Petek 13.

28
rdeci dzihadist
Foto: Urban Cerjak, Demokracija.

Ko so teroristi v petek 13. naznanili maščevanje »križarski Franciji«, je Evropa onemela. Podobno kot je onemela na tisti petek 13. leta 1307, ko je francoski kralj Filip IV Lepi ukazal uničenje templjarjev, ki so se več kot 100 let bojevali zoper islamsko prevlado nad Sveto deželo. Kljub veliki časovni distanci pa se prav v teh dneh obnavlja stara templjarska razprava o »pravični vojni«. Po vseh kriterijih so bile križarske vojne v večini in izhodišču pravične. Bile so odgovor na večstoletni muslimanski teror, ki je dosegel Evropo preko Gibraltarja leta 711. Sledila so križanja kristjanov v Cordobi, obglavljenja v Barceloni, onečaščenja cerkva, žena, pokoli na Francoskem, J Italiji, islamizacija Sicilije, vdor v Rim, Torino in celo v Švico…

Ko se je ob koncu 11. stoletja bizantinski cesar Aleksij I obrnil na papeža, naj pomaga njegovi državi pred muslimansko grožnjo in osvobodi Kristusov grob iz rok nevernikov, Evropa ni dolgo pomišljala. V naslednjih stoletjih je milijon evropskih kristjanov prijelo za orožje. Od križarskega projekta do danes so mnogi vojaški poveljniki bojevali vojne, ki so bile pravične. Ludvik IX Sveti proti Egiptu, Ivana Orleanska proti Angliji, general Maister proti Nemški Avstriji, general Rupnik proti boljševikom, brigadir Krkovič proti jugoslovanskim agresorjem pri nas, pri sosedih pa generalmajor Gotovina…

Ampak tudi takrat, ko je vse čisto in jasno, se pojavijo lažni preroki, ki vnašajo nered v glave, dvomijo v dobroto, vihajo nos nad lepoto … Junakom podtikajo zločine in zločince povzdigujejo v heroje. Začetni polet jim je dala doba razsvetljenstva, ko je staro celino preplavil verski in moralni relativizem, stoletje zatem totalitarni maliki in danes Nič. Cerkev je skupaj s svojo zgodovino postala glavna tarča ostrih, tudi sovražnih napadov v medijih, šoli, literaturi, filmski industriji… Priljubljena tema kritikov so postale križarske vojne, ki so izgubile ves nekdanji blišč. Krščanski nasprotniki (npr. sultan Saladin) pa so nenadoma postali deležni velikih simpatij zahodnjakov. Ker je postal Bližnji Vzhod v veliki meri inferioren v odnosu do Evrope, je stoletja trajajoči strah pred polmesecem povsem izginil, nadomestila ga je idealizirana podoba dišečega Orienta…

V zadnjih letih, še zlasti pa po 13. novembru, pa je prišlo do premikov, ki bodo imeli neslutene posledice. Večino evropskih salonskih filantropistov je nenadoma zajela panika. V svoji hinavščini tiho že računajo na intervencijo »hudobnih Američanov«, če bi stvari s teroristi šle predaleč. Sami pa bi lahko še naprej uživali udobni status pacifistov. Prepričan sem, da se računica tokrat ne bo izšla. F. J. Contreras v knjigi Nova levica in krščanstvo zapiše, da je odziv Evrope na nevarnost znak »civilizacijske utrujenosti«. Če ne bo Evropa naredila resnega premisleka o svoji identiteti in postala nanjo ponosna, nas ne bodo pred teroristi obvarovale niti ograje niti upanje na ameriško pomoč. »Braniti se je pripravljen tisti, ki ve, za kakšne ideale se bojuje. Za kakšna prepričanja in za kakšne vrednote bi se bili pripravljeni bojevati Evropejci enaindvajsetega stoletja? Za carino na pomaranče? Ali kvoto za maslo?« še zapiše Contreras.

Če pa se Američani vendarle odločijo v duhu 5. člena ustanovnega sporazuma Severnoatlantskega zavezništva ukrepati proti terorizmu v Evropi, lahko pošljejo še eno vojaško enoto v Slovenijo. Kot kaže fotografija, džihadisti pri nas delujejo javno, preprečujejo demokratične shode in vihtijo zastave Islamske države. Skupna točka revolucionarjev in džihadistov je želja po razgradnji zahodne krščanske civilizacije. V tem trenutku jo pri nas izvajajo z demontažo družine. Pa še nekaj je skupno džihadistom in njihovim petokolonašem pri nas: oboji razumejo samo jezik sile …

In po hudem boju bomo skupaj s templjarji zapeli: Non nobis, Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

28 KOMENTARJI

 1. Ojej, kaka pomilovanja vredna miselna preproščina? A če se bo ponavljala, se bo bolj prijela? Mogoče pa res, če verjameš v brezmadežna spočetja in marnje g. Primca, potem lahko tudi štorklje nosijo otroke.

  Korenine Evrope seveda niso krščanske, pač pa antične. Od tu vlečemo kulturo, znanost in pretežno vse ostalo. Razen religije, to smo dobili kasneje, z njo pa tudi veliko črno kroglo, ki nas je za 1500 let zaustavila v razvoju. Vsakršnem.

  Razen če za razvoj ne štejemo tisočletnega nasilja klerikov nad prebivalstvom v sodelovanju s fevdalci?

  In današnjega duhovnega, ko boste s svojimi (čudnimi) pravili poskušali posiliti vse preostale prebivalce Slovenije.

  Skratka, kristjani se bodo morali nekoč na kolenih in v solzah opravičiti, za kar so storili in še povzročajo stari celini in svetu.

  • Pa tolk časa te ni bilo in smo lahko razpravljali. Saj ni treba povsod bobne nabijat!
   O antičnih koreninah pa, kako naj ti kdo kaj razloži,m ko si pa najpametnejši. Si glih tak ko teli pedri tu, ki nikakor ne morejo priznat v kakšni civilizaciji živijo.

  • pozabili ste nekaj. Kulturni vpliv samostanov ki so bili tudi pred prvimi univerzami centri znanosti. Ne vem katero literaturo ste brali da govorite o mračnem srednjem veku. Res pri nas so zgodovinarji govorili o mračne srednjem veku.. Pa ni samo mračen ampak je tudi bil vek znanosti in napredka. Kar poglejte v knjižnice pa se boste prepričali. Kako kulturni pa so bili ljudje po vojni se pa vidi ker so požgani skoraj vsi slovenski gradovi, ki so bili še do druge svetovne vojne. Pojdite na Češko tam so jih vse ohranili in danes jih veselo kažejo turistom. Evropa izvira iz antike ravno toliko kot iz barbarov in ostalih ljudstev ki so hodili čez te kraje. Ker pa ste omenili brezmadežna spočetja pa poglejte, kaj pomeni izraz partenogeneza v živalskem svetu. No pa ker se očitno “spoznate” na genetiko boste pač težko sprejeli to da je bil prvi priznani genetik Gregor Mendel. Samo za vas je imel eno napako bil je duhovnik. Vsaka vera in religija imata napake kot tudi vsak sistem.

   • Dober odgovor,Falcon…a naj kar tukaj-da ne bo treba še drugega komentarja- poudarim še tole:ni je v človeški zgodovini pravične vojne,niti ene-ker pač človek sam ni pravičen. Tudi vsaka obramba je vedno hkrati tudi napad-že zgolj zaradi fizikalnih zakonov,da o etiki niti ne govorim.

  • Dare izhaja iz zelo razširjene, ampak zmotne predpostavke, da je antika nekrščanska in da so krščanstvo ( “krščansko mračnjaštvo”)vpeljala nova priseljena barbarska plemena, najprej germanska, nato slovanska itd.

   Nič ni dlje od resnice. Antika se je sama v zadnjem obdobju kristjanizirala, krščanstvo so ji z Bližnjega vzhoda prinesli Jezusovi neposredni učenci, polno veljavo pa je tej veri dal cesar Konstantin. Krščanstvo so torej nasprotno, priseljena nova ljudstva Evrope najprej prejemala prav preko kristjaniziranih autohtonih prebivalcev rimskega imperija, Slovenci najprej preko Ogleja. Kasneje tudi preko irskih benediktinskih menihov, torej ljudi keltskega porekla s posredovanje Bavarcev in salzburške škofije ( Sv. Modest – Gospa Sveta).

   Skratka, dare se je nekje naučil zgodovine, izkrivljene po potrebah kulturnega boja proti krščanski veri.

   • Antika se je “kristjanizirala” povsem na koncu. Ne v času dosežkov Pitagore, Aristofana in drugih.

    Da, natanko s nastopom kristjanov v zahodnem RC, je umrla znanost, umetnost in svobodna misel.

    Sicer pa, potem mi bo pa kdo od vas “vrhunskih” poznavalcev svetovne zgodovine zlahka naštel nekaj znanstvenih in kulturnih dosežkov med letom 1000 in do Michelangela?

    A, bo šlo? 🙂

    Se mi zdi, da ne. 🙂

    • Ne vem zakaj se mi zdi, da se z vami, gospod Dare nikomur ne da pogovarjati. Nekaj prepirljivcev boste vseeno spodbudili, to bo pa tudi vse.

     Pa lep dan vam želim!

    • Poglejte samo zgodovino kartuzijanske reda.Ta velja za red, ki je vedno imel kulturno in gospodarsko poslanstvo. V naši kartuziji Pleterje vam bodo več povedali o tem.. No delovati pa je začel v tem času ki ga vi navajate. Je pa res, da so bili v Sloveniji v tem času aktivni tudi Turki… Gotovo ste že slišali za utrjene tabore pa kje so bili in kdo jih je gradil. Veste ni treba biti vrhunski poznavalec zgodovine po vaše ampak včasih je dovolj samo malo prebrati zgodovino krajev cerkva in tudi dežel.

     • Dareta je zabolelo to, ker se zaveda točno tega. Edina jasna skupna evropska identiteta je krščanstvo.

