Peter Vidmar: Ko homoseksualne poroke krojijo olimpijske igre

80
376

“Posvojitve homoseksualcev so v redu” in tudi “homoseksualne poroke so pravilne”. To sta dve glavni trditvi, ki ju znova in znova slišimo po medijih in s katerima homoseksualni aktivisti in njim naklonjeni mediji prepričujejo druge o svojem prav. Ti dve trditvi sta dodatno zaviti v lepo svetleč papir, po katerem “bomo vsi in celotna družba pridobili”, saj predlogi prinašajo pravico in samo pravico, kajti takšni predlogi “samo dajejo in nikomur nič ne jemljejo”.

Kaj pomeni, če se nekdo udeleži zborovanja za družino, recimo takega, kot je bil pred slovenskim parlamentom letos na začetku poletja preprosto  zato, ker oseba še vedno verjame v ideale, da je  poroka med možem in ženo nekaj posebnega in pomembnega za celotno družbo? Svoboda govora in demokratična družba vse to omogoča in priznava. Vendar, kaj bi se zgodilo v primeru, če je to javna oseba in pomembna oseba?

Stigmatiziranje zagovornika poroke med možem in ženo

Če bi prišlo do napada na homoseksualca v taki ali drugačni obliki bi vsi to seveda takoj slišali in brali po televiziji in časopisih. To bi bila glavna novica celega tedna in ne samo tistega dneva. Pa vendar doživljamo medijski mrk v vseh ostalih primerih. Takšen primer je stigmatizacija zagovornika poroke med možem in ženo, ki jo je bil deležen Peter Vidmar, uspešen ameriški olimpijec in ki je obenem še slovenskega rodu.

Vidmar je orodni telovadec, nosilec treh olimpijskih medalj iz dveh olimpijskih iger. Leta 1984 je na olimpijskih igrah pomagal doseči ekipno zlato medaljo, edino v ameriški zgodovini. Hkrati je zmagal na konju z odlično oceno 10.0. Je najbolje ocenjeni orodni telovadec v vsej zgodovini ZDA. Je tudi motivator, poklicni govornik za najboljše prodajalce, delavce marketinga in direktorje, pisec knjig in člankov, ter nosilec različnih visokih funkcij na področju športa.

Zaradi tega je bil letos maja Peter Vidmar predlagan za vodjo ameriške olimpijske delegacije za olimpijske igre naslednje leto v Londonu. Ker se je takoj po objavi novice nanj usula ploha kritik s strani homoseksualnih aktivistov, je po dobrem tednu dni ponujeno funkcijo zavrnil.

Glavni kritik izbire Vidmarja je bil umetnostni drsalec Johnny Weir, poznan homoseksualec, ki je izbiro komentiral: “Takšna izbira je napačna!”. In tudi: “Nikakor nočem, da bi me predstavljal nekdo, ki je proti homoseksualnim porokam. Ne gre samo za poroko, gre za enake pravice nas kot Američanov. Dejstvo je, da je ta oseba, javno tako močno proti nečem in bi zato lahko vplivala na ameriško olimpijsko delegacijo. To je sramota”.

Nepozornim bralcem bi se lahko zdelo, da je Vidmar naredil res kakšno neumnost ali da je naredil karkoli nesprejemljivega. Vendar daleč od tega, omenjena kritika je popolnoma neumestna. Glavni vzrok kritike je bilo dejstvo, da je Peter Vidmar leta 2008 v Kaliforniji sodeloval v prizadevanjih civilne družbe, da se dopolni ustava z določilom, po katerem je poroka možna med možem in ženo. Kot mormon je sledil prizadevanjem svoje verske skupnosti in se udeležil shoda v podporo spremembe ustave, ter za pokritje organizacije shoda daroval 2.000 $.

Kritike Vidmarja povsem brez osnove

Seveda vse to nikakor ne bi smelo biti razlog, da se nekoga označi kot neprimernega za vodenje olimpijske delegacije. Homoseksualni aktivisti niso imeli niti najmanjšega vzroka, da bi kritizirali kakršnokoli dejanje s strani Vidmarja. Tudi sam je dejal, “da spoštuje pravice vseh atletov, ne glede na njihovo raso, religijo ali seksualno usmerjenost” in tudi, “da je posvetil svoje življenje olimpijskemu gibanju, idealom odličnosti, prijateljstva in spoštovanja in  ne želi, da bi njegova prepričanja vplivala na olimpijsko gibanje v ZDA”.

