Peter Lah: Strele treskajo v zvonike

4

/ … /

Vatikan ni multinacionalka in škofije niso njegove podružnice. Težave, ki so si jih nakopali v Mariboru, bodo morali tam tudi rešiti. Vatikanska pomoč bo ostala omejena in vzgojna. Ko jih je zdaj že nekdanji ekonom prosil za posojilo, so mu diskretno poslali novega šefa. Ko je sodu izbilo dno, so s svetlobno hitrostjo sprejeli odstop dolgoletnega škofa, pospešili resetiranje nadškofije in manj diskretno pokazali, kaj si mislijo o njenem gospodarskem projektu. Namesto javnega zgražanja in kazanja s prstom so pomagali najti sanatorje, da pomagajo rešiti, kar se rešiti da.

/ … /

Potem, ko so spregovorili Rim in slovenski škofje, je čas, da se oglasijo tudi drugi vpleteni v to nesrečno zgodbo. Banke, na primer. Dejstvo je namreč, da ne bi bilo ne “svetega bankrota” v Mariboru, ne slovenskih tajkunov, ne svetovne finančne krize, če bi banke ravnale odgovorno. Zdaj je primeren čas, da vodilni v bankah povedo, kakšne napake so naredili in kaj so se naučili iz drage lekcije.

To še posebej drži za NLB. V nasprotju s Cerkvijo in zasebnimi gospodarskimi družbami, ki ravnajo modro, če so transparentne – s tem dolgoročno gradijo svojo verodostojnost -, se mora državna banka zagovarjati pred javnostjo. Toliko bolj, ker je od nje odvisno zdravje vse Slovenije. Torej, člani prejšnjih treh uprav in nadzornih svetov, predsedniki vlad in ministri, ki so jih imenovali: na naše žepe trkate z novo dokapitalizacijo. Kako je mogoče, da je najpomembnejša banka na robu bankrota, in kaj ste storili, da se to ne bo ponovilo? Denarja ne morete več poljubno tiskati, treba bo prevzeti odgovornost in najti prave rešitve.

/ .. /

Slovenija je specifična država, v kateri menda veljajo drugačne zakonitosti. Zato bom tudi v prihodnje redno preverjal, ali zakon težnosti pri nas še velja.

Več: Finance

4 KOMENTARJI

  1. Ekonomsko neizobražene, naivne duhovnike, je bilo kaj lahko naplahtati, tudi v cilju kako finančno pokoriti ali oslabiti položaj cerkve in to je lahko zabrati kot postkomunistični projekt ! Mislim, da resnica ni daleč od tega ! Nekoč se je to že zgodilo v zvezi z tiskarno v Črnučah //če se ne motim //, ko je projekte vodil g CUDERMAN, LJULJANSKA BANKA pa zaradi posojila PETIH MILJONOV MARK , vse predčasno zasegla !

  2. “Ekonomsko neizobražene, naivne duhovnike, je bilo kaj lahko naplahtati, tudi v cilju kako finančno pokoriti ali oslabiti položaj cerkve in to je lahko zabrati kot postkomunistični projekt !”

    Seveda. Komunisti so nemara krivi tudi za vse druge nečednosti v RKC.

  3. Duhovniki niso nič ekonomsko neizobraženi! Cerkev je od nekdaj delala z denarjem in tudi vedno bo. Seveda, če gospoda izgubi stik z realnostjo, ker se že 70 let ukvarja sama s sabo, potem se ji zgodijo take polomije.

Comments are closed.