      Drugače imamo različne narode, ki so se v zgodovini tepli med sabo.

      In če muslimani ne bodo zganjali terorizma, bodo na miren način postali tako močni v Evropi, da bodo resno vplivali na naša življenja – verjetno že v času Daretovega življenja.

      In takrat bo jokal za krščanstvom.

     • Še vedno čakam na kak izjemen umetniški in znanstveni dosežek. Nekam vam ne gre od rok. 🙂

      To da so kartuzijanci lepo peli in slikali, ne bo čisto enakovredno dosežkom grške in rimske kulture.

      Pomislite, kaj bi bilo, če bi se ves ta čas lahko svobodno razvijali ali če bi prebivalstvo vsaj lahko dostopalo do antičnih spoznanj. Pa je prav krščanstvo to skrivalo za zidovi samostanov. Večinoma zaradi banalnosti, kot so pohujšljive slike.

      Črna krogla, privezana na nogo evropske civilizacije.

      Skupna evropska identiteta sta pa recimo rimsko pravo in grški teater.

     • Daretove blodnje spadajo med logično napako, ki se ji reče – napaka idealne rešitve.

      Če ne bi bilo krščanstva, ljudje na prvem mestu večinoma ne bi bili ateisti, ampak bi verjeli v kaj drugega.

      Tudi danes se kaže, da ateisti niso nič bolj pametni od neateistov, kvečjemu manj.

      Cerkev pa je bila edina nosilka in zaščitnica znanosti od takrat, ko so to sprejeli v rimskem cesarstvu.

      In ker Dare ne razume znanosti, ne razume, da je precej težje pogruntati osnovno zakonitost – dostikrat jo moraš uganiti, kot pa na podlagi tega odkritja izdelovati naprej.

      Edina skupna lastnost je krščanstvo – to je dejstvo.

    • Seveda Dare v svoji slepoti in sovraštvu laže.

     Cerkev je tista, ki je omogočala svobodno misel, umetnost in znanost.

     Renesansa se je zgodila v krščanstvu – in Michelangelo je bil tudi kristjan.

     Ateisti na tak način pridejo v protislovje sami s sabo.

     • Renesansa se je zgodila na samem koncu krščanskega tlačenja. Potem, ko so se razviti narodi že otresli avtoritarne pete vladarja in cerkve. Britanci z Magno carto recimo v 13. stol.

      Govorimo o 1500 letih prej, Alojz, ne delaj se neumnega. Niti ni treba. 😉

      Ahaha, cerkev je omogočala svobodno misel! :)))

     • Renesansa se je zgodila v sredini krščanstva, ki ni bilo seveda nobeno tlačenje.

      Velika Britanija je postala razvitejša od npr. Italije (okrog Firenc etc…) šele s pojavom kapitalizma.

      Toliko o razvitosti.

      Dare, tebi se res ni treba delati neumnega, ker itak si.

      Cerkev je dopuščala več svobodne misli, kot komunizem.

   • Z Daretom se je nesmiselno pogovarjati o tem, saj tako sovraži kristjane, da noče priznati nič dobrega.

  • Daretu smo stopili na rep. Zato pa je zacvilil….

   Krščanstvo je tisto, ki nam je dalo razvoj in napredek tudi v primerjavi z antiko.

   Ateisti se boste morali nekoč na kolenih in v solzah opravičiti, za kar ste storili in še povzročate stari celini in svetu.

 2. da je odziv Evrope na nevarnost znak »civilizacijske utrujenosti«.
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Prizanesljiv izraz. Čisto resnico pa pokaže beseda izumiranje. Poglejmo malo na diagram:
  https://www.google.si/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=sp_dyn_tfrt_in&idim=country:DEU:JPN:USA&hl=sl&dl=sl#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sp_dyn_tfrt_in&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:DEU&ifdim=region&hl=sl&dl=sl&ind=false
  V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je v Nemčiji padla rodnost pod 2,1 otroka na žensko, ta številka pa je nekako mejna številka za številčno ohranjanje prebivalstva. Torej … skoraj pol stoletja imajo Nemci premalo otrok … “utrujenost” je resnično mil izraz za tako stanje.

  Vprašanje za zgodovinarje:
  Kaj se je zgodilo v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, da je tako padla rodnost?

  • Alfe .. “vprašanje za zgodovinarje”
   —————————

   Ali za sociologe … psihologe ??
   Je življenje v laži dovolj dobra osnova za celico ki se ji reče družina ?

  • No – kaj pa vidva mislita, da se je zgodilo v 60ih/70ih letih prejšnjega stoletja tako groznega?

   Preden odgovorita – poglejta še grafe za vse ostale države sveta.

  • G. Alfe, tega nisem vedela.
   Ker če je to res, da so si ZDA vzele pristojnost nad posameznimi državami sveta, da bodo same uravnavale rast prebivalstva zaradi svojih sebičnih potreb po surovinah, je to grozljivo !!!
   Pravzaprav ni čudno, če smo tam kjer smo.

Comments are closed.