Perverzni slovenski krog je sklenjen

29

patria-matoz-jansaNajprej naj mi bo dovoljeno čestitati številnim sodržavljankam in sodržavljanom in drugim ljudem dobre volje ob letošnjem podaljšanem praznovanju dneva upora proti okupatorju. Vesel sem zanje, ker z včerajšnjo modro razsodbo višjega sodišča ni bilo le odločeno, da je nekdanji slovenski premier Janez Janša kriv v zadevi Patria, marveč še mnogo več.

Bogu hvala, kriv je 

Visoka, na žalost številnih še ne najvišja instanca je v očeh tolikih Slovenk in Slovencev hkrati dokončno potrdila, da je Janša preprosto kriv. Kriv, ker nimajo služb ali so za garaško delo slabo plačani. Kriv, ker kljub univerzitetnim diplomam kot črnci delajo v picerijah. Kriv, ker so pokojnine nizke (in samo prisebnosti “naših ljudi” se imajo zahvaliti, da jih ni sploh odpravil. Kriv je celo, ker si upa tisti Sicilijanec iz Amerike kokodati čez našo oblast in zaslužne može. Kriv je za februarski žled in za sušo, ki prihaja šele avgusta. Seveda so modri sinovi in hčere slovenskih mater vse to vedeli in na glas govorili že od nekdaj. Ampak od včeraj je uradno. Nimam razloga, da si ne bi predstavljal, kako veliko je olajšanje. Sodišče mogoče ni moglo ugotoviti kraja, časa in načina zločina, o katerem je presojalo, a “mi” vemo za kraj, čas in način številnih drugih zločinov, kaznovanih v tem enem. Olajšanje je veliko tudi zato, ker poslej nihče več ne more reči, da je kriv sistem, na katerega smo navajeni, da je kriva oblast, kakršno smo si po letu 1990 vedno znova izvolili, da so krivi zaslužni možje in žene, ki so imeli v tem času domala vseskozi v rokah škarje in platno. Ne, vse breme je zdaj za vse večne čase preloženo na do skrajnosti pokvarjenega človečka iz Grosuplja. Še dobro, da večina tistih, ki proslavljajo 28. april, ne ve za Izaijevo triinpetdeseto poglavje. Saj bi lahko dobili še slabo vest.

Korak proč 

Kljub vsej empatiji do ekstatičnih občutkov svojih rojakinj in rojakov si ne morem kaj, da ne bi nekje v malih možganih ohranil svojega mnenja. In oprostite, vikenda, v katerem se je Zoran Janković ponovno zavihtel na tron vsaj nominalno največje stranke v državi, Janša pa je (za zdaj na papirju) odromal v zapor,  ne morem imeti za nič drugega kot za strahoten korak proč od vsakršnih sanj o bližnji normalizaciji te družbe. Lahko je samo sprevržena sklenitev perverznega slovenskega kroga. Pot zanjo pa je seveda v obilni meri tlakovalo udobno vseenistično razumevanje naše scene, po katerem sta bila Janković in Janša pač zgolj dva obraza ene in iste slovenske patologije. Pri čemer ni bilo pomembno, da je bil prvi tipičen in ne posebej izstopajoč produkt ideološko-politično-gospodarske sprege, ki je slovensko domovino z železno pestjo obvladovala zadnjih sedemdeset let, medtem ko se je drugi vsaj poskušal tej spregi upirati, v glavnem in z eno bistveno izjemo neuspešno. Ravno tako postane ob vseenistični retoriki nepomembna razlika med tistim, ki ima v rokah škarje in platno, in onim, ki mu uporabe teh pripomočkov zgolj ne prepreči (ni preprečil).

Rezultat je tak, da imamo namesto dovčerajšnjega vseenizma na sceni sprevrženo popolno neravnovesje. Ne gre se slepiti, da gre v družbi, v kateri doslej ni bilo niti pet minut vsebinskega liberalizma, če si spet sposodim posrečeni izraz Mateja Avblja, zgolj za neravnovesje med političnimi elitami. Pot v prihodnost je navsezadnje jeseni 2011 nakazal sam petkov zmagovalec Janković, ko si je dal uprizoriti sramotno maškarado na ljubljanskem magistratu. A Slovenkam in Slovencem se to očitno ni zdelo nič nenavadnega, saj so ga zanjo nagradili z zmago na volitvah. Samo, da bi jih rešil Janše. In če je slednjemu res treba kaj očitati, je to gotovo dejstvo, da niti sam ni vztrajal pri zastopanju  prvin liberalne demokracije, za kakršne se je bojeval leta 1988, v slovenskem političnem prostoru, marveč je velikokrat zmotno mislil, da lahko na polju za slovensko srenjo očitno neustavljivo privlačnega “caudillizma” tekmuje z resničnimi profesionalci. Zato je danes še najbolj podoben Juliji Timošenko, ki je v zapor odšla kot junakinja, njena vrnitev na s krvjo posvečeni Majdan pa je bila zgolj nekakšen obisk stare gospe iz nekega drugega časa. In zato domnevam, da bo ob Janši prav v tem trenutku, ko bi  se morali ob kronskem dokazu za sprevrženo neravnovesje v naši družbi, kakršnega je serviral zadnji vikend, zgrniti vsi, ki jim je še mar za njeno demokratično in čisto preprosto normalno pot naprej, bolj samotno, kot bi smelo biti.

29 KOMENTARJI

 1. Ta država je defakto umrla že septembra 2008.
  Od tedaj naprej se z njo ukvarjajo zgolj samo še patologi.

 2. Oj, boljševiki vsi sveta,
  vsa naša je Slovenija!
  Pregnali smo nadškofa dva,
  zaprli bomo Janeza,
  obglavljena bo opozicija,
  SLS in Nova bo Slovenija
  še z nami se pobratila!
  Zdaj naša srenja bo vsa
  še na volitvah zmagala!
  Oj, boljševiki vsi sveta,
  vsa naša je Slovenija,
  dežela komunistična,
  v EU bo edinstvena!

 3. Zadeve gredo v smeri predčasnih volitev, ki bi v jeseni oblikovale novo vlado Janković – Šoltes – Židan in Cerar

 4. Janša je še kako nadomestljiv,saj je grdo izgubil volitve 2011,ki bi jih po logiki moral dobiti.Ne vem kdo še misli,da bi bil kljub oprostitvi,lahko še kdaj PV.

  • točno tako.
   … “medtem ko se je drugi vsaj poskušal tej spregi upirati, v glavnem in z eno bistveno izjemo neuspešno.”
   Upor sam po sebi je lahko odlika dijakov. Mi, ki si želimo normalne države, moramo staviti raje na nekoga, ki bo znal pridobiti sredinske glasove, ki jih sedaj sdsovski orbanovsko-neokonzervativni diskurz podi v naročje raznih Jankovićev, ki bo znal strniti desnosredinski pol skozi dialog in ki bo znal narediti vlado, ki bo zdržala proteste sindikatov in razvajenih ljubljanskih novinarjev.

 5. Tako sodba je produkt iste logike, v kateri živi naša država. Tako kot nas sodišče prepričuje, da je do zločina prišlo ne , da bi poznali kraj, čas in način zločina, nas lastniki države prepričujejo, da živimo v demokraciji. Kdor verjame v tako vrsto zločina, verjame tudi, da živimo v demokraciji.

 6. Ne samo, da je nek krog sklenjen.

  Sklenjeno je tudi samoprekletstvo Kučanovega Aparthajda
  gulag Slovenistan!

  Zato bo odgovarjal v svoji matrični odgovornosti za organiziranje rdeče tatinskozločinske ilegalne paradržave do dražave in državljanov Slovenije in odgovarjali bodo tožilci in sodniki te preklete mafijske in rakave gnojne bule, ki si jo je rdeči levi razbojnik izmislil in stvoril.

  Niso popadale nikakršne maske, te so že zdavnaj.

  Beda in pekel Kučanovega prekletstva bosta bruhnila na dan
  in narod bo spoznal kako bedno so ga nategnili lažni socialisti, lažni krojilci javnega mnenja, lažni gospodarstveniki, lažni novinarji, lažni akademiki, pohnjeni koristoljubneži, skriti lopovi in tatovi ter tajkuni !

  BEDA!

  Da, spoštovani Aleš Primc!

  Šli bomo po našega Janeza! Zagotovo!

  • Res je, bolj ne more biti.Problem so le pasivni ljudje, ki še ne “jedo trave” (v zadostnem številu). In ki jih je še vedno strah…

 7. Janša bo težko še predsednik vlade, ker se bo v primeru zmage levice, verjetno sprejela zakonodaja, ki mu bo to preprečila.

  • V to ne verjamem.Problem JJ ni toliko,da ne bi zmogel relativno zmagati.Problem bo še kdaj dobiti partnerje.Čez 29% pa SDS v nobenem primeru ne bo nikoli šla,zato ne razumem,kako si Janša predstavlja večinski sistem

  • Verjetno bomo čakali na predloge…v primeru zmage levice je vse brezpredmetno..(tuj jezik: “piši kuči, da si propao”)

 8. Zanimivo kako dobra organiziranost in učinkovitost je bila pri ukrepih za obsodbo Janše, kateremu bi naj tuje podjetje iz tujine nekaj obljubilo.

  Ti isti pa nočejo organizirati učinkovito uveljavitev moralnega človekoljubnega preporoda v Sloveniji, ki temelji na temeljnih vrednotah civilizacije: resnicoljubju, pravičnosti, poštenosti in odgovornosti.

  Zato se tisti, ki so povzročili bančno luknjo in tisti, ki so kazali fige Sloveniji, ko se je osamosvajala in postavila na noge, smejijo Janši.

 9. Ni več besed, ki bi opisala pokvarjenost in sprevrženost kontinuitete. Mislim, da smo prišli do točke, ko mora demokratični pol resno premisliti o slovenski medijski krajini in z združenimi močmi ustanoviti dnevnik, pa televizijo … Demokratični pol premore več odličnih publicistov kot komunistični. Skratka, glede kvalitetne vsebine ne bo nobenega problema. Problem bo denar, vendar bo ob vse večji masi ljudi, ki iskreno podpirajo demokratične spremembe, zdaj lažje prepričati potencialne vlagatelje. Če bom imel v časopisu vsakodnevno kakega Juhanta, Štuhca, Senegačnika, Petkovška, P. Ferlugo, J. Jerovška, Šurlo, BM Turka, Majo Sunčič, Evo Irgl in še številne druge, se na dnevnik takoj naročim, hkrati pa ga bom dejavno propagiral v svojem okolju.

  Žal imamo opravka s hudičem, in ni druge pomoči kot povezanost in enotnost.

  • B.M. Turk ni publicist,ampak propagandist,ki laže in grobo potvarja zgodovino.Vse kar zna so napadi na Peterleta in SKD.Seveda Pučnikovega rušenja Demosove vlade nikoli ne omeni

  • Bravo, Lucijan! To je praktičen nasvet, da kontinuiteti izbijemo glavno orožje iz rok: to je, skoraj popoln monopol, ki ga imajo nad mediji in s tem nad informacijami, s katerimi lahko manipulirajo ljudstvo. Moramo se povezati in tudi finančno podpreti organizatorja takega projekta. Gremo!

 10. Si ti Romanb edini tujec v tej deželi in ne veš kaj se je zgodilo pred volitvami 2011?

  Saj bo morda priložnost da se izkažeta NSi, pa SLS ampak iz tega ne bo nič, ker ni karizme in ne načelnosti. Obe te stranki, oz. njihovi predhodniki, so že zavozili svoje zgodovinske priložnosti.
  JJ je vreden podpore, ker je žal edina osebnost velikega formata v slovenski politiki, z vsemi napakami vred to vseeno velja. Drži jez za katerim je ves pomladni blok sploh obstal. Zato je tudi njegov primer pomemben za zavest vseh. Kdor se tega ne zaveda in mu kretkovidno privošči obsodbo je besen levičar ali pa naivno volovsko telo.

