Pekel, Dante in Stanovnik

36
stanovnik drazgose
Foto: Reporter.

Ob obletnici priključitve Primorske k matični domovini je imel v Izoli 13. septembra 2014 slavnostni govor Janez Stanovnik, častni predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Slovenije. Poslušalo ga je okoli 7.000 ljudi.

Med drugim je dejal (citiram po časopisu Dnevnik, ponedeljek, 15. 9. 2014, str. 13): „Nemčija je brezpogojno kapitulirala in sprejela vrednote zaveznikov, ki so tudi načela narodnoosvobodilnega boja, je nadaljeval Stanovnik in se na koncu vprašal, kako je pri nas. Odgovor je bil kratek. Spomnil se je samo na besede velikega pesnika Danteja, ki jih je govoril Vergilu, ko sta hodila v peklu skozi deveti krog, kjer so prestajali kazen narodni izdajalci: ,Ne oziraj se na njih, ampak glej in hodi naprej!’“

Nemčija kot celota je resnično brezpogojno kapitulirala, toda le zahodni del Nemčije (najprej razdeljen med zavezniške Angleže, Američane in Francoze) je sprejel demokratične vrednote zahodnih zaveznikov. Vzhodna Nemčija in tudi Jugoslavija (in z njo vred tudi Slovenija in še marsikatera druga država) sta morali sprejeti stalinistične „ne-vrednote“ vzhodnega (sovjetskega) dela vojnega zavezništva proti Hitlerju (in še komu). Šele po padcu berlinskega zidu je Nemčija kot celota sprejela vrednote evroatlantskih zaveznikov in zavrgla „ne-vrednote“ sovjetskega zaveznika. To isto je v začetku 90. let prejšnjega stoletja naredila tudi Slovenija in zavrgla leta 1945 sprejeta stalinistična (od leta 1948 titoistična) načela komunističnih voditeljev narodnoosvobodilnega boja.

Kaj pa „Dantejev“ vstavek v Stanovnikovem govoru? Prvič, Danteja po peklu vodi in usmerja Vergil, in ne nasprotno, in je torej Vergil usmerjal Dantejevo potovanje po hudičevem kraljestvu. Drugič, nikjer v devetem, zadnjem krogu

Dantejeve literarne vizije pekla ne boste našli, da je Vergil dejal Danteju, naj se ne ozira in naj hodi naprej! To si je Stanovnik enostavno izmislil. Tudi izraza narodni izdajalec Dante nikjer v Božanski komediji ne uporabi – ne v Peklu ne v Vicah in ne v Raju.

Zadnji krog pekla se pri Danteju imenuje Kocit in v njem grešniki trpijo v večnem ledu. Pesnikovo ledeno dno pekla je sestavljeno iz štirih pasov: Kajina (izdajalci sorodnikov), Antenora (izdajalci domovine in stranke), Ptolomeja (izdajalci prijateljev), Judovina (izdajalci svojih dobrotnikov). Ta, deveti krog opeva Dante Alighieri v prvem delu Božanske komedije (Pekel), spevi 32, 33 in 34. In še enkrat ponavljam: tam ni nobenega mesta, kjer bi Vergil priganjal Danteja, naj hodi naprej in naj se ne ozira.

Ker Stanovnik kot bivši krščanski socialist verjetno dobro pozna največjo katoliško pesnitev, kot bi tudi lahko opredelili Božansko komedijo, enostavno ne morem verjeti, da gre tu za Stanovnikovo čisto propagandno izmišljotino, ki naj domobrance (z narodnimi izdajalci misli Stanovnik prav njih) še dodatno poniža z Dantejevo pomočjo. Verjetno je v Peklu kakšen pasus, kjer bi lahko našli nekaj približno podobnega Stanovnikovi izmišljotini.

In res, ker skoraj vsak dan prebiram (obsežnega) Danteja, sem to mesto hitro našel. V tretjem spevu Pekla, še v t. i. predpeklu, trpijo „omahljivci, ki na svetu niso bili ne za ne proti“ (komentar prevajalca Andreja Capudra). In tukaj zapove pesnik Vergil pesniku Danteju: „Spomina o njih v deželi ni nobeni, luč božje jim pravičnosti ne sije, dovolj o njih, poglej in dalje kreni!“ To je torej mesto, ki ga je Stanovnik enostavno premestil v deveti krog in omahljivce preimenoval v (pri Danteju) neobstoječe narodne izdajalce.

Res pa je le nekaj v tem Stanovnikovem falsificiranju Danteja, namreč, da bi bilo veliko boljše, ko bi jugoslovanski in slovenski komunistični voditelji, namesto da so z množičnimi povojnimi pomori domobrancev umazali boj proti okupatorju, šli mirno mimo njih in samo skomignili z rameni in si ne bi tako zagreto in učinkovito umazali rok (in svoje zgodovine) s potoki bratske krvi.

Mimogrede – prav ta citirani Dantejev verz je uporabil Josip Stritar konec 19. stoletja kot prikaz primernega in miroljubnega odziva na nasprotnika. Hm, kot da bi slutil nevarnost komunistične morije po koncu druge svetovne vojne na Slovenskem in opozarjal na pasti brezdušnega političnega sovraštva.

Moram še dodati, da noben medij, vsaj kolikor sem uspel pregledati, ni ugotovil ali osmešil omenjeni Stanovnikov ponaredek, čeprav so ga vsi glavni mediji povzemali in čeprav je falsifikat predstavil pred veliko množico ljudi. Tudi zloraba velikega Danteja pri tako pomembnem vprašanju, kot je pieteten odnos do umorjenih domobrancev, ni mačji kašelj ali nekaj, ob čemer bi lahko samo lahkotno zamahnili z roko. Žal se preteklost rada ponavlja in je slovenska vrnitev v pomore in nedemokratičen socialistični režim vedno možna, in takšni govori, kot je bil ta izolski, ki tako zavajajo množico ljudi in ki ga tako nekritično povzemajo naši mediji, kot sem prikazal v tem prispevku, niti najmanj ne pripomorejo, da bi se učinkovito branili pred takšnimi nezaželenimi in grozljivimi zgodovinskimi ponovitvami.

Pripis uredništva:  Avtorjeve knjige je mogoče kupiti tudi na Časniku – tukaj in tukaj.
_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


36 KOMENTARJI

 1. “Vrednote” NOB so množične kršitev človekovih pravic in svoboščin.

  Ker ima oblastna koalicija toleranten odnos do njih, jih danes tudi sama izvaja s tem, ko bojkotira razpravo o kršitvah človekovih pravicah v pravosodju in sprejem potrebnih ukrepov in s tem omogoča še nadaljnje neovirano kršenje človekovih pravic.

 2. NOB-ejevski vzorec množičnih kršitev človekovih pravic je očitno uporaben za sedanjo slovensko oblast.

  Zato se predstavniki slovenskih oblasti udeležujejo NoB-jevskih proslav, kjer se sliši nečlovekoljubne besede, ki niso naklonjene sožitju slovenske skupnosti in njeni civilizacijski vrednostni usmeritvi.

  Isti predstavniki slovenske oblasti pa ignorirajo mašo za domovino Slovenijo, ki izšareva človekoljuben in sožiten odnos do celotne slovenske skupnosti in iskreno željo za njene svetlo, človekoljubno prihodnost.

 3. Ja……..saj ni , da bi govoril! Izrabiš si jezik in ” pero ” !In ljudje to enostavno sprejemajo !? Zakaj ? Ker smo 60 let živeli v enoumju . Mnogi ne vedo nič………ali pa ne želijo vedeti . Saj bi se s tem vedenjem za njih vse podrlo !!Najlažje je človeka umazati …..neumni narod pa to z veseljem širi naprej .Žalostno , a ne ?