Temu, da je kritika s strani homoseksualnih aktivistov povsem neupravičena, pritrjuje več pomembnih ljudi. Scott Blackmun, generalni direktor ameriškega olimpijskega komiteja, pravi: “Peter je neutruden športni zagovornik in oseba, ki je mnoge navdahnila z svojim uspehom na področju športa. Prav zato smo ga izbrali za vodjo olimpijske delegacije”. Tudi Steve Penny, predsednik ameriških gimnastičarjev trdi, da prepričanja Vidmarja na temo homoseksualnih porok niso nikoli vplivala na delovanje Vidmarja v okviru gimnastične organizacije, katere predsednik upravnega odbora je Vidmar že od leta 2008. Dodatno Penny trdi: “Peter je idealen predsednik ameriških gimnastičarjev in bi bil idealen vodja olimpijske delegacije ameriških olimpijcev. Žalostno je, da je tematika homoseksualnih porok zakrila izbiro Petra kot vodja ekipe, saj je Peter najbolj vključujoča oseba, kar sem jih dosedaj srečal.”

Klofuta za olimpijsko gibanje

Zato se upravičeno pojavlja vprašanje, kako da se je to zgodilo? Lahko se samo strinjamo z besedami Maggie Gallagher, predsednice organizacije “National Organization for Marriage”, ki trdi, da je na delu mreža homoseksualnih aktivistov, ki je usmerjena v to, da stigmatizira, marginalizira in izvaja represijo nad takšnimi pogledi na družino kot jih ima Vidmar. Po njenem Vidmar druge možnosti, kot da funkcijo zavrne, ni imel, saj je eden največjih motivacijskih govornikov za podjetja in je homoseksualno gibanje ugotovilo, da z nasprotovanji lahko močno prizadane celotno njegovo kariero in preživetje.

To kar se je zgodilo s Petrom Vidmarjem je brez dvoma klofuta olimpijskemu gibanju in tudi olimpijskim igram, ki bodo naslednje leto v Londonu. Vseeno, olimpijsko gibanje, ki se trudi za pozitivne vrednote, športnega duha, sožitje in mir med ljudmi, bo tudi brez Vidmarja živelo in se razvijalo. Zmagoslavje homoseksualnih aktivistov pa bo kilavo, kislo in grenko. Še vedno bo večina Američanov in ameriških zveznih držav verjela v ideal poroke med možem in ženo, na samih olimpijskih igrah v Londonu pa se bodo pomerili udeleženci, ki bodo v veliki večini predstavljali svoje družine in svoje države, kjer je poroka med možem in ženo nekaj povsem normalnega, pozitivnega in zaželjenega.

“Za našo družbo je dobro, da imamo tradicionalno definicijo poroke”

Primer Peter Vidmar kaže, kako zavzemanje za strpnost in “pravičnost” dela nove krivice in kako jemlje čast in uspeh tistim, ki so najbolj zaslužni, da bi pobirali sadove svojega dela. Tudi nam Slovencem jemlje to, kar bi nam po koreninah pripadalo po znanju, spretnostih in uspehih.

Peter Vidmar se namreč s 3 olimpijskimi medaljami (2 zlati, 1 srebrno) lahko enakovredno kosa z našimi najboljšimi olimpijci: Leonom Štukeljem, ki je dosegel 6 olimpijskih medalj (3 zlate, 1 srebrna, 2 bronasti), Mirom Cerarjem, ki je dosegel 3 olimpijske medalje (2 zlati, 1 bronasta) in Iztokom Čopom, ki je dosegel 3 olimpijske medalje (1 zlata, 1 srebrna, 1 bronasta).

Slavoj Žižek je v zadnji kolumni v Guardianu, ko je govoril tudi na temo homoseksualcev, pozabil omeniti primere krivic, ki so jih deležni zagovorniki poroke med možem in ženo in tudi primer Petra Vidmarja. Zato seveda ni zapisal Vidmarjevih besed, “da je za našo družbo dobro, da imamo tradicionalno definicijo poroke”. Preprosto izrečene besede, ki zadenejo v bistvo. Če je družinsko življenje cenjeno, in zato obstaja kultura porok in uspešnega družinskega življenja, tedaj vsi pridobivajo: zakonci, njihovi otroci in celotna družba v kateri živijo. Zato je prava dilema na vprašanje, kako bomo vsi in celotna družba samo pridobili in nič izgubili, samo ta, kako ustvariti takšno okolje in klimo.

