PEN: Jančar protestira, izstopili Stres (foto izjave), Puhar, Kuntner

17
612

Avtor: Reporter. Izključitev Janeza Janše iz Slovenskega centra PEN je povzročila razdor med člani. Po odločitvi upravnega odbora SC PEN, ki je podprl odločitev častnega razsodišča, je včeraj iz organizacije protestno izstopil Andrej Capuder, že zaradi odločitve častnega razsodišča pa sta PEN pred časom zapustila pesnik Tone Kuntner in Alenka Puhar.

Danes se jim je z izstopom pridružil še nadškof Anton Stres, ki je izključitev označil za politizacijo, “ki je v nasprotju z ustanovnimi načeli PEN”.

Pisatelj Drago Jančar je upravnemu odboru poslal pisno zahtevo po obrazložitvi izključitve, ki, kot je dejal za Delo, “ni argumentirana” in je “politično arbitrarna”. Je tudi v nasprotju z Voltairovo mislijo: “Ne odobravam tega, kar trdiš, toda vedno si bom prizadeval, da boš to lahko povedal,” dodaja pisatelj.

Jančarjevo pismo upravnemu odboru SC PEN:

“Prosim vas, da mi posredujete zapisnik seje z dne 25. 3. 2013, na kateri ste izključili iz članstva Janeza Janšo.

Kot nekdanji predsednik in član imam – upam –, pravico izvedeti, zakaj se je to zgodilo in kdo je tako odločil. Vaša izjava namreč nima nobenega podpisa.

Bil sem tisti, ki je Janeza Janšo predlagal za sprejem v članstvo. Morda se je to zgodilo že v času mojega predsedovanja, tega se ne spomnim natančno. Zato sem ob tej odločitvi ne samo presenečen, ampak tudi prizadet.

Nenavadno je tudi, da ste tako odločili kljub temu, da je aktualni predsednik Marjan Strojan v pismu članom iz bolniške postelje takšni potezi izrecno nasprotoval. Nasprotoval ji je tudi Edi Kovač, predsednik Mirovnega komiteja Mednarodnega PEN.
Zanima me tudi, ali ste obravnavali moje pismo, v katerem sem izrazil nasprotovanje temu dejanju, in prav tako tehtno argumentirana pisma Nika Grafenauerja, Alenke Puhar, Braneta Senegačnika, Mete Kušar, Dejana Komela in morda še katerega od članov.

Želel bi tudi izvedeti, ali ste ob tem pretehtali dejstvo, da sta že zaradi odločitve častnega razsodišča izstopila iz PEN pesnik Tone Kuntner in Alenka Puhar, ena najvidnejših in najbolj aktivnih članic, ki je ne samo v Sloveniji, ampak tudi na zasedanjih Mednarodnega PEN nastopala z razmisleki o človekovih pravicah in svobodi izražanja.

Pravkar pa sem dobil sporočilo, da je zaradi vaše odločitve izstopil tudi Andrej Capuder.”

Vir: Reporter


17 KOMENTARJI

 1. No, sedaj je pred Janšo pokleknil še ljubljanski nadškof. Tisti, ki bi moral poklekniti samo pred Bogom, morda tudi pred papežem.

  • Upam, da se bo Vatikan pod novim papežem zmigal in razrešil Stresa. O tem se je govorilo že nekaj časa.

  • Ronja..zelo odločno si si drznila soditi enega najbolj cenjenih Evropskih filozofov. Kakšne so pa kaj tvoje znanstvene reference?

  • Manca, pa ne da si tudi ti ena izmed tistih vaških tercialk, ki sicer preživljajo vsak dan par ur v cerkvi, sicer pa častijo nekega drugega boga, ki sliši na ime JJ?

   • Katoličanka, če imaš ti JJ za absolutno zlo in Kučana za absolutno dobro, še ne pomeni, da imamo mi, ki se ne strinjamo s tabo, obrnjeno zadevo.

    JJ ni brez napak, ni noben bog. Je pa sposoben in pošten politik, ki pa ga levaki ves čas napadajo – neupravičeno, mu lažnivo podtikajo itd…

 2. To delo v PEN-om me spominja na delo v letu 1941
  V vsa združenjih, ko le dobijo priliko, da zasedejo vodilna mesta, takoj začnejo s čistkam.
  Ko dobijo dovolj moči, pa odkrito maženejo pomembne člane, ostali ki pa zaradi trga nočejo z njimi sodelovat, pa tako sami izstopijo.

 3. PA SEM SE BAL, DA SE NE BO NIČ ZGANILO!

  Tako se dela, Možje in Žene!

  Ni pogajanj z Barabo. Ven in to čimprej.

  Naj se praska Udbomafijaš Taufel in somišljeniki za ušesi, kaj bo pojasnjeval centrali PENA.

  Tokrat, Taufer nimaš ne padala, ne izhoda!

  Prosim, g.JANČAR, odločite se čimpreje in se pridružite svobodnjakom.

 4. Iskrene čestitke za vaš odločen odziv, g. Jančar, ter vsem naštetim v vašem članku. Tu je res treba nekaj narediti, ker je vse skupaj že strašljivo. Kaj se gre pisateljsko društvo? Prosim vas, g. Jančar, ter vse, ki imajo prijatelje po Evropi, da jih o tem primeru obvestite. To je škandal brez primere! Smo morda v letu 1950?

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite