Pedro Opeka: Spodbudne besede

OPEKA_spodbudne_besede-SCITNIKadar nam spregovori misijonar Pedro Opeka, ki deluje med najrevnejšimi prebivalci Madagaskarja, se nas njegove spodbudne besede dotaknejo. Obrazi se jasnijo, odpirajo, smehljajo … Pri njem namreč razkrivanje bede postaja oznanjevanje sreče, ki postaja mogoča. V knjižici zbrana razmišljanja spodbujajo bralce k dejavnemu spreminjanju sveta v prijaznejši kraj za življenje.

Kratka razmišljanja Pedra Opeke so kot požirek studenčnice v puščavi. Nagovarjajo temeljno človeškost v nas in nas spodbujajo k dejavnemu prizadevanju za pravičnejšo delitev dobrin med ljudmi. Hkrati nas opominjajo, da revščina ni vezana le na omejeno dostopnost gmotnih dobrin. Drug drugega lahko bogatimo na različne načine in si v pristni povezanosti medsebojno pomagamo.

Knjiga z zgovornimi fotografijami, ki dopolnjujejo besedilo,je idealno darilo za vsakogar!

Odlomek iz knjige:

Ko sem na ulicah Antananariva videval tisoče ljudi, otrok, kako kar na pločnikih in trgih živijo od odpadkov s smetišča, sem bil ob tem tako ogorčen, tako zgrožen nad to razčlovečenostjo, da sem si rekel: »Tu je treba takoj nekaj narediti.« Zbral sem nekaj teh izobčencev, ki so se želeli rešiti nedopustne revščine, ki je trajala že vse predolgo. Tako se je leta 1989, v baraki iz kartona in plastike, začela pustolovščina neverjetnih razsežnosti in nastalo je združenje Akamasoa – Dobri prijatelji.

Na Madagaskarju dosedanjim vladam ni uspelo zmanjšati revščine. Najrevnejši morajo še vedno čakati na rešitev svojih težav. Zanje se nikoli nikomur ne mudi. Premagala jih je revščina in družba jih je zavrgla. Postali so žrtve nasilja, se znašli brez zavetja in preostalo jim je le še to, da skušajo kot živali preživeti na ulicah in smetiščih. Vsem tem ljudem, ki so trohneli v nepopisni bedi, smo rekli:
»Če imate v svojem telesu vsaj še iskrico življenja, se lahko poberete, zmožni ste omogočiti boljšo prihodnost svojim otrokom; usodo lahko vzamete v svoje roke.«

Že od začetka sem jasno povedal: »Nisem vam prišel delit pomoči, nimam denarja,da bi vam ga razdeljeval,lahko pa vam dam delo. Skupaj bomo ustvarili delovna mesta, majhne zadruge, delovišča, morda celo manjša podjetja. Preveč vas cenim, zato vam nočem le deliti pomoči.«

Danes lahko govorimo o čudežu, ker smo si drznili kljubovati usodnosti.

Pedro Opeka

Predgovor: p. André-Marie
Prevod: Tadeja Petrovčič Jerina
Vezava: trdo vezano s ščitnim ovitkom
Število strani: 136
Založnik: Celjska Mohorjeva družba
Cena: 15 €

[vfb id=’42’]