Foto: petervidmar.com

80 KOMENTARJI

 1. bah: takole: Fakulteto Za Strojnistvo, Fakulteto Za Elektrotehniko, Magisteij.
  Ob tem pa Univerzo filozofije ob Sardare in v Tibetu!
  In se mnogo tega!

  hah; jaz pira ne pijem! Poleg tega sem pod gorovjem Himalaje in je odlicno, tam okoli 28 stopinj!
  Naj te ne skrbi, skrbi za svojo kulturo in procesiranje!

  VAMA (bah in hah in ostala banda) in vami podobnim!

  Ni upanja za Slovenijo pod takimi bedaki in spolno netradicionalno zarukanimi! Nas resi le popolna beda! Ko ne bo denarja ne za penzije, ne za socialne transfere lenuhov, ki tu serjejo po spletu, namesto, da bi kaj delali, ne za burzuazno birokracijo!
  Ko bo beda popolna in bo miza prazna!

  Ste se zamislili!
  Merklova nas je sita, ni je bilo v Slovenijo, pa je bilo napovedano! Kdo pa se bo se druzil s takimi idioti!

  Bilo bi bije kaj misliti, kaj delati in sele po tem odpirati kljun, bah in hah in se kak Rado itd!

 2. @Korošeč

  “Homofobija je terminus za negativni odnos in občutke do homoseksualcev. Nič ni govora o sovraštvu, ki se tako rado povezuje s tem izrazom. ”

  Tudi vam se je primeril “petrovc”, ker že Wikipedia v prvem ostavku navaja: iracionalen strah, nasilje, predsodke, diskriminacijo. zaničevanje, nestrpnost, dehumanizacijo, podobnost z rasizmom, …

  A je to nekaj, kaj želite povezovati s krščanstvom? Res?

  “Prej bi rekel, da do njih čutim usmiljenje in upanje, da se zavejo svoje drugačnosti in jo ne vsiljujejo drugim. ”

  Usmiljenje si kar nekam zataknite, ker taka vzvišenost je odbijajoča, naduta in arogantna. Nihče si ne želi vašega paternalističnega usmiljenja!

  Brez skrbi, večina LGBT populacije se “drugačnosti” še kako zaveda – jim razni homofobi to dajo dokaj nazorno predočiti.

  Vsiljevanje pa boste mogli malo bolj pojasniti, ker je to trditev, ki je popolnoma abotna. Vam skačejo v spalnico?

  “Torej najbrž tudi ta nima pravice, da njemu odrekati sposobnost vodenja olimpijske reprezentance.”

  Res? Bi enako zapisali, če bi slučajno omenjeni gospod aktivno sodeloval pri kampanji proti porokam med pripadniki različnih ras? Bi tedaj črncem rekli, da je to pač njegova pravica, oni pa naj zanj pridno drsajo?

