Pasti in zablode ob pojmu svoboda

12
Vir: netHD

Po naravnost spektakularni zmagi Gibanja Svoboda na nedeljskih parlamentarnih volitvah se marsikdo sprašuje, kaj nam to novo dejstvo zna prinesti. Pa niti ne šele po preštetju glasov, marveč že takrat, ko se je gibanje pojavilo s provokativnim imenom, kot ga nosi samo pojmovanje besede svoboda, ker je bilo postavljeno in predstavljeno kot fronta proti obstoječi oblasti, ki kot da omejuje svobodo ljudem, medijem, drugim pobudam.
Če se torej pomudite in preberete vsaj nekaj tistega, kar na Googlu najdete pod pojmom svobode – ker vam ne kanim prepisovati od tam – potem boste zlahka dojeli tudi razliko med pojmom svobode kot hrepenenju po nečem, po želji po prosti izbiri med alternativama, kar je bilo najbrž tudi vodilo vodje gibanja Robertu Golobu, ko se je spustil v to avanturo, in stanjem, v kakršnem sta se on in njegovo gibanje znašla zdaj, po volitvah.

Hrepeneti po svobodi je nekaj drugega kot zagotoviti jo tistim, ki so te izvolili

Velikanska razlika je namreč, ko je svoboda cilj, hrepenenje, neizpolnjena želja, nekaj, kar te priganja v upornost, v boj, v tveganje, žrtvovanje, iskanje rešitev, porajanje idej, mnenj, ko se ti v krvi dviga adrenalin, da ne naštevam naprej, ter tistim stanjem, ki sta ga prinesli nedeljsko preštevanje glasov ter preprosto dejstvo, ki ga prinaša zmagoslavje, kar pa postavlja gibanje iz konkurenčne stranke na mesto odgovornega za vodenje države. Tu gre za pravcati salto mortale, saj zdaj ni več cilj premagati nasprotnika, ampak sprejeti popolno odgovornost za vodenje države, ko postanejo pred volilnim molkom obljubljane puhlice nekaj povsem realnega in zavezujočega. Vsega tega se najbrž avtor – če mu ideje za ime Gibanje Svoboda niso prišepnili iz ozadja – niti dobro ni zavedal. Da včerajšnje zveneče, tako popolno ime lahko prinaša toliko odgovornosti ne le do volivcev in domače javnosti, ampak tudi do medijev in tujine, saj vsi razumejo ali poznajo izraz »freedom«. Lepo in zveneče za uho, a tudi polno odgovornosti.

Sestaviti vlade ne bo težko, teže bo izpolnjevati obljube

Sploh ne bo težko sestaviti ministrske ekipe, saj je ambicioznih vse polno, ki se mu bodo motali pod nogami, teže bo z obljubami, ki jih bodo krvavo žulile, saj je svoboda podobno kot državni proračun vezna posoda: če tu vzameš, tam manka. In obljubili smo Institutu 8. marec, da bomo popravili vse po spisku, kar je zašuštrala Janškova vlada, in mladim stanovanja in službe in svetlo prihodnost in starim domove in lepe pokojnine in zdravstvo brez čakalnih vrst in dobre plače in uravnoteženo gospodarstvo. In tudi na KUL-ovce ne smem pozabiti, se spomni Robert, saj sem jim pobral vse glasove, pa na tajkune in na nacionalno TV in vladavino prava.
In če je bila svoboda rešitev za Slovenijo, je zdaj ta ista svoboda kot mlinski kamen okoli Golobovega vratu; to ni ogrlica iz biserov in tudi od plesa se mu že vrti; pa dajte namesto polke kar angleški valček. To in vse drugo ter tretje ali osemnajsto sledi, in če boste poslušali radovednih ušes ter gledali zvedavih oči, vam prav nič ne uide. Predstava gre naprej pod taktirko možica iz Murgel, dajte mu vendar podstavek. Show must go on.

12 KOMENTARJI

 1. Zdaj, ko je v Sloveniji z zmago goriskega “antifasista” s plačo ameriškega predsednika končno po dveh letih “fašistične strahovlade in policijskega nasilja” zavladala “SVOBODA”, me nekam čudno vleče, da bi napravil en socialni eksperiment: da bi šel na Gregorcicevo ulico v LJ in začel kricati: ” Ubi Goloba, ubi!” Me zanima, kaj bi sledilo.

 2. Spominja me na Partljičevo humoresko “Moj oče, socialistični kulak”, kjer oče pravi sinunekako takole: “Sedaj je svoboda, pazi, kaj govoriš!” Komunisti pač tako pojmovanje imenujejo svoboda, že od “osvoboditve” 1945 dalje. Pomota: Tako so govorili že, ko so vabili in silili v OF.
  To je torej napovedano “normalno stanje”, ki ga med janševo vlado niso čutili v ppolnosti, če izvzamemo tisto, kar so počeli potom globoke države, birokracije, represivnih organov (nižje od ministra in drž. sekretarja)
  Levica pa bo svobodna, ko bo dobila ministra za izstop iz Nata, ministra za gospodarstvo, da začne z nacionalizacijo dela stanovanj (nepremkičnin) in hiš, zlasti na podeželju, nacionalizacijo podjetji.
  Torej, živela svoboda in “ljudska oblast”, ki je pomenila totalno oblast partije.

 3. Bo prišel čas streznitv, ko ne bo nikomur več do smeha, kajti s pepelom posipati se ne bo več časa- ta bo začel padati sam, na grozo vseh žrtev sedanjih zablod. Človek lahko moč satana drži stran od sebe le s pomočjo tistega, ki mu je omogočil dostop do duhovne podobnosti. Če v to ne verjame in DELUJE TAKO, mu ni pomoči. KAKO SMO DELOVALI?!

 4. S “sovražnim govorom” bodo nastopili proti vsaki resnici in svobodi opozicijskih medijev, posameznikov v javnosti ali celo ljudem z ilegalnim imenom. Tako ne bodo spravili k “pameti” ali odstopu urednike. Tudi v zasebnih šolah in Cerkvi bo enako. Vse že videno v naši zgodovini in sedanji praksi, ko partija ali globoka država določa, koga sme Cerjkev kakršnekoli izpovedi postaviti za “škofa”, župnika itd.
  Ulica kvazi civilne družbe, kvazi nevladnih organizacij dobro plačlanih voditeljev bo preplavila mesta in mesteca, zahtevala os represivnih organov ukrepanje in ti bodo ukrepali. Ta CI in nevladne organizacije so že zmagale na volitvah in so vsestransko uporabne, tudi za izstop iz nata ali EU, če jih bo ta kritizirala ali omejila državi sredstva.
  Montirani procesi na vseh področjih, ne le proti posameznikom, bodo “zlati rez”, svoboda in resnica.
  To pa je VELIKA ZMAGA. Ukrajina se bo osvobodila, SWlovenijo pa bodo dokončno “skuhali kot žabo”.
  Te volitve so dokaz, neizpodbiten dokaz, da je to možno. Eksperiment v zgled “civilni družbi” v svetu se je potrdil kot uspešen, tudi v Sloveniji. Čez desetletja ali stoletje bodo snemali nov film “Psiho”.

 5. Če ugotavljajo, da se Putin boji bolj Rusov kot Zahoda, potem je jasno, da se počuti golob popolnoma varnega na ulici, organih represije- “na strehi” in parlamentu.
  Ali bo kdo v Slorusiji ustavil dobavo dodatnega orožja? Zakaj, saj bo z njim okrepil ruski vpliv na Balkanu!

 6. Dobro da imamo opozicijo in Levico in seveda dr. Goloba, da bodo naši domovini zoper povrnili in mir in svobodo, za kar so na levici vedno poskrbeli, ko so bili na oblasti. Zato smo izvolili dr. Goloba, znanilca miru in svobode, ki prinaša nov veter, saj bo prečistil politiko vseh zablod in tiranije, da se bosta k nam vrnila mir, svoboda ter blagostanje, pa ne samo za elito enih, temveč za vse. Čas je že, saj ljudje pričakujemo spremembe, da ostanemo na pravi že preizkušeni poti.
  Vsa opozicija z Golobom na čelu, nas svari pred nacizmom in obljublja, da bo opravila temeljito denacifikacijo. Obče je pa znano in se ve, da je Stalin, vodja svetovnega komunizma, pristopil k paktu Ribbentrop – Molotvov postal kolaborant s Hitlerjevim nacizmom? Vsi komunisti, tudi slovenski, so ta pakt nacizma in komunizma spoštovali in ga niso do danes obžalovali!?
  Ali je sedaj že drugače, to ve tudi dr. Golob, novi premier!?

 7. Tole sem napisal naslednji dan po Golobovi zmagi:

  Golob je v sinočnjih govorih (po zmagi) na široko govoril, kako se bo povrnila svoboda. Skratka, na veliko je uporabljal besedo svoboda.
  Tudi komunisti so (po “zmagi” takoimenovane NOB) leta in leta govorili o svobodi, božali besedo svoboda, mi pa vemo, kako je bilo. Takoj po “zmagi” – množično pobijanje, kraja narodove imovine z nacionalizacijo, montirani politični procesi, stroga kontrola ozne in udbe, ustrahovanje. Skratka, bili smo daleč od svobode. Bili smo sužnji. Kar govori Golob, je zloraba pojma svoboda.
  Zaradi Golobove pretirane rabe besede svoboda, mu ne zaupam, oziroma ne zaupam vsej koaliciji, ki bo vladala. Svobode je konec, nastopa nesvoboda.
  Dober dan, Nesvoboda!