile več vkvključene v Slovenske železnice.

   Najbrž si že star 18 let in odgovoren za svoje izjave, dokler nisi peklican.

 3. Peterle je do konca neumen škodljivec in marioneta Nemčije in Vatikana od kar je v politiki.

  • Ce je skodljivo to, da so takrat kljub velikemu odporu levicarjev izpeljali samostojnost, potem je Peterle res skodljivec. Vatikan pa je takrat kot prvi priznal samostojno Slovenijo, sledila je Nemcija. Jasno, da ju sovrazite, tako kot naso neodvisno dezelo.

 4. KIM IN TINKO , ne izgubljajta časa s VELIKIM PETERLETOM , BODITA ZASKRBLJENA , OBJOKUJTA, SVOJE LEVIČARJE , KI SO NAS PRIPELJALI V BREZNO !

Comments are closed.