 3. PRJATLI:
  nic ni mogoce narediti! Nic in niti se tako iskrene namere postenih te nacije ne morejo resiti.
  NI VEC UPANJA!
  Kajti ta nacija je:
  -lena in presita zastonjkarskega kruha in vampirskih iger in/ali afer;
  -nezrela politicno, filozofsko in umsko;
  -prestreljena s bandit informacijskimi novinarskimi hisami, ki jo neumno samo se dodatno
  poneumljajo;
  -vsebnost izprijenih vseh vrs je presegla normalni nivo in dosega 30%;
  -izkoreninjena tako prostorsko, kot zgodovinsko! Obozava Tita in se ima za neko umetno nacijo
  Panslovanov. Zgodovina se ji zacne z ustanovitvijo OF;
  -sol naroda, tehnicna intiligenca se je izselila! Ostajajo idioti zgojeni na Filo Faksu in raznih FDV;
  -njena razklanost na dogodkih 70 let nazaj je hujsa kot je bila ob izvoru! Ta razklanost je
  neproduktivna in unicujoca. V tem smo unikum v svetu!!!
  -svoje najvecje sinove in hcere pljuva in valja v katranu, da malikuje bandite pankrtskega izvora;
  -pozabila je na vero svojih dedov. Odtujila se je od Boga in vere! Pravzaprav je razvila
  svojevrstno malikovanje, ki je brez primere v sveu, se najblizje opisu v Bibliji, Sodome in
  Gomore;
  -tej naciji je bog Kapital in ne Bog! In to malikovanje kapitala je popolno! Kar je v nasprotju s
  Jezusovimi in Marksovimi ucenji;
  -pljuva po edinih prijateljih, zverinsko jih je pobijala, Germanih;
  -pridiga ji cela vrsta laznih prerokov tipa Zizek, Spomenka, Kavcic, ……..
  -sodstvo in tozilstvo sta v rokah najvecjih kriminalcev;
  -v drzavnih in obcinskih birokracijah se je zaredil poseben razred lenuhov in lopovov;
  -v zdravstvu nas zdravijo dusevno bolni;
  -v solstvu nas ucijo idioti in lenuhi;
  -vse financne niti imajo v rokah Panslovani-Srbi;
  -17 let nam vladajo taki, ki ji za jajca drzi KOS ali dokumenti UDBE!
  -TV, Radio, casopisje, vlado, obvladujejo netradicionalisti, seksualni in drugacne anarhisticne vrste;

  Revolucija ni mogoca! kajti kakih 60% ljudi se kot pijavke zazirajo, brezkrbno zive, v kakih 30% ljudi, ki delajo in za svoje delo niso placani. Ostalih 10% pa je tajkunov, ki so se nazrli pokradenega, druzbenega.
  Ni vec izrazitega delavskega razreda! Razreda, ki bi imel doma se vrt in kravo in lahko preesel revolucijo, kajti to pomeni jesti od ustvarjenega doma, mi pa zivimo iz rok v usta.
  Birokracija pa revolucije ne pozna!

  Ce bi dvignila glas RKC, bi jo histericno popljuvli, zaslepljeni norci, da se vmesava v drzavo!
  Toda RKC ima pravico in JE NJENA MORALNA DOLZNOST,, DA V TEM NAJHUJSEM CASU V ZGODOVINI NACIJE, dvigne glas in dvigne prst! CE TEGA NE STORI JE TO NJEN KONEC!

  Ce se obrnemo po pomoc k Germanom, je vask, ki bi to objavil, preklet, fasist, nacist,…..

  Stevilo Panslovanov, razgrajacev in destruktivcev je doseglo kriticen nivo, postali so neobvladljivi. Vlecejo nas na balk-an. Mi pa hocemo v Evropo!

  Kdorkoli bo posegel po ukrepih brzdanja katerekoli priviligirane skupine bo obsojen na katran, perje, pljuvanje in revolucijo pod SEMOLICEM, ki se bo spet drl:
  “Laci kruha, siti JJ!”

  Ni ga izhoda, samo poplava in pozig!
  Totalna revscina in streznitev!

 4. PRJATLI: kdaj se je izpridila levica?!

  Ko so jo zavzeli in prevzeli pedri in anarhisti tipa Zizek in bah in hah in sploh!

 5. Bah, zakaj si tak do drugih, ki razmišljajo drugače?

  Saj te imam še vedno rad, kljub temu si me pa neprijetno presenetil. Saj ti sploh ni do poroke pa tako osiraš druge.

  Igledaš kot res pravi heterofob. S tem svojim pristopom ne boš prepričal nikogar. Še več nasprotnikov si boš ustvaril.

 6. Ja dragec, spet manipulirate. Je kar tako kot sem sam povzel. Res pa je, da se ob koncu odstavka citira gospo Coretto Scott King, ki je dodala svoje videnje in je povlekla vzporednico med homofobijo in rasizmom in antisemitizmom. Ampak to je spet manipulacija.

  Podobno kot tista, ko so ljudi, ki so pretepli homoseksualnega aktivista, okarakterizirali s homofobom. Tak človek zame ni homofob, ampak huligan in nasilnež. Ampak huligan in nasilnež je tudi tak, ki gre pretepati nekoga, ker navija za drug klub, je druge narodnosti, rase, političnega prepričanja, svetovnega nazora, ali pa samo zato, ker se s svojim otrokom igra z vodno pištolico. Ljudi se ne tepe. Ni razlike, da se ene sme malo manj tepst kot druge. Toleranca do nasilja je 0.

  Usmiljenje pač čutim. Kako ga vi sprejemate, sprejmem.

  Pod manipulacijo spada seveda tudi primerjava posvajanja otrok s strani dveh moških s poroko moškega in ženske različnih ras. Tukaj ni komentarja.

  Še enkrat, sposobnost vodenja olimpijske reprezentance ima seveda z udeležbo na zborovanju za družino približno tako povezavo kot županovanje Berlinu ali zunanje ministrovanje ZRN s homoseksualnostjo.

  Mimogrede, svojčas je ameriški olimpijski komite vodil možak, katerega stališča so bila neprimerno ostrejša kot jih zagovarja gospod Vidmar.

 7. Ljudi se ne tepe? Spet ganljivi komunist. Ni čudno da vam pol naroda nasede. Tisoče ljudi so vam pred nosom zakopali v Hudo jamo, vi pa “ljudi se ne tepe”. A ste vi normalen? Po mojem niste.

  Kdor je pretepel pedra se ga gotovo ne boji. Torej ne more biti homofob!

 8. Spoštovani gospod Zdravko, da mi ne bi kdaj očitali, da ljudi merim z dvojnimi vatli, tudi vam posredujem nasvet, ki sem ga včeraj dal gospodu Petrovcu.

  Predno lopnete po tipkovnici, se za trenutek ali dva vsedite na obe roki. Če se le da, med sedenjem ponovno preberite tekst, na katerega se bo vaš komentar skliceval. Preverjeno, koristi.

  Kar se mene tiče, sva midva obe polemiki končala. Lep dan še naprej.

 9. Aja, vi bi na huligane? Potem najprej opredelite kam boste dali komuniste. Kajti zagotovo jim nikoli niste rekli huligani ali kaj hujšega.

 10. Kaj še nihče ne ve, da našo družbo hočejo splanirati Planerji družbe, ki ne rastejo samo na FDV in FF in FOV. Da hočejo naše vrednote prevrednotiti z “novimi” ” vrednotami”, jih dati kolektivu ovc in jih vsiliti vsem redkim osebam, ki še razmišljamo s svojo glavo ali pa pripadajo skupinam, skupnostim, ki imajo drugačne vrednote oz. nasprotne vrednote oz. tradicionalne vrednote.

  Ne poteka samo konvergenca k temu, da bi svobodni trg transformirali v Centralno planirano gospodarstvo s strani Države in njenih vrhovnih birokratov, ki so daljinsko vodeni s strani fašistov, socialistov. Temveč poteka tudi fašistično, komunistično, socialistično planiranje družbe, kjer se posamezniku krade svobodo in se ga tišči v kolektiv duševno zaostalih ovc.

 11. Ameriški psihiatri so že za eno lekcijo pred slowenistanskimi naprednimi silami. Naslednja točka na agendi gejevskega lobija je dekriminalizacija pedofilije:

  Psychiatrists seek to destigmatize adult-child sex
  Conference concludes better to ‘focus on the needs’ of pedophile than worry about protecting children

  http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=336869

 12. Cefizelj, največji strokovnjaki za spolne odnose med otroci in odraslimi so katoliški duhovniki in redovniki. Ti se gotovo tudi najbolj zavzemajo za dekriminalizacijo pedofilije. Prevzvišeni Frantar se že kar poje od veselja …

 13. Tov. Bedo, kolikor je moji malenkosti znano, tega mnenja http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=336869 niso sestavili katoliški duhovniki in redovniki. Sicer pa, vaša gnada že ve. Očitno sta s tov. Frantarjem v poglobljenem odnosu, da tako dobro veste, kaj dotična peršona ta trenutek počne. Bojim se, da bo ob takem trendu postal tov. Frantar čez kakih 10 ali 20 let idol vseh slowenistanskih naprdnjakov. 😛

 14. Kakor koli komunajzerji že poskušajo manipulirati, je dejstvo naslednje.

  V Sloveniji je desnica povišala mejno starost iz 14 na 15 let glede pedofilije. Levica tega ni storila.

