Ervin Fritz v Dražgošah priznal povojne poboje

28
Ervin Fritz izpostavil, da mora partizanska stran obžalovati povojne poboje.

V Dražgošah smo s strani pesnika Ervina Fritza slišali, da partizanska generacija in njen boj pomenita tudi za sedanjo generacijo zgled človečnosti in navdih za človeka vredno življenje. Hkrati je priznal, da obstajajo povojni poboji in da bi morala partizanska stran to obžalovati. Verjetno se je komu od udeležencem ob tem zataknilo, da nekdo s te strani omeni povojne poboje.

Sem vesel, da je govornik to izpostavil, to je korak v pravo smer. Verjamem pa, da je tistim, ki stojijo v ozadju tega, težko to priznati. Tu gre tudi za čast Slovenije. Ne gre samo za priznanje zločina. Gre tudi za to, da pravna in demokratična država vzpostavi demokratične standarde, po katerem nihče danes in v preteklosti ne bo v svojih pravicah prikrajšan.

28 KOMENTARJI

 1. Halo uredništvo Casnika,si zbudite se. V kateri državi živite, da ste tako globokoumno ugotovili, da so partizani priznali povojne poboje. To so priznali in se opravičili (kolikor se to da) že pred 25 leti ali še prej. Le domobranci in slovenska RKC nista priznala svojih zločinov in izdajstva. Sicer tudi, če tega ne storita, ni važno. Vsi domoljubni, zavedni in pošteni Slovenci vemo, kakšne in koliko zločinov najhujšega reda sta storila. Izdajstvo je namreč zločin vseh zločinov.

  • Očitno ne spadam med dovolj ‘domoljubne, zavedne in poštene Slovence’, ker ne vem, »kakšne in koliko zločinov najhujšega reda sta storila« slovenska RKC in domobranci. Zelo pogosto berem podobne ‘očitke’ brez ustrezne argumentacije. Za prvo silo bi bila hvaležna, če mi naštejete njihovih 5 ali 10 ‘zločinov najhujšega reda’. V svoji nerazgledanosti si namreč mislim, da bi jih morala poznati, ko pa so tako priročen ‘argument’ za minimaliziranje in marginalizacijo zločinov (očitno ne ‘najhujšega reda’) ‘zmagovite opcije’.

   • Tudi mene to zanima. Ampak stavim, da bo zdaj Zivo stisnil rep med noge. Tega se je naučil od partizanov.

  • Zivo
   Ti očitno ne živiš v naši državi (Sloveniji) zato ne veš, da se je Katoliška cerkev za svoja dejanja opravičila.
   Vsa opravičila ljubljanskih škofov za medvojne dogodke je zbral France M. Dolinar v knjižici z naslovom Resnici na ljubo in s podnaslovom Izjave ljubljanskih škofov o medvojnih dogodkih.

   Vse izjave in opravičila si slede po kronološkem redu, začenši z Izjavo generalnega vikarja ljubljanske nadškofije Ignacija Nadraha, z dne 15. maja 1945, in se konča z Izjavo Slovenske škofovske konference ob 50. letnici konca druge svetovne vojne, pod naslovom Služiti resnici, pravici in spravi, z datumom 19. april 1995. Podpisan je nadškof dr.Alojz Šuštar.
   Vseh izjav je 6 (šest).
   Knjižica je izšla v založbi Družina, leta 1998

  • Živo, ne vem zakaj opletaš in blatiš tja v en dan, k’r neki?Naj ostane tvoja velika tajna.
   Nismo leta 1991, ampak 2020 in še se čas vrti naprej.
   Za kuga se gre?
   Podatki o tem kdo je začel z rečjo, ki se hudomušno kliče NOB in OF in 2.sv.vojna, imamo že toliko neuradnih, pričevanjskih in zelo uradnih podatkov večih institucij in nazadnje še veliko težko buklo
   dr. Možine, da čisto komot napišem, kar počnem že nekaj časa. da se obravnavana reč imenuje gladko takole, glej, beri počasi : NOB&OF Revolucija!
   Jasno so spisani tudi dokumentarni podatki kdo je kje in kako začel z NOB&OFR in tudi jasno je zgodovinsko dokumentarno zakaj je Komunistična Partija Slovenije začela z “uporom okupatorju”
   ki je v 99% smotrov služil obračunu z razrednim sovražnikom po sovjetskem vzorcu in po navodilih
   Kominterne in KPSZ po obratovalnem priročniku VKP(b) – si ga prebral?
   Dokumentirano je tudi število žrtev vseh vpletenih strani – tebi le manjka, da si to prebereš in si spišeč plonk ceglce in nam jih prepišeš na tem spletu v preglednici do naslednjič, da se bo vedelo.
   Do takrat pa velja, da natepavaš prazno, nič vredno slamo temelječo na velikanski Laži.
   Sposodi si Razkol in nadaljuj z raziskavo Resnice, sicer boš res obolel.

  • Še ene sem se spomnil, živo!
   Vsi lajnate o povojnih pobojih in pozabljate absolutno medvojne poboje in še posebej one poboje popolnoma nedolžnih žena in mož, starcev in stark, veliko deklet, neverjetno veliko mladih deklet
   ter otrok, nosečih mater ter kompletnih družin s strani NOB& OF Revolucije za obdobje 1941 do konca 1943.Iz neposrednih pričevanj svojcev žrtev in pričevanj pijanih morilcev vemo zagotovo zakaj so na “zaslišanja” partizani klicali mlada dekleta, velikokrat kar več njih skupaj. Ko so končali “zaslišanja” so jih še žive metali v brezna, kjer so gole na mrazu, mučene in zmaličene tulile od muk še dneve-rablji so se junačili s tem, kako so za njimi metali bombe…
   A ti, živo, veš slučajno koliko je bilo teh neoboroženih, neorganiziranih in popolnoma nedolžnih žrtev. Zapiši si : okoli 4.000(štiri tisoč) samo Ljubljanska pokrajina!
   ITD.
   Živo, pejt na zapeček in študiraj ali pa utihni.

 2. Govor Ervina Fritza je bil obupen in res ne vem, zakaj se ga je Janez Juhant odlocil hvaliti. Resda poskrbijo, da je vecina govoriv ob tej prireditvi obupnih in nastop pisatelja tu ne odstopa.

  V cem vidi Juhant napredek, ce Fritz prizna in za silo obzaluje povojne poboje? Kvecjemu regresijo zaznavam. V nicemer govornik ne pojasni, kaj sele obsodi boljseviske revolucije, ki so se jo komunisti v zmedi okupacije lotili in uspesno izvedli. Napada neke domnevne sodelavce okupatorja, ki jih v Drazgosah nikjer ni bilo. Ne premore trohice custvovanja z nepotrebnimi civilnimi zrtvami domacinov, ki so jih brez njihovega privoljenja komunisti oz spanski borci dali na zrtvenik svojega barbarskega projekta, sami jo pa ucvrli na varno gozdov jelovske planote.

  F rit naj gre Fritz s svojim sprenevedanjem okoli socialne pravicnosti in napadanjem kapitalizma med zdruzbo neokapitalisticnih povzpetnikov in tajkunov. Vseh skupaj, posebej druscino iz prvih vrst, ki je svoje riti v Drazgose pripeljala z najdraznjimi modeli Mercedesov, Audijev, BMWjev iz kapitalisticnih koncernov nekdanjih okupatorjev, ki so mascevalno zmasakrirali Drazgose in njihove domacine, je res ena sama velika hipokrizija.

 3. Kaj je slučaj, ki to ni in kaj strategija, prioritete?

  Prav, da izpostavite g.Juhant, vse spoštovanje, Fritzovo večkrat ponovljeno mantro iz zločinskih logov častilcev Satana Lučenosca mitomanske boljševiške in kocbekjanske, na žalost, NOB & OF revolucije 1941-1991! Tudi prav.Sam mislim da veliko premalo, preveč površno pomanjkljivo.

  Priznanje “napake” sploh ni izstopajoča zadeva zadnjih Lažgoš in ni izrečena prvikrat. Je nepomembna na nedeljski orgiji LAŽgošarjev – nestrpno sovražnih posvečencev režima ničejancev na Lažgošah. Tja je ni vstavil ognjeni najeti umetelnik Fritz, pač pa njegovi Šepetalci. “Napaka” je lahko definirana v sila širokem diapazonu umetja o tem kaj to je in kaj nosi s seboj…najbolj je v svojem pomenu le agitpropovska elastika za cinične nategovalce Režima Kučanskega rdečega Novega razreda ob kipečih egiptovskih loncih in prenažrtih revolucionarjih od partizanskih golažev in pleskavic s čebulo ob hrvaškem Teranu in dalmatinski lajnarski muziki iz Aktuala.
  Napaka, je zame le kot izrečena vaba za povprečne ravnohribce, ki “želijo” slišati všečnosti izza požeruhove obložene mize, da bi rekli.”Saj ni tako hudo, Milan je tudi Velikonočno Šunko in Štromajer tudi obhaja sveti Božič.” V BTCeju, of course.

  Kar bi bilo realna osvetlitev Zla in tektonski premik v podočje svobode in sprave , bi bila izreka prave primerne in usodne besede, ki si jo je slovenski narod v vsem obsegu in pomenu že davno zaslužil.
  Ne samo napaka. To je le najava, sled, nakazilo.Vsebina napake mora biti izrečena!
  Vsebina napake pa je Zločin. Nič več in nič manj!

  V ozadju vse bivanjskosti v Sloveniji je prioritetno hudo , ker sploh še ni sprejeta evropska Deklaracija o zločinskosti Nacizma, Komunizma in Fašizmov v Evropi in v Sloveniji. To je strašno hudo. A lahko prerokujem, da bo spregovorjena beseda zločin šele potem, ko bo, najmanj to,sprejeta ta evropska deklaracija?
  Lahko bi bila vgrajena že v Majniško deklaracijo, ampak Pavček je vedel, da to ne gre? Rekli boste najverjetneje , ma sigurno boste, p’rmejdun, da mi ne bi danes imeli lastne države, ker bi šla enotnost na zgodovinskem plebiscitu k Vragu in Država že v začetku v vražje franže.

  Drugo strašno pomembno, je priletelo iz Dražgoš. Zgodila se je uradna napoved Kučanovih Boljševikov Slovenije, da bodo spet delali Revolucijo. To so lahko nove Čebine. Lahko tudi, da so letošnje Lažgoše tako pomembne kot leta 1940 Brozov sestanek s Kardeljem v Bohinju po povratku krvosesa z vsemi petimi prsti leve roke iz Moskve, kjer je dal v štirih letih postreliti v tilnik 800 sekretarjev jugopartije, kakor, sektaške, da je lahko sam nastavil sebi všečne mojstre upravljanja delavskokmečkih balkansko slovenskih množic.

  Tudi napovedi nove revolucije na obzorju so ploskali brez izjem po vrsti : predsednik Države, predsednik Parlamenta, predsednik Vlade in vsi prisotni vladajoči vseh rangov, tudi peklenski Šromajer, ki je za Božič povedal, da smo Kristjani živali !Kaj pa naj bi? Držali fige v žepih? Saj si ne drznejo in šobili so svoje pomembne državniške ustnice in držali pomembne betice lepo sočutno postrani, kakor da prisostvujejo splavitvi nove Putinove strateške mega podmornice v Novorosijsku
  za delanje tsunamijev in potresov tektonskih sesutij celih pokrajin.

  Opozicija se strateško dela slepa in gluha, da ni videla ne slišala Štromajerjevega pošastnega zmerjanja z vrha države, ki je hujša od napisa na Merkatorju, da bodo kristjane spet klali kot leta 45, ker so vedeli, da jih Pikalo po naročilu in ukazu Agitpropa F571 vleče za jajca in jih vleče v direktni spopad, ki bi naj odmeval po cajtngih. Nekaj so se le naučili, hvala Bogu na Višavah, saj so si zapomnili, da Zlo ni večno in , da mu bo Marija glavo prej ali slej strla in v guberniji Slovenistan je čas dozorel, saj žehti v zraku, da je krasna kriza tik za vogalom in je morda ne bomo preživeli v taki konstelaciji kot je sedaj, ker kriminalno vezivo rahljajo virusi in bakterije razpada!

  Vidite, g.Juhant, mene ne veseli izreka napake, ampak me zaskrbljuje. Izrekel jo je že Kučanov Milan , pa Stanovnikov Janez in oba že počasi odhajata v Večnost, pa se ni nič napredovalo. Nasprotno.Nazaduje in zlo resno ogroža simbiozo Slovenskih staroselcev, emigrantov z Balkana
  in nekaj prišlekov iz svobodnega sveta ter prvih iz Venezuelije.

  in še ena stvar se ni spremenila, ni se premaknila iz mrtve točke Zupačičevega krvavega blata revolucije 1945.
  Pomorjeni Dražgošani in padli vojaki Partizani so še vedno zakopani pod boljševiškim betonskim kolosom v natur neposvečeni zemlji, kjer jih vsako leto v Januarju potomci morilskega lažnjivega in strahopetnega komisarja in narodnega heroja morilca Žagarja na novo onečaščajo, razčlovečujejo in ponovno pobijajo z demoni hudega peklenskega Zla, ki odmeva po deželi Slovencev kot prvovrstna Laž, segregacija, zastraševanje, obsojanje, zastraševanje in zaničevanje v neenakopravnosti lažne enakosti delavskih in kmečkih množic slovenskega ljudstva.

  Naši krasni in dokazani predniki, Veneti iz gorovja severne Venecije, današnje Italije so imeli stvari urejene že par tisoč let preden je Božji sin srečal hinavskega Poncija pilata v Jeruzalemu. V skalovje so vsekali, tako je zapisal veliki pater Tomažič tudi tele bogate besedne zveze:

  – KANTE SVOTEJI O SA KUTS –
  ” Pokopavši svojce v ta kotec ”

  – JEGO VOLTH OMNOJ I U VAN TI JOJ –
  “Njega duše premini in v ven ti pojdi!”

  Vir: +Ivan Tomažič, slovenci, edeitiones Veneti, Wien

  In mi, vrhunski globalno urbani gumastohrbtenični visokotehnološki barbari 21.stoletja, se moramo dajati kot sužnji z komunisti zla o tem kaj je zločin in kaj je grob in kaj je kultura Življenja ?
  Upam, da se bo g,Dežman izživel v svoji ideji o krščanski kripti in še ob času vprašal župnika na hribu, morda celo svojce pomorjenih, ki so jih proti zakonm prekopali iz posvečenega humusa svojih mnogostoletnih prednikov.
  Ne pristajam na skrčeno odobravanje lažnjivih, navideznih pomikov na strani malikovalcev Zločina
  Besedo napaka je treba povedati, da je Zločin, Potem pridejo še Zločinci, nad njimi pa stoji Kazen.
  Ne bomo prosili.
  Oni to že vedo.
  Čas v Nebesih teče povsem drugače.
  Zločin in Kazen.
  Bog oče je dal vklesano v kamen Mojzesu na poti iz Egiptovske sužnosti
  in “Tako je rekel Dostojevski!”, ki so mu pobili nad 100milijonov soljudi!
  Išče se Mojzes Slovenskih rodov. Sv.Hieronim, na pomoč.
  Slomšek in Lojze Grozde poiščita ga , prosim!

  Pustite zvonove vseh slovenskih Božjih katedral na hribih in visokih gorah naj zvonijo alarm in prosijo Milosti Božje!

 4. “Izdajstvo je namreč zločin vseh zločinov.”

  Pa še enkrat za enostransko @Zivo, ki noče, NOČE priznati izdajstev druge strani. Zbral sem nekaj takih izdajstev komunistov med revolucijo (vojno):

  Komunisti so kmalu po italijanski okupaciji Italijanom izdali okoli 600 oficirjev in podoficirjev kraljeve jugoslovanske vojske, da so jih Lahi pohopsali in internirali.

  Komunist je Lahom izdal položaj TIGR-ovcev na Mali gori nad Ribnico, da so jih Italijani napadli (13. maja 1941).

  Komunist je Nemcem izdal partijsko šolo v Ceknem, da so jih Nemci precej pobili
  Komunist je neosnovano na Lajšah nad Cerknim pobil 12 ali 14 nedolžnih ljudi, ki naj bi “izdali” partijsko šolo v Cerknem. (eden [Bavcon] je preživel, ker so ga samo obstrelili in se potem rešil iz brezna).

  Komunist je izdal Pohorski bataljon Nemcem, da so ga uničili.

  Komunisti so izdali na tisoče Slovencev, da so jiz Italijani odgnali v taborišča.

  Aleš Stanovnik, ki je bil pred Kocbekom voditelj kršč. socialistov je bil maja 1942 izdan Italijanom od VOS-a in ustreljen, kot talec. Njegovo skrivališče je bilo namreč globoka tajna. Kocbek je ob tej novici menda govoril, da se ne sme ogroziti zavezništva s komunisti, na podlagi stvari, ki ni čisto jasna.

  Pesnik Tone Čokan je bil umorjen s strani komunističnega komisarja Urbana Dermastje. Ko so preiskovali njegov umor je komisiji OF njegova žena povedala naj bi ga ustrelila ona, ker je preveč politiziral in kartal.

  Profesor Kociper je bil junija 1942 zaprt, ker, da je preveč propagiral smernice kršč. skupine v OF ( ki so bile sicer na ravni politike IOOF ). Zapreti ga je dal Ivan Maček-Matija. Ker ni bilo konkretnih dokazov je bil izpuščen, vendar z Mačkovo pripombo, da je ostal ”potuhnjen nasprotnik partije”.
  Kasneje je umrl v zelo čudnih okoliščinah. Med hajko Nemcev je izgubil stik s svojo enoto. Terenci v neki vasi so ga zvezali in predali Nemcem, ker da so ga sumili, da je ”izvidnik gestapa”. Ti so ga ustrelili kot talca.

  Kidrič ni dovolil rešiti Toneta Tomšiča iz italijanskega zapora v Lj. Italijani so ga ustrelili kot talca.

  Vidiš@Zivo tudi to je zločin vseh zločinov!!!

  • Živoja to sploh ne zanima.
   ————————————————————–
   – Dejstva in argumenti so smrt Laži !
   – Resnica je smrt Laži!
   – Smrt laži je smrt NOB&OF Revolucije!
   ——————————————————————————————————
   Ker mu zamegli pogled na Laži, ki jih poiskuša ravnohribsko lansirati na portalu.
   Postavil sem mu par nalog, da jih opravi, preden se naslednjč spahuje pred bralci, pa se bojim, da je prelen, da bi začel brati ali celo študirati.

   Ja, prav imaš, vedno in kar naprej je treba izpostavljati pred boljševiškimi podganami praktične primere komunističnih in partizanskih izdajstev na katerih temelji krvava Revolucija NOB&OF !

   Vsem svojim žrtvam, ki so v 95% primerih popolnoma nedolžne-bili so označeni za Žrtve- ni važno zakaj, so si že kaj izmislili za lase privlečen razlog za mučenje in za uboj, če ne prej, pa po izvršenem zločinu. Saj to za njih ni bilo važno.Nabili so žrtvi naziv izdajalec in končano!
   Živo še ni pregledal zgodovinskih dokumentov.

   On ne ve, da je Partija ubijala, ko Italijani niti začeli niso s terorjem
   On ne ve, da je Partija/VOS v 1941 pa do jeseni 42 že pobila več kot 1500nedolžnih neoboroženih Slovencev, seveda neverjetno maloletnih Slovenk, žena in mater, kompletnih družin.
   Zato so nastale Vaške straže 17.Junija na Šentjoštu in potem po vsej Notranjski in Dolenjski in ni jih organizirala Cerkev, kot trobijo Životi in njemu podobni…ne da se mi več pisat, grem gledat smuk v Wengnu! Lepo se mejte!

   • Nič ne predvajajo Wengna, torej pišem še malo:
    Čestitam, ortikon za spis izdajstev.Seveda je to drobiž, saj izdajstva so funkcionirala na partizansko-partijski strani na dnevni bazi, nepretrgoma.
    Spominjam se pripovedi stare mame, ki so ji požgali komunisti bajto, ubili moža in sina in ostala je s petimi otroki, popoln kaos, ki so ga povzročali skupaj z terorjem partizani je bil nevzdržen.
    Odlično parvim, ker v prvi plan postaviš tudi prvo uradno izdajstvo 2.svetovne vojne on NOB&Of Revolucije !
    Izdaja Danila Zelena, Majnika Toneta in Kravanje na Mali gori pri Ribnici, ki se konča z italijanskim ubojem D.Zelena in ujetništvom ranjenega Kravanje ter Majnika, ki jim pobegne in ga kasneje komunisti sami ubijejo kot partizana…torej resnični, dejanski in prvi slovenski IZDAJALEC SLOVENIJE JE FILIF TEKAVEC -GAŠPER komandant ribniške čete- ki je bila v bistvu četa Danila Zelena in Tigrovcev in si jo Tekavec prilasti….!
    Kaj drugega kot izdajstvo je tudi zločinski zahrbtni komisarski umor prvega pravega narodnega heroja Primorcev, Janka Premrla-Vojka, ki mu komunisti na satanističen način umetno naredijo slavo po vojni kot komunistu, kar je spet vrhunska Laž vseh laži, saj ni bil član KPS, in tako dalje in tako dalje…brez konca in kraja.

Comments are closed.