Patriarhova zima

36

Predstavljam si, da danes na skupinski sliki z Gospodom v stavbi ljubljanskega magistrata številni Slovenci niso pričakovali predvsem ene osebe, prvega predsednika svobodno izvoljene slovenske skupščine dr. Franceta Bučarja. Navsezadnje si je kot »oče slovenske ustave« v minulih dveh desetletjih pridobil velik ugled v najširši javnosti. Ni denimo daleč čas, ko je ljubljanski nadškof v njem prepoznal najprimernejšega kandidata za »veliko slovensko državniško figuro«.

Ne gre za starčevski spodrsljaj

Nič me ne bo presenetilo niti, če se bodo zapriseženi Bučarjevi privrženci zdaj tolažili, češ, izkoristili so ubogega oseminosemdesetletnega starca in ga pahnili v nekaj, česar sploh ne razume. Sam menim drugače. Bučar je bil na magistratu prav tam, kjer je bil po osamosvojitvi vsa leta. Skoraj kot Luter je začudenim Slovencem dopovedoval: Tu stojim in ne morem drugače.

Seveda je ves javni pomp, nalepljen na njegovo osebo, marsikaj zameglil. Neskončne počastitve s te ali one strani, avreola disidenta, sloves »kristjana v vrhu Demosa«, stiski roke pokojnega prestolonaslednika in nastavljanje televizijskim kameram v njegovi vili v Pöckingu, navsezadnje že sama podoba modrega starčka, vse to je skalilo jasno sliko. Hkrati je mogočno učinkovala najbrž največja moževa vrlina, njegova neomajna zvestoba ideji samostojne slovenske države, ki ga je sploh pripeljala v prve vrste demokratizacijskega in osamosvojitvenega gibanja ob koncu osemdesetih. Z njo je res lahko velik zgled.

Za preteklost s Kučanom naprej  

Vendar zaradi Bučarjevih zaslug ne smemo spregledati druge stalnice njegove sedaj že dolge politične poti. Res je, z vsem srcem, z vso dušo in z vso močjo se je trudil za nastanek te države. Ampak ko je bila enkrat tu, je naredil vse, da se ji ne bi bilo potrebno soočiti z demoni lastne preteklosti in  bi ostala čim bolj taka, kakršna je bila pred svojim nastankom. Patriarh slovenske osamosvojitve, človek, ki jo je v parlamentu razglasil, se je krčevito upiral in se po vsem videzu še upira temu, da bi bila novonastala slovenska država v čemer koli »nova«, drugačna od socialistične, jugoslovanske Slovenije.  

Ni naša stvar presojati njegovih motivov, zapišemo lahko le, kar smo v zadnjih dveh desetletjih na lastne oči videli in na lastna ušesa slišali. Profesor Bučar se je po eni strani krčevito upiral pogledu v zgodovinsko zrcalo, ko bi bilo treba ob marsičem dobrem uzreti tudi nepojmljive lumparije, in po drugi strani v imenu proslulega »nacionalnega interesa« vseskozi branil nezdravi podalpski tovarišijsko-kapitalistični model. Takšna naziranja so ga pravzaprav že leta 1992 pripeljala k sodelovanju pri podobnem spektaklu kot letos, ko se je dal na razpolago za domiselno »brezplačniško« kampanjo predsedniškemu kandidatu Milanu Kučanu. In ob slednjem ni bil samo danes na magistratu, ob njem je bil – četudi se je kdaj za boljši vtis še razhudil družno s prijatelji novorevijaši – vedno takrat, kadar je šlo za ohranjanje nespremenjene, iz preteklosti brez vprašanj uvožene Slovenije.

Zima je

Pot na magistrat se nam tako lahko za hip zazdi žalostno zaključno poglavje politične biografije velikega Slovenca, ampak z njo je ostal zvest samemu sebi. In velikokrat izkazovani nenaklonjenosti spremembam, ki jo najbolj groteskno kaže vsakič, ko kdo predlaga kakšno izboljšavo njegovega najljubšega otroka, slovenske ustave. Takrat dobimo vselej občutek, kot da mu je nujno nepopolni ustavni tekst narekoval sam Sveti Duh.

Nič čudnega torej, če tako imenovani starosta slovenske demokracije pričakuje od ljubljanskega župana, da bo še enkrat skidal sneg in odgnal »nevarne spremembe« iz že hudo zaledenele države, kot jo sanjajo Bučar in tovariši. Da bo po njegovem rešilnem nastopu še vedno vse tako, kot je bilo. Primejdun, res je zima.

Foto: Wikipedia

36 KOMENTARJI

 1. nisem mogla verjeti svojim očem – “procesija, ki se je vila na magistrat”, da prosi njega, mesijo Zorana Ljubljankovića, da blagovoli rešti slovenski narod. In on, v svoji veličini, mora odločitev o reševanju slovenskega naroda prespati….

  Only in Slovenia!

 2. Bučar je enigma za zdrav razum. Ko je kandidiral za ljubljanskega župana, se mu je odpovedala borčevska organizacija. Toda on je kljub temu še vedno najbolj goreč član te organizacije, saj je njegov borčevski nastop takoj za stanovnikovim.

 3. Glede Bučarja:
  Bučar je star partizan, prepoznan je bil kot stražar s šmajserjem v taborišču Teharje, zato je bil tako zelo proti lustraciji ob osamosvojitvi.
  Glede “procesija, ki se je vila na magistrat” pa tole razmišljanje enega izmed komentatorjev na drugem forumu, ki je zelo dobro zadel bistvo:
  “Mene vse skupaj spominja na film Boter. Smešno bi bilo, če bi ne bilo v bistvu grozljivo. Partija je vedno izbrala kandidata in ga nato posvetila. Od danes je to očitno Znani Rokovnjać. Starosta Stanovnik in Predhodnik Kučan sta ga prišla potrdit in poljubit prstan.”

   • K patriarhovemu (ponovnem) razkritju barv:

    Ko brez miru okrog divjam,
    vest me prašala je kam?

    Prašaj raj Stanovnika,
    prašaj raje Kučana,

    kadar rdeči gospodar
    drvi ju smtertja vihar.

    Srce ne ve, razum ne kam –
    kam nese me obup, ne znam.

    Samo to znam, samo to vem,
    da izneverit se ne smem

    bratom rdeče mačehe,
    da preprečimo gorje.

  • franc: lepo povzeto! Toda tudi, za nacijo več kot žalostno! Da si upajo zganjati tako izprijen teater!
   Zadnji čas, da se izvede še en plebiscit in se priključimo KOROŠKI!
   Ne Avstriji, Koroški, kjer še vladajo Veneti z brambovci! Dunaj so v tretjem naskoku končno Turki le zavzeli, pojdite po Dunajskih parkih in mestu!

  • “Mene vse skupaj spominja na film Boter. Smešno bi bilo, če bi ne bilo v bistvu grozljivo. Partija je vedno izbrala kandidata in ga nato posvetila. Od danes je to očitno Znani Rokovnjać. Starosta Stanovnik in Predhodnik Kučan sta ga prišla potrdit in poljubit prstan.”

   Zaupajmo, da imamo Slovenci kljub vsemu pamet. Volivcev, ki imajo korist od te vlade, je po moji oceni kakih 20%. Naj se tak rezultat pokaže tudi na volitvah!

   • Žal sloni zaupanje v to, da imamo Slovenci kljub vsemu pamet, na jako trhlih nogah. Če človek pomisli samo pet let nazaj, pa še te trhle noge izginejo v meglicah vsakdanjega pragmatizma. Smelo trdim, da Slovenci nimamo pameti, imamo pa borčevske penzijone. In zanje smo se pripravljeni ponečediti na kakršnokoli načelo ali resnico ali na lastno takozvano pamet kadarkoli, magari petkrat dnevno, kar je že preko zgornje meje dobre prebave.
    Bi se pa veljalo vprašati, če nismo v dvajsetem letu svoje samostojnosti imeli posebne sreče oziroma žegna božjega – glede na dejstvo, da nam ob trenutnih vladnih težavah vladajo Turki oz. še to koj en sam in je šla ga. Makarović prosit g. Jankovića, če bi pomagal vladati samostojni Sloveniji – imamo srečo, da je g. Miloševića pobrala nezdrava haška megla, kajti v nasprotnem primeru bi bil bivši srbski vodja na razpoloženju in bi se pri nas gotovo hitro našel kakšen bohinjski buček, ki bi ga povabil v goste… Da o vseh drugih bivših balkanskih voditeljev, ki trenutno nimajo svojega Balkana, da bi ga vodili, niti ne razmišljamo!

 4. Sedel sem poleg Bučarja, ko je za takrat še komunistične snovalce alternativne nove slovenske ustave dejal, da se z njimi ne bi niti slikal.

  Eno je bil Bučar pred izvolitvijo za predsednika takratne skupščine, drugo pa jebil Bučar po izvolitvi.

  Njegovo nekdanje disidentsvo je izginjalo, vse bolj se je približeval nekdanji komunistični in postkomunistični levici, dokler se ni nekritično zlil z njo.

  Očitno je njgova nekdanja oznovska preteklost pustila na njem svojevrsten pečat.

  Enkrat oznovec, vedno oznovec.

  Bilo je zelo malo častnih izjem.

 5. Iz tistih časov mi je ostalo globoko razočaranje nad dvema osebama.

  Kot že rečeno, nad Bučarjem in nad Spomenko Hribar, ki je že dolgo popolnoma druga politična oseba, kakršno smo pozmali od 51. št. Nove revije do vključno razpada Demosa.