 15. Cefizelj, ne bo tako, kot praviš.

  Danes si za komunajzerje lahko homoseksualec, le katoliški duhovnik ne smeš biti.
  Enako bo za pedofilijo – pedofil bo lahko vsak, le katoliški duhovnik ne boš smel biti.

 16. Zaskrbljujoči podatki zadnjih dni , od zdravnikov. : V SLOVENIJI JE ENORMNO POVEČANJE bolezni “AIDSA” , posebno v rizični skupini kot so homosexualci ! Še ena nujnost, da zavržemo sprevrženo zastrupljanje in vpitje o neenakosti , neenakopravnosti tistih, ki so “sklamfali” skupaj tisti družinski zakon !
  SEM MORDA SOVRAŽEN ?

 17. Jaz osebno, bi naš družinski zakon podprl v trenutku, ko bo bobnar BLAŽIČ ali njegov zakonski partner (žal, vlogi v njuni zak. skupnosti ne poznam ), naznanil prihod oz. rojstvo otroka iz tega partnerstva !

 18. Za averzijo, ki jo doživljajo homoseksualci, so si ti gospodje in te dame s prefinjeninimi spolnimi okusi in spolno prakso sami krivi.

  Ne bom trdi in ne zanikalo, da je hoseksualnost bolezen ali pa posledica objestnega prakticiranja življenja, trdim pa, da homoseksualnost ni naravna nagnjenost in da ni v skladu z naravnim redom.

  Ne bi polemiziral s homoseksualci, če se ti ne bi neupravičeno in agresivno predstavljali za cvet človeške družbe.

  Soglašam s CACTUSOM, da bodo homoseksualci glede na svojo spolono usmerjenost enakopravni s heteroseksualci, ko bo prva lezbijka spočela , prvi peder pa rodil otroka.

 19. Bolj primeren izraz kot bolezen je, spolna motnja. Med spolne motnje bi homoseksualnost brez težav uvrstili, saj med spolne motnje spadajo tudi vsi neškodljivi fetišizmi.

  Drugače pa homoseksualci ne bodo dali miru tudi, ko jim bo vse ugodeno. Saj imajo težavo, da morajo ves čas zbujati pozornost s šokiranjem. Zato pa so se te gej parade izrodile v moške porniče v živo.

 20. Kaj češ , ANČKA, midva, ki nadvse ceniva ljubezen osebe nasprotnega sola in z njimi uživava v posteljnih vragolijah, kakor veleva normalni naravni red, bova pač postala drugorazredna državljana.

 21. Trend gre v to smer – sploh pri zahtevah o pozitivni diskriminaciji, pri zahtevah, da morajo šole ukiniti onemogočanje pornografije na gej straneh (na hetero imajo pa še vedno lahko blokado)…

 22. Haha, ma ne mi rečt, Ančka?! Gay pornografija je ok? Saj so nori! To je hudič, k so jih policaji nehali pretepat. Zdaj pa nimajo nobenega dela in prežijo na minorne prometne prekrške in te štrafajo ko kakega huligana.

 23. Kakšen pikolovski gejevski aktivist bo morda rekel drugače. Zablokiran imajo seksualno eksplicitni material. To niso samo izrazito pornografske strani, ampak ti drugače erotične, itd…

  Gejevski aktivisti imajo pa težavo, ker zelo radi na svojih straneh opisujejo v detajle – včasih tudi s slikami – svoje spolne izkušnje. In to celo tam, kjer bi heteroseksualca dol vrgli zaradi objavljanja pornografije.

 24. Homoseksualce in njihove kaprice zelo dobro karikirano prikaže serija “Little Britain” – s svojim “The only gay in the village.”

 25. Geji, gredo celo tako daleč, da srečanja z enakimi oglašajo po straniščih, pisoarjih, z naznačbo ure oz, številk mobitelov ! Da , DA, za tako zelo “kultivirane ” obrobnike (marginalce ) gre !

  DANES SMO V DRUŽINI ŽE IZPOLNILI NUJNO DOLŽNOST S PODPISI , PROTI TEM SPREVRŽENCEM ! DR. Meglička, (SD ) se bo požrla, ker je ves svoj mandat v parlamentu, zapravila za te odklone !

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite