Stokanje starcev je prevladujoči glas Evrope

13
Ne bi hotel sam postati spet mlad, raje star sem, star in z njo
Pesem mladine, pesem prekipevajočega življenja, je danes preglasilo stokanje starcev. To je prevladujoči glas Evrope. V Sloveniji se množijo politične stranke, ki trgujejo z višjimi pokojninami. Ena ponuja tako, druga drugačno »uskladitev«, brezplačen prevoz, take in drugačne seniorske popuste – z denarjem, ki ga ni.

»Truden evropski človek strmi žalostno v zlati večer …« (Kosovel)

Mladi pesnik je že v dvajsetih letih prejšnjega stoletja upesnil ozračje propadanja evropske civilizacije. Ta »žalostni večer« evropskega človeka je v našem času še bolj izrazit. Je sicer »zlat« – ne samo od zarje zatona, ampak tudi od bogastva. Ki pa je bogastvo umirajoče stare dame.

Stokanje starcev je prevladujoči glas Evrope

Pesem mladine, pesem prekipevajočega življenja, je danes preglasilo stokanje starcev. To je prevladujoči glas Evrope. V Franciji se že več tednov vrstijo demonstracije za ohranitev »pridobljenih pravic« upokojencev. V Sloveniji se množijo politične stranke, ki trgujejo z višjimi pokojninami. Ena ponuja tako, druga drugačno »uskladitev«, brezplačen prevoz, take in drugačne seniorske popuste – z denarjem, ki ga ni.

Evropa se je ujela v ples smrti. Vodi ga logika: ohraniti je treba naše (starčevske) privilegije, pa naj propade svet. Kaj nas briga, kaj bo jutri, ko nas več ne bo. Naj živimo starci! Otrok tako in tako ni. Tisti, ki so, pa naših privilegijev ne morejo ogroziti, saj nimajo volilne pravice.

V tem plesu smrti se kot obupanci oklepamo »pridobljenih pravic«. Rezultat tega boja so nesmisli upokojenske zakonodaje, ki jih zdrava pamet takoj prepozna, a ni politične volje, da bi jih odpravili.

Za novorojence je škoda 500 evrov državne dobrodošlice

Taki nesmisli so: ugodnosti za ženske (višja odstotna stopnja), ki niso vezane na materinstvo in število otrok (ki so najpomembnejši »steber« vsake pokojninske blagajne): Potem je tu logika »najboljših let«, to, da višino pokojnine ne izračunajo na podlagi vseh delovnih let, ampak le določenega števila najboljših, kar zagotavlja enormno visoke pokojnine privilegirancem, ki so uspeli za določen čas priplezati na izjemno dobro plačane položaje, in deprivilegiranje tistih, ki niso mogli plezati po plačilni lestvici. Uredba, da človek ne sme več delati, če hoče ohraniti pokojnino, pa spada v najbolj butalsko socialistično vas; hrani jo lahko le logika fovšije.

Na drugi strani pa pritisk na mlade. Ob gospodarski krizi so mladim pobrali štipendije (Svetlikov zakon), zmanjšali otroške dodatke, zamrznili napredovanje v nazive (kar prizadene predvsem mlade, saj stari že imajo visoke nazive) … Namesto stanovanjske politike, ki bi mladim olajšala pot do osamosvojitve in lastne družine, jim oblastniki ponujajo anarhično družinsko zakonodajo. Z njo podpirajo degradacijo družine, dekadentno vseenost in apatijo. Za novorojence je škoda 500 evrov državne dobrodošlice … In po vsem tem se čudijo, da se mladi ne poročajo, da nimajo otrok, da zapuščajo državo.

Kosovel pravi, da bo čez tisoč let o smrti Evrope takole govorila znanost:

»Geolog bo učil. Vzporedne plasti,
tukaj nič boja bilo ni,
tukaj je tiho pokrilo morje
doline, polja in gore.«

Vir: Tednik Družina,št.1, str. 13

13 KOMENTARJI

 1. No ja, zavrženosti si starejši ne zaslužijo.

  Vsekakor, pa bi država morala stimulirati nova rojstva. Pa ne le s 350 EUR.

  Čudi me, da ni celovitih predlogov in ukrepov za povečanje števila rojstev.

  To se mi zdi enak problem kot povečanje števila duhovnikov.

 2. Manjka še dejstvo, da imamo premalo otrok. Premalo, da bi imeli vojsko, ki bi se lahko uprla prišlekom.

 3. Ugotovitve, ki jih povzema avtor, so na žalost kruto resnične. Večina držav in tako tudi naša pa se je za povrh še tako dolgoročno zadolžila, da bodo dolgove vračali še naši vnuki. Res ničkaj spodbudni izgledi. Evropa se je utopila v lastnem hedonizmu. Afrika in dobršen del Azije se nasprotno utaplja v hiperprodukciji otrok, ki jih ne more preživeti. Povsem utopična pa je misel, da bodo le-ti kot migranti z delom reševali postarano Evropo. Vsi modeli integracije so popolnoma pogoreli. V Evropi in v svetu se bo treba odpovedati paradigmi stalne ekonomske rasti in se privajati življenju z manj prebivalstva in tudi manj udobja. Delovna imigracija pa bo morala potekati strogo nadzorovano. Naj so ti pogledi še tako rasistični, vendar vse drugo vodi v totalni kaos.

  • Ne glede na rsističnost, taki pogledi niso možni in so utopični, namišljeni, brez možnosti realizacije. Kaos potem, če tako pravite.

  • Koperdistrias : AAAMEEENNN !!! ! !!!DOBRO POVEDANO + RAZLOŽENO !!! ! !!!ZA VSE NEVEDNE , NEPOUČENE, ZLOBNE ANTISLOVENSKE GLAVE , KI UNIČUJEJO NAŠ SLOVENSKI NAROD !!! ! !!!

 4. Pojdite se malo solit g. Kurinčič s temi vašimi prispodobami, Koslovelom in še čem.
  Pustite prispodobe.
  Sicer so vsa opozorila na mestu. Treba bo glede tega ukrepati.
  Samo nikar ne dajajte ne predlogov ne kritik, ne pripospodob. Za vse to nimate niti malo potrebne domišljije.

 5. Ukrepi prodruzinske politike in spodbujanja rodnosti bi bili seveda zazeleni in nujni. Ampak tezje bi bilo v tej konzumisticno hedonisticni druzbi, kjer tudi sporocilo modrih, na primer dobrih katoliskih vzgojiteljev, vse tezje preprica mlade in to dovolj mladih, doseci spremembo mentalitete, ki bi zasuk v potrebno smer omogocala. Karijera, stalne zabave, veseli december, vsa mogoca in nemogoca potovanja. Taka in drugacna “samouresnicevanja”. Narcisisticno instagramsko razkazovanje in bahanje. Kje je zelja po darovanju in trajni zvestobi eni ljubljeni osebi in zelja po skrbi za otroke?

  Edino spoznanje neplodnosti in neosrecujocnosti konzumisicnohedonisticne egocentricno narcisisticne mentalne paradigme in zavestna tranformacija Evropo lahko resijo.

  • Da, Amen, tako kot ste povedali : Ljudje so Žal začeli iskati samo še uživaštvo, užitke tega sveta, naslade, razvade, zabave, grehe vseh vrst in oblik, in nenazadnje nesmiselna pasenja zijal po celotnem planetu = “potovanja” , tako, da za lasten narod nihče več noče skrbeti, še najmanj pa naši Razvajeni, Pomehkuženi , Pokvarjeni Zlobni politiki !!! ! !!! Že Rim je propadel zaradi “kruha in iger”, in natanko Isto se bo godilo nam, če se še pravočasno ne odvrnemo od te Bolane Zlobne miselnosti !!! ! !!!

  • Zlobna država = Zlobni ljudje = Zlobni politiki !!! ! !!!
   Zlobnež pa vedno rajši podpira umore , namesto Življenje !!! ! !!!
   Če pa že podpira Rojstva, je pa to samo zato, da lahko z njimi potem uničuje druge oziroma svoje nasprotnike !!! ! !!!
   Torej tu žal še Ni Življenja .
   Kdo pa bi to rešil ?
   Razsvetlejni Abslotutisti, ki pa jih ni, pa tudi narod jih noče priznati, in tako ostajamo na poti Propada(nja).
   Žal.

Comments are closed.