Partizani nas bodo rešili

118
497

partizaniMinister Jakič je prepričan, da so izkušnje partizanov dragocene za člane sedanje vlade in koristne za prizadevanje za izhod iz krize. Vsaj tako je zatrdil v svojem govoru, ki ga je naslovil na vse zbrane na slovesnosti ob 70. letnici ustanovitve 10. narodnoosvobodilne udarne brigade Ljubljanske ter drugih partizanskih enot. Sprašujem se, kaj to pomeni oziroma katere so tiste izkušnje, ki naj bi prinesle naši državi izhod iz finančne in gospodarske krize. Morebiti partizanski način boja? Partizani se nikoli niso odkrito spopadli z okupatorjevimi silami, temveč so večino svojih manevrov izvedli s taktiko gverile. To pomeni, da so sovražnika hitro napadli ter se še hitreje umaknili ter prepustili civiliste na nemilost povratnim represalijam s strani okupatorja. Ali nam torej minister Jakič sporoča, da bo slovenska vlada, navdihujoč se pri partizanskih izkušnjah, na hitro pokradla še tisto malo premoženja, kar ga je po njihovi divji privatizaciji ostalo, potem pa vse ostale Slovence prepustila nemilosti trojke? Partizanom je bilo takrat vseeno, kaj se je zgodilo civilistom zaradi njihovega načina boja, ker »žrtve morajo biti«. Ker naj bi se ta vlada očitno zgledovala po njih, bi bilo tudi njenim članom, tako kot partizanom, vseeno, kaj bi se po njihovi kraji preostalega premoženja zgodilo s Slovenijo.

Nebodijihtreba

Če ni imel v mislih »gverilske akcije«, je minister Jakič morda mislil na učinkovito rešitev problema »nebodijihtreba«. Sedemdeset let nazaj je ta problem predstavljala opozicija, ki s komunisti ni delila vrednot revolucije, kot sta laž in umor. Takrat so ta problem rešili zelo preprosto – pobili so vse, ki so se jim ali bi se jim morebiti kdaj postavili po robu. Prepričana sem, da bo tudi vlada zlahka našla današnje »nebodijihtreba«. Recimo – v Sloveniji imamo ta hip 120.000 brezposelnih. Če bi jih kakšnih 30.000 pobili in zmetali v kraške jame (morda kar k tem iz časa po drugi svetovni vojni, da se ne bi trudili s kopanjem novih jam), bi se brezposelnost takoj zmanjšala za 25%. To pa je že eden od pomembnih kazalnikov, da smo iz krize, s čimer bi se vlada lahko takoj pohvalila pred trojko. Da bi v prihodnje ne imeli novih skrbi, bi temu procentu lahko dodala še kakšnega, tako da bi »pospravili« vse, ki mislijo drugače kot ona. No, kot pravi minister Jakič, sedanja vlada se lahko marsikaj nauči od partizanov. Ti so že spoznali, da so bili takrat neučinkoviti, saj jih je nekaj drugače mislečih vendarle preživelo. To ve tudi Luka Jurij, nekdanji poslanec SD. Torej te napake vlada ne sme ponoviti.

Bolje denar v roki …

Morda pa je imel v mislih kakšno partizansko tiskarno, v kateri so tiskali ponarejene lire. Tudi ta vlada, da bi se rešila iz krize, bi lahko postavila kakšno tiskarno, skrito kar v kočevskem pragozdu, da ne bi preveč vznemirjala tistih Slovencev, katerim denar, ki bi prihajal iz te tiskarne, ne bi bil namenjen. Ta denar bi vlada razdelila med svoje domače, pa med tiste, ki so se s svojo lojalnostjo že izkazali. Ali pa med tiste, katerih lojalnost bi, zaradi različnih interesov, še morala kupiti. Tako bi zagotovo rešila svojo krizo, seveda pa ne tudi slovenske krize, kar pa tako ali tako ni pomembno. Če sedanja vlada črpa iz izkušenj partizanov, se zaradi tega namreč ne bi prav dosti »sekirala«. Tudi partizanski vrh, ki so ga sestavljali sami komunisti (po dolomitski izjavi tudi dejansko) je že med vojno užival številne privilegije, da o času po vojni sploh ne govorim. Brezplačna stanovanja, hiše, umetnine, brezplačno najboljše zdravljenje, letovanja, obiski in šolanje v tujini, visoka pokojnina, itd. Seveda bi se morala sedanja vlada tu res zgledovati po svojih »prednikih«, ki so navzven dajali vtis silno preprostih ljudi, ki delijo revščino z vsemi ostalimi državljani.

Ko ne zmanjka idej

Še številne druge zglede sedanji vladi pri njenem razmišljanju o izhodu iz krize daje partizansko gibanje. Tu je še zaplemba celotnega premoženja vsem, ki niso naši, izgon tistega preostanka opozicije, ki je morebiti preveč poznan tudi izven meja naše države in bi njihova likvidacija zbudila sum v demokratično in pravno usmerjeno vlado. Svoje bo lahko opravilo tudi pravosodje, ki kakšnega posebnega uvajanja ne bo potrebovalo, saj pri svojem delu že sedaj črpa iz izkušenj, pridobljenih na montiranih procesih ter sodiščih narodne časti, ki so delovali med in kratko tudi po vojni. Njihova glavna naloga bi tako bila očrniti ter kot narodne izdajalce prikazati vse, ki bi se takemu ravnanju vlade uprli. Tako kot partizani, ki so kmetom preprosto vse pobrali, bi lahko ta vlada z močnim dvigom davka na slovenske kmetije ter domače pridelke oropala tudi kmete. Ti bi v zameno dobili nekakšne »obveznice«, ki bi jih lahko unovčili po osvoboditvi. S tako rešitvijo bi bila koza cela in vol sit. Kmet bi imel v rokah dokazilo, da mu bo vlada nekoč vrnila to, kar bi mu pod pretvezo reševanja krize ukradla, ta pa bi bila tudi zadovoljna, ker bi bila prepričana, da te menice kmet tako ne bo mogel nikoli unovčiti, ker bo njena oblast večna in  zato osvoboditev sploh ne bo potrebna.

Aja, še ena partizanska izkušnja, ki naj bi pomagala slovenski vladi pri njenih ukrepih za izhod iz krize, mi je prišla na misel. Vsaka laž, ki jo dovolj dolgo ponavljaš, postane resnica. Če po več kot štiridesetih letih totalitarizma in sistematičnega kršenja človekovih pravic in dvajsetih letih demokracije še vedno verjamemo, da nam je svobodno Slovenijo prinesla komunistična oblast in partizanski upor, potem mora vlada  vedeti, da je taktika monopola nad mediji, šolstvom in celotnim družbenim prostorom res uspešna. Zakaj se torej res ne bi še naprej zgledovali po dosedanjih izkušnjah?

Od ovc k razumu

Naj zaključim z enim izmed komentarjev, objavljenih pod člankom, ki je prinašal to vrhunsko novico: samo slovenske ovce so res neverjetne – samo omeniš, da si za partizane, pa jih lahko ropaš pri belem dnevu in brez orožja, pa se ti bodo one na koncu še zahvalile. Srčno upam, da bodo tudi take izjave slovenskih politikov vendarle odprle oči tem našim ovcam ter jim zopet vrnile nazaj razum in zdravo pamet, ki jim ga je vzela druga svetovna vojna.

Foto: Prlekija-on


118 KOMENTARJI

 1. Kako konkretno naj se slovenska vlada zgleduje po partizanih?

  Tako da verjame v nemogoče. In na sestankih EU da veto na vstop Turčije v Evropsko Unijo, vse dokler Kurdistan ni svoboden. Da podpre razkosanje Sirije po Iraškem vzoru na šiitsko samoupravo, kurdski del ter osrednji arabski. Da gre navijati za naše košarkaše v Celje s katalonskimi zastavami.

  Tako in nič drugače. Partizani so prevzeli levji delež v boju na svoja ramena. In niso čakali, da jih osvobodijo zavezniki.

  A verjetno je minister imel precej manjše cilje in precej manj poguma od partizanov. In je hotel samo povedati, da naj ne čakamo na trojko, da nas reformira.

  • Verjetno nisem bil dovolj razumljiv. Repliciral sem na:

   > civiliste na nemilost povratnim
   > represalijam s strani okupatorja

   Ali se je Slovenija imela pravico odcepiti od SFRJ? Ali se torej sme Katalonija od prezadolžene Španije? Bi nam bilo prav, da se Katalonci odcepljajo na enak način, kot smo se mi. In da njihovi policisti ustavijo kolono tovornjakov sebi za živi ščit. V koloni tudi enega Mariborčana, ki se ne umakne od svojega šleperja in ga nato španski bombniki ubijejo? Takšne svinjarije je slovenska vojska delala tujcem med slovenskim osamosvajanjem. In če torej želimo boljši jutri, bi morali podpreti Katalonce.

   In kaj bi se zgodilo, če bi na tribunah v košarkaški tekmi proti Špancem bivši in sedanji minister za obrambo Erjavec in Jakič mahala s katalonsko zastavo? Večinsko mnenje v Sloveniji podpira Katalonce, a ne bi bili preveč srečni, saj bi račun plačali vsi in ne le oba ministra, ki bi seveda plačala več od povprečnega državljana. Pa bi si po 70 letih zaslužila čaščenje svojega dejanja? Ali pljuvanje???

   • Se je Črna gora odcepila od Srbije? Ma Igor, daj nehaj nam trobiti o SFRJ. Še stara Avstro-Ogrska je bila bolj produktivna država. In ti se brigaš za Katalonce? Naj se pobrigajo prvo sami zase. Živiš v SLOVENIJI, tvojim prednikom je dala kruh in sedaj pametuješ? Me zanima, kako bi v tvoji Črni gori gledali, če bi jim nabijal GOLICO iz avta, odprtim oknom in se vozil 30 km/h po Titogradu…ups, danes se reče drugače….to se dogaja v Sloveniji, ko nam čarapani nabijajo svojo glasbo, vsiljujejo svoje običaje…in škoda , res škoda, da se je ustvarila taka država 1.12.1918, bruh od bruha! Koliko vlad je bilo od 1918 do 1941..preberi si!In kdo je ljubil centralizem? Liberalci iz SLO, ki so vedno Srbom dajali potuho. Pa še to..sramota, kako so zbrisali kraljevino Črno goro, Aleksandra,osvoboditelja(koga je osvobodil, res ne vem, Slovencev sigurno ne in človeka, ki je svojega lastnega brata Jurija dal v umobolnico in so ga šele Nemci 1941 rešili) pa ste kar častili in ga branili.Bravo Igor!!! Ni kaj!

    • Čemu trije klicaji? Nisem jaz Đorđa spravil v izolacijo.

     Naporno se je pogovarjati z nekom, ki namenoma ponareja zgodovino. Obstaja veliko dokazov, da so voditelji države SHS prosili srbskega kralja in ne obratno. In veliko dokazov, kdo je sodeloval pri vojaški osamosvojitvi Slovencev leta 1918.

     In seveda. Živim v Sloveniji. Kar pomeni, da bo iz mojega žepa šlo, če (pravilneje ko) bomo plačevali za zločine svoje države. (Vsaki zločin se prej ali slej plača in vsaj zato bi se morali potruditi, da bi jih bilo čim manj.)

    • > In ti se brigaš za Katalonce?

     Zakaj je Slovenija tako dolgo čakala na mednarodno priznanje? Zakaj nikogar v EU pretirano ne zanima, kako bi nas rešili finančne krize? Ne, sebičnost ni najboljša popotnica.

   • Slovenija ni izvajala nobenih svinjarij. Tovornjaki so bili, ampak prazni.

    Človek, ki ga je pa komunistična JLA povozila, pa ni bil zlorabljen od nikogar iz Slovenije, pa tudi tank bi moral po zakonu pred njim ustaviti saj ni bilo vojne.

  • Partizani dejansko so čakali na “osvoboditev”, saj je Nemčija kapitulirala prej, preden so pa partizani karkoli “osvobodili”.

     • Ah Alojz, če hočeš med vrsticami povedati, da so komunisti okupirali Jugoslavijo, se najprej pomeni z Zahodnimi zavezniki, čemu so vztrajali na podpisu Viškega sporazuma junija 1944.

      Do takrat bo kar lepo veljajo, da je Jugoslovanska armada osvobodila praktično celotno skupno državo. Kar je iz zgornjega zemljevida, datiranega 1.5.45, tudi razvidno.

     • “Ma nemoj” (V uradnem in edinem dovoljenem jeziku v jugoslovanski armadi)

      A sedaj naj bi jugoslovanska armada osvobodila Slovenijo?
      A se ne govori kar naprej, že 68 let, da so to storili slovenski partizani?

      Dajte se že enkrat zmeniti vi rdečkarji, kdo je “osvobodil” Slovenijo:

      Ali so jo v 45 letno “osvobodilno” diktaturo, beri okupacijo, pahnili slovenski partizani

      Ali pa je Slovenijo okupirala JLA in smo se leta 1991 osvobodili te okupacije s tem, da smo jih tega leta pregnali iz Slovenije.

      Se vam ne zdi, da ste pozabili pri tem na rusko Rdečo armado, po mojih podatkih je ta pregnala Nemce iz Beograda.

      Zmenite se že enkrat koliko “osvoboditeljev” je “osvobajalo” Slovenijo.

      Če se že govori o osvobajanju:
      V bistvu ima Evropa srečo, da so v vojno posegli Američlani in osvobodili vsaj zahodno polovico Evrope.

     • Slovenski partizani so bili sestavni del Jugoslovanske Armade kot naslednice NOVJ.
      Kot taki so sodelovali v osvobodilnih bojih širom cele Jugoslavije, vključno pri končni osvoboditvi slovenskega ozemlja izpod nemške okupacije. Dovolj jasno?

      Intepretacije o okupaciji po 1945 so smešne. Slovensko ozemlje je svoj pravni status podedovalo po ureditvi prve Jugoslavije, Dravsko Banovino je nasledila SR Slovenija s priključeno Primorsko.

      Noben ni pozabil na Rdečo Armado. Napisal sem praktično celotno skupno državo, torej ni izključena.

      Ostaja pa dejstvo, da je večinski del države osvobodila NOVJ/JA, kar ti potrjujejo tudi zgodovinske mape.

      Evropa ima tudi prekleto srečo, da je trdovratni odpor preziranih komunistov v Rdeči Armadi v letih 1941 in 1942 izčrpal Nemčijo, sicer bi ameriški vstop bore malo pomagal.

     • Pancer, tvoje manipulacije ne bodo pomagale. Partizani so prinesli le drugo diktaturo.

      Po drugi strani so pa za osvoboditev bolj zasluženi vsi ostali kot jugoslovanski partizani.

      Ko je Nemčija kapitulirala, so se tudi vojaki iz Jugoslavije umaknili, partizani pa niso k temu nič pripomogli.

      To je le komunistična laž, da so partizani kaj osvobodili.

     • Tvoja zgodovinska “mapa”. Po slovensko se reče zemljevid, ne dokazuje nič od tega, kar trdiš.

      Kar ti pij kozje mleko, da ti bo pomagalo – ker si pokazal, da si kozel.

     • Oh, tri komentarje si potreboval, da si napisal nič. Vsaj kaj izvirnega bi mi lahko povedal, ne da obračaš moje besedne igrice. Govedo na Pašniku pač.

      V vednost govedu: Nemčija je kapitulirala 8.5.1945, zemljevid pa datira 1.5.1945. Do takrat so potekali hudi boji vdolž celotnega Jadranskega morja, ko se je armadna skupina E umikala nazaj v Rajh. Pojdi na izlet v Ilirsko Bistrico in povprašaj starejše, kje povsod so pokopani nemški vojaki. Tako da niso kar tako umaknili, ampak je NOVJ/JA kot enakovredna zavezniška vojska pripomogla, da niso pravočasno okrepili obrambe Rajha samega.

      Seveda pa je dokaze o učinkovitosti NOVJ iskati tudi v obupanih nemško-kolaborantskih ofenzivah na osvobojena ozemlja v Bosni, recimo v desantu na Drvar, za katerega so uporabili edini SS Fallschirmjaeger polk, ki je med operacijo izgubil tudi večino moštva.

     • Po vzdevku jagdpanzer sodeč gre za nemškega nacional socialista. :))

      Da ni to tisti pijani nervozni lovec, ki je ustrelil predsedniškega kandidata Ivana Krambergerja?