 4. Ker je g. svitase se topot pozabil uporabiti svoj izraz, s katerim običajno začenja komentarje o člankih, ki so mu všeč, ga bom pa jaz!
  Briljanten članek z briljantno preprosto poanto in odličen prvi komentar! Bravo g Omerza in g. svitase!

 5. V civiliziranih in demokratičnih državah je etično, da se predstavniki oblasti udeležujejo takšnih in podobnih maš.

 6. Preberi knjigo Prešernova brigada. Tam je dobro zapisano kaj so bili domobranci in kako so nastali in kdo jih je organiziral. Zgornje navedbe so točne in literature se ne sme uporabljati ali izrabljati kar tako. Sicer pa so bili angleži tisti, ki so po navedenem se ravnali. Torej bi bilo primerno, da se Stanovnik spomni tudi angležev in jih povpraša kako in kaj in kakšne informacije so imeli za svoj ukrep.
  Letališče na loški planoti pa zadevo razloži.Le da DC-3(Dakota) je danes popolnoma razsut in bi moral en DC-3 (Dakota) stati tudi na loški planoti.
  Tisti slavni DC-6 na Brnikih pa bi moral biti tako vzdrževanm, da bi še danes lahko in slavnostno letel. DC-3 še danes leti na Antarktiko. Žal ne v Slovenijo.

  • Ne vem kaj bi rad povedal sicer, toda naj te spomnim da so angleži preklicali vračanje nazaj že 4.junija. Tako da ne obtoževat angležev, vi ki vam nihče ni dovolj dober.

 7. In tako on sebi in “svojim” lajša vest, češ domobrance je že Dante obsodil, 500 let prej.
  In seveda se prime. Vse se prime, kar hladi in lajša vest. Sploh če prihaja ta vetrček z visokih položajev oblasti.
  Tako je deloval tudi nacizem, zato pa so možna tudi največja zverinstva, če prihajajo od zgoraj.
  In tako je Stanovnik ponovno zapletel cel narod v svoje rabote in iz vseh nas naredil le še “nekaznovane kriminalce”. Vsak je pošten samo toliko kolikor še ni kaznovan. A bič božji (Stanovnik) je še tu.

 8. Moramo biti še bolj precizni. Komunisti so boj proti okupatorju umazali že med vojno. Že v obdobju 1941-42 so pobili več kot 1000 Slovencev.

 9. To, da je Omerza odličen in da Sloveniji predstavlja zadeve, ki jih prej nihče drug ni predstavil, zaznal, domislil in so obenem pomembne, spada že k njegovemu trade-mark.

  Dvomim, da bo ta korekcija Stanovnika kdaj prišla v slovenske mainstream ( dominantne leve) medije. Če bi Janšo ali koga, ki je Janši samo malo blizu ujeli pri takšnem zgrešenem citiranju ( potvarjanju najimenitnejših umetnin), bi o tem Mladina, Delo, Dnevnik pisali še leta, tudi POP TV in nacionalka bi poskrbela, da ne bi ostalo javnosti nepoznano.

  p.s. Ogromno pove že razlika, ki jo ti mediji delajo med obravnavanjem “vstajniškim” in “vztrajniških” demonstriranj. Ob takih, tako pristranskih medijih je res ena poštena, dobro delujoča demokracija praktično nemogoča.

 10. Spoštovani,

  prosim za komentar in predvsem glas ZA.

  http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/6146

  -pred oddajo glasu se morate na internetni strani kot uporabnik registrirati (če še niste)
  -zaradi okoliščin predlagam, da tokrat (lahko) glas oddate anonimno

  Anonimno (lahko) glasujete tako, da (po prijavi) spodaj v MOJ PROFIL obkljukate, da želite, da so vaši glasovi anonimni.

 11. Kaj menite Zdravko, koliko let oz. koliko desetletij bomo čakali na poročila, da so v Ljubljani podrli Kidričev in Kardeljev kip ter v Velenju Titovega??

 12. Se je Stanovnik glede na svoja častitljiva leta že kdaj pošteno vprašal, kje bo življenje nadaljeval v večnosti?
  Le čevlje sodi naj Kopitar. Sicer pa, od kdaj verjame prekaljen komunist v posmrtno življenje?

  G. Janez Stanovnik, upam, da boste kmalu dojeli vso tragiko pekla Dantejeve Božanske komedije in boste osebnemu odkritju posmrtnega življenja podredili vse svoje nadaljne življenjske aktivnosti in se končno zavezali resnici in opustili vsako njeno potvarjanje in laž z vsemi zavajanji svojih kolegov in slovenske javnosti nasploh.

  Vse žrtve druge svetovne vojne, tudi nedolžni domobranci in vsi njihovi somišljeniki imajo za lepše življenje v večnosti veliko boljše pogoje od mnogih že umrlih komunističnih likvidatorjev. Toda direktno v pekel ne moremo in si tudi ne želimo nikogar tako ad acta pošiljati, kakor to počnete vi, ki za to nimate prav nobenega ne pooblastila in ne vedenja. Domobranci so bili uradna vojska in tudi mnogo bolj civilizirana od komunističnih revolucionarjev in krvnikov, ki so se borili proti Bogu in pred seboj brezkompromisno uničevali vse, kar je samo dišalo po nadzemskem, božjem. Po njih delih jih boste spoznali.
  Lojzeta Grozdeta, nedolžnega fanta ste ubili zaradi njegove vere, saj pri sebi ni imel drugega, kot sv. Pismo in zgibanko o Fatimi, ki pa ste jo v še posebej sovražili, kjer je tam Devica Marija napovedala spreobrnjenje Rusije in s tem konec komunizma. Ni rečeno, da so zadnji komunistični mučenci že pri Bogu, a eno je gotovo. Komunizem je mrtev; bil, je in bo. V sebi nima življenja. Okrog sebe, kjerkoli se že pojavi, trosi le uničenje in zadah smrti. In najbolj mrtvi niso tisti, ki umrejo zaradi zvestobe Resnici, temveč komunistični rablji sami. Kajti, če bi imeli v se bi življenje, bi revolucija nikoli ne bila krvava in nikdar je nebi bilo treba širiti z ognjem in mečem.
  Naš največji pisatelj in obenem prerok je v svojem pisateljskem delu Hlapec Jernej in njegova pravica narodu razodel pravi pomen revolucije. V šoli so nam razlagali da je goreča posest simbol revolucije. Spraševal sem se, zakaj mora potem ta nesrečni hlapec umreti v njem dokler se mi ni posvetilo: seveda, Cankar v bistvu svari pred revolucijo. Ona je v bistvu najhujša pošast v zgodovini, ki požre največ mesa.
  “Kdor prime za meč, bo z njim pokončan.”,je Jezus posvaril apostole. Prevedeno na aktualno temo: Če se boste šli revolucijo, boste z njo pokončani. Bo kdo ugovarjal da so od nje umirali nasprotniki komunizma. Res je. Umirali so tisti, ki so svarili pred to svetovno katastrofo, ki ji po moči ni enake, ki je do sedaj prišla nad človeštvo. Umirali so predvsem tisti, ki so pravilno odgovorili na potrebe časa in so se pogumno postavili v bran resnice in pravice in po svojih močeh poskušali zaščititi dostojanstvo človeškega življenja.
  Jezus je svoje učence svaril pred smrtjo. Vendar je bil zelo konkreten, ko jim je povedal,česa se morajo najbolj bati…, namreč tega, kar more umoriti dušo in jo vreči v peklenski ogenj.
  Vsi bomo umrli, so bile besede glavnega junaka v filmu Pogumno srce (Braveheart). A resnični junaki nikoli ne segajo po življenjih nedolžnih temveč pomagajo iskati pravico zatiranim.

 13. Kako dosledno se je torej spet pokazalo,da človek -verujoč,da govori o drugih-pravzaprav najnatančneje opiše samega sebe. Hvala tov.Stanovniku za ta za njegov konreten dokaz.

 14. Če povzamem na kratko:
  Nihče si ne more lastiti pravice odločati o življenju in smrti sočloveka. Tako početje ne more biti odraz civilizacije temveč kvečjemu njenega barbarskega nasprotja. Zato je revolucija lahko samo pokopavanje civilizacije, katera v bistvu temelji na krščanskih vrednotah.
  Zato komunistične revolucije ne moremo iskati med temelji evropske civilizacije, saj v prav za prav negacija le-te; njeno dosledno rušenje, njen pokop. Prav na pogorišču revolucija lahko v resnici dojamemo vrednost in pomembnost krščanstva k graditvi evropske civilizacije, saj bi brez njegovih(krščanskih vrednot) zanesljivo ne bilo njenega razcveta. Njena poguba je v resnici odpad od krščanstva in od vere v edinega pravega Boga.
  Prav na tem odpadu poganja svoje strupene korenine revolucija, o kateri je njen pesnik pravilno zapisal: Tvoj bog je rop, po žig, umor… Točen opis sadov revolucije: uničenje kulture človeštva in očitno tudi sveta; odvisno do katere mere bo Bog pustil iti temu ideološkemu cunamiju, ki ima v svetu zelo konkretne posledice; za enkrat zelo destruktivne. A v svetu je še zelo veliko dobrega, zelo veliko tega s krščanskim predznakom.

  BAUBAU, lahko ugovarjaš, a dokazi in mopč argumenta niso na tvoji strani; bili, niso sedaj in nikoli ne bodo. LP in vse dobro.

  • Spoštovani Boštjan,dvomim,da ste moj komentar pravilno razumeli:ta je namreč zgolj želel opozoriti na govornikovo lastno dvoličnost in dia-boličnost,ki pa jo je namreč-napačno citirajoč Danteja-v svojih besedah on sam očital pobitim domobrancem in nasprotnikom revolucije. Tudi on sam se je namreč nekoč davno predstavljal s pridevnikom krščanski…

   • Oprostite, se opravičujem. Nisem vas očitno prav razumel.
    Malo ste bili tudi vi nejasni. Morda je bilo pa to potrebno, da drugič kljub vsemu ne bom zdrsnil v kakšno zanko. Hvala.

 15. Članek, ki sam govori o “uspešnosti in dvoličnosti bivšega režima enoumja, ki ga Stanovnik opravičuje:
  “Admiral sredi lakote
  Ob jugoslovanskem obisku v Adis Abebi zastavlja tuji tisk vrsto vprašanj.
  Trgovino z orožjem povezujejo z globoko gospodarsko krizo in se sprašujejo, ali jo Jugoslavija upa rešiti s pomočjo vojaškega industrijskega kompleksa in trgovanja z orožjem.”
  AVGUST PUDGAR
  DELO, 8. februar 1988
  http://www.delo.si/55let/jubilejni-fokus-porocila-o-svobodi-in-prispevki-k-napadom-na-soldatesko.html

  • Članek »Admiral sredi lakote« pokojnega Delovega afriškega dopisnika Avgusta Pudgarja – umrl je januarja 2009 – sodi med bolje varovane skrivnosti zgodovine slovenskega tiska. Na svetovnem spletu je omenjen bežno, v redkih zbornikih zgodovine tiska se ne pojavlja, v kolektivnem spominu nima posebnega statusa.
   Ali Žerdin
   Vir ponovne objave: DELO, sobota, 7. junija 2014

  • Celoten članek se glasi:
   Admiral sredi lakote
   Ob jugoslovanskem obisku v Adis Abebi zastavlja tuji tisk vrsto vprašanj
   OD NAŠEDA DOPISNIKA
   Nairobi, 3. februarja – Te dni svetovne poročevalske agencije iz Etiopije prinašajo predvsem novice o dramatičnih razmerah, v katerih se je zaradi suše in lakote v severnem in osrednjem delu države znašlo najmanj pet milijonov Etiopcev. V svet odhajajo poročila o prihajanju pošiljk hrane v prizadeta področja in občasnih napadih odporniških gibanj v Eritreji in Tigreja na tovornjake s pomočjo. Jugoslavije ni bilo zaslediti med darovalkami pomoči, bodisi ker je bila poslana premajhna, ali pa ker ni bila poslana.
   Zato pa so tiskovne agencije posredovale novico, da je Adis Abebo obiskal jugoslovanski obrambni minister admiral Branko Mamula in da je z etiopskim kolegom podpisal sporazum o vojaškem sodelovanju. Jugoslavija se vsaj v tem delu sveta v poročilih svetovnih agencij in v kenijskih časnikih poredko in še takrat praviloma v žalostnih ali zaskrbljujočih povezavah. Novica o obisku obrambnega ministra je še tem bolj izstopila, ker so jo objavili nekako hkrati o četrtmilijonski pošiljki pšenice za lačne v Etiopiji iz Sovjetske zveze in da je Poljska poslala pet lahkih letal, ki bodo prevažala pomoč v nedostopne kraje v notranjosti dežele. Ne vemo, ali je bilo sosledje tako objavljenih novic zavestni ali ne, znano pa je, da je Sovjetska zveza glavna oskrbovalka Etiopije z orožjem.
   Znano je tudi, da sedaj v Etiopijo potujejo predvsem ljudje in ekipe, ki hočejo pomagati in ublažiti posledica tragedije, ki jo povzročata suša in lakota, še zlasti na severu in v osrednjih delih , kjer je položaj katastrofalen. Nekateri pravijo, da je še hujši kot med tragedijo pred štirimi in tremi leti,, ko je menda umrlo okrog milijon ljudi. Sedaj smrt grozi petim in zasebne, državne in mednarodne organizacije iz številnih držav (praviloma iz zahodnih, kar je pač neovrgljivo dejstvo) si skupaj z etiopsko organizacijo za pomoč in rehabilitacijo krčevito prizadevajo, da bi čim več ljudi iztrgali smrti.
   Ob vsem tem agencija poročajo, da je na obisku v etiopski prestolnici jugoslovanska vojaška delegacija pod vodstvom obrabnega ministra. O vsebini pogovorov in o tem, o kakšni zvrsti in količini orožja naj bi se sporazumeli, ni povedano ničesar, ker je vse ostalo za strogo zaprtimi vrati. Kontekst obiska jugoslovanske vojaške delegacije v Etiopiji je grotesken. Zato ni čudno, če v zahodnih
   (novinarskih in drugih) krogih povzroča ironična vprašanja, ali je jugoslovansko orožje namenjeno, kot pomoč stradajočim. Ker dobro vedo tudi, da vrednost izvoza jugoslovanske vojaške industrije znaša okrog dve milijardi dolarjev, s čimer se je prebila proti vrhu seznama trgovcev z orožjem, zlasti v državah v razvoju in med neuvrščenimi vznikajo še druga vprašanja. Trgovino z orožjem povezujejo z globoko gospodarsko krizo in se sprašujejo, ali jo Jugoslavija upa rešiti s pomočjo vojaškega industrijskega kompleksa in trgovanja z orožjem. Vprašanja so neprijetna, kakor znajo biti neprijetni zajedljivi zahodnjaki, ki so gotovo izvohali, da del vojaških krogov v Jugoslaviji vsaj implicitno ponuja takšno rešitev za gospodarsko krizo. Prvine jugoslovanskih notranjih razmer in onih v Etiopiji ter še v kašni afriški državi se prepletajo in jih povezujejo z jugoslovansko zunanjepolitično opredelitvijo ter tolikokrat deklarirano načelnostjo. Ker je obče znano, da etiopski režim rabi orožke tudi v boju proti odporniškim gibanjem v Eritreji in Tigreju, se sprašujejo, se sprašujejo, ali se je Jugoslavija odpovedala stališčem, ki so jo vodila leta 1950v OZN, ko je glasovala za resolucijo o avtonomni federalni Eritreji v okviru Etiopije (cesar Haile Selasie je leta 1962 Eritrejo enostavno anektiral9. Vprašanjem ni konca, zlasti še, ker že nekaj časa napovedujejo, da generalska vojaška delegacija obiskala Ugando, kje se gotovo ne bodo pogovarjali o razvoju ugandskega turizma, marveč o novih vojaških poslih in o prodaji orožja (Musevenijev režim ga je precej že dobil), kar je v revni in zaostali Afriki verjetno najbolj donosen posel. V Ugandi je državljanska vojna, ki se občasno krvavo razdivja.
   In v tej in v etiopski vojni sodeluje tudi jugoslovansko orožje. Grmenje hitrostrelnih sodobnih topov, ki bruhajo smrt in uničenje, prenaša povsem drugačno sporočilo od načelno privzdignjenih izjav o neuvrščeni zunanji politiki in o spoštovanju političnih rešitev v notranjih sporih. Teh izjav je iz ust jugoslovanskih politikov slišati nič koliko in težko bi bilo reči, da jih pogovori vojaške delegacije v Adis Abebi in napovedan obisk generalov v Kampali potrjujeta.
   AVGUST PUDGAR
   DELO, 8. februar 1988

   • Tudi Slovenija je ob zamenjavi pušk poslala kontejnerje s Kalašnikovimi AK-47 v Avganistan. Minister Erjavec, če se prav spomnim, je odkrito po televiziji rekel, da gre za humanitarno pomoč.

 16. V medijih dobijo čisto preveč prostora “suhe smokve”, ki nimajo (nikoli niso imeli) sadu. In potem razpravljamo in analiziramo njihove neumnosti. Izguba časa in škoda besed.

  • Suhe smokve so pa ja dobre, pa še prebavi pomagajo. Dober članek. Smo vsaj o Danteju nekaj zvedeli. Vsekakor pa je videti, da striček Stanovnik razmišlja tudi o peklu. Pa saj je že čas, ne?

 17. Telebanka Tina in Dora – zasledila sem vajine komentarje pod različnimi članki in iz njih ne razberem drugega kot nekakšno odvračanje pozornosti od izpostavljenega problema ter zamegljevanje resnice. Konkretna resnica tukaj je, da je g. Stanovnik lagal in prenarejal Danteja za ponovno diskreditacijo domobrancev.Kaj je Telebanka tukaj izvedela o Danteju? Koliko praznih besed! Večina nas je (še) nekaj izvedela o Stanovniku…

  • Ja, veš Nika, ljudje lahko beremo isto vsebino različno, zato ti najprej svetujem nekaj omikane strpnosti, če ni prehudo. Ker pa nekateri potrebujejo malo več razlage so brez smisla za humor, se bom malo potrudila. Glede Danteja (seveda pri tem sinonimno mislim na njegovo delo)pisec članka natančno povzame pravo vsebino, kar je bilo tudi zate več kot očitno potrebno in si tako vendarle nekaj več zvedela o Danteju, sicer ne bi mogla zvedeti nič novega o Stanovniku. No, mene je striček presenetil le toliko, da se z Dantejem sploh ukvarja. Kdor bere in citira božanskega Danteja, se ukvarja s koordinatami duše. A na koncu ga bo Dante vrnil h koordinatam (peklenskim ali nebeškim) njegove lastne duše. In to je Omerza med vrsticami odlično povedal. No, Nikica, a je še pretežko?

 18. Hvala lepa, gospod Omerza!

  Dober, pravilen,dejanskosten in častivreden zapis.

  Škoda je le, da ga ne bere in ne sliši približno ista populacija, vsaj, ki je poslušala Stanovnikov govor ali medijska poročanja o tej gromovniški lažnjivosti.

