Peter Opeka predlagan za Nobelovo nagrado za mir 2016

0
Foto: Civilna družba za pravično Slovenijo.
Foto: Civilna družba za pravično Slovenijo.

Civilna družba za pravično Slovenijo je pripravila predlog, s katerim Petra Opeko in organizacijo Akamasoa na Madagaskarju nominirajo za Nobelovo nagrado za mir.

Nominacijo je prvopodpisal predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije mag. Miroslav Mozetič, pridružili pa so se ji vsi aktualni člani ustavnega sodišča (dr. Jadranka Sovdat, dr. Mitja Deisinger, dr. Etelka Korpič Horvat, dr. Dunja Jadek Pensa, mag. Marta Klampfer, dr. Ernest Petrič, Jasna Pogačar, Jan Zobec) in nekdanji predsednik ustavnega sodišča dr. Lovro Šturm.

V besedilu so posebej izpostavili karizmatični lik Petra Opeke, ki rešuje najrevnejše in jim vrača človeško dostojanstvo ter po svetu in v Sloveniji navdušuje za zmernost, solidarnost in odgovornost ljudi vseh prepričanj.

“V prepričanju, da sta revščina in socialna neenakost temeljni vir konfliktov in vojn na našem planetu in da je model uspešnega spopada z revščino, ki ga je uveljavil Peter Opeka, zgled miru za ves svet, predlagamo, da mu Nobelov odbor podeli Nagrado za mir,” so zapisali v predlogu.