     • Pancer, nasprotno. Ti si rabil tri komentarje, da si napisal – nič.

      Zakaj bi izgubljal energijo za izvirnost pri tebi? Nisi vreden tega – govedo na pašniku.

      V vednost govedu: Logika ti očitno ne deluje. Kaj se je dogajalo takrat, ko je Nemčija kapitulirala, je čisto nepomembno. Takrat se je nemška vojska umikala in bi se umaknila tudi brez naših partizanov.

      Če bi bili naši partizani res tako dobri, kot praviš, bi Jugoslavijo osvobodili vsaj en mesec pred kapitulacijo Nemčije, pa je niso.

      Malo so se tepli, pa tudi kakšnega nemškega vojaka ubili. Kaj več pa niso dosegli.

      En Drvar, ki je napihnjen s strani komunajzerjev, pa tudi ne spremeni celotne slike.

     • Patetičen si. Hočeš polemizirat z mano, potem pa pišeš da ti je škoda se ukvarjat z mano. Hkrati kot papiga ponavljaš. Slabo, slabo.

      Partizani so v velikem številu sodelovali v največjem evropskem gverilskem gibanju, ki je okupatorskim silam povzročalo sive lase, kar kažejo številne ofenzivne akcije proti območjem, ki so bili med vojno pod njihovim defacto nadzorom (ti. svobojena ozemlja). Tako so si pridobili zaupanje zaveznikov in z njihovo materialno pomočjo prerasli v redno vojsko, ki se je bila pri koncu vojne sposobna konvencionalno spopadati z Wehrmachtom in to tudi počela. Poleg tega je komunistom uspelo izvesti tudi revolucijo in spremeniti družbeni sistem, kar ni zanemarljiv dosežek za politično skupino, ki je bila 20 let preganjana.

      Zdaj pa lahko malo govorimo o nesposobnosti kolaborantskih formacij na območju Jugoslavije. Recimo kako zelo so domobranci popušili kurac, saj so izgubili vse – vojno, ugled in na žalost tudi življenje.

 2. Kdaj so pa kleptomani kaj rešili pa, če tudi so se znali sklicevati?
  Lahko je bilo krasti in okoli prinašati slovenske ovce na socializem ceplene, težje, morda celo nemogoče, bo pa z evropskimi.
  Za začetek srečanja z resnico bodo prve tri dovolj.
  Da bi, ali bodo, slovenske ovce z volilno pravico kdaj spregledale, so pa samo srčne želje žal premalo.

 3. Partizani so v slovenski jezik udomačili besedo “cvirnanje”.
  Komur je kdaj iz rok “ušla špula z navitim cvirnom” dobro ve za kaj gre.
  …. Na socializem ceplenim ….. dodajam j, da me ne bi kdo popravljal.

 4. Skrajno necivilizirano, nečlovekljubno in razdiralno, se je danes sklicevati na vrednote partizanstva, ko je potrebno dvigniti nivo moralnih vrednot in enotnost v slovenski skupnosti, da to uresničimo!

 5. Preden butasti “levičarji” ne razčistijo kdo je napolnil 600 masovnih morišč in grobišč v Sloveniji, ali so to bili partizani, ki so se borili proti okupatorju, ali pa so to storili komunisti in KNOJevci ali ostali tajni likvidatorji (morilci) pod poveljstvom komunistov !!!!

  To, da nakladajo vse mogoče o partizanih, je pač veleprevara in še enkrat lopovska in umazana prevara, saj vemo, da se komunisti med vojno niso hoteli bojevati z okupatorjem, kar je jasno in glasno povedal tudi Danilo Türk ko je s to splošno znano zgodovinsko resnico poskušal po komunistično varati normalne ljudi samo zato, da mu dajo svoj glas na predsedniških volitvah!

  Torej tovariši “levičarji”, kdo je napolnil več kot 600 do sedaj znanih tajnih masovnih grobišč? V povprečnem grobišču je vsaj toliko mučenih in ubitih trupel kot jih je pokopano v Srebrenici!
  Komunisti še dandanes lažejo, da je Srebrenica največje povojno grobišče. Celo naš komunistični predsednik parlamenta se po komunistično zlaže! Še včeraj se je RTVS o tem pri poročilih na debelo lagala in se pred normalnimi ljudmi blamirala.

   • Alojz, ne seri. Državljanske vojne ne bi bilo, če ne bi bilo prostovoljne kolaboracije klerikalne strani z okupatorjem, kar je brez dvoma šolski primer narodne veleizdaje. Nobena filozofija tu ni potrebna, tudi ne tvoje lažnivo prikrojevanje zgodovine.

    • Komunajzerček sandi, jaz serjem na stranišču, ti pa tukajle.

     Državljanske vojne ne bi bilo, če komunajzerji ne bi že na začetku vojne pobijali Slovencev in jih ropali.

     Kolaboracija ni bila prostovoljna, ampak izsiljena s strani komunajzerjev in je bila POSLEDICA krvave komunistične revolucije.

     Veleizdaja je le komunistična revolucija.

     Lažno pa zgodovina prikrojuješ ti. To si že dokazal. V pekel boš šel, saj ti sam Satan prišepetava.

    • Taksne nesmisle pise samo tisti, ki si ne upa pogledati resnici v oci in ki enostavno ignorira vse, kar kvari njegovo predstavo o tej temi.

 6. Človek se ob vseh teh nekaj zadnjih desetletjih ropanja države in njenih prebivalcev resno vpraša, kdo nam je v zgodovini več pokradel, Turki s svojimi vsakoletnimi vpadi, ki pa so vendar vsaj nekaj pustili za naslednje ropanje, ali dandanašnji prefarbani komunisti, ki kradejo še naslednjim rodovom. Še vedno aktualni partizani so ob vsem tem pač potrebna kulisa.

  • Merjeno v denarju je odgovor enostaven. 😉

   V zadnjem stoletju smo v primerjavi s preteklimi dosegli nesluten tehnološki in gospodarski razvoj, tako da je v obtoku neprimerno večja količina denarja kot celo tisočletje pred tem.

 7. ..Jakić je čefurski kruhoborec, ki bi govoril tudi , da nas bodo rešili pavijani ali mandrili …če bi od tega imel kako korist in sinekuro..

 8. državo pomagajo (komunistom in vsem, ki sicer trdijo, da to ”niso”, a veeeno počnejo enako in govorijo enako kot oni)uničevati tudi takšni ”igorji”.
  Govoričijo – kot pokvarjene plošče- zgolj tisto, kar so jim ”zacementirali” v buče tisti, pred katerimi klečijo kot noji – z glavami v pesku.
  Veste, kaj me čudi?
  Ko potujem po bivši Jugi, srečujem razumne ljudi, ki vedo, koliko je 1 in ena.
  Enako kot v SLo se, recimo, se bodo tudi hrvatje vsak čas morali (?) srmaovati bitk in bojev po razpadu Juge. Srbi jim s svojo cirilico že jemljejo vukovar….?
  Pri nas je enako. Komunistom je že skoraj v celoti uspelo, da so se posrali na osamosvojitveno vojno.
  Ljudje pa so temu nasedli.
  Ljudi, ki želijo delati, ne pa- molzti države, je vedno manj.
  Očitno so v SLo (iz Juge)izselili čudake in marsovce z opranimi glavami.Če zraven prištejemo še svoje lastne…
  bogsenasusmili

 9. In v čem se je Jakič zmotil?

  Dejstvo je, da so bili slovenski partizani že od vsega začetka del velike evropske protifašistične koalicije. Zato so zahodni zavezniki že kmalu po začetku okupacije Jugoslavije začeli sodelovati z njimi, ker je bilo to edino odporniško gibanje, ki se je realno borilo proti okupatorju.
  In to vrednostno izhodišče je tudi pomembno pri borbi s krizo.

  • Sandi, lažeš kot pravi komunajzer.

   Dejstvo je, da so bili slovenski partizani na strani nacistov vse, dokler jim ni Stalin rekel drugače.

   Poleg tega zahodni zavezniki niso že na začetku sodelovali s komunajzerji, ampak je trajalo nekaj časa, da so komunajzerji z lažmi in blokiranjem resnice prepričali Britance, da so oni edini odpor.

   Tvoje vrednostno stališče – da je treba vse, ki ne podpiramo komunizma sovražiti, pa ima pri krizi tudi pomembno izhodišče – krizo poglablja.

  • Sandi: “Dejstvo je, da so bili slovenski partizani že od vsega začetka del velike evropske protifašistične koalicije.”
   ================

   Vojna se je začela 1939, takrat so bili slovenski komunisti na strani osi Nemčija, Rusija, enako v letih 1940 in 1941 do napada Nemcev na Rusijo. Kot zavezniki Rusov so slovenski komunisti prepovedovali vsako propagando proti Nemcem.

   V letih 1941 in 1942 jih (slovenskih partizanov) zavezniki niti opazili niso dobro.

   Po trditvi Lidije Šentjurc, je Edvard Kardelj dejal, da ni nikdar prej tako brezskrbno hodil po Ljubljani kot ob času prvih mesecev okupacije s strani Italije.

   • Sedaj je treba samo še pojasnit, zakaj so fašisti in nacisti ravno komuniste najbolj črtili in zakaj se je Protiimperialistična fronta morala sestati v tolikšni tajnosti.

    • Preprosto: komunizem se je zarotil proti vsemu. Vsi so bili sovražniki komunizma, ker komunisti niso hoteli sodelovati z nikomer. Saj ti revolucija vse pove, če hočeš razumeti. Komunizem pomeni totalno revolucijo, ne tako kot je bila francoska in podobne.

     Ali drugače: pri Hudi jami so bili partizani na kosilu.

     • Kaj obračaš besede: komunisti so bili proti vsem! Posledično seveda velja tudi obratno. Kar je bilo sodelovanja s komunsti je zgolj interesno. Saj najbrž veš kakšno mnenje o komunistih so imeli američani in angleži. fuj.

     • Vedeti je treba, da nacisti in fašisti niso črtili komunizma, razen kot konkurenco v lastnih državah. Sicer sta se oba Hitler in Mussolini učila od komunistov.

     • V čemu sta se Hitler in Mussolini učila od komunistov?

      Iz česa sklepaš, da nacisti niso črtili komunizma?

      Argumente prosim.

     • Ti pancer še nikoli nisi dal argumentov, pa zahtevaš od nas.

      Oba sta se učila od komunistov, kako voditi gospodarstvo, kako pobijati ljudi, kako narediti koncentracijska taborišča.

      Izpopolnila sta gospodarstvo…

      Izobrazi se malo.

     • Lepo te prosim.

      Izvoli argumente:

      Ne nacizem ne fašizem nista imela planskega gospodarstva, za razliko od Sovjetske zveze. Podpirali pa so državna podjetja, tako kot številne druge evropske države ob času. Poleg tega je Adolf Hitler izjavil, da njegova interpretacija socializma nima ničesar z marksističnim socializmom, saj da sami niso proti privatni lastnini. O temu priča med drugim dobro stoječi sloj velikih industrialcev (Krupp) ter zemljelastniških junkerjev. Ne eni ne drugi niso pretirano nasprotovali režimu. Dovolj argumentirano?