 11. Dragi g.Maver!

  Pišete o dejanskosti, navajate dejstva, jih bogatite z pronicljivo trpkostjo in opozarjate na gromko odgovornost
  slehernika ter terjate, kličete po nadaljevanju v izboljšanjih.Strašno prodorno, človeškostno in multimatrično.Veselje brati. Veselje čutiti odprtost v dalje in zarje, ki nam jih kratijo, zapirajo, preprečujejo samoprekleti pošastneži, ki še niso razbrali opozoril Onostranstva, ki dela in bedi nad vsakdanom izpraznjenega slovenskega raja!

  Ne zanima me do kje bodo še buldožirali s svojimi rineži
  nasilja nad človekom s kardeljansko samokovaško srečo ,spočeto v trdem sfrjevskem Brozovem krvavem raju.

  Ne zanima me, res, ker sem, krvosesom že zdavnaj zaprl vstop v svoje svetove, kjer čuvam sporočila svojih prednikov in svoje hudo pridobljeno spoštovanje do sebe in
  do sobivalcev!

  Ravno danes sem začel branje Šepetalce Orlanda Figesa.

  Katastrofa t.im. “nežnih ruskih duš” dvajsetega stoletja pod komunističnimi boljševiki!

  Kdo bo, in kdaj bo, slovenski Figes spisal slovenske Šepetalce?
  Ljubi Bog!’ Pomagaj! Prosim.

 12. Timošenkova (s katero se je Janša sicer rad slikal) je obsojena zaradi korupcije pri plinskih poslih, nedavno pa so jo posneli, kako je vpila v telefon, da hoče ubiti Putina in skuriti rusko manjšino z jedrskim orožjem.

  Kar se pa Janše tiče pa samo to; ste prebrali sodbo Višjega sodišča, dr. Maver? Ali to ni potrebno, če hočemo mazohistično vpiti o perverznostih?

  • Ravnokar si pokazal, da si rusofil in komunajzer.

   Timošenkova je bila obsojena zaradi tega, ker se ni izpogajala za ceno, za katero je Janukovič mislil, da se mora.

   Zato je razumljivo, da je sovražila Ruse, in njihove podrepnike.

   Pri Janši gre podobno.

 13. Sinoči smo si lahko ogledali tožilca Ferlinca v Odmevih. Prava zmeda! Kot bi si sproti izmišljeval dokaze proti Janši in ostalim! Bedno, da bolj ne bi moglo biti.

 14. TOŽILCI IN SODNIKI, KADIJE I SUDIJE – BODO ODGOVARJALI.

  TUDI ZA NJIH JE SPISANA USTAVA IN SO POSTAVLJENI ZAKONI.

  NOSIJO NAJVIŠJO ODGOVORNOST, VIŠJE NI!

  Boljšoj mafija seveda goni svojo o neodvisnosti tožilstva in sodstva, ampak, ko bo krog sklenjen, se bo vedelo kaj pomeni eno in kaj pomeni to drugo.

  Kučanovi kamarili je sicer vseeno, samo ,da buldožira, kajti njihovi krvavi guruji izza Urala so jim nabili v glave, da namen posvečuje vsa sredstva in, da je Laž nesmrtno Satanova posest tukaj in na onem svetu.
  Za njih, torej, v zlu pekla!

 15. […] V resnici je le še en politik in kot takšnega bi ga morali jemati tako podporniki, kot tudi nasprotniki. Pri nasprotnikih se to mogoče še kdaj zgodi, pri podpornikih pa se zdi, kot da mislijo da se okoli njega vrti ves svet. Tako tudi pridemo do tako naivnih komentarjev, kot je tale izpod tipkovnice Aleš Mavra v Časniku: […]

 16. Nisam kriv in ne priznajem ovog suda. Borit ču se sa svim sredstvima prema nepravdi, makar sa revolucijom.

  Besede iz preteklosti, ki danes tako znano zvenijo.

 17. "Najvsezadnje mi nihče ne bo rekel, da na vsej slovenski politični desnici ni človeka, ki bi ga lahko nadomestil."

  Le čemu bi bilo treba Janšo nadomeščati? Prišel bo drugi, ki bo sam svoj original in ne bo nobeno Janševo nadomestilo.

 18. Vi komunajzerji,rusofili in srbofili se kar tolažite.Janša bo vedno bolj priljubljn vi pa boste vedno bolj v lastnem dreku dokler vas vaš šef hudič ne vzame k sebi.

Comments are closed.