  Konvertita pač!

 6. Bučarju je treba priznati, da je v bistvu trmast in dosleden. Pred 20 leti je že enkrat pomagal v akciji “Zaustaviti desnico!” (ukinitev Demosa), sedaj pa levici grozi podobna “nevarnost” in tovariši (Stanovnik, Kučan) spet rabijo pomoč…

 7. Vse skupaj kaže na to, da je Pahor zares najboljši kandidat, kar jih premore levica. Ta opcija je očitno bankrotirala. Ker bi si levičarski volilci raje odgriznili roko, kot da bi volili za Janšo, jim je treba ponuditi nekoga, ki se ne bo dotikal njihovih svetinj. Janković je pokazal, da je pravoveren.

  Omenjena procesija se zaveda, da morajo ponuditi nekoga, ki bo pritegnil vsaj nekaj glasov tistih, ki bi drugače ostali doma. Ne oni ne Janković se ne pretvarjajo, da se imajo radi. Vprašanje je samo, kdo bo koga. Velika verjetnost je, da bodo kratko spet potegnili navadni ljudje 🙁

  Žal prave desno-sredine v Sloveniji še vedno ni. Takšna sredina bi morala ponuditi nekoga, ki bi bil alternativa tako Janši kot Pahorju. Nekoga, ki bi bil pošten in zavzet za poštenega, delavnega človeka.

  Ali bi Slovenci dali mandat takemu človeku? “Ali bo Sin človekov našel vero, ko bo prišel?”

 8. Kot pisec članka sem si tudi sam želel odgovoriti na enigmo Bučarjeve podpore, a odgovora ne najdem. Res je, bil je partizan in je partizanstvu ostal ves čas zvest, čeprav so ga »soborci« izpljunili! A bil je tudi disident in je vsaj zadnja tri desetletja deloval »disidentsko«, neoklaupljeno, samosvojo! Zakaj je bilo tega treba starcu? Da je prisostvoval tej burki na magistratu in hlapčevsko prosil Gospodarja naj ga, nas odreši? Malokdaj sem bil sicer istega mnenja kot on, a mi je bil všeč, ker je deloval samostojno in se ni dal podrediti! Sedaj pa ta nesrečna podpora. Škoda! Dejstvo je le, da si je s tem hudo omadeževal svojo biografijo.

 9. Najprej bi bilo dobro, da se pozanimate koga častite in ga naslavljate “starosta slovenske politike” France Bučar je bil do resolucije Informbiroja zagrizen stalinist! Njegove triade o demokratični družbi pa so bile le med za naivneže!

  Kdo je pred referendumom o samostojnosti obljubil priseljencem iz juga državljanstva? Bučar! Kdo je bil ožigosan v prejšnjem režimu kot narodnio izdajalec, ko je govoril o prekinitvi pomoči Jugoslaviji in ni bilo nobenih sankcij proti njemu? Bučar!

  Z novimi državljani so komunisti dobili tudi svoje volilce. Vi ste pa danes izpadli kreteni! Drugič pa poslušajte, kar se vam govori!

 10. Čigav pa je tale glupi blog?

  Ja, Bučar se je dokončno razkrinkal. Bil je očitno kot udbovec podtaknjen demosu. Nihče ga ni prepoznal, a hkrati demos ni imel šans, kot se je tudi zgodilo.

 11. Ko bi se vdinjal SLOVENCU bi še prebavil. SLOVENCI se bomo tako ponižali in volili neslovenca za precednika vlade????

  • Spoštovani, glede na način vladanja, kot ga demonstrira župan Ljubljane, od mene ne bo dobil glasu. Vas pa bi vseeno spomnil na dejstvo, če vam je to toliko pomembno, da je mama gospoda Jankovića, Slovenka.

   Ad rem, ad rem, na ad personam, lepo vas prosim.

  • Za zavednega, pokončnega in klenega Slovenca “materinščino” presenetljivo slabo obvladate …

 12. Bučar me je najbolj razočaral takrat, ko se je odkrito postavil v bran Mitju Ribiriču z besedami: “Ne vedo, kaj je slovenski nacionalni interes.” Takrat sem ga prepoznal kot podtaknjenca tovarišije (ali kakorkoli bi jih človek pač imenoval, ampak saj je v tej tovarišiji vede ali nevede, hotel ali nehote zelo veliko ljudi, vsi, ki pristajajo na tovrstno politiko in gospodarstvo, kot jo mi peljemo).

  • A ni bil France Bučar s strani samozvane pomladi, spoznan kot absolutna avtoriteta, skoraj oče naroda, ko se je izrekel proti arbitražnemu sporazumu ;)?