      Koncentracijska taborišča so proizvod imperialnih sil 19. stoletja. Prvič so bila uporabljena v Burski vojni. Angleži so vanje strpali uporne bele Južnoafričane nizozemskih korenin. Poleg tega so se uporabljala pri genocidih nad lokalnim prebivalstvom, recimo nemški genocid nad Herero ljudstvom. Za razliko od tega je bil gulag v osnovi delovno taborišče, kjer so nesrečniki praktično brez stroškov delali za Sovjetski režim. Primer tega je izgradnja belomorskega kanala. SZ je postala tako odvisna od tega neplačanega dela, da se je gulag kot sistem ohranil vse tja do Stalinove smrti. O tem piše zgodovinar Robert Service. Istočasno kot gulag se je v tridesetih v Nemčiji pojavil Dachau. Taborišča smrti so pa izviren nacističen izum, kot “čistejša” alternativa množičnim streljanjem v katerih so čistili judovsko prebivalstvo vzhodne Evrope. Zyklon B ter krematoriji so izvirno nacističen izum. Pred tem so eksperimentirali z ogljikovim monoksidom. Prav tako so poskusi na zapornikih izviren nacistični izum, večino izvajan za potrebe Wehrmachta.

      Na kratko, ideja o koncentriranju nasprotnikov v taborišča se je porodila angleškim kolonialistom, komunisti in nacisti pa so jo izpopolnili za lastne potrebe.

      Če z delom o učenju pobijanja ljudi ciljaš na genocid, obstaja pa kopica zgodovinskih precedens. Dovolj je pogledati v Biblijo, ali pa na kolonizacijo obeh Amerik.

      Nestrpno čakam repliko izobraženega Alojza.

     • Pancer, tvoji argumenti so bedarija – jasno, da boš iz nepomembnih detajlov poskušal narediti nekaj pomembnega, da boš prikazal razliko med komunizmom in nacizmom.

      Kot sem napisal, sta se Hitler in Stalin učila od ruskega komunizma – tudi iz napak.

      Že Lenin je zakuhal hudo lakoto, ko je uvajal komunizem, zato sta se Hitler in Mussolini odločila za malo blažjo obliko nadzora nad lastnino. Na papirju so podjetja lahko bila v zasebni lasti, ampak sta ohranjala skoraj popoln nadzor – puščala sta ravno toliko, da so podjetja dobro poslovala.

      Oba sta pa bila socialista, ki sta po ekonomski plati izpopolnila komunizem do te mere, da je gospodarstvo delovalo.

      Hitler je sam poveal, da se je učil od Gulagov, tako, da je izgovarjanje na neka druga taborišča, brez pomena.

      Seveda je Hitler zadevo malenkost prilagodil. Dela sposobni so morali delati, ostale je pa pobil.

      Torej je očitno, da so si ti socializmi zelo podobni med sabo, le detajli so prilagojeni.

      Vse ostalo so butasti izgovori.

     • Prav tako lahko jaz trdim, da poskušaš ti iz podobnosti izenačiti dva totalitarna sistema, ki sta razlikovala do te mere, da sta od nekdaj bila smrtna sovražnika.

      Izvoli članek, ki zavrača tvoje trditve o sorodnosti ekonomij obeh držav.

      (http://piketty.pse.ens.fr/files/capitalisback/CountryData/Germany/Other/Pre1950Series/RefsHistoricalGermanAccounts/BuchheimScherner06.pdf)

      “a way to characterize the actual German economy of the Third Reich more realistically would probably be “state-directed private ownership economy” instead of using the “market”. But that means neither that the specific measures taken by the state were really helpful in the war effort, nor that “markets” played no role in the actions of enterprises. The expectation of the eventual re-establishment of markets as decisive institutions for the governance of business did shape the behavior of firms during the time when markets’ actual importance was much diminished.”

      Še nekaj z viri podkrepljenih Hitlerjevih besed na to temo, naravnost iz Wikipedie:
      (http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Nazi_Germany)

      Hitler’s views on economics, beyond his early belief that the economy was of secondary importance, are a matter of debate. On the one hand, he proclaimed in one of his speeches that “we are socialists, we are enemies of today’s capitalistic economic system”,[14] but he was clear to point out that his interpretation of socialism “has nothing to do with Marxian Socialism,” saying that “Marxism is anti-property; true Socialism is not.”[15] At a later time, Hitler said: “Socialism! That is an unfortunate word altogether… What does socialism really mean? If people have something to eat and their pleasures, then they have their socialism.”[13] In private, Hitler also said that “I absolutely insist on protecting private property… we must encourage private initiative”.[16] On yet another occasion he qualified that statement by saying that the government should have the power to regulate the use of private property for the good of the nation.[17] Hitler clearly believed that the lack of a precise economic programme was one of the Nazi Party’s strengths, saying: “The basic feature of our economic theory is that we have no theory at all.”[18] While not espousing a specific economic philosophy, Hitler employed anti-semitic themes to attack economic systems in other countries, associating ethnic Jews with both communism (“Jewish Bolsheviks”) and capitalism, both of which he opposed.[19][20] Hitler also believed that individuals within a nation battled with each other for survival, and that such ruthless competition was good for the health of the nation, because it promoted “superior individuals” to higher positions in society.[21]

      Socializmi je sicer napačen izraz, kajti gre za totalitarizme, ki so imeli socialistične ideje v programu. Le-te so starejšega izvora, saj datirajo še v čase monarhij, prav tako pa so preživele totalitarzme in so še danes pomemben sestavni del sodobnih demokracij. Verjamem pa da gredo krčevitim zagovornikom neoliberalizma v nos.

      Pozabljaš tudi nekaj ključnega. Boljševiki so na oblast prišli z dejansko revolucijo, medtem ko so bili nacisti demokratično izvoljeni in imeli številne vplivne podpornike. Poleg tega je bil med nazvestejšimi podporniki nacizma nižji srednji sloj, torej lastniki manjših privatnih podjetij. Že to je samo po sebi izoblikovalo njihov odnos do privatne lastnine, o čemur ti pričajo tudi Hitlerjeve besede zgoraj.

      Mi lahko prosim navedeš verodostojen citat, da se je Hitler učil od Gulaga? Sklepam, da se strinjaš, da so koncentracijska taborišča izum kolonialnih parlamentarnih monarhij 19. stoletja, taborišča smrti pa nacistov?

    • Po pripovedovanju: imeli so kriminalno preteklost iz Kraljevine Jugoslavije – predvsem premoženjski delikti.

    • Brez rekla kazala: imeli so kriminalno preteklost,ker je bila v Kraljevini komunistična stranka prepovedana. Polne zapore so imeli političnih zapornikov.

     • Komunajzerji so dejanski zločinci in niso politični zaporniki.

      Komunajzerji so že pred vojno poskušali s sterorističnimi akcijami, kar je posledično pripeljalo do prepovedi stranke.

      Saj takratna KP tudi danes ne bi mogla biti legalna, saj v programu zagovarjajo kršenje človekovih pravic.

    • Ta tvoja pravljica o tem, da so nacisti in fašisti črtili komuniste, je čisto izmišljena.

     Saj so vendar sodelovali.

     PIF je bila pronacistična organizacija. Kaj te torej muči?

     • Če bi kdaj zapustil rodno grudo in obiskal kakšen muzej, recimo tega (http://www.museum-karlshorst.de/), bi se lahko podučil o propagandni vojni, ki jo je Tretji rajh vodil proti Sovjetski zvezi pred dejansko vojno. Vse skozi izvirne dokumente.

      Tako si pač zaplankanec, ki se zgodovino uči iz izdaj založbe Demokracija, in posledično posplošuje in postavlja bebaste trditve.

 10. Sandi nam prodaja kompilacijo “Še pomnite tovariši”, zlagano resnico učnega programa zgodovine za nižje razrede in svoje natolcevane želje, kako naj bi menda bilo.
  Dovolj o laganem zmagoslavju eNOBeJa zoper okupatorja nam pripoveduje dejstvo o podpisani predaji generala Alexandra Löhra partizanom. Po dejanskem koncu vojne so ga namreč Angleži, člani koalicije zmagovalcev, predali partizanski Jugi.
  Rusi, o kakšnem nastopaškem sodelovanju partizanov pri osvobajanju Beograda, niti slišati niso hoteli. Zagotovo so imeli tehtne razloge za svojo odločitev.
  Svoje nam pove o resnici partizanskega osvobajanja Jugoslavije tudi povojno kongresno odlikovanje Američanov generalu Draži Mihajloviću.
  Tito ga je dal na znanem sodnem procesu, po odločitvi vojaškega sodišča “ucmekat”, da ne bi na dan prišle kakšne resnice o partizanskem laganju.
  Sandiju priporočam v branje knjigo dr. Aleksandra Bajta “Bermanov dosje”. Vsebina knjiga je zahtevno branje samo za tiste, ki jim za znanje zadostujejo osnovnošolske vsebine nižjih razredov osemletke.
  P.s. Partizanske žrtve v Vojvodini so bile popoln nesmisel general štaba NOV. Rusi so Titu dali možnost da se dokaže. In dokazal se je z visoko številko brez potrebe padlih. Tito je seveda brez potrebe padle potreboval za povojno napihovanje “zmagovitih”.

  Sandi! V mojem razredu bi s takim znanjem iz zgodovine eNOBEja ostali brez ocene. Niti “šusa” ne bo pridelali!

 11. Veste, kaj je najbolj užitek gledati.

  Kako komunajzerji trpijo ob dejstvu, da je EU obsodila komunizem in ga izenačila z nacizmom in fašizmom.

  Kakšne neumnosti klatijo zdaj naši komunajzerji, kot je npr. Pirjevec, Repe, Bavcon. Dejasnko so razkrili svoj pravi obraz in vidijo desničarsko zaroto v svetu.

  Ravno s tem so se razkrinkali. Dol jim visi za vojno in to, na kateri strani je bil kdo. Važno jim je le za komunizem.

 12. Od kod ti ideja, da trpimo? Nasprotno, uživamo, kajti naš čas je blizu. Samo skozi okno poglej pa boš videl, da so pohlepni kapitalisti zopet zavozili. Ničesar ne znajo rešiti brez kraje in izkoriščanja. Zanašajo pa se samo na nasilje kapitalistične države. Ne bodo se znali zaustaviti, kajti pohlep je pomračitev uma. Ljudstvo se prebuja. Viva la Revolution!

  P.S. Ne mislim na domačo situacijo ampak mednarodno, da ne boš zopet začel trobezljati o komunajzerjih, ki so vse pokradli, kar so v petdesetih letih ustvarili.

   • Lažeš. Komunisti so kradli od samega začetka. Nikoli pa niso bili zagovorniki kapitalizma, saj v kapitalizmu se krasti ne sme, v komunizmu se pa lahko.

    • Saj ni treba, da zagovarjaš kapitalizem, dovolj je, da postaneš kreativen menedžer. Pod komunizmom taka kraja ni bila možna, pa so se prilagodili novim razmeram.

   • To pa spada že med čudeže. Komunisti pridejo na oblast po 4 letni vojni, zasužnijo potušeno domovino in pričnejo krasti. Nato kradejo 50 let. Po prevratu kradejo še 20 let in še bolj na veliko. Slovenci pa še vedno živimo povprečno dobro in boljše kot smo takrat, ko so komunisti pričeli krasti. Pa še razvadili so nas, da ne znamo več pridno delat in samo čakamo,da nam bo pomagala država.

    • Čudež čudežno izgine, ko se primerja porast standarda v Sloveniji z državami kjer komunisti niso in ne kradejo.

     • Komunajzer Tone. Načrtno uporabljaš komunistično manipulacijo z besedami.

      Ljudje, ki jih je Marx označil za kapitaliste, se ponavadi ne zavzemajo za kapitalizem = prosti trg, ampak za svoje privilegije.

     • Nasprotno. Izraze si je izmislil Marx in jih tako nelogično postavil, da ljudje potem narobe verjamejo, da si kapitalisti (lastniki velikih podjetij) želijo kapitalizma = svobodnega trga.

    • Če smo bolj natančni, živijo bolje samo v tistih državah, ki so ropale po Aziji, Afriki in Južni Ameriki, pa v švici, kjer imajo polne sefe zatajenih davkov in naropanega denarja od mfifijcec in diktatorjev iz vsega sveta.

     • To je seveda laž. Evropa je bila že prej bistveno bolj razvita, preden je kolonizirala te države in je prinesla tja napredek.

  • Tone, trpite trpite. Saj si se še pred kratkim pridušal, ko sem rekel, da je zabavno gledati to vaše trpljenje.

   Zdaj pa menjaš temo.

   Res je, komunajzerji ne znate brez laži, kraje in izkoriščanja. Laž je nesmrtna duša komunizma.

   Vidim, kako se tvoje ljudstvo prebuja. Ko ste vrgli z oblasti sposobno in pošteno desno vlado, je tvoje ljudstvo tiho kot miška in se dovoli izkoriščati – komunajzerjem.

   Komunajzerji nikoli niso znali ustvarjati. So pa znali le krasti. Tudi v 50 letih niso ničesar ustvarili, so le kradli.

   Na svetovni ravni so pa v težavah socialistične države, kapitalističnim gre pa dobro.

   To je še večje trpljenje zate, ker je popolnoma jasno, da uspeva kapitalizem, ne komunizem.

 13. Jagdpanzer: Ko pravite, da so “Partizani so v velikem številu sodelovali v največjem evropskem gverilskem gibanju, ki je okupatorskim silam povzročalo sive lase, kar kažejo številne ofenzivne akcije proti območjem,…” nam najbrze lahko razlozite, koliko je bilo teh “partizanov” v Madzarski, Romuniji, Slovaski, Ceski, Danski, Holandski in Beelgiji? So bili vsi tako “pogumni” kot Slovenci? Koliko teh “paartizanov” je padlo v bojih proti nemskemu osvajalcu? Ukanov

  • Moja trditev drži in nima prav nobene veze z odsotnostjo večjih odporniških gibanj v nekaterih izmed naštetih državah. NOVJ je bilo po številu udeleženih in količini akcij največje odporniško gibanje v okupirani Evropi, to je dejstvo.

   • Tvoja trditev čisto nič ne drži. Partizani niso povzročali kaj dosti sivih las, ker se je 2. svetovna vojna določila bolj v osrednji Evropi.

    • To, da se je vojna odločila v Rusiji in Ukrajini, ne spremeni dejstva, da je bil NOVJ trn v peti okupatorjevim silam v Jugoslaviji.
     Tako kot jim je bil trn v peti francosko, nizozemsko, norveško, dansko, poljsko. sovjetsko ter ostala.

     Kdor je prispeval svoj delež, si zasluži hvalo. Kolaboranti pač ne. Ko boš to razumel, ti bo lažje.

     • Si že spremenil retoriko. Iz največje vosjek (kar so nas lažnivo v komunizmu učili), si prešaltal na “trn v peti”.

      S tem si pokazal, kako nič ne veš o zgodovini, ampak hočeš le partizanščino neupravičeno povzdigniti.

      Partizani so imeli čisto zanemarljiv delež pri premaganju Nemcev.

      Komunajzerji so bili kolaboranti nacistov, zato si ne zaslužijo hvale.

      Si jo pa zaslužijo naprotniki komunizma. Komunajzerji pač ne. Ko boš to razumel, ti bo lažje.

     • Mene v komunizmu niso ničesar učili, ker sem se in se izobražujem v samostojni Sloveniji, nekaj pa tudi v tujini.

      Retorike prav tako nisem spremenil. Kot gverilsko gibanje je bilo NOVJ zelo uspešno, do te mere da so s pomočjo zaveznikov lahko postali redna vojska in se z Nemci bojevali na enakovreden način. To trdim že ves čas.

      Nobeden ne trdi, da je NOVJ sama po sebi premagala Wehrmacht. Je pa bila največje odporniško gibanje v okupirani Evropi, in je skupaj z ostalimi prispevala svoj delež k porazu nacizma.

      Tvoji antikomunisti so bili pa tako nesposobni, da so jih zavezniki, taisti, za katere naj bi po lastnih besedah bili, zaradi kolaboracije vrnili v smrt.

     • Gospod Jagdpanzer je zapisal: “Mene v komunizmu niso ničesar učili, ker sem se in se izobražujem v samostojni Sloveniji …”

      🙂

      Po splošnem EU mnenju je Slovenija še edina komunistična država v Evropi …

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite