Peter Jančič, blog: Brglez v nevarnem položaju v SMC

10

V internih razpravah preden je počilo med Mirom Cerarjem in Milanom Brglezom, so v SMC med različnimi frakcijami padale tudi hude besede, celo o rušenju države. Na posnetku so poslanci SMC na seji enega od odborov DZ lani.

Na vzhodni sredozemski poti, torej čez Balkan, se je število prehodov meje v zadnjih štirih mesecih lani zmanjšalo za 98 odstotkov v primerjavi z letom prej. A pritisk ostaja. Na osrednji poti (čez morje v Italijo in druge države) ) je lani v EU prispelo 181.000 beguncev, število mrtvih in pogrešanih je preseglo rekord iz leta 2013 in je visoko tudi v začetku letošnjega leta.

Ti podatki so iz Deklaracije iz Malte, ki so jo voditelji evropskih držav, med njimi je bil tudi slovenski premier Miro Cerar, potrdili v zadnjih dneh in ki vsebuje tudi dogovor, kako še zaostriti mejni nadzor, veliko pozornosti pa je namenjeno zmanjšanju pritiska s stabilizacijo Libije, da bi ta obvladoval svoje meje in se lahko zoperstavila tihotapcem in begunskemu toku. Voditelji EU so ob strožjem nadzoru meja napovedali zaostrovanja mehanizmov EU za vračanje migrantov; ob spoštovanju mednarodnega prava.

Ob dilemah zaostrovanja mejnega nadzora, če bi se begunski val čez Balkan spomladi okrepil, je pred tem vrhom počilo v slovenski politiki, ko je predsednik državnega zbora Milan Brglez do konca vztrajal, da popravki zakona o tujcih, ki ji je predlagala vlada Mira Cerarja, niso ne v skladu z ustavo in ne mednarodnim pravom.

V javnosti in medijih je spor med poslanci SMC in med Cerarjem in Brglezom, sprožil kar nekaj običajnih zarotniških ugibanj, da je vse skupaj predstava za javnost, s katero se oba pozicionirata pred volitvami.

A teorija ima nekaj šibkih točko. Spor je trajal že dolgo. Vsaj del poslancev SMC ga je razumel kot spopad med teoretiki (Milanom Brglezom) in praktiki (notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar), ki morajo reševati težave, če se na meji spet pojavilo množice beguncev. Prevladalo je, da ni časa za teoretiziranje.

Od spora Brglez tudi nima kakšnih koristi, zastopa javno nepopularno stališče, predsednik države Borut Pahor se je, ko je podpisal spremembo ureditve, odločil za bolj popularno stališče, da ga je vlada prepričala in da od možnosti zapiranja meje tudi ne bo škode, če beguncev ne bo, kot za zdaj po njegovem mnenju kaže.

Strankarsko gledano je za Brgleza spor zelo neroden, saj mu v stranki očitajo pretirano zbližanje s Združeno levico. Nekaj podobnega kot so v NSI Alešu Hojsu, da se je preveč približal SDS.

Pri tem Brgleza celo morebitna razveljavitev popravkov zakona na ustavnem sodišču ne reši nujno. Spor bo namreč izgubila vlada SMC. Iz vrha stranke so ga zadnje tedne menda povsem odrezali od informacij.

Brglezov položaj ni podoben tistemu, v katerem je bil Anton Anderlič leta 2000, ko je kot vodja poslanske skupine zavrnil podporo večinskemu sistemu, kar je zahteval takratni premier Janez Drnovšek.

Več: blog Peter Jančič

10 KOMENTARJI

 1. Zelo dobro in korektno predstavljeno. Spet potrjuje točno to, kar sem pisal pred dnevi o Petru Jančiču in prišel v navkrižje mnenj z Zdravkom in butalcem.

  Moje osebno stališče je sicer o zadevi identično z Brglezovim, čeprav tvegam očitek, da se pajdašim s skrajno levico. Tega očitka sicer ne sprejemam – spoštovanje načela vladavine prava ( ustave, mednarodnih sporazumov)in univerzalnih človekovih pravic nikakor v normalnih razmerah ne more biti skrajno levo stališče. Čeprav se strinjam tudi, da migracijski pritiski na Evropo so pomemben problem in utegnejo v prihodnosti postati še večji; zato je pametno delati v smeri dolgoročnih zmanjševanj teh tveganj in pritiskov.

  Premier Cerar je zame presenetljivo ubredel pot izrazitega prilaganja populizmu. Slovenija je, kar je glede na razmere verjetno zelo pretirano, po njegovi volji zagradila že skoraj celotno mejo s Hrvaško. Ob njegovem nastopanju pred evropskimi voditelji pred dnevi na Malti, ko je kot o izvršenem dejstvu govoril o odprtju morske migrantske poti v Istro, se nakazuje celo, da nas nemara počasi lahko začne skrbeti vprašanje duševnega zdravja in stabilnosti našeg premiera.

 2. Seveda,ne b ne c ne bosta imala volilcem razvidnih koristi(čeprav ni niti malo verjetno,da bi šlo za karitativnost),a prav za nerazvidnost vendar gre,kajne?

 3. IF, korektno in brez vsebine.
  In kaj je vsebina? To, da je novela strel v prazno. DZ lahko kadarkoli sprejme tak sklep, tudi če ga ni v zakonu. Saj zakon samo “dovoljuje DZ da sprejme sklep”! Dovoljuje DZ da deluje. DZ zbor lahko sprejme še kakšen mnogo hujši sklep od tega. Ne rabi “dovoljenja”.
  To bi lahko Jančič napisal, če bi bil novinar.

  Jaz bi dodal še to, pa samo tu na forumu, da gre za navadno provokacijo levice, kako spotakniti desnico spet. Za zobotrebec. In so jo. Desnica kar omedleva od samega “domoljubja”. In ko bo ugotovljena protiustavnost, bo spet vsa z nosom drsala ob tla. Od Cerarja do Kučana pa bodo spet slavili in odpirali šampanjce.

  • Zakaj bi Cerar slavil, lepo te prosim, če bo za svoj zakonski predlog ( in svoje notranje ministrice) kot profesor prava dobil nezadostno oceno od vrhovne sodne instance v Sloveniji ali v Evropi? Zakaj le?

   • Zato ker mu ta nezadostna ocena ne bo nič škodila. Je že prej prejel kakšno, pa mu ni bilo hudega. In zakaj? Ker mu je norčevanje iz ostalih vedno uspelo. No počasi se bo le izpel, ker je marioneta. A nič hujšega se mu ne bo zgodilo. Zato lahko odpira šampanjce.
    Kdo pa sploh še ve, da je profesor prava?!

  • Gospod IF, mene bolj kot njegova politična ocena (in v “politični redovalnici” ima vedno najvišjo veljavo tista ocena, ki jo dajo volivci) skrbi za slovensko znanost. Osebi, ki trdi, da je 2+2=22, ker je tako v dani situaciji, ko mora skrbeti za interese države, praktično, bi morala Univerza v Ljubljani odvzeti izvolitev. Takšen človek ne more študentom razlagati teorije. Naj Pravno fakulteto v bodoče obiskuje kot “strokovnjak iz prakse”.
   Igor Đukanović

  • Ne vem Zdravko, da bi Jančič tako napisal, bi moral bit še vsaj malo pravnika. Sicer sem sama tudi na to možnost pomislila, da je to provokacija in da s tem sporom delajo teater tud za volilce, tokrat ne samo za desnico.

 4. Seveda se dogodki, ki smo jim bili priča lani, v urejeni skupnosti, za kar se Evropska Unija ima, ne smejo ponoviti. A problemov se ne da reševati na nelegalne načine. Tako se jih samo še dodatno zaplete.

  Vi tukaj ploskate praktičnosti notranje ministrice. In praktičnosti predsednika vlade ki jo je podprl.

  Jaz pa sem zgrožen, da Univerza v Ljubljani še ni sprožila ustreznih mehanizmov za odvzem izvolitve v rednega profesorja osebi, ki se tako eklatantno norčuje iz predmetov, ki jih je sam nekoč predaval. Tako zelo da ga morajo spomniti njegovi študentje:

  https://www.pravapeticija.com/cerarjevi_tudenti_pozivamo_k_umiku_zakona_o_tujcih

  • Kdo je to vi? Kdo ploska? Nisem nikogar opazil: avtor je nevtralno poročevalski, od komentatorjev ni nobenega, ki bi ploskal; jaz sem izrazito odklonilen. Nisem pa predlagal odvzema izvolitve v rednega profesorja, to je pa res. Če je to moj greh.

Comments are closed.