 13. Tovariš bučar iskrena ti hvala za dejanje, , da si, preden zapustiš to zemljico, pokazal svoj pravi obraz, da vsi ljudje na tem koščku kranske zemljice spoznajo tvojo naturo, ostal si zvest staremu gospodarju, ki si mu prikrito služil celo svoje življenje. Sam si izbral svojo pot ubogi starček ….

 14. Rx, bil je tudi tisti, ki je z vso silo branil odločitev US, da se izbrisanim vrne… (saj poznate mantro). In takoj po vojni je od Janše in Bavčarja zahteval, da zasedeta s svojimi silami Istro. Določene stvari pri njem so mi bile vedno všeč in vedno ga bom prišteval k očetom slovenske osamosvojitve, tako kot tudi Kučana, saj osamosvojitev še vedno štejem in bom vedno štel kot največje dejanje v naši zgodovini. Venar pa je imel v mislih rahlo drugačno družbeno ureditev, kot sem mislil, pa čeprav v ozemeljsko večji državi.

  • g. Gorenc, moje osebno mnenje je ravno nasprotno vašemu OSAMOSVOJITEV ŠTEJEM KOT VELIKI NATEG v naši zgodovini. Pripravimo se na britki konec , jamo smo si skopali sami ….

 15. PRJATU, YEBIWETTER: ja, bilo je razočaranje za razočaranjem! In prišel je konec! O tem več ni dvoma! Vse gre po poti, ki sva jo napovedala!
  Žal, žal, žal!
  In vemo, kdo je to uničil! Milan Kučan! Kot je uničil Kavčiča, pa IO študentov tam 1972!

 16. BUČAR, gojenec MARJANIŠČA , kasneje viden in slikan v uniformi na žel. postaji v PLIBERKU, ker so ga baje zanimali samo nakit in ure ! To sliko mu je pokazal poslanec v parlamentu, mislim , da je bil to g. GROS !
  Nekoč se je BUČARJU v neki “TV ” oddaji le oglasila kosmata udbovska vest, ko je DEJAL .:” Po vojni, je pomagal izganjati plemenite redovnice iz Marijanišča, ki so ga do takrat, skrbno prebujale, vzgajale ! TAKRAT, MI PA RES NI BILO VSEENO, je pripomnil ! !

 17. IN,ko je bil na obisku v Torontu se je ves rdec v obraz branil,da nima pojma ,kaj mu clovek govori ces,kaj je delal na zelezniski postaji na Koroskem. Takrat mi je bilo,kar malo nerodno , danes me je pa zaradi te nerodnosti,kar malo sram.

 18. Včeraj sem iskal neko misel iz Galimbertijeve knjige Grozljivi gost: nihilizem in mladi (ja, še na zrela leta mi ne rata, da bi si delal zapiske že med tem, ko berem knjigo prvič). Pa sem se ustavil še pri dodatku knjigi – kratkem intevjuju z avtorjem. Na čisto zadnje vprašanje, da odličen (tako kot vse) odgovor.

  Citat:
  “Do leta 1950 sta bili generaciji dve: očetje in sinovi. Danes so generacije tri: dedje, očetje in sinovi. Moč in oblast sta v rokah dedov; … Očetje bi radi zamenjali dede na oblasti, mladih pa nihče ne vidi. Dedje po šestdesetem letu bi morali biti samo dedki, ne pa da zadržujejo oblast v svojih rokah.”

  Je pa res, da se je tisti oče, ki so ga dedje volili za trenutnega naslednika, šel v soboto preverit, da mu ne bi mladi na njegovem trgu naredili prevelike štale. Zaenkrat je lahko pomirjen. Šlo je le za kurnik, pa še tega so prestavili drugam.

 19. BUČARJA SEM IMEL PRED SABO, NA sv VIŠARJIH, KJER JE LEPO VNESENO PEL TISTO, marija , marija , LE PRIDI PRID PO NAS ! Tega se trošta, morda pa je le bil pri spovedi ?!

 20. BUČARJA SEM IMEL PRED SABO, NA sv VIŠARJIH, KJER JE LEPO VNESENO PEL TISTO, ” Marija , Marija , LE PRIDI PRID PO NAS ” !
  Tega se grešnik trošta, morda pa je le bil pri spovedi ?!

 21. SPOŠTOVANI TOMAŽIČ, BUČAR ni samo pomagal zaustavljati desnice, on nam je podaljšal zimo ! ” DEMOS ” se je razpadel tistega trenutka, ko je KUČAN odpoklical svoje podtaknjence iz “DEMOSA ” ! TI OSEBKI SO NAM PA VSESPLOŠNO ZNANI, tudi spominka in bučko !

 22. Tov. Bučar se je že preobjedel samostojnosti, ki jo je sam pomagal graditi, zdaj pa se mu je mało stužiło po bratstvu i jedinstvu naših “naroda i narodnosti”. 😛

  Jugonostałgičar.France.Press

Comments are closed.