  Slišal sem, kaj je bednik kvasil. Njegove laži in groteskna nabijanja zelo bolijo.

  Mojstru perfidne zablojenosti, Stanovniku sem že na dolgo pisal po času Sv.maše na Sv.gori nad Gorico.Lepo sem ga prosil naj svojo moč porabi za resnično spravno dejanje, ki ga je sposoben spraviti skupaj.Ne na Sv.gori, ampak na Kureščku. Pojasnil sem zakaj.
  Pojasnil sem tudi nasvet-prošnjo-željo, da naj človek opravi javno spoved v imenu vsega partizanstva, to je patriotskega in uporniškega in trpečega in v imenu zlega dela boljševiške morilske partije.
  S tem bi izčistil zgodovinsko gnojno bulo.Povem strašno na kratko.
  Stanovnik ima moč in sposobnost opraviti polovico spravnega obreda, ki bi silovito enostavno povrnil slovenski narod nazaj med častne narode.

  Sebi pa naj daruje priznanje o tem kako je izdal in prodal za zlate Judeževe cekine lastno krščanskosocialno partijo in svojega prijatelja Kocbeka in potunkal slovenski narod še globlje v krvavo bratomornost nepojmljivih razsežnosti.

  Enostavno povedano je zgoraj navedeno nekaj malega, kar bi možakar lahko storil za slovenski narod in za sebe še tukaj na trdi Zemlji pred odletom v svojo Večnost.
  Jasno je, da če ne bo, bo brez Danteja odvihral v Peklensko Večnost k svojim zakrknjenim in krvavim norim pajdašen Ediju, Josipu, Cirilu, Matiji,Zdenki,Stanetu in ostalim v nevemkaterem krogu Satanovega prekletstva.
  Tu na tej strani pa bodo še za dolgo ostale vibracije in odmevi njegovih krutih laži, obtoževanj nedolžnih in zavajanj.Žal in škoda.Hudo in Bog mu pomagaj!

 19. Odlično napisano. Ni slučajno da Stanovnik plete svoje misli okrog pekla, saj ga sila pravičnosti nezadržno potiska vanj. V tisto ledeno dno, kjer ustreza kar večini izdajalcev – Kajina (izdajalci sorodnikov), Antenora (izdajalci domovine in stranke), Ptolomeja (izdajalci prijateljev). Res, tako je s krščanskim socialistom, ki je tajno stopil v partijo, delal za hrbtom Kocbeka proti njemu in se naposled udinjal Kardelju. Bogato poplačan – od mastne penzije 5.000€ do priviligirane hiške v Murglah in priviligiranega varovanega stanovanja na stroške, ki ga je ubogemu revežu namenil Zoki.

 20. Odgovor Telebankitini – šele danes sem – malce počasna in sploh zaostala – naletela na odziv na moj komentar in , ah, seveda je pretežko! A da je Božanska komedija “o koordinatah duše”? Jaz sem pa mislila, da je to devet krogov ob žici okupirane Ljubljane…!

  No, največja razlika med nama, Telebankatina je, da vi jedro Omerzovega odličnega članka vidite v tem, da ste vzhičeni nad “stričkom” Stanovnikom, ki bere poduhovljene knjige, jaz pa, in kot lahko vidite tudi vsi ostali komentatorji vidimo problem drugje. Vidimo zavajanje, laž in potvarjanje. In neodzivnost prevladujočih medijev. O tem piše g. Omerza zelo naravnost in prav nič ga ni treba brati med vrsticami…

 21. Islamski verski voditelj Grabus na področju Bosne in Balkana je obsodil islamiste, kot bandite, ki so zlorabili muslimansko vero.

  Kdaj bo voditelj socialdemokratov in levičarjev, njihov ajatola, obsodil komuniste in zločince, ki so zlorabili boj za delavca za prihod na oblast in za fevdalno zasužnjevanje cele družbe z brutalnimi davki in človeško ovčerejo?

